כמה שאלות

basket case

New member
כמה שאלות

1. מה פירוש המילים/ביטויים הבאים: עגונות אכסדרה להכות חטא על פשע 2. איך אומרים - התנתקות או הנתקות?

גנגי

New member
להכות חטא על פשע

פירושו בִּיּוּט. ואם טרם הבנת.... תחליט איזה ביטוי אתה רוצה להבין, "להכות על חטא" או "חטא על פשע"?

גנגי

New member
נכון, אבל

גם כשאומרים "חטא על פשע" ברור למה מתכוונים. אבל אם תבקש יפה אני אכה חטא על פשע.

ברור למה מתכוונים?

הרי לא זאת הבעיה פה. בכל ביוט "מבינים למה מתכוונים", אלא שזה ביוט. הדיון הוא מהי הדרך הנכונה בעברית להגות את הביטוי מבלי לשבשו. הצירוף "חטא על פשע" בא רק בצירוף הפועל "להוסיף", ושימוש בו בצירוף פועל אחר יוצר שיבוש, דוגמת "להכות חטא על פשע", או "להגדיל חטא על פשע" (בשקל תשעים?) - לכן היה לי חשוב להוסיף זאת להסבר שלך. אגב, מישהו יודע מה מקור הביטוי? בחיפוש מהיר לא הצלחתי לגלות.

ואידך אזיל ואגמור

עגונות - נשים שבעליהן עזבו אותן או נעלמו ללא שנתנו להן גט. אכסדרה - שורות עמודים שמעליה גג. משמשת בעיקר כמבוא לבניין. התנתקות או הנתקות - אני מציע שתחפשי בחלון החיפוש, העניין נדון כאן פעם או פעמיים. (הייתי חוסך לך, אבל אני לא זוכר לאיזו מסקנה הגיעו שם.)

גנגי

New member
אני מבטיחה לך שאילו אני הייתי

הפוסקת בעניין השם שניתן לתהליך הכתום, היו קוראים לו "התנתקות" ולא "הינתקות". אבל אותי שאלו רק מה הוחלט, לא למה הוחלט כך. אני חושבת שאי שם בנבכי הפורום אפשר למצוא גם את נימוקי השופטים.

השלמה

אכסדרה מיונית exedra והיא במקורה ex-hedra כלומר "מקום ישיבה מחוץ ל(בית)" אבל שימושה התרחב לכל מיני סוגי אולמות שיש בהם מקומות ישיבה. בתלמוד היא כניסה מקורה לפני הבית ובעברית חדשה, חדר כניסה בכלל. נראה ששורת עמודים מקורה היא סתיו מיונית stoa ובעברית "מסדרון"

השלמה נחמדה אך לא בעונתה, שהלא

קיץ עכשיו ולא סתיו
. מבנה מקורה שלאורכו שדרת עמודים = סטיו.

לא כל כך

הבנתי למה השאלה חצופה. לטובת כולנו אני מקווה שהנהלת הפורום לא תחשוב שהיא חצופה, כי אז קיומו של כל השרשור מוטל בספק (כמו גם קיומם של ארבעת השרשורים שמעליו ומתחתיו. ההנהלה כאן יסודית מאוד.), ואתה, ידידי, תוגלה לפורום "מוזיקה ושירה קלטית" - מקום שממנו איש לא חזר בריא בנפשו. אכן, הכינוי "להב" הוחלף במתכוון. כפי שקראת, ה"חרב המהתפכת" הוא כינוי שניתן לי על ידי מייסד המחתרת הסודית של הפורום, שעל שמו לא אחזור, רק ארמוז שהוא מתקשר איתי באמצעות צופן מסובך של פרסום הודעות כפולות ובודדות לסירוגין.

למעלה