כנסו

streetball

New member
כנסו

ברצוני להודות לכם, חברי פורום נכבדים, על העזרה שנתתם לי במהלך הימים האחרונים. היום בשעה מוצלחת עשיתי את המבחן(שהיה מאוד מאוד מאוד קל, הרבה הרבה הרבה יותר קל ממה שחשבתי).ניקוד, לא היינו צריכים לדעת, בוודאי שלא נתבקשנו לדעת חריגים. כל שנתנו לנו לעשות היה סימון מפיק, שוואים, דגשים קלים, אימות קריאה, הטעמות וחלוקת הברות... עם זאת, רציתי לשאול אתכם שתי שאלות: בסמיכות: "שולחי הפרחים", מהי צורת היסוד של המילה שולחי? שולחים? 1. אני כתבתי שהשווא שבל' הוא שווא נע מכיוון שבא מיד לאחרי תנועה גדולה שאינה מוטעמת. האם צורת היסוד היא שולחים, או שולח? כעיקרון, צורת היסוד של רבים נסמך היא צורת הרבים לא? 2. במילים שאינן עבריות ואנו שמים בהן דגש כגון: "ספורט, ספירט, אובייקט" וכדומה, האם הדגש ייחשב לדגש קל? תודה רבה לכולכם בכבוד רב, דניאל

אסופית02

New member
מקווה שנרגעת אחרי הבחינה../images/Emo13.gif

1. שולחי הפרחים: בלמ"ד שווא נע. מקורו בתנועה בצורת היסוד שולחים. 2. לא בטוחה אם יש שם לדגש הזה. זה דגש לציון הגייה בלבד, ולא חלים עליו כללי הדגשים בעברית.

streetball

New member
תגובה

המורה אמרה שיחד נצמד ויחיד נסמך צורת היסוד היא יחיד ורבים נצמד ורבים נסמך צורת היסוד היא רבים. כאן זה רבים נסמך כך שצורת היסוד היא רבים: "שולחים"(אין אנו מניעים את השווא)- אז אם מקורו באפס תנועה למה זה נע? אני מודע לעובדה שזה נע לפי הכללים, כך גם כתבתי, אך אין כאן התנגשות עם שיטת צורת היסוד?

אסופית02

New member
אתה מתבלבל עם הגדרות אחרות

צורת היסוד של השם לעניין שוואים היא כנ"ל, וראה אסמכתה בתמונה המצ"ב שנלקחה מאתר סחל"ב.

אסופית02

New member
אוקיי, קיבלתי את התיקון של איתי

אז קרא את דבריו, הוא יודע מה הוא אומר
נראה שאני זו שהתבלבלה...

אִיתַי

New member
לא מדויק../images/Emo70.gif... ../images/Emo26.gif

אסופית, ההגדרה שלך, כי "צורת יסוד של שם היא בצורת יחיד נפרד" איננה נכונה. צורת היסוד של "בִּרְכֵּי-" (בסמיכות), לדוגמה, היא "בִּרְכַּיִם". השווא ב-ר' ב"ברכי-" הוא נח, כי מקורו באפס תנועה (שווא נח ב-ר' ב"ברכיים"). אם נעבור במקרה זה לצורת יחיד נפרד, כפי שאת טוענת, נקבל את הצורה "ברך" - ונחשוב כי מקורו של השווא ב-ר' הוא בתנועה. מכאן שקביעתך אינה מדויקת. במקרה של "שולחי-" (בשאלתו של דניאל), מדובר אמנם בשם, אך זהו פועל בבינוני, ולכן ע"פ הכללים של מעבר לצורת יסוד, צורת היסוד של פועל היא יחיד באותו זמן. כך נקבל את הצורה "שולח", וניווכח לדעת שאכן מקור השווא בתנועה.

אפשר לעשות קצת בלאגן?

גם מה שאמרת לא מדויק. איך אתה מסביר את השווא בפְּקִידֵי-, מְטוֹסֵי-, טִפְּשֵי-. כולם צורות סמיכות של רבים. בכולם יש שווא גם בצורת הנפרד (רבים). האם זה שווא נח? לא. האסופית צודקת. צורת היסוד של השם היא יחיד (זכר) נפרד. בצורת היחיד יש תנועה (פָּקִיד, מָטוֹס, טִפֵּש), ומכאן שמדובר בשווא נע. את הברכיים ושאר הסגוליים שים בצד: הנטייה של משקל זה חריגה, ובה באמת אי אפשר לראות את צורת היחיד כצורת היסוד של הרבים, אבל פרט לקבוצה הזאת צורת היסוד בשם היא צורת היחיד נפרד.

אִיתַי

New member
אפשר לנסות... ../images/Emo13.gif

תודה לך על חידוד הנקודה. לשאלתך - את השווא ב"פקידי-" וב"מטוסי-" אני מסביר כשווא נע, מעצם היותו שווא בראש מילה. שווא בראש מילה, גם אם המילה הינה צורת יסוד, נחשב לנע. בתשובתי הקודמת הסתמכתי על הגדרותיה של הגב' אילת ברגר ועל הכללים אותם היא מציגה בספרה: "ידיעת הלשון - ההגה והשם". אני גם מסכים שהמשקלים הסגוליים יוצאי דופן מהבחינה הזו, ולכן עצם הקביעה כי תמיד ניתן לעבור לצורת יחיד נפרד על מנת לקבוע את סוג השווא - אינה מדויקת.

מה אומר?

אפשר לבקש ממך לבדוק שוב אם זה מה שהיא כתבה שם? למה אני אומרת את זה? הספר הנ"ל אינו בידי, אבל יש לי ספר אחר שלה מאותה הסדרה (הפועל) ובו היא אומרת כך: הקור הוא צורת היסוד. בפועל צורת היחיד בזמן הנתון (בשם - צורת יחיד נפרד). אני רוצה לוודא לפני שאני מגיבה לזה שאכן כך היא כתבה. ייתכן שמדובר במהדורה חדשה שבה היא שינתה את הנוסח (כנראה לשם הקלה על התלמידים, בגלל מה שאמרת לעיל). אם אכן זה המצב - זה עצוב מאוד. אני אפרט אחרי שתבדוק במטותא. (לא שאני לא סומכת עליך, אני רק רוצה לוודא לפני שאני מוציאה את קצפי על השיטה).

אִיתַי

New member
ואני מצטט:

"מקור הוא צורת היסוד: בשם: צורת יחיד נפרד. (לפעמים רבים נפרד) בפועל: צורת יחיד בזמן הנתון." בהמשך מובאות דוגמות, בפרק "השוואים", למעבר לצורת מקור (סלחי לי שאיני מנקד, בספר כמובן הכל מנוקד), וכאן ישנה עמימות: דוגמה א': "מפגני-" - מקור השווא בתנועת קמץ: מפגן/מפגנים. דוגמה ב': "ברכי-" - במקור: ברכיים. דוגמה ג': "צרכי-" - (כדוגמה לזיהוי השווא המרחף ב-ר') אחרי תנועה קצרה, מקורו בתנועה צרכים. יש לציין, כי ספריה של הגב' אילת ברגר טובים וברורים, ואני כתלמיד נהניתי ללמוד עם ספרים אלה.

אני רואה

שטוב ששאלתי. כן, גם אני יודעת שהספרים שלה טובים, ולכן תהיתי. היא אומרת אם כן שצורת היסוד היא יחיד נפרד. (הכתוב בסוגריים הוא החריג, למה הדגשת אותו והפכת אותו לעיקר?) כמו שאמרתי - משקל הסגוליים הוא מיוחד. העיקר הוא החשוב: מהי צורת יסוד? הצורה הבסיסית, שממנה נולדו כל האחרות על ידי הוספת צורני הנקבה, רבים, כינויים חבורים וכו'. מהמילה צָעִיר נוצרו המילים צעירה, צעירים, צעירות, צעירינו, צעירֵי וכו' על ידי הוספת מוספיות מתאימות. כלומר צורת היסוד של כל אלה היא צָעִיר. כך גם בַּפועל - צורת היסוד שממנה נגזרו כל האחרות על ידי הוספת מוספיות של גוף היא צורת הנסתר. שלחו, שלחה, שלחנו, שלחתם וכו' מקורן בשָלַח וכו' זו הדרך היחידה להבין למה קוראים לו שווא נע ובמה הוא שונה מהשווא הנח.

אִיתַי

New member
אני מסכים

מובן שכהגדרה בסיסית (ונכונה לחלוטין, ברוב המקרים) - צורת יסוד (בשם) היא אכן יחיד נפרד. אך לא תמיד נכון לעבור לצורה זו על מנת לזהות את סוג השווא, ולכן הדגשתי את הכתוב בסוגריים. בלשון חשובים גם יוצאי הדופן, וחייבים לזכור אותם. הכותבת עצמה (ולא אני) נותנת דוגמות מפורשות לשמות ברבים נסמך, אשר את צורות היסוד שלהן היא מציגה כרבים נפרד (ולא יחיד נפרד). לדעתי, ההגדרה "צורת יסוד היא לפעמים רבים נפרד" עמומה, משום שלא ברור ממנה מהם אותם המקרים החריגים, אשר בהם מעבר לצורת היחיד נפרד שגויה. למען האמת, אינני חושב שאנחנו חלוקים בינינו בנושא הזה: שנינו מסכימים שההגדרה עצמה לצורת יסוד נכונה, אך בכללותה בלבד. לכן לצורך הדיוק חובה לציין את החריגים, ואף להדגיש אותם.

The Poop Man

New member
חחח גורי הייתי אומר די טיפוסי

למה אתה כל כך לחוץ? תחשוב על המבחן בצורה מתמטית. מכיוון שהממוצע אומר שבבית ספרנו ממוצע בגרות הינו 96 ויש לנו כ10 ילדים בשיכבה שמקבלים כ-80 יוצא שכ230 ילדים מקבלים 100. לפיכך יוצא שהמגן שמורכב מ 7 מבחנים ל230 ילדים יהייה 100. אם המגן 100 אז כל המבחנים הם 100 . יוצא שהיית יכול לגשת למבחן בלי להתכונן ועדיין להוציא 100. ועל זה שווה להילחץ?

The Poop Man

New member
לא נמחקה לי שורה זה אמור להיראות כך

מכיוון שממוצע הבגרות בבית ספרנו הינו 100...

אִיתַי

New member
על הדגש הלועזי ../images/Emo26.gif

דניאל, לשאלתך השנייה - אני מפנה אותך לדיון שהתנהל בפורום ממש לאחרונה. (או לשאלות הנפוצות
).

למעלה