כמה שאלות על הפועל

• פותח הנושא 407
  • פורסם בתאריך

407

New member
כמה שאלות על הפועל

1) השורש י-כ-ל בעבר ובהווה הוא בבניין קל בבירור, אך במקרה ראיתי באיזה אתר שבעתיד הוא ניטה בבניין הפעיל, האמנם? זה נראה לי תמוה. הכי הגיוני שהפועל הוא בבניין קל ואותיות אית"ן מנוקדות בשורוק. אולי הוא נוצר מתוך אנלוגיה להפעיל... בכל מקרה, האם ה-י' של השורש חסרה בעתיד? 2) מהם השורש והבניין של הפעלים נֵחַן ו-נִחַר? ראיתי באתר האקדמיה שפה"פ כפולה ולא עה"פ, מוזר. מדוע יש צירה בראשון ובשני חיריק, האם יש כאן השפעה של אותיות גרוניות? הדגם לא מוכר לי. 3) הפעלים: הִתְוַסֵּף, הִתְוַדֵּעַ, הִתְוַדָּה, הִתְוַכֵּחַ האם פה"פ שלהם היא י' או ו'? תודה.

double O S

New member
נמנמנממ../images/Emo96.gif

2. נדמה לי שהשרשים הם נ.ח.נ ו-נ.ח.ר והם מבניין נפעל כמו לדוגמא ב-נִתַּן, שהשרש הוא נ.ת.נ והבניין הוא נפעל אמור להיות שם דגש אבל מכיוון ש-ח' היא אות גרונית לא ניתן להדגיש אותה ואין לי מושג למה יש חיריק וצירה
אולי הנמכת תנועה...

Yuvalenko

New member
תשובות חלקיות ../images/Emo26.gif

1. השורש ניטה בבניין קל. לא מוכרת לי הצורה של נטיה בבנין הופעל, כיוון שבמצב כזה נוצר פועל זהה לפועל אחר - הוכל (כיווץ דפתונג), זו הצורה האפשרית לי.כ.ל. בנין הופעל. אך זו אותה צורה של השורש כ.ו.ל. באותו בניין. (בהעברת הפועל להפעיל מגלים את השורש) 2. נחן, נחר - עה"פ כפולה (גזרת הכפולים), נחן - זכה בחנינה. נחר - נשרף, התייבש (מחום). כמו שאתה רואה ישנן דרכים רבות להטות את גזרת הכפולים. באב"ש ניתן לראות כי לפועל ניחר למשל ישנן 3 דרכים אפשריות: נחר (חיריק נ'), נחר (קמץ), ו-נחרר (על פי גזרת השלמים). אם באתר של האקדמיה היה כתוב פה"פ כפולה, זו היתה טעות דפוס. 3. ברמה עקרונית, כידוע לך, השורשים יכולים להירשם הן בי' והן בו'. אך מכיוון שאלה פעלים מיוחדים, שכן במקרים הללו הנטיה אינה עם י' כפה"פ אלא עם ו', לדעתי יש לציין זאת בשורש. משמע: ו.ס.פ., ו.ד.ע., ו.ד.ה., ו.כ.ח. עם זאת, מובן כי אלה למעשה אותם השורשים כמו אלה המתחילים בי'. כמו בפעלים: ידע, ייסף, וכו. יש לציין כמו כן כי המקור של אותם שורשים הוא פה"פ ו'.

or10cohen

New member
שאלה 3

זה לא משנה, חל שם איזשהו תהליך של כיווץ דיפתונג.(זו גזרת נחי פו/י) שים לב רק לשורשים הבאים,בהםעקרוני שהי' היא שורשית (וחו"ח לא ו')והם: ינק ימן (ללכת לצד ימין) ילל ישר יטב שים לב, ראשי התיבות של ע' הפועל הוא "נמל שט"

למעלה