כשהחל או לכשהחל?

offelia

New member
כשהחל או לכשהחל?

שלום שלום... מה המשפט הנכון יותר מבחינה דקדוקית - כשהחל לרדת גשם? או לכשהחל לרדת גשם? ושאלה נוספת - מה יותר נכון מבחינה סגנונית דקדוקית - לאן הלכת? אייה הלכת? היכן הלכת? תודה רבה! דיקלה

לשונאי10

New member
כך:

אינני זוכר את שמו של החוקר שכתב על כש לעומצת לכש, אבל למיטב זיכרוני הוא הבחין בין כש" לפעולה שבאמת אתה מתכוון לעשות לבין "לכש" לפעולה שאלוהים יודע אם תעשה באמת. כך: כשאגיע אטפל בזה = אני מתכוון להגיע ולטפל בזה. לכשאגיע אטפל בזה = נראה אם בכלל אגיע, אולי... לאן הלכת. איה - מצטרפת לשם: איה פלוטו?, איה מיכל? לאן ואיפה מצטרפות לפועל, היכן/איפה מתארות את המקום שנמצאים, ולאן - המקום שאליו רוצים להגיע. לאן הלכת? = לאיזה מקום הלכת? היכן הלכת? = באילו מקומות הלכת, איפה היית.

יאקים

New member
והייתי מוסיף, ברשותך לשונאי, ש"לכש"

פותחת פסוקית זמן בעתיד... ואוסיף עוד הערה משלימה בעניין דומה: יש המבלבלים בי לכשעצמי (השימוש השגוי) לבין כשלעצמי, ואני מעריך שלא אטעה אם אציין שהשימוש הנכון הנו כדלקמן: כשאני לעצמי (=כשלעצמי), מה אני בכלל? לעומת: לכשאגיע אוכל להיווכח כמה אני שווה.

לשונאי10

New member
אכן כן, לכש - רק בעתיד.

הערות שתיים:

1. שאלת "מה המשפט הנכון יותר מבחינה דקדוקית 'כשהחל לרדת גשם?' או 'לכשהחל לרדת גשם?'" ובכן, לכש- יכול לבוא רק לפני פועל בעתיד, לכן 'לכשהחל לרדת גשם' בלתי קביל לחלוטין, ובבחירה בין שתי האפשרויות שלגביהן שאלת, רק 'כשהחל לרדת גשם' היא האפשרות הנכונה. 2. איני יכול לחוות דעה לחיוב או לשלילה לגבי הבחנתו של לשונאי בין שתי הצורות, אך זאת אומר: בשני מילונים שבהם עיינתי היא אינה מצויה. האחד (רב מילים) אומר ש'לכש-' הוא פשוט צורה מליצית (כלומר בלשון גבוהה) של 'כש-', והשני (אב"ש) אומר: לכש- = אחרי ש-.

offelia

New member
תודה על ההערות וגם-

לגבי - לכש = אחרי ש- זה אכן מסתדר עם תשובתו של הלשונאי - לכשאגיע הביתה אטפל בזה, אחרי שאגיע הביתה אטפל בזה... תודה!

הרהוט

New member
אוסיף רק שלמיטב ידיעתי,

ההבדל בין "כש" ל"לכש" הוא שב"כש" משתמשים כשיש ודאות גדולה מאוד שהדבר שמדברים עליו יתרחש, ואילו ב"לכש" משתמשים כשיש ספק גדול שכך יהיה. אל תאמר לכשאפָּנה אשנה - שמא לא תיפנה.

למעלה