כפר השילוח / סילוואן

Dmorrigan

New member
כפר השילוח / סילוואן

אני מעוניינת למצוא מידע על משפחת ענקרי שגרה בכפר השילוח בתחילת המאה ה-20,
המשפחה כנראה במקור ממרוקו וראיתי שרוב תושבי הכפר היהודים היו תימנים
והיו מעט אשכנזים וספרדים.
איפה יכול להימצא מידע על תושבי הכפר? בספרי המוכתארים מהתקופה העותמנית? יש עוד מקורות?

חנה201

New member
שווה לבדק בספרית יד בן צבי ואולי גם בארכיון

עירית ירושלים

אקשט

Member
טיפ

כפר השילוח נתמך ע"י חברת "עזרת נדחים", ובמקומות שונים נקראה השכונה היהודית שסילוואן "עזרת נדחים".
יש הרבה חומר בעיתון חבצלת מסוף המאה התשע עשרה, כולל רשימות מפורטות של מי שנתמך ע"י החברה (לאו דווקא בכפר השילוח). בהצצה חטופה ראיתי שם גם אלאנקרי.

Dmorrigan

New member
השמות הפרטיים אכן מתאימים!

שלמה אלאנקרי, חיים אלאנקרי, פשוט מדהים.
המון תודה!

Melitz

New member
יהודי סילוואן ישנם 2 ספרי נפוס בגנזך המדינה המתעדים את סילוואן/יהודים/תימנים, אך מכיוון שהרוב המכריע של היהודים שהתגוררו במקום, כפי שציינת, היו תימנים, יש אפשרות שהבודדים שאינם מיוצאי תימן, מופיעים אף הם:
1. ספר טיוטה (1905-1910) = רישום המשפחות, בתחילה ראש המשפחה ואחריו כל הזכרים לפי גיל, לאחר מכן אשת ראש המשפחה ולאחריה כל הנשים לפי גיל.
2. ספר יסוד (1905-1917) = פירוט מלא של כתובות, קשרים משפחתיים, תאריכים, מקצועות ואפילו סימנים חיצוניים כגון צלקת, נכות וכד.
שימי לב ש-2 הספרים הנ"ל כתובים בערבית עות'מאנית, בארכיון המדינה יוכלו להמליץ לך על אסיסטנטים שיוכלו לחפש עבורך, בתשלום כמובן.

הנפטרים מיהודי סילוואן נקברו ברובם בבית העלמין סמבוסקי שליד הר ציון ולא בהר הזיתים, כנראה עקב העובדה הפשוטה שרובם היו היו עניים מרודים, החיפוש ברשימות בית עלמין זה הוא מעט בעייתי, לא לפי שם משפחה אלא רובו בסדר כרונולוגי של הקבורה וחלקו לפי שם פרטי, כך שבאם יש לך שמות פרטיים ו/או תאריכי פטירה, אנסה לבדוק.

Dmorrigan

New member
תודה!

השמות הפרטיים הם חיים וסעדה (אשה)
חיים לפי מיטב ידיעתי היה רבי.
תאריכי פטירה אין לי לצערי

קא

New member
איפה אפשר למצוא את שמות נקברי סמבוסקי?

זה מדהים. מעולם לא שמעתי על בית הקברות הזה ואחרי שקראתי את מה שכתבת חיפשתי מידע עליו והסתבר שמדובר בבית קברות גדול (כ-7000 נקברים במשך קרוב לאלף שנה) שפשוט נבלע בצילו של בית הקברות בהר הזיתים.

זה פותח לי כיוון חדש לחלוטין לחיפוש המקורות המשפחתיים. אמנם בהר הזיתים הצלחתי למצוא את הקבר של הסבא של הסבא שלי שנפטר ב-1862 אבל חסרות לי שתי חוליות - אחת לפניו ואחת אחריו שאין להן שום איזכור בהר הזיתים ועכשיו אני חושב שאולי הם בכלל נקברו בסמבוסקי.

יש ספר של דורון הרצוג על בית הקברות סמבוסקי. האם אתה מכיר אותו? האם שם יש רשימה של הקבורים בסמבוסקי (אני מבין שבכל מקרה זוהו כמה מאות בודדות של קברים אחרי שבית הקברות נהרס במשך השנים ועל ידי הירדנים).

dinaj1

New member
האם בחיפוש קבר בעזרת חברא קדישא ירושלים הם

מתייחסים גם לבית קברות זה?

דינה

Melitz

New member
אין לי מושג מעולם לא התקשרתי לאחת מחברות הקדישא בי"מ בנוגע לסמבוסקי

Melitz

New member
בספרו של דורון הרצוג ז"ל נמצאים שמות של כ-1600 נפטרים.
המקורות בהם השתמש המחבר להרכבת הרשימה הם:
פנקסי פרנס
פנקס רישום הנעדרים של ועד העדה הספרדית
רשימת המצבות של שיינברג ועפרוני
העתקת כיתובי מצבות שנמצאו בשטח
בני משפחה שמסרו על קרוב שידוע להם כי נקבר בסמבוסקי
על פי קושאן משנת 1906

קא

New member
תודה על התשובה המהירה. אני מניח שיש לי עכשיו

תעסוקה לימים הקרובים לאתר את הספר ולחפש בו.

ואולי נצל"ש - אולי אתה יודע איפה אפשר להשיג את אבני זכרון חוברת ט' של גרייבסקי על בית הקברות היהודי ביפו? שם נמצא הצד האחר של המשפחה שלי מצד אמי. את סבא של אמי איתרתי שם אבל הרשימות באתר של חברה קדישא לא מלאות לדעתי.

Melitz

New member
ספרים יש לי את שניהם, כתוב את מי אתה מחפש.
רשימת יפו היא בחלק ח', לא ט'

קא

New member
תודה. אכן חלק ח' של אבני זכרון. ואני מחפש

בירושלים שני אנשים: בנימין אשכנזי בן מרו או נרו - ככל הנראה נפטר אחרי 1920 ומאחר והוא לא מופיע ברשימת תושבי ירושלים הבוגרים בתרפ"ח - כנראה לפני 1928.

השניה - סולטנה רוסו (שאני מאד רוצה לדעת מה היה שם הוריה - זו החוליה החסרה שלי אחורה). מופיעה במפקד מונטיפיורי של 1866 והיא חמותו של בנימין הנ"ל.

ביפו - אני מחפש את ישועה אלבצראווי או בצראווי שנפטר בין 1900 ל-1910 ואת אשתו שאני לא יודע מה שמה הפרטי.

ושוב - תודה.

Melitz

New member
חיפוש ברשימות סמבוסקי לא מצאתי את השמות שחיפשת.
באבני זכרון-יפו לא מופיע השם שחיפשת אך מופיע השם הבא שאולי קשור למשפחה:
בסרוי אברהם בן יהושע, נפטר ה' טבת, תרס"ג

קא

New member
תודה על החיפוש. הש שמצאת באבני זכרון

הוא השם של סבא של אמא שלי ויהושע שמופיע שם הוא אותו ישועה שאני מחפש אותו ואת אשתו.

ובענין הזה שאלה: ברישומי חברה קדישא מופיע השם ישועה לבגרארי. תחושת הבטן שלי היא שזה שיבוש של השם לאחר שלא יכלו לקרוא את השם הנכון וזה צריך להיות אלבגדאדי (אמא שלי סיפרה לי פעם שבעבר הרחוק כשהמשפחה הגיעה ליפו מירושלים קראו להם אלבגדאדי ואחר כך הם חזרו לשם המקורי אלבצראווי ומשם בצראווי). אם כן יכול להיות שזה האיש שאני מחפש.

ושוב תודה

dinaj1

New member
תודה על התשובה לשאלתי בשרשור זה

אני ממשיכה לחפש את זישא/זוסיה איזנברג בן וולף בר איזנברג שהגיע לארץ ב 1892
אם במקרה נתקלת בשם אודה לך על המידע

תודה דינה

בקשה לבדוק שם באבני זיכרון יפו

משפחתנו, מצד אימי, היא מבין המשפחות הראשונות בפתח תקווה. אחות סבי שרה-לאה גינזבורג [גינזבערג בכתיבה האידישאית] נפטרה ככול הנראה ב- 1890. בחברה קדישא תל אביב מצוין כי שרה-לאה בת [ללא המשך] קבורה בחלקה זו וזו בבית הקברות ביפו. אודה לך אם תוכל לבדוק בספר אבני זכרון-יפו האם יש יותר פרטים אודותיה.
חג שמח,
יוסי

למעלה