כמה שאלות

• פותח הנושא 407
  • פורסם בתאריך

407

New member
כמה שאלות

1) האם קיימת הצורה "לָמֵד" לצד "לוֹמֵד"? 2) "ועיניך לפעמים כה נוּגוֹת..." (האזכור היחיד ששמעתי) מהי צורת היחיד? ראיתי במורפיקס "נוּגֶה", נראה לי טעות כמו "*לוּטֶה". 3) מדוע בשורש ב-ו-א בבניין קל, זמן עתיד, פה"ה מנוקדת בחולם מלא ולא בשורוק? "יָבוֹא" כנגד "יָקוּם" תודה לעונים

גנגי

New member
חלק מהתשובות:

1. כן - למד זאת צורה עתיקה והיא קיימת בספרות ובשירה. 2. נוגות - נוגֶה, נוגָה, נוגִים - כולם נכונים, קיימים ושרירים, ואני אישית אפילו משתמשת בהם די הרבה (בהיותי בלתי-נוגה-בעליל). 3. קרוב לוודאי מפני שיש בלה"פ עיצור גרוני שקשה להגותו, וזה הגורם לשינוי הפונטי.

בקשר ל-יקום / יבוא

אני מכיר שני הסברים: 1. מדובר במשקלים שונים: יקום = yaqtul יבוא = yiqtal (עם שינוי של a ל- o, "המעתק הכעני"). 2. מדובר בהיקש לצורת הציווי "בוא", שהיא צורה מאוד שכיחה בשפה. את התיאוריה שגנגי העלתה אני לא מכיר. גנגי, איך את מסבירה את קיומו של השורוק ביתר פעלי לה"פ גרונית של עו"י? BL 388f בלאו 190

407

New member
תודה לשניכם ועוד שאלה

מהו המשקל בגזרת השלמים המקביל למשקל "תַּקְטִית" (השייך לגזרת נלי"ה)?

407

New member
בטוחה?

כי ראיתי בספר "בגרות בקלות" הכתום שאין לו משקל מקביל בגזרת השלמים... איני יודע מהי "אמינות" הספר (המחברות יותר נכון).

אני מניח

שהמחברות התכוונו לזה: משקל תקטית הוא משקל של פעלי ל"י, ומשקלים מגזרה זה מסמנים עם יו"ד במקום עם למ"ד: קטית במקום קטלת וכו'. לכן, משקל מקביל בשלמים היה תיאורטית צריך להיות מסומן: תקטלת (taqtlt). משקל כזה, בצורה זו, אכן לא קיים. המשקל הכי קרוב אליו זה תקטלת tqatelet, או המשקל שגנגי ציינה.

למעלה