כפיה תרבותית

כפיה תרבותית

מקוה שהכותרת מתאימה... בקושי יוצא לי להגיע לכאן, אבל זה נושא שאני משקיעה בו לא מעט מחשבה לאחרונה, אשמח לקבל משוב. תארו לכם תמונה משפחתית. הורים משכילים ילידי הארץ המחליטים שמאד חשוב להם להנחיל לילדיהם את "תרבות העולם". הם לא קונים ספרי ילדים ונוער של יוצרים ישראלים. אין בספרייתם לא אורה אייל ולא לוין קיפניס, לא דבורה עמר ולא אסתר שטריט וורצל. יש פינוקי ויש אוליביה ויש אבא ארך רגליים ופליקס הארנב. וכמובן נשים קטנות ועליסה בארץ המראות.

פלגיה

New member
אני קצת לא מבינה מה זה סותר את זה

האם ספרים של סופרים ישראליים סותרים את "תרבות העולם" (או יותר נכון את התרבות האירופית-מערבית) שהם רוצים להנחיל לילדיהם?

מנסה להסביר

תרבות העולם ושפתה עשירה יותר מהעיברית ולכן הספרות העיברית מיותרת. והכוונה היא לתרבות מערבית, כמו שהדגשת.

פלגיה

New member
להשקפתי "מה שיותר - יותר טוב"

התיאור שלך לא נראה לי "תרבות העולם" אלא "תרבות אנטי-ישראלית".

SIKU

New member
תרבות העולם בשפת המקור?

העברית של פלוטו כלבלב מקיבוץ מגידו לוקחת בהליכה אחורה בעיניים קשורות את העברית של פינוקי. ואם חושבים על זה היא גם הרבה יותר עשירה מהאנגלית של פינוקי במקור. בקיצור זה נראה לי פלצנות בלי בסיס אמיתי. אין הרבה סופרי ילדים מערבים שהשפה שלהם עשירה כמו העברית של שלונסקי או עגנון אם חשוב להורים האלה שפה עשירה. אבל (וכאן הפלצנות עלי) כנראה שההורים האלה לא מסוגלים להבין את העברית של שלונסקי או עגנון.

Kalla

New member
צודקת.

את שפת האם הכי טוב ללמוד מיצירות מקור ולא מתרגומים. אבל לא מסכימה איתך לגבי ספרות ילדים מערבית במקור שבהכרח פחות עשירה מזו העברית. גםכאן וגם כאן יש קלאסיקה מבחינה ספרותית ולשונית ויש גם זבל קלוקל.

../images/Emo45.gif מסכימה לחלוטין.

<ומתפרצת בהודעה הראשונה שלי בפורום הזה> אנחנו מתגוררים בחו"ל. המדפים בבית קורסים מספרים, DVD ודיסקים בעברית - וזה חומר הקריאה/שמיעה/צפיה המועדף על בנותי, בנות כמעט 5 וכמעט 3. הבכורה שואלת ספרים מספרית הגן ובספריה הציבורית, וברובם היא לא מוכנה להעיף יותר ממבט אחד. אני מאוד מבינה אותה כי הספרים המיועדים לגיל 5 הם ברובם חסרי עלילה או עם עלילה בסיסית לחלוטין, תיאוריים מאוד - הנה, עכשיו העץ בשלכת! ועכשיו העץ פורח! לא ממש מאתגר לילדה שבגיל שנתיים ומשהו אהבה לשמוע את סיפורי איתמר. לעומת זאת, יש כאן ספרות ילדים נהדרת לגיל 7-8 ומעלה, ספרי בברלי קלירי (זוכרים את רמונה?) וג'ודי בלום וגם כמה ספרים מקסימים לגיל של בנותי, כמו ספרי ג'וליה דונלדסון (טרופותי, טרמפ על מטאטא) - אבל הם היוצאים מן הכלל בין ערימות של ספרים שלא מצדיקים את העלות והמקום שהם תופסים.

Kalla

New member
מה כבר אפשר לחשוב?

לא חסרים אנשים מוזרים בעולם (אגב, גם אני לא מתלהבת מקיפניס
).

Kalla

New member
לגיטימי - בוודאי.

גם לא לקרוא ספרים בכלל או לא לראות סרטים בכלל וכו' זה לגיטימי? כפייתי? בעיני כן. חכם? בעיני לא, כמו כמעט כל דבר כפייתי שנעשה מתוך עקרון כללי ולא מתוך כל מקרה לגופו. לא משנה? לי זה לא משנה כי אני לא מכירה אותם, אך אם היה מדובר בילדיי בודאי שהיה לי מאוד משנה. פוגע? השאלה מה זה פוגע. אני מניחה שהילדים ישרדו וסביר להניח שיהיו חכמים, משכילים וכו' וכו'. אבל סביר להניח שיחסר להם משהו, איזשהו בסיס תרבותי משותף עם חבריהם, בני כיתתם, בני עמם. וזה בלי לדבר על כך שהם יפסידו הרבה כיף.

כל חינוך הוא כפיה במידה זו או אחרת

אפילו אם היא לא בכוח פיזי, עצם זה שמשפחה מנחילה לצאצאים ערכים מסויימים זו בחירתם של ההורים איזה מערכת ערכים. לדוגמא דת, אתאיזם, צמחונות, ערכי טבע וכו'. לגיטימי? בוודאי זה תפקידם של ההורים. כפייתי? עניתי כבר, תלוי גם איך מנחילים את הערכים (שטיפת מוח, עונשים וכו') פוגע? עלול לפגוע עם הצאצאים נוכחים לדעת שהמערכת הנ"ל היא לא מתאימה להם או מתנגשת עם מערכת ערכים שונה. לטעמי זה טפשי לשלול את התרבות הישראלית ולנסות לחנך אותם למערביות בצורה כזו. אפשר ללמוד מערביות מהי באלף ואחד צורות יותר סבירות.

Kalla

New member
לא ריך ללכת רחוק.

אפשר בדיוק באותה צורה, רק בלי למנוע את החשיפה לתרבות שבתוכה הם חיים.

Kalla

New member
זו הייתה תגובה למשפט הסיכום שלך:

"אפשר ללמוד מערביות מהי באלף ואחד צורות יותר סבירות." התכוונתי, שאפשר להמשיך ללמד את המערביות בדיוק כמו שעשו עד עכשיו לצד תרבות המקום.

אביבקיץ

New member
הורים משכילים?

קשה לי להאמין שאדם משכיל ונבון יעדיף את פינוקי ופליקס על פני לאה גולדברג וש"י עגנון. הם קצת מסובבים, ואני מקווה שהילדים ימצאו דרך אל כל אותם ספרים שלא נמצאים בבית. אמנם הם מסובבים, אבל הם לא "הורסים את הילדים". יש לא מעט בתים שבהם גם לא מוצאים את נשים קטנות או עליסה. אז במשפחה הזאת הילדים לפחות מקבלים משהו, וזה משהו שהוא לא מעט.

תיקי א

New member
נשמע לי טפשי ופרובינציאלי עד למאוד

מה גם שזה יומרני, כזכור לי מגיל 8 הלכתי לבד לספריה ובחרתי ספרים בעצמי. אל ההמלצות של הורי התיחסתי לרוב אמנם, אבל אהבת הקריאה גרמה לי להפתח לכל מיני סוגי ספרים/ספרות ולחקור את הטעם האישי שלי בעצמי. קצת צר לי על הילדים הנדונים שהוריהם כה צרי אופקים וחובבי ניסויים. מצד שני אני מאמינה שבסופו של דבר אם יאהבו לקרוא (אולי לפחות את זה יצליחו ההורים אוהבי התרבות להנחיל), הם יגיעו גם לחומרים אחרים.

noa128

New member
מזכיר לי הורים

שמדברים עם הילדים באנגלית "כדי שתהיה להם עוד שפה"... שזה בעיניי סנוביזם בהתגלמותו. אם ההורים משכילים הם ודאי יודעים שהיחשפות למגוון תרחיב את אופקי הילדים יותר מכל "העדפה מתקנת" וכפי שצויין כאן אין שום סיבה להעדיף "ספרות מהעולם" על ספרות מקור - גם וגם וגם - אם רוצים רק טוב, אז את המיטב מכל דבר ואם הילדים ישראלים אין שום סיבה לחסוך מהם את התרבות שלהם עצמם.

ממש לא אותו דבר, חשיפה לשפה

זה ספור אחר לדעתי, אין פה מניעה מעברית וחוצמזה רואים ילדים שגדלו עם חשיפה ל-2 שפות והקליטהשלהם לשפות זרות היא הרבה יותר קלה והלמידה היא הרבה יותר מהירה.

למעלה