כמה שאלות

י ע ל י ש

New member
כמה שאלות

בעבר הצקתי לכם (לא בכוונה) על כיסוי ראש. עכשיו כשהבנתי את מהות הפורום אשמח אם תענו לי על כמה שאלות קטנות:)

1. מותר בשבת, במקום פלטה, לשים תנור על חום נמוך כל השבת שישמש כפלטה?
2. האם אסור בשבת/יו"ט לקלוע צמה בשיער?
3. האם אפשרי בשבת/יו"ט לכוון מראש שהמדיח כלים יפעל נאמר בלילה לאחר ארוחת שישי?
4. בראש השנה נתקלתי בדיעה של חמי (חרדי למהדרין
) שטוען שגן עדן שחוה ואדם נוצרו בו הוא בעצם באיזשהו מקום בישראל (או משהו כזה) ולא גן עדן עולם הבא. זה קצת לא מתיישב לי, ולא רציתי להקלע עמו לשאלות בענין מפאת כבוד, אך הרי אדם וחווה סולקו מגן עדן ולא הורשו להכנס חזרה עד אשר הקב"ה יסכים. השערים ננעלו, וחרב מתהפכת שמרה על המקום ועל עץ החיים. הרי המקום הזה , גן עדן, כולו טוב ואין צורך להתאמץ בו, איך יכול להיות שמדובר על מקום גשמי שקיים כיום בכדור הארץ? אני מניחה שאם חמי אמר זאת הוא יודע על מה מדובר כי הוא אדם חכם מאוד, לכן אשמח לקבל ביאור או קישר על הנושא

ועוד שאלה פילוסופית קטנה, אם זה לא מתאים למהות הפורום אבין לגמרי אם לא תענו לי, לאחרונה אני מעמיקה יותר במקורות ורוצה יותר להתחזק ונתקלת בכמה תהיות:
הקב"ה כתב לנו בתורה פעמיים לפחות והדגיש את העניין, "לא תוסיפו ולא תגרעו על הדבר אשר אנוכי מצווה אתכם" אך זה מתיישב עם כל האיסורים על איסורים שקמים כל יום (לא מדברת רק על חז"ל, אלא על ימינו כיום, למשל פסח- שכל שנה מוצאים מה עוד יש להחמיר, וכו')

תודה
 

אופירA

New member
מנהל
אני יכולה לשאול אותך

אילו איסורים על איסורים "קמים בכל יום", למשל בפסח? מי מוצא כל שנה מה עוד יש להחמיר? איך זה שאני לא הבחנתי בכך?

הקב"ה אסר להוסיף מצוות שהוא לא ציווה. אבל מותר לגדולי לומדי התורה שבדור לגדור את המצוות שציווה, כדי למנוע מהאנשים לבוא לידי עבירה, במקום שיש חשש שיבואו לידי עבירה, ובתנאי שהם פועלים עפ"י הכללים שלפיהם לומדים את התורה לאמיתה.

(וצמה אסור לקלוע בשבת או יום טוב).
 

י ע ל י ש

New member
תודה

האמת היא שדיי ענית לי על השאלה.. כלומר מה שאת אומרת שאסור להוסיף *מצוות* אם כך זה מסתדר, אני הבנתי שאסור להוסיף איסורים. היה איזה פירוש לפסוק הזה שאסור להוסיף משום לא להכביד על האדם ואז יתקשה ויתייאש.

לגבי פסח- מהמשפחה החרדית של בעלי ומסיפורים ממקור אישי יש חסידויות שכל שנה לוקחים על עצמם עוד איסור בנוגע לפסח. נאמר את המצה יש לאכול בשקית ניילון נפרדת, שנה אח"כ הולכים לאכול את המצות בחדר נפרד מתנערים וחוזרים לשולחן, או למשל יש אחרים שלא אוכלים בפסח כלום חוץ מבשר ותפו"א (לא עגבניות גם אם מקולפות, לא גזר, וכו'..) אבל זה לא משנה, כי על פי ההסבר שלך זה בעצם מין גידור המצוות למנוע עבירות.



תודה.
 
תגובה

זו הנקודה, הם לא אומרים שהתורה ציוותה עליהם את הדברים האלה אלא הם נזהרים בכל מיני דברים מהחלטה שלהם ורצונם מתוך ידיעה שזו חומרה ולא משהו שכתוב בתורה.

שמעתי גם שיש כאלה עם מטבח לפסח או שעוברים למקום אחר בפסח ועל זה כבר אפשר להליץ שהתורה אמרה "תשביתו *שאור* מבתיכם" כלומר תוציא את החמץ מהבית ולא את עצמך..
 

REALI

New member
זה אפילו לא חומרות, זה פשוט הבלים.

האנשים המסכנים האלו תפסו את הטפל והניחו את העיקר, ולצערי החומרות האלו לא מראות כמה האנשים האלו מחוברים לתורה, אלא אדרבא - כמה שהם מנותקים ממנה ומפספסים אותה.
...
 

אופירA

New member
מנהל
ממש ממש לא הבלים, אלא טכניקות

יש רב צדיק שהלוואי שהייתי עפר מתחת לנעליו, שבנה לאשתו מטבח פסח בסוכה שמשמשת חדר ילדים במשך השנה, כשהמטבח סגור בתריס כל השנה. בפסח מנקים את המטבח המקורי, וממלאים אותו בארגזי מצה באפיית יד ("חבורה"), ואת הבישול וההגשה מבצעים מהמטבח שנפתח בחדר הילדים, על כליו ורהיטיו. כך אין צורך להכשיר את המטבח לפסח, ולעקרת הבית הטרודה בלאו הכי בטלפונים של בעלה הרב, ומתקשה להתארגן עם ניקוי כל הבית מחמץ, כולל המטבח הרגיל, נחסכת לפחות ההכשרה וההעברה של הכלים מארון הפסח למטבח - מלאכה שהיא קשה ומטרידה במיוחד.
כמובן שהם לא היחידים, הגם שהם לא הרוב, מסיבות טכניות בד"כ.
אתה יכול לומר בפוסט אינטרנט על רב זה שהוא מנותק מהתורה ומפספס אותה? אני יכולה לומר לך מהיכרות עם רב זה שהוא מנותק מהנאות העולם הזה ו"מפספס" את חומריותו...

ויש מקרים רבים שאנשים יוצאים מהבית ועורכים את הפסח בבית אחר או בבית מלון, משום שקשה להם לנקות את הבית ולהכשירו לפסח (ויכולים למכור את כל תכולתו לגוי בלי לנקות), כיוון שיש להם הרבה תינוקות או האשה/הילד/הבעל חולה, או שהשכנים החילוניים אוהבים לעשות מסיבה עם תזמורת בחג אז האווירה לא מתאימה, או שיש להם השנה חתונה יום וחצי לפני פסח, אז הם לא רוצים לנהל 2 משימות כבדות בעת ובעונה אחת, ויכולות להיות עוד הרבה סיבות חיוביות במיוחד.

איך החלטת שהם או אלו שאינם אוכלים שרויה ורוצים לחסוך טורח מבני המשפחה - ניכר בהם שהם מנותקים מהתורה ומפספסים אותה?
 

REALI

New member
בסדר עם זה אני מסכים,

אני גם בעד אנשים שרוצים לחסוך לעצמם את הטירחה של הכשרת הכלים או אפילו האנשים שסתם מוצאים בפסח תירוץ טוב לצאת לנופש. זה באמת סבבה מבחינתי.
אבל יעליש הביאה דוגמאות של אנשים שמחפשים פשוט להמציא לעצמם חומרות חדשות כל שנה, ובזה אני ממש לא מוצא עניין. מה שאסור אסור ומה שמותר מותר.
ולאכול את המצה בתוך ניילון או בחדר נפרד לא נראה לי חומרה אלא סתם שגעון מיותר, שלדעתי מראה על שימת כובד המשקל בעיניינים השוליים יחסית של החג.

אבל את צודקת שאני באמת לא מכיר אותם, ובכל מקרה בין כך ובין כך גם הם ודאי אנשים טובים מאד, שמתכוונים רק לעשות טוב במעשיהם, אז שייבושם להם עם המנהגים שהם מוצאים לנכון לנהוג בהם ומוצאים בהם טעם.

ולשם הגילוי הנאות, גם כלפי אלו שלא אוכלים שרויה אני חושב אותו דבר פחות או יותר (למרות שבמקרה הזה רובם קיבלו מנהג זה מאבותיהם וזה כבר סיפור אחר).

פסח כשר ושמח
 

אופירA

New member
מנהל
לגבי פסח

כמו שכימיה לא נלמד מהכימיה שיש לי עם המשפחה של בעלי, וביולוגיה לא נלמד מהסיפור על הברווזון המכוער, כך גם יהדות לא נלמד ממה שאנו מביטים ורואים אצל המשפחה החרדית של בעלי ובוודאי שלא מסיפורים.

גם כאשר מתבוננים בהנהגות של גדולי תורה ולומדים מהם, צריך להבין מה לומדים. כי אם גדול תורה מפורר את המצה בפסח לפירורים ואוכל אותה בכפית, זה לא מנהג של תורה, אלא זה בגלל שאין לו שיניים...

בפסח יש מנהגי עדות שמחייבים את היהודים המשתייכים לעדה (כגון האיסור לאכול קטניות לעדת האשכנזים), ויש גם מנהגי משפחות שמחייבים את היהודים המשתייכים למשפחה, או לפחות שיש עניין משמעותי בכך שהמשתייכים למשפחה זו ישמרו את המנהג המשפחתי. כי בפסח יש עניין משמעותי לנושא המשפחתולוגיה. צריך ללמוד מה העניין הזה.
בקיצור, אם במשפחה מסוימת נהגו להימנע מלאכול בפסח ירקות פרט לתפוחי אדמה, כי בתולדות משפחה זו קשה היה למצוא ירקות בלי חשש של חמץ גמור באכילתם או למצוא ירקות בכלל - אזי גם צאצאי אותה משפחה יימנעו מלאכול בפסח מה שלא אכלו אבותיהם, למרות שלא קיים בדור זה הקושי ההוא בכלל. כי בפסח יש עניין של השתייכות משפחתית, מעבר לנושא החמץ כשלעצמו.
בהרבה משפחות נהגו להישמר ממצה שרויה, פן נותר בתוך המצה חלק בלתי אפוי, והשרייתו ברוטב תגרום לחמץ גמור. זה מנהג רווח מאוד במשפחות רבות. איך מבצעים מנהג זה? בכל משפחה מכתיבה עקרת הבית את הטכניקה, לפי כמות הילדים, עוצמת המרץ שלהם, ורמת העצבים שלה. אז אם אי אפשר לשמור על הילדים ואפילו המבוגרים שיאכלו את המצה בלי לפורר כמה פירורים לתוך הצלחת, ולבעלת הבית אין כוח אחרי כל מה שעברה לפני פסח לנקות את הצלחות של כולם לפני שתמזוג אוכל עם רוטב, אז היא תבקש שכולם יאכלו בתוך שקית ניילון, שהפירורים ייפלו רק לשם. ואם התברר שלמרות זאת נפלו פירורים (בעיקר מהשקיות של הילדים הצוהלים, שגם לא יודעים לכוון...), אז תעדיף עקרת הבית שבפעם הבאה יאכלו בחדר אחר ויתנערו ואז יהיה לה שקט נפשי.
זה בדיוק כמו שאצל עקרת בית אחת נוהגים להוריד את הנעליים בכניסה לבית, ולנעול נעלי בית, ואצל אחרת לא מחליפים את הנעליים, ואפילו מותר לעלות איתם על הכיסוי של הספה...
 

י ע ל י ש

New member
אבל הטעם כאן הוא מהסיבה: להחמיר

ולא כי לבעלת הבית יותר נוח ככה. אולי מההחמרה נוצר שנוח לה אבל הטעם מלכתחילה נוצר מהחמרה.
למשל דוגמא- משפחה שדורי דורות כן אוכלים חצילים בפסח, בא הבן הנשוי שהמשיך דרכי אביו להתארח בחג והוגשו החצילים לשולחן. הוא קיבל על עצמו החמרה השנה- לא אוכלים חצילים אלא אם כן בושלו טרם החג. זה לא מנהג אבותיו אלא החמרה שלו מטעמיו שלו. אולי מטעמי רבו, לא משנה.

אני לא מתווכחת על ההחמרות, את שאלת אילו החמרות יש בפסח כל שנה?"מי מוצא כל שנה מה עוד יש להחמיר? איך זה שאני לא הבחנתי בכך" אז נתתי דוגמאות להחמרה.. ודווקא בפסח לא חסר החמרות שגדלות משנה לשנה. זה אולי החג היחיד שניתן למצוא בו החמרות על ימין ועל שמאל.
 

אופירA

New member
מנהל
המנהג שלא לאכול מצה שרויה

הוא מנהג ישן מאוד, ולא נוצר בשנים האחרונות, והרבה משפחות נוהגות בו בגלל מסורת משפחותיהן מלפני דורי דורות.
שום דבר לא התחדש כל שנה, ושום חומרה לא התפתחה במנהג זה.

מה שאכלו את המצה בשקית ניילון זו לא החמרה שקיבלו על עצמם, אלא עניין של נוחיות. ומה שהחליטו בשנה הבאה לאכול בחדר השני זה לא החמרה נוספת אלא החלטה של נוחיות בצורה אחרת. בבית אחר אני מניחה שלא יגישו את הצלחות עד שיאכלו את המצה, ורק אח"כ יפנו את המפה וישימו מפה חדשה ויניחו את הצלחות. זו לא חומרה חדשה אלא עוד טכניקה לקיים את המנהג שלא לאכול מצה שרויה. הטכניקה היא מטעמי נוחיות.

בדוגמה של המשפחה שאוכלת חצילים בפסח, אף אחד לא הוסיף החמרה על אף אחד, אלא הבן הנשוי החליט שהוא לא יאכל חצילים כי הוא קיבל החמרה על עצמו. אולי בגלל שזה מנהג רבו או מנהגה של משפחת אשתו. לא חשוב. לא התווספה על התורה שום חומרה חדשה השנה. רק גבר נשוי אחד החליט לא לאכול חצילים בפסח, כי החליט לקדש עצמו במותר לו. זה כמו שאני אחליט יום אחד להגיד עוד פרק תהילים כל יום, בנוסף על התפילה שאני מתפללת. או להוסיף 3 ס"מ באורך החצאית שאני לובשת. לא חידשתי הלכה לעם ישראל ולא החמרתי על אף אחד כלום.

בשום דוגמה שהבאת לא גדלו החמרות הפסח משנה לשנה.
ההחמרות בפסח לא גדלות משנה לשנה. לא ממציאים החמרות חדשות. אם יש מנהג שאדם מחליט לקחת על עצמו - הרי זה מנהג קיים שאחרים נהגו בו והוא לא נהג בו והחליט שהוא ינהג בו מהיום. הוא לא המציא דבר חדש ולא הוסיף אותו על התורה.
 
הממ... בקשר לשרויה

לא כל כך פשוט הענין מכיון שיש גמרא מפורשת (פסחים מ"א א' וכן ברכות ל"ז ב) שסוברת שאפשר לצאת לידי חובת מצה באכילת רקיק מצה שרויה.

בקשר לקטניות, אף אחד לא באמת יודע מה הסיבה למנהג, יש הרבה מאוד תירוצים שונים ואחד הקדומים הוא הסמ"ג שסובר שאסרו על הקטניות מחשש לדיסת קטניות שיטעו ויבלבלו בינה לבין דיסות חמץ. לפי ההגיון הזה צריך לאסור כל מאכל כשר לפסח שדומה למאכלי חמץ. כולנו יודעים שגם ההכשרים היותר מחמירים מאשרים ופלים כשרים לפסח שנראים בדיוק כמו ופלים חמץ.

ההסבר השני שהצגת נראה לי יותר, מנהגי המשפחה.
עם כל הדיבורים שלי נגד קטניות אני מאוד אחוש שלא בנוח לראות אורז על השולחן בפסח, זה פשוט לא מסתדר.

========
כצאצא של ר' יעקב עמדין אני אוהב להזכיר שאילולא הוא שנלחם על תפוח האדמה, גם תפוחי האדמה היו מוכרזים כקטניות והאשכנזים המסכנים היו ממש רעבים בפסח.
(הוא גם ניסה לבטל בכלל את הקטניות אבל לכך לא היה לו מספיק כח)
 
תשובות

1.מותר לשים בו משהו מלפני שבת ולהוציא בשבת, אבל להחזיר דברים מבושלים [כמו שמותר בפלטה] זה יותר בעייתי ועדיף להשתמש בפלטה במקרה כזה, אם התנור בכל זאת ממש נצרך תראי כאן:
http://ph.yhb.org.il/האם-מותר-להחזיר-תבשילים-לתוך-תנור-אפיה/

2.אסור לאשה לקלוע את שערה בשבת, [כדי לעשות צמות], ולא להתיר קליעתה. וכן אסור לקלוע בשבת את השערות בהנחת סיכות מיוחדות הגורמות שהשערות יהיו מגולגלות כמו בקבוקים קטנים, [דהוי כעין גודלת]. אבל מותר לקבץ את השערות המפוזרות ולתקנן ביד, או לקשרן בסרט גומי או בקשת וכדומה.

3.מותר רק לצורך גדול:
http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=154690

4.הגבולות של גן עדן כפי שמתואר בתורה נמצאים בסביבתנו [נחל פרת וכד'], ובחידוש העולם שהוא יחזור להיות יותר רוחני כמו שהיה לפני חטא אדם וחוה אז נחזור לראות את זה בסביבתנו. [ואין זה אומר שנשמות הנפטרים לא בגן עדן אלא הם בעולם הנשמות עד לחידוש הבריאה].
[אני חושב שיכלת לשאול אותו בנעימות, לא צריך להתווכח זה רק יוסיף לו כבוד ונחת].

-לא להוסיף ולא לגרוע, הכוונה לומר על דברים שאין חיובם מהתורה שהם מהתורה כמו למשל אם אדם יאמר על בשר עוף וחלב שזהו איסור תורה, הוא עובר על איסור תורה של "בל תוסיף" אבל אם חכמים באים וגוזרים לא לאכול עוף בחלב והם וגם אנחנו יודעים שלא התורה ציוותה אלא חכמים עשו סייג לתורה, זה בסדר , כי הם לא הוסיפו מצוה או איסור הם בסך הכל עשו גדר להרחיק את האדם מהעבירה וכן על זה הדרך.
ויש אומרים שלא להוסיף ולא לגרוע זה במצוות עצמם, שאם יש לי ארבעת המינים אסור להוסיף עוד מין.

מה שקורה היום זה לא מצוות חדשות, יש דברים שהם גזירות של חז"ל להרחיק אדם מהעבירה כמו עם העוף [והעיקר לא להגיד שזה מהתורה] ויש דברים שזה תקנות בדומה לגזירות, ויש דברים שהם מנהגים , ויש דברים שממציאים בימינו וצריך למצוא להם פתרונות הלכתיים וזה לא אומר שממציאים איסורים [חשמל בשבת למשל].
 
למעלה