כמה שאלות:

אורן51234

New member
כמה שאלות:

ראיתי עכשיו את התוכנית מגייuור בערוץ AXN-תוכנית מצויינת, אבל לנקודה.. 1)בסידרה הראו מתקן שמורכב מטבעת מתכת על מזבח. כאשר שמים מטבע ממתכת במרכזה של הטבעת הוא "צף" ומסתובב באויר בגלל כוחות מגנטיים. האם אפשרי לבנות מתקן שכזה או שהדיוק הנדרש כדי ליצור שיויי משקל הוא גדול מכדי להיות מעשי? 2)בסידרה נאמר שאי אפשר למגנט פלטינה. האם זה נכון ואם כן,מדוע? (פלטינה נחשבת למתכת,לא?) 3)האם קיים מצב בו כל כוכבי מערכת השמש מתיישרים בקו אחד? 4)ובהקשר אחר: האם ניתן לקרר לוחית מתכת (או חומר אחר) ע"י מעבר של זרם חשמלי דרכה? מקווה שלא אכפת לכם על ההצפה ותודה על העזרה אורן.

ארינמל1

New member
תשובה ל3

כוכבי הלכת לא נמצאים על אותו מישור, ולכן זה בלתי אפשרי.

pelegs

New member
למעשה הם כן.

חוץ מפלוטו שמסתובב על מישור שונה לחלוטין... ובאשר לשאר שאלותיו של אורן: 1. אני מניח שהטבעת עמדה בצורה אנכית ביחס למזבח, כך שיהיה כוח ש"יסתור" את כוח המשיכה שמגיע מ"למטה". בכל אופן, אפשרי - אבל תאלץ לעשות חישובים רבים וארוכים בשביל להגיע לדיוק גדול - כי כל סטיה קטנה תגרום לכך שיופעל על המטבע יותר כוח לכיוון מסויים, ואז אין לך יותר מכונה מגניבה שכזו
2. למרות שפליטנה היא אכן מתכת, עד כמה שידוע לי - לא ניתן למגנט אותה, וזאת בשל סידור האלקטרונים מסביב לגרעין של כל אטום פלטינה(אשמח אם יתקנו אותי ויתנו הסבר מפורט אם אני טועה). 3. עניתי 4. בעקרון, העברת זרם חשמלי יוצרת המון חיכוך בתוך החומר המוליך, כך שחיכוך זה יתבטא בעיקר בחום, ולכן לדעתי לא ניתן לקרר מתכת ע"י העברת זרם חשמלי בתוכו(אלא אם כן *אולי* הזרם החשמלי מסדר את האטומים/מולקולות מחדש כך שיהיה להם "קשה" יותר לנוע בתוך הגוף, ולמעשה - החום יפלט החוצה והגוף עצמו ישאר קריר יותר).

vvizard

New member
השלמות...

1. אפשר ועשו. ראיתי דבר כזה בטלויזיה. לצערי לא אוכל להוסיף פרטים כי אינני יודע אותם. 2. אם ב"למגנט" אתה מתכוון לכך שלהפוך את החומר למגנט טבעי, אז בהחלט יש שני סוגים של מתכות. כאלה שלאחר הפסקת המגע עם המגנט עדיין שומרות על תכונות המגנטיות שלהן (כלומר נשארות מגנטים) וכאלה שמיד מאבדות אותן. שני הסוגים נקראים פרומגנטים ופאראמגנטים, אבל אני אפילו לא זוכר מי זה מי. 3. מסכים עם pelegs. חוצ מפלוטו השאר הם די על מישור אחד וכן קןרה שהם על קו ישר. 4. מסכים עם pelegs גם כאן. אבל אני רוצה לבטא הסתייגות חריפה יותר מכל אפשרות של קירור חומר על ידי זרם. התנועה של אקטרונים אקראית מדי כדי לגרום לתופעה שתיארת בסוף. לעומת זאת ניתן לקרר חומר טוב מאוד על ידי לייזר!

איתי נ

New member
Peltier device

רכיבים שכאשר מעבירים בהם זרם הם "שואבים" חום מצד לצד. כלומר, צד אחד מתקרר והצד השני מתחמם. למעשה זו אותה פעולה שקורית במקרר או במזגן אלא שכאן זה ברכיב מצב מוצק בלי חלקים נעים. חיפוש בגוגל יתן הרבה תשובות.

טל ר

New member
דוגמא ליישום

רבים מהמכשירים השומרים מזון/משקאות חמים/קרים ברכב (כלומר הם בד"כ יודעים גם לחמם וגם לקרר) - עובדים על אפקט Peltier. אחד היתרונות הוא שאין בהם רכיבים נעים, ולכן הינם מאוד אמינים.

ארינמל1

New member
זה לא פייר ככה ../images/Emo13.gif

מה זאת אומרת "חוץ מ..."? הוא דיבר על כל כוכבי הלכת שזה כולל את פלוטו ולכן התשובה היא לא.

יניב ריז

New member
אפשר "למגנט" פלטינה ע"י זרם חשמלי

זו אמנם "התחכמות", כי פלטינה היא לא מתכת פרומגנטית,אבל כל תייל שעובר בו זרם יוצר סביבו שדה מגנטי.

יניב ריז

New member
והמתכות המגנטיות הן:

ברזל,ניקל קובלט ועוד אחת שאני אף פעם לא זוכר...

atheist22

New member
יש הרבה

יש גם תרכובות שיוצרות מגנטים מאוד חזקים, חזקים הרבה יותר ממגנט ברזל. אם כי תרכובות אלה נוטות להכיל אחד משלושלת החומרים שהזכרת. מגנטים חזקים שמשתמשים בהם הם: Neodymium Iron Boron Samarium Cobalt Aluminum Nickel Cobalt חוץ מזה יש חומרים כמו גדוליניום שמתמגנטים רק בטמפרטורות נמוכות ובטפרטורת החדר מאבדים את המגנטיות שלהם.

סמפיק

New member
לא ולא

אני חולק על דעתך בעניין כוכבי הלכת: מישור ההקפה של פלוטו נטוי במידה ניכרת ממישורי ההקפה של שאר כוכבי הלכת, אבל יש הבדלים קטנים יותר גם בין שאר הפלנטות: מישור ההקפה של כדה"א מכונה "מישור המילקה" (על משקל פירה), וכל כוכב לכת נטוי יחסית אליו במידה שונה: פלוטו 17 (במעלות), חמה 7, נוגה 3, שבתאי 2, מאדים 2, נפטון 2, צדק 1.3, אוראנוס 0.8. הזוויות אמנם קטנות, אבלת בהתחשב ברדיוסי המסלולים של כוכבי הלכת אפילו נטייתו הזעומה של אוראנוס מספיקה כדי שלא לאפשר יישור קו של יותר משני כוכבי לכת. כמובן, למישור של כל כוכב לכת יש ציר שחותך את מישור המילקה, אבל לכל כוכב לכת ציר חיתוך שונה לכן אין אפשרות שכולם יתיישרו בקו אחד.

למעלה