כשביאליק כותב "יָשׂר",

איזיקו

New member
כשביאליק כותב "יָשׂר",

למה הוא מתכוון? מתוך השיר "אל האגדה": "אז ראש עמי אחז מה שגיא, מה כביר, שיא חוסנו ועוזו בשחקים. אבינה אחריתו, כי עם זוּ תולעת עוד יָשׂר ויוכל ענקים". אני לא בטוח שאני מבין איך לקרוא את המילה הדגושה. תעזרו לי? תודה.

אתה מכיר את ישראל?

יודע בטח למה קוראים לו כך וַיֹּאמֶר לֹא יַעֲקֹב יֵאָמֵר עוֹד שִׁמְךָ כִּי, אִם-יִשְׂרָאֵל כִּי-שָׂרִיתָ עִם-אֱלֹהִים וְעִם-אֲנָשִׁים וַתּוּכָל (בראשית לב, כט) השורש שׂר"ה/שׂרר. וביאליק משתמש בשני הפעלים שרה-יכל באסוסיאציה ברורה לסיפור הזה. ויש גם למשל בהושע יב (על אותו סיפור) ד בַּבֶּטֶן עָקַב אֶת-אָחִיו וּבְאוֹנוֹ שָׂרָה אֶת-אֱלֹהִים. ה וַיָּשַׂר אֶל-מַלְאָךְ וַיֻּכָל בָּכָה וַיִּתְחַנֶּן-לוֹ בֵּית-אֵל יִמְצָאֶנּוּ וְשָׁם יְדַבֵּר עִמָּנוּ.

masorti

New member
תבדוק מדוע יעקב אבינו נקרא ישראל...

עיין לצורך כך בבראשית ל"ב, ובפרט בפסוק כ"ט: "וַיֹּאמֶר, לֹא יַעֲקֹב יֵאָמֵר עוֹד שִׁמְךָ--כִּי אִם-יִשְׂרָאֵל: כִּי שָׂרִיתָ עִם אֱלֹהִים וְעִם אֲנָשִׁים, וַתּוּכָל".

masorti

New member
כשהתחלתי לכתוב את ההודעה...

עוד לא היתה אף תשובה בדף הפורום.

סתם, סתם

ירדתי עליך. לפי השעות שמצויינות ליד ההודעות של שניכם רואים שהן נשלחו בהפרשי זמן קצרים ביותר. פשוט ניסיתי לכתוב משהו מקורי יותר מ"אה".

masorti

New member
הסבר...

"כי עם זוּ תולעת עוד יָשׂר ויוכל ענקים"... העם הזה, שכעת הוא חלש וזוחל כתולעת, יצליח בעתיד להילחם בענקים ולנצח אותם. המשפט מדבר על גורלו הנוכחי מול העתידי של עם ישראל. מן הסתם יש רמיזה ל"תולעת יעקב" מול יעקב שנלחם ("שרית") עם המלאך. צריך לזכור שביאליק היה בילדותו תלמיד ישיבה, והכיר היטב את החומר התורני. עכשיו ברור?

masorti

New member
לא...

כי רק מי שלמד בישיבה הכיר בתחילת המאה ה-20 לעומק פתגמים ואימרות בעברית שמקורן בתנ"ך ובתלמוד. רוב העם דיבר אז עברית בסיסית בלבד, אם בכלל.

אוֹחַ

New member
אבל מה הוא דחף את הזוּ הזה? מה הקשר

? למה סתם להפריח עשן? נראה כאילו הוא משחק ברווח שבין "זאת" ל"זוּ" (ש...).

למעלה