"כנס" או "היכנס"

"כנס" או "היכנס"

אני יודע שזה איננו פורום לעברית, אבל בהרבה שרשורים, רווח הביטוי "כנס" או כנסו". אני לא זוכר שהאקדמיה ללשון העברית שינתה את צורת הציווי המסוימת הזו. עד כמה שידיעתי מגעת, ההוראה היא "היכנס" או "היכנסו". אלא אם כן, יש מקלדות חדשות שבהן האותיות "הא" ו"יוד", חסרות, ואז אל נסיבות מקלות.... שבת שלום

אליק 31

New member
ראפ ידידי, משחק מלים יפה: מקלדות-

מקלות. הייתי אומר: אין להקל ראש בעניין של שגיאות בעברית, נתנו לאהבלים תקופת חסד של 40 שנה במדבר השממה התרבותית ונתנו להם להתעלל בשפה חפשי חפשי. עכשיו מתחיל פרק חדש: שאיפה למצויינות. אגב, צריך להתחיל פרק חדש גם בחינוך הילדים גם להם הייתה עדנה של הפקרות בחינוך מתירני מדי שעליו מנצח הוד כבודו ד"ר יצחק קדמן, שלעניות דעתי גרם נזק גדול מאד לחינוך בארץ, כי הוא נתן לילד הישראלי גושפנקא שהוא העריץ השליט הבלתי מעורער. ורואים את התוצאות: דאחקות, הצחקות, התעללות במורים.

מדובר בתהליך עמוק של מרד עולמי.

מדובר בתהליך עמוק הרבה יותר ממה שאתה חושב. רק בצרפת הצליחו לעמוד כנגד השטפון האמריקאי ששטף את העולם. מדובר במרד כנגד הערכים הישנים וערכים חדשים שתופסים את מקומם. ההשפעה הגדולה היא היבוא מארה"ב. לא שמת לב עד כמה מה שקורה בישראל דומה ומחקה את מה שקורה בארה"ב. אפילו המילה שהשתמשתי בה "שולתתת!!!111" מגיעה מהמילה rulz!!!111 שמראה שהצעיר הוא cool. "אחי" הגיע מ "brother". לומדים באוניברסיטה קורסים על התרבות החדשה בישראל. התרבות השתנתה ואפילו לא הרגשתם. אנחנו עוברים מתרבות ישראלית לתרבות עולמית גלובלית ואמריקאית.

EK55

New member
נכון ראפי.אתה צודק

זה כמובן מבניין הפעיל. בגלל ש-ע הפועל היא האות נון, שנקרא נחי ע"נ. אני פשוט מנסה להיזכר במה שלמדתי לפני 45 שנים , עם תעודה של 13 שליליים. פרט לציור ,שרטוט,הנדסה,מלאכה, התעמלות וזימרה ולמען האמת עם ציונים כאלה דוקא לא היה לי חשק לשיר, אלא שהמחברת היתה נקיה והשירים כתובים בה עם קישוטים וציורים יפים. גם לא נכון לאמר תיכנס, אלא רק היכנס. עכשיו תור המורות שלנו לחוות דיעה ולשאר הידענים בשפה העברית.

סיטרון

New member
כנראה שבאמת שחכת מה שלמדת

הפועל הפעיל וצריך להכתב הכנס ולא היכנס. יש דגש חזק ב-כ ולפי הכלל "הברה סגורה בלתי מטעמת בתנועה קטנה" שזה חיריק חסר (ללא יוד). מאז שהכניסו את הכתיב המלא באישור האקדמיה הכלל הזה נזנח והרבה כותבים כל חיריק ביוד. בהפעיל הפועל "כנס" לא יוצא מן הכלל: בעבר: הכניס (בכתיב מלא היכניס) בהווה: נכנס (בכתיב מלא ניכנס) בצווי: הכנס (בכתיב מלא היכנס) בעתיד: תכנס (ב"מ תיכנס) המילה "כנס" (עם דגש חזר ב-נ) שייכת למשקל "פיעל" בציווי (שבר, טפל שלם וכו') משמשת לצורך כינוס (של קהל או של כבשים). נכנסה לשימוש באינטרנט לצורך בקשה להכנס ולקרוא וכנראה שמקורה בטעות שסיגלו לעצמם משתמשי האינטרנט הכבדים שרובם בני תשחורת שנקיון השפה לא כל כך חשוב עבורם. זה נקלט והשתרש אצל משתמשי האינטרנט והבלוגים.

EK55

New member
סיטרון לא שכחתי את מה שלמדתי.אני

מסכים אתך ויודע שלא כותבים עם י אחרי האות ה, אבל אני מקבל את ההסכמה של האקדמיה ללשון שמותר לכתוב בכתיב מלא באות י. אני רק לא רציתי לתקן את מה שכתב ראפי בכדי שלא יהיה ויכוח על האות י

סיון 37

New member
היכנסו / כנסו

כמורה ללשון עברית אני רוצה לתקן: היכנסו = צורת הציווי של בנין נפעל (לא הפעיל!!). אתמול הוא נכנס, מחר הוא ייכנס, ובציווי- היכנס! כַּנְּסו= צורת הציווי של בנין פיעל. אתמול הוא כינס (את התלמידים בכיתה...), מחר הוא יְכַנֵּס, ובציווי- כַּנֵּס! השוני בבניינים גורם גם לשינוי במשמעות. צודק ראפ. מזמן הפסיקו להשתמש בעברית התקנית וכדי לא להיחשב "חנונים" מדברים "סלנגית".

EK55

New member
אופס .כל הכבוד למורה סיון שתיקנה

מורתי, האם בהפעיל זה הכניסו איך קוראים לצופציק של הומקום, סתם..

נעם 53

New member
כנס כנס כנס בקר ...

המילה "כנס" היא מחלה לגיטימית בעברית השימוש בה פשוט התעוות. מי זוכר את שם השיר, שחובר לו ריקוד שבמילותיו מצוייה הכותרת ?

עברית שפה שולתתת!!!111

ראפי היקר. אוהבתותך על התמימות כאשר אתה חושב שאנחנו לא יודעים שכותבים "הכנס" "השמר" וכל הצורות הנכונות של הציווי. פשוט לא נעים להיות "חננות" ולא "קוליות" כמו כל אלה שכותבים בשגיאות ומדברים בשגיאות. לכן אנחנו יודעים עברית אבל כותבים במכוון בשגיאות. אני אכתוב "כנס" ו"אפעם" כדי להיות קולית ושולתתת!!!11 אפחד לא יודע שאנחנו יודעים עברית. כולם לא יודעים שאנחנו חננות. אפילו ראש הממשלה שלנו הודיע שהוא לא חנון ולא נחנח אז לבקש מאיתנו הצעירים להראות שאנחנו יודעים עברית? עברית שפה שולתתתת!!!111

אליק 31

New member
כחולה, יש לי חבר, שכאשר הוא היה

עולה חדש, מרומניה, ובתור משכיל הוא דיבר עברית נכונה הוא גילה עד מהרה שעושים צחוק מהעברית שלו, אז הוא התחיל בכוונה לדבר עם שגיאות כדי הוא יהיה מקובל, וחבל.

עניתי לך להודעה הקודמת

מדובר בתהליך עמוק וכלל עולמי של מעבר מתרבות מקומית "פטריוטית" יותר לתרבות גלובלית ועולמית. בארה"ב מקובל לדבר בשפה נמוכה כדי להראות cool והדגש הוא על תרבות פופולרית, משתנה וצעירה. "עולם ישן עד יסוד נחריבה" היה גם באינטרנציונל של 1917. היום הוא קיבל צורה קצת שונה.

סיטרון

New member
על העברית שלי אף פעם לא צחקו

ולפעמים אני משתמש בשפה מליצית ממש.

צריך ביטחון עצמי ורצון לשנות

אני זוכרת שקראתי על המאבק של הצרפתים לא ל"התכופף" ולשנות את התרבות העשירה שלהם ועל "המשוגעים לדבר" שנלחמו כדי לשמר את התרבות הצרפתית מול התרבות הגלובלית. בדור שלי כבר יותר קשה להלחם וגם לא יבינו את האהבה לתרבות ולשפה.

למעלה