כמה שאלות

• פותח הנושא al19
  • פורסם בתאריך

al19

New member
כמה שאלות

כבוד הרב שלום
היום הייתי בטקס חתונה חילוני, ונשאלו שם שאלות שלא היו לי תשובות אליהים
רציתי לקבל עליהים תשובות פה בפורום .
דבר ראשון מדוע רב מחתן בחתונה ? האם לפי היהדות באמת צריך שרב יחתן ? ואם כן לפי איזה פסוק ?
ודבר שני האם הטקס באמת צריך להיות בארמית (כמו שהוא היום) ולא בעברית ? הבנתי ששפת התנך היא עברית וארמית התווספה רק אחר כך.
ולסיום שאלה הכי גדולה,
למה באמת צריך לשים כיפה ובגדים שחורים ? אם כל בני ישראל בתנך הלכו ללא כיפה וללא בגדים שחורים ?

תשובות

אני לא הרב כאן אבל אשתדל לענות על השאלות :)

1. החתן אמור להיות המחתן שכן הוא מקדש את האשה ומקיים מצוה אז הוא אמור לברך כמו שכל אחד מאיתנו מברך בבוקר על תפילין , פשוט מפני ההתרגשות נהגו שאחר מברך, והאחר הזה בימינו הוא רב [שהוסמך לכך] כי אם ניתן לכל אחד לברך/להשגיח שכל הטקס יהיה כהלכה/לכתוב כתובה, אז לא תהיה שום חתונה כי אנחנו לא יודעים איך עושים את זה כמו שצריך.

2.הטקס לא בארמית , לא הברכות, לא הבירור על הטבעת לא מילות הקידושין [הרי את..] , אלא רק קריאת הכתובה שהיא ניתקנה על ידי חכמי הגמרא ששפתם הייתה ארמית [בדומה לאגדה של פסח].

3.לא צריך לשים בגדים שחורים , ככה נהגו במזרח אירופה וככה נהגו רוב החרדים כיום , זה לא חובה לא ביום חול ולא בחתונה.
לגבי הכיפה תראה פה : http://ph.yhb.org.il/07-07-04/

al19

New member
כן אבל זה עדיין לא עונה על השאלה..

כלומר, אני כן הייתי רוצה לדעת לעומק,
1. למה לא לכל אחד ניתן לחתן ? לפי המצווה צריך 2 עדים וזהו ? מה רע שכולם יחתנו ? אם אנכנו נותנים לכל אחד לקרוא תהילים, ולכל אחד לברח את שאר הברכות לבד, למה לא את זאתי גם כן ?

2. למה הסיום בארמית ? כלומר האם רק בגלל שהיא נקנתה על ידי חכמי הגרמא ?

3. עדיין לא הבנתי בקשר לכיפה..

..
סורי על השאלות פשוט אני רוצה להיות בטוח...

תגובה

1. אני אצטט מדבריי " כי אם ניתן לכל אחד לברך/להשגיח שכל הטקס יהיה כהלכה/לכתוב כתובה, אז לא תהיה שום חתונה כי אנחנו לא יודעים איך עושים את זה כמו שצריך"
לכן שוב,לא כל אחד יודע איך לקיים טקס לפי ההלכה כמו שלא כל אחד יודע להכין תפילין לעצמו,לאפות מצה ולשמור שבת, אם לא למד.
נכון תהילים כל אחד קורא בעצמו ומברך כי זה ממש לא בעיה לפתוח ספר, אבל יש מצוות שיש בהם הלכות מרובות ומסועפות, והלכות הכתובה,ומעשה הקידושין הם כאלה מלבד החומרה שלהם שכן אם נטעה בהם זה לא רק פספוס של תפילין לא כשרות אלא יהיה ספק אם האשה הזו מקודשת או לא ומשם לבעיה של ממזרות וגלוי עריות הדרך קצרה והם דברים העומדים ברומו של עולם לכן לא כל אחד רשאי לעסוק בזה בימינו כי אנחנו לא בקיאים בזה מספיק,בדומה לדוגמאות שהבאתי.

2.איזה סיום? רק הכתובה בארמית והיא נאמרת אחרי מעשה הקידושין מפני שקודם הוא מקדש אותה ואחר כך קוראים את ההתחייבויות כלפיה,הסיום בפסוק שנהגו לומר "אם אשכחך ירושלים".
והיא בארמית כי שוב, זו הייתה שפתם של חכמי הגמרא והם תיקנו את עניין הכתובה הלכה למעשה.

3.למה באמת צריך לשים כיפה:
ציטוט מהאתר שנתתי לך:
תשובה: מבחינת ההלכה אכן ישנן שתי רמות בחיוב הכיפה. ההליכה עם כיפה במשך היום כולו, יסודה במנהג חסידות, כפי שמובא בתלמוד (קידושין לא, א), שרב הונא בריה דרב יהושע הקפיד שלא ללכת ארבע אמות ללא כיסוי ראש. ובמשך הזמן התפשט מנהג חסידות זה והפך למנהג קבוע.

אולם בעת שנכנסים לבית הכנסת או כשמזכירים שם שמיים ופסוקים, ישנו חיוב מדברי חכמים לכסות את הראש. המקור הראשון לכך נזכר במסכת סופרים (יד, טו), שם מוזכרת דעה שאסור להזכיר שם שמיים ללא כיסוי ראש, ורבנו ירוחם, שהיה אחד מגדולי הראשונים, פסק כך להלכה. וכן בשעה שנכנסים לבית הכנסת, כתבו הראשונים (כל בו בשם הרב פרץ) שישנו חיוב לכסות את הראש, ושיש למחות ביד מי שנכנס לבית הכנסת בראש מגולה. וכך פסק ה'שולחן-ערוך'

תוספת לתשובה

ראשית נתחיל בכך שאנחנו לא קראים. לא לכל הלכה תמצא פסוק מפורש.
חלק גדול מההלכות מגיעות מהתורה שבע"פ ומתקנות חז"ל.

טכנית באמת אין חיוב ברב שיחתן.
מעשית נושא הנישואים והגירושין הוא נושא מורכב ותיקנו שכל מי שאינו מצוי בנושא קידושין וגיטין שלא יתעסק בכך.

ממש לא חיבים בגדים שחורים.
כיפה זה מנהג שקיבלו עליהם היהודים כסימן ליראת שמים.
כאמור הטקס אינו בארמית ומעולם לא היה בארמית, החלק היחידי בארמית הוא הכתובה שקריאתה בסה"כ משמש אתנחתא בין שני חלק הטקס.

manew

New member
ועוד משהו קטן לגבי הכתובה

חשוב לדעת שהכתובה למעשה היא לא שייכת לעצם מעשה הקידושין והנישואים אלא היא תוספת שנועדה לשמור על כבודה של האישה ועל עצמאותה הכלכלית ובכלל. ועיין בהקדמת הקהתי למסכת כתובות על חשיבות הכתובה וגילגוליה השונים.

לשאלות האחרות כבר ענו לפני בטוב טעם ודעת.
שבוע טוב!

למעלה