כמה שאלות

tapas tapas

New member
כמה שאלות

איך היו בניות עגלות המסע בתקוםת הברונזה? לרובם היו ארבע גלגלים, אבל עדיין נראה לי שהיה להם נפח תחולה הרבה יותר קטנה מהעגלות של ימי הבניים. האם גם מישהוא ישב ממש על העגלה בשביל לרכב עליה? או שכוונו את הבהמות מסע מחוץ לעגלה? עדיין תקופת הברוזה. האם זה נכון לומר שבערך על כל קילומטר של חומה של עיר היו בעיר 10000 איש?

תשובות

א) לרוב העגלות יהיו דווקא שני גלגלים, בעלי גוף מלא אם התקציב דל, וחישורים אם יש יותר כסף. על עגלות וגלגלים, ראה את המאמר שלי "עגלה עם סוסה" בגליון הלפני-אחרון של האורק. בחלק מהן העגלון ישב או יעמוד על העגלה עצמה, ובאחרות ילך ליד הבהמות - תלוי כמה המטען כבד, הדרך ארוכה והעגלון עצלן. עוד מידע מועיל יש בספר "הגלגל" מסדרת טיים-לייף, ובספר בשם "כיבוש המרחבים" - חפש אותם בספרייה העירונית. ב) המספר נשמע לי קצת מוגזם - בעיר גדולה מאוד יהיו בערך 15000 איש - ואני מדבר על משהו בגודל העיר העתיקה של ירושלים.

tapas tapas

New member
תודה

למה שלא יהיו ערים מעל ל15000 איש? בתורת המלחמה ציונו ערים שאחת מהם היתה של 30000 איש והשניה 40000 איש. גאשר לערים האלו היו בוודאות חומות של 3 ו 4 ק"מ בהתאם. ואם היו חומות בכזה אורך, היה צריך להיות גם מספר חיילים שיגנו על החומות האלה בהתאם. ומכאן שאפשר להסיק כמה אנשים חיו בעיר. הרי לא יתכן שבעיר עם חומות של 4 ק"מ יהיו רק 15000 איש, כי אז לא יהיו מספיק חיילים שיגנו עליה.

תלוי מתי ואיפה

והיחס בין אנשים לחומות לא יוצר נוסחת-הגנה מחייבת. הרבה יותר משנה כמה לוחמים ולוחמים-במיל' (אזרחים עם הכשרה צבאית בסיסית ונשק נגיש) יש לך שם. כדוגמא בת-זמננו, ב"עיר הצבאית ע"ש המלך חאלד" שהוקמה יש-מאין ע"י חיל התחזוקה האמריקאי בסעודיה (באופן זמני, במלחמת המפרץ הראשונה) חיו כמה אלפי אנשים בלבד, אך היו בה הרבה יותר נושאי-נשק מאשר, נניח, בלונדון המעטירה.

tapas tapas

New member
אי אפשר להשוות בכלל.

אמצעי הניידות והלוגיסטיקה של היום מאפשרים לתחזק צבא בקלות גם במקומות מרוחקים. למשל בימנו אין בכל עיר בארץ טנקים וחיילים ששומרים עליה כל הזמן, בגלל שיש אמצעי ניידות ותקשורת. בעבר על כל עיר היתה צריך שהצבא השומר עליה יגור באותה עיר. אחרת אם צבא אחר היה מתכנן לכבוש את אותה עיר, היה סיכוי גדול שהוא היה מגיע לעיר ומקיף אותה לפני שהיית מספיק להביא את הצבא שלך ממקום אחר. ואז היתה מאבד את היתרון של הגנה מתוך העיר. בגלל זה גם רצוי שיהחס בין כמות האזרחים לכמות החיילים יהיה כמה שיותר טוב. השאלה מהו היחס הזה שהצליחו להשיג שיאפשר הגנה טובה על העיר.

למה בונים חומה?

ככל שהחומה שלך עבה וגבוהה יותר, אתה צריך פחות חיילים - הרבה יותר קל להגן עם מעט אנשים מעמדה מבוצרת (כמו חומת עיר) מאשר להגן עם הרבה אנשים בשטח פתוח. אתה צריך הרבה פחות "חיילים" כשיש לך חומה, וממילא מודל החייל-כמקצוע איננו נפוץ במיוחד - רוב האנשים יעסקו בדברים פרודוקטיביים יותר במשך רוב הזמן, ולא בלחימה או התכוננות ללחימה. כשיש לך חומה טובה, אתה גם לא חייב לוחמים אמיתיים - אבימלך מצא את מותו מאבן-ריחיים שאיזו סבתא הפילה לו על הראש.

תזכור שלתחזק חיל מצב(וצבא) זה יקר

יותר טוב לך שיהיו בעיר המבוצרת בדיוק מספיק חיילים להחזיק בה עד שהכוחות הניידים שלך יכולים להגיע ולשבור את המצור- מכפיל הכוחות של ביצורים טובים הוא 10 ומעלה אאל"ט.ועוד יותר חשוב- דאג שיהיו בעיר מספיק מקורות מים ואוכל להחזיק אותה.תזכור- גם הכוחות שצרים על העיר צריכים לאכול- ואם אתה חכם שרפת את כל השדות בדרך פנימה, ככה שהם צריכים להביא את כל האוכל שלהם מרחוק.והם נפגעים ממחלות הרבה יותר ממי שבעיר- בדר"כ יש להם סניטציה עוד פחות מסודרת ממה שהיתה בערים העתיקות.

למעלה