כמה שאלות על דיאטה

כמה שאלות על דיאטה

שלום לפורום החשוב,
איך יודעים שבאמת רעבים ומה שמרגישים הוא לא סתם אכילה רגשית?
איך מצליחים להפריד לפחות 3 שעות בין ארוחה לארוחה בלי לנשנש באמצע?
איך יודעים שהכמות שאכלנו היא כמות מספקת ומשביעה?
זה בינתיים. בטח בהמשך יהיו לי עוד שאלות.
תודה.

איך מפרידים בין תחושת רעב לסתם אכילה רגשית

תחושת רעב אמיתית הרי ברורה מאוד, והמושג אכילה רגשית מתאר מצב שבעצם אוכלים ללא קשר לתחושת רעב. אבל הרבה פעמים זה מבלבל באמת, ויש מצבים שבהם אכילה רגשית היא תוצאה של רעב אמיתי. למשל אם מגיעים הביתה רעבים ולא אוכלים ארוחה טובה ומסודרת, ובמקום זה אוכלים חטיפים ונשנושים. וכיוון שזה לא מספק את הצורך אז ממשיכים עם זה ועושים טיולים למטבח ולמקרר ולא מצליחים לעצור את זה. בקיצור קשה לסגור את הפה. כי תכלס לא מגיעים למצב שהקיבה מתמלאת, המוח קולט את זה ומתחיל לשדר מסרים של שובע ורוגע- כמו שקורה אחרי שאוכלים ארוחה מסודרת.
וכדי להצליח להחזיק 3 שעות בין ארוחה לארוחה צריך שכל ארוחה תהיה בזמן ותהיה משביעה. כדי שארוחה תהיה משביעה היא צריכה לשלב כמויות מספקות של פחמימות חלבונים וסיבים תזונתיים. הפחמימות הן אלה שנותנות את האנרגיה ושומרות על רמת סוכר תקינה בגוף- תנאי ראשון לתחושת רוגע ושובע. החלבונים והסיבים מאטים את ספיגת הפחמימות כך שאותה כמות נספגת למשך זמן ארוך יותר אחרי ארוחה ושומרת על רמת סוכר תקינה לאותן 3 שעות. כמובן זה פחות או יותר ותלוי גם בתכולת השומנים בארוחה שיש להם ערך שובע משמעותי גם כן. בגדול אחרי 3 שעות כבר רמת הסוכר מתחילה לרדת אם כמות הפחמימות בארוחה היתה טובה (לא יותר מדי ולא פחות מדי), ואז צריך לאכול ארוחת ביניים שתעביר עוד 2-3 שעות עד לארוחה הבאה. ובעצם התחושה של רוגע ושובע למשך אותן 3 שעות בערך היא התחושה שמשקפת את העובדה שאכלנו כמויות והרכבים נכונים בארוחה.

תודה על תשובתך

אני הרבה פעמים לא מצליחה להבדיל בין מצב של רעב אמיתי לבין רעב מדומה. קשה לי לרווח בערך 3 שעות בין ארוחה לארוחה, גם כשאכלתי ארוחה משביעה ומלאה. לפעמים נדמה לי שיש ארוחה אחת ביום שממשיכה וממשיכה לאורך כל היום.
להכריח את עצמי לא לאכול כלום 3 שעות, עד שזה יכנס לסדר היום - גם אם אני חשה לא רגועה בגלל הדחף לאכול כל הזמן?

DANIAVNI

Well-known member
הצלחת לעצבן אותי

הרי זאת הבעייה שאני לא מבדיל בין רעב אמיתי לרעב מדומה
בשני במקרים אני רוצה לאכול .....

נניח שאני עיוור צבעים שלא מבדיל בין אדום לחום
עכשיו תספרי לי שיש בעולם שני צבעים כאלה
הבעייה שאני רואה רק צבע אחד

לצערי, לא הצלחתי למצוא שום דרך זולת קביעה מראש של כמות נתונה
של קלוריות מאוכל משביע + המנעות מזבל.

זו בטח לא המטרה לעצבן
אבל ניתן להבחין בין סוגי הרעב

ברור שבשני המקרים אתה רוצה לאכול, מישהו אמר אחרת?
ותכלס זו אחת הסיבות שמשמינים- שלא אוכלים לפי מצבי רעב ושובע, הלוואי שזה כן היה ככה.
רק אני לא הייתי ממעיטה ביכולת שלך להבחין בין רעב פיזיולוגי לרצון לאכול בלי קשר לרעב. הרי אם אתה אוכל ארוחה מלאה שמשביעה אותך ואחרי חצי שעה אתה רוצה לאכול שוב - זה המצב של אכילה רגשית ולא אכילה פיזיולוגית. ואגב רגשית זה לא בגלל שאתה מבואס או שמח או משועמם. אכילה רגשית זה גם סתם "בא לי" בלי רגשות סבוכים ומסובכים. זו אותה אכילה שאינה קשורה למצבי רעב. ושוב, אם ה"בא לי" מגיע חצי שעה אחרי ארוחה טובה אז זה לא רעב פיזיולוגי.
אם כי כן חשוב לסייג את הנחת היסוד הזו עם מצב של ארוחות לא משביעות. למשל אם אוכלים מלא ירקות בתור עיקר הארוחה (או כל הארוחה) ולא משלבים חלבונים ופחמימות אז לא פלא שרעבים שעה אחרי האוכל. כי הירקות לא משביעים. או שאוכלים רק צלחת של פסטה בלי ירקותת ובלי חלבונים- רמת הסוכר בדם קופצת ואז נופלת וכל זה קורה יחסית מהר וארוחה כזו לא תחזיק ל 3 שעות וגם לא לשעתיים. וזה שמרגישים רעבים למרות שהארוחה עצמה (של הפסטה או הסלט לדוגמא) כן השביעה באותו רגע אבל לא היתה מאוזנת כדי לשמור על השובע לאורך זמן ואז הרעב שמופיע שוב שעה אחרי הוא כן רעב פיזיולוגי.
עוד דוגמא יכולה להיות ארוחת ביניים של פרי. יש מצבים \ אנשים שפרי רק "מרעיב" ואפילו חצי שעה אחרי שאוכלים אותו מרגישים רעב. ושוב- זה כן יכול להיות רעב פיזולוגי כי הפרי לא מצליח להחזיק לזמן ממושך מספיק.
ומצד שני גם יכול להיות רעב רגשי - הפרי לא ענה על הצורך למתוק ועדיין מחפשים את המתוק ואוכלים מתוך מקום רגשי.
בקיצור, זה נכון שזה לא נחרץ כמו שהיינו רוצים אבל בינינו- כן מרגישים מתי זו תחושת רעב באמת. ריקנות אמתית בבטן (ולא סתם תחושה של מרוקנות מהחיים שרוצים למלא עם משהו טעים), שלא לדבר על ששומעים את הבטן מקרקרת.
אל תתעצבן, תנסה לעכל את הדברים ולשים לב לאור מה שדברתי כאן..

DANIAVNI

Well-known member
תודה על התשובה המפורטת. לדעתי, ישנו סוג רעב רגשי נוסף

אני לא יודע אם זה מדעי או פסיכולוגי

אבל לי יש צורך לאכול לפחות פעם אחת ביום משהו טעים .
אחרת, אני כל הזמן ארגיש רעב.

למשל, ( ושיסלחו לי הצמחונים והטבעונים)
אני חייב פעם אחת ביום חתיכת בשר רצוי עם טחינה/חומוס חריף
חייב פיתה או לחמניה וחייב ביצה .
כנראה זכר לימי זלילת אוכל הרחוב
שניצל, המבורגר, מוקפץ, פסטרמה אבל בשר
אם לא לא משנה מה תתני לי לאכול בכמות ובאיכות אני ארגיש רעב.

באופן די מנוגד להרבה מעושי הדיאטה
שוקולד לא חסר לי בכלל

אבי519

New member
זה מאד פשוט - לוקחים תפריט מדייטנית מקצועית.

הדייטנית נותנת תפריט ושעות אכילה שאת צריכה לאכול לפי הצרכים האמיתיים של הגוף שלך ולכן :
כל מה שאוכלים במסגרת התפריט והשעות שאמרה הדיטנית זאת אכילה רצויה, הרגשת הרעב לפני הארוחה שהדיטנית נתנה היא הרגשת הרעב האמיתית.
כל מה שאוכלים שלא במסגרת שהדיטנית קבעה זאת אכילה רגשית, וכל הרגשת רעב או צורך באכילה בנישנוש שמרגישים מעבר למסגרת הזאת היא הרגשת רעב ריגשית.

אבי519

New member
זה תמיד יהיה וצריך לדעת להתמודד עם זה.

אפשר להעזר בשיטות שונות פסיכולוגיות, יוגה מדיטציה, היפנוזה, היפנוזה עצמית... וכן הלאה.
יש כל מיני פטנטים להחליש את הרעב למשל ע"י אכילה בשעות מסויימות ובפיזור נכון של האוכל והפחממות וכן הלאה - הדיטניות יתנו לך הרבה עצות מועילות בכוון הזה -אבל תמיד תמיד יהיה העניין של הצורך באכילת יתר הרגשות רעב, וצורך בזלילה, ואז פשוט צריך לגייס את הראש האופי הרצון כדי להתגבר עליהם.
חשוב מאד ללמוד לא לפחד מהרגשת הרעב, וללמוד להתמודד עם ההרגשה הזאת.
כמו בכל דבר שמתאמנים בו וכשמתאמנים אז גם משתפרים עם הזמן, גם בשליטה על הרעב אפשר להתקדם בעזרת אימון.
כשאוכלים נכון ובמידה נכונה ומבוקרת עם הזמן לומדים להתמודד עם ההרגשה הזאת של רעב בין הארוחות , גם פסיכולוגית, וגם פיזית כשהגוף מתרגל לפחות אוכל הקיבה מתכווצת, הגוף מפריש פחות הורמונים שמעוררים את הרעב וכ"ו.

איך להתגבר על רעב בין הארוחות, גם פיזיולוגי וגם רגשי

בעקרון כדי לאזן את האכילה גם לשמירה על המשקל ועל אחת כמה וכמה להרזיה צריך לאכול מסודר במסגרת ארוחות בלבד ולא נשנושים מתמשכים על פני חלקים שלמים של היום.
וכדי שזה יצליח כמה דברים:
1. המרווחים בין הארוחות לא אמורים להיות כאלה גדולים, סביב 3 שעות. וארוחות ביניים אמורות להחזיק אף לפחות זמן, שעתיים בערך. ברור שגם להחזיק 3 שעות אחרי ארוחת צהריים למשל זה לא מעט זמן ואין ספק שצריך להפעיל את ההחלטה לאכול מסודר ואת כוח הרצון כדי להצליח. רק כדי שיהיה סיכוי להצליח להפעיל אותם צריכים להתקיים התנאים הבאים
2. הארוחות צריכות להיות משביעות. כלומר מאוזנות נכון מבחינת הרכבים- עם שילוב של פחמימות חלבונים וירקות. הפחמימות והירקות צריכים להיות החלק העיקרי של הארוחה אבל גם צריך את החלבונים בכמות מספקת. זה השילוב הכי משביע, וחסר באחד מהם לא ישביע כראוי. כדי לדעת מה הכמויות הנכונות צריך עזרה של דיאטנית שתוכל להתאים לך אותן לפי הדרישות של הגוף שלך. כן ליצור את החסר הקלורי אם את רוצה לרזות אבל מצד שני שלא יהיה חסר גדול מדי שלא ייתן סיכוי. לסיכום הנקודה- צריך להיות מאוזנים ברמה הפיזיולוגית (מספיק חומרי אנרגיה, רמת סוכר תקינה, ארוחות שממלאות את הקיבה, הפרשה הורמונלית תקינה וכו) כדי שאפשר יהיה להפעיל את כוח הרצון.
3. בדרך כלל רוצים גם משהו מתוק ואז קוראים לזה אכילה רגשית. ובלי לתת כותרות כאלה פשוט כדאי לסיים כל ארוחה במתוק ואז המלחמה עם הרעב הרגשי ברת סיכוי לשליטה. כמובן לא בכמות גדולה אבל 2-3 קוביות שוקולד או כוס תה עם חטיף מיני לדוגמא. אחרי ארוחה טובה שאוכלים בה פחמימות חלבונים וירקות והנפח שלה מייצר את הרוגע של "הקיבה התמלאה" יש סיכוי טוב להסתפק בכמות קטנה יחסית. מה גם שלא מנסים להילחם בצורך במתוק ולמשוך את הזמן כמה שיותר אחרי הארוחה זה הכי עוזר- כי כשנלחמים מפסידים. אז אני מציעה לא להילחם ופשוט לאכול מתוק וכאמור אחרי הארוחה בלי דחיה ואז יש סיכוי טוב שתספיק כמות קטנה.
4. ואחרי שמספקים את הצרכים הפיזיולוגיים והרגשיים עם ארוחות משביעות עם מתוק בסופן יש סיכוי טוב להירגע מהמצב הזה שהצורך לאכול משהו ירדוף הלאה וכן יהיה שקט מהצורך לאכול ל 3 שעות בערך.
5. ואם עדיין מתחשק משהו לפה אז אין ברירה וצריך להסתפק בשתיה. כאן אפשר לקחת כוס תה או קפה. דיאט קולה זו גם אופציה טובה ויסלחו לי המצקצקים בלשונם עכשיו שזה לא בריא- זה יותר לא בריא לא להצליח לרזות כשצריך. זה יותר לא בריא להתחרפן מהצורך להכניס משהו לפה ואסור. זה טעים, מרענן ונחמד.
6. עוד אופציה טובה למשהו קטן לבין הארוחות זה פשוט לקחת סוכריה. רגילה, לא סוכריה ללא סוכר- הרווח הקלורי מהללא סוכר הוא לא כזה גדול כי סוכריה רגילה זה גם לא הרבה סוכר. והרווח הוא רגשי- זה טעים ומספק יותר מסוכריה ללא סוכר ושוב- המחיר הקלורי הוא קטן ושווה. אני ממליצה במיוחד על סוכרית דבש או סוכרית חמאה, לא טופי שיגמר תוך שניה. וכן, יסלחו לי גם רופאי השיניים. אני לא מדברת פה על הרבה סוכריות וגם שוב- לא טופי שנדבק לשיניים. אז רק להדגיש שלא נתנגש- סוכריה אחת. ואם זה יהיה שתיים- זה לא אסון גדול, לא בגלל זה לא מרזים. לא מרזים כי מנשנשים \ מיישרים \ טועמים ממזונות הרבה יותר משמעותיים מבחינת קלוריות ושומנים.
7. ונקודה התנהגותית- זה לא חוכמה להיות משועממים ולהישאר בתחומי המטבח. אם יש קושי ממש משמעותי למרות כל הנ"ל כדאי פשוט לצאת מהבית עם כל הפיתויים. לצאת לעשות הליכה, לא חייבת להיות ספורטיבית אם זה קשה מדי לעמוד בדרישה הזו. להתלבש טוב ולצאת לסיבוב ברגל. לא לקחת את זה כספורט שצריך לשרוף עכשיו קלוריות, ללכת מהר או לרוץ. אלא פשוטו כמשמעו- לצאת לסיבוב ברגל. זה ירחיק מכל הפיתויים וישפר פלאים את המצב רוח. וכשהמצרוח יותר טוב השליטה הרבה יותר טובה. זה גם יכול היה להיות הטיפ הראשון אבל כיוון שזה לא תמיד בר יישום מכל מיני סיבות נתתי גם את השאר. חוץ מזה לא הייתי סומכת רק על זה אלא מיישמת את כל שאר הסעיפים כי מה לעשות אי אפשר לברוח מהבית בכל שעות הפנאי. ולפעמים גם לא מתאים בחושך תלוי איפה גרים, ולפעמים יש גשם או באמת קר מדי. זה טיפ מצוין לשעות שזה בר יישום וכשבאמת מרגישים שכלום לא עוזר.
אשמח לשמוע אם יישמת חלק מהטיפים ואם זה עזר

למעלה