כמה שאלות חביבות

RonenYi

New member
כמה שאלות חביבות

1. הגילאים שלהם: גילם או גילאיהם? זה מתייחס לקבוצה של אנשים בגילאים שונים, ולא בגיל זהה. אני כמעט בטוח שכאשר זה כך, אז אומרים "גילם" (כאשר הגיל הוא זהה אצל כולם), אבל כאשר מדובר בקבוצה המורכבת מגילאים שונים, אז אומרים "גילאיהם". אני צודק? 2. "הֵרָיוֹן": ידוע שמשקל קִטָּלון מאבד את הדגש בנטייה, האם לכן אין תשלום דגש והחיריק מתקיים? למשל - "הִריונות"? משום מה זה לא נשמע לי, ואם זה עדיין בצירי - מדוע? הרי אין דגש כדי לגרום לתשלום דגש. ומה בקשר לכתיב מלא? "היריון": האם בנטייה לא מתקיים יו"ד בכתיב מלא לפני הרי"ש? כי הרי בנטייה אין דגש במשקל זה ולכן אין סיבה לקיום היו"ד בכתיב מלא. כגון "הריונות", "הריון-" וכד'. 3. האם נכון שאושרה הצורה "אוֹתֵך" (בצירי)? 4. "ויולן" (נגן בויולה): וי"ו בשווא או בחיריק? בחוברת 'אנקורי' זה בחיריק, לעומת שווא, ב'אבן-שושן'. מה מקור השוני בינהם? היכן הטעות, אם קיימת? תודה

Lalinka

New member
../images/Emo39.gif

באתר האקדמיה וִיולן בחיריק. נראה לי גם הגיוני לתעתק כך: המילה הלועזית היא viola, בעוד שאם הייתה, נאמר, Vyola, היה הגיון בניקוד בשווא. אגב, אני מסגירה כאן את גילו של המילון שלי, (אבן-שושן, שעבר את דור ההורים שלי בשלום) ומגלה שבו כתוב בכלל "ויאולה". אגב, צורת "ויאולה" מדגימה, לדעתי, שהמדובר בהגיית תנועת "וי" ו"או" ולא בהגיית "ו" ו"יו". הסתבכתי קצת. אני מנסה להגיד שיש מקום לשתי תנועות, ולכן על הו' להיות מנוקדת בחיריק. אבל אני אשמח אם מביני-דבר (גנגי? איפה את?) יבואו לעזרי. אני מאד מקווה שלא אושרה צורת "אותֵך"! אבל, יש טעם לחשוב שביאליק עצמו שגה (אם, כאמור, זו עדיין שגיאה) ב"אותֵך". השיר "אייך" מסתיים בשורות: "לא-בקשה נפשי כי אם-הִגָּלוֹתֵךְ, רק-אותָךְ, אותָךְ, אותָךְ." אני חושבת שהעורכים שלו גילו את השגיאה מאוחר מכדי לשכתב ממש את השיר, ולכן העדיפו לוותר על החרוז, ובמקור בכלל נכתב "רק-אותֵך, אותֵך, אותֵך"

lahav4

New member
האם גם "איתֵך" זאת טעות? ../images/Emo5.gif

נניח, לשם הדוגמה, שאני רוצה להגיד למישהי: "וחסדי מאיתֵך לא ימוש"? נה, לדעתי אין שום דבר רע באותֵך. אם האקדמיה עדיין לא אישרה אותה, נראה לי שהיא תאשר אותה בעתיד. הרי אם לישעיה מותר, גם לנו מותר. אגב, בזמן האחרון אני לא יכול שלא לתהות מאיפה רונן מקריץ את כל השאלות שלו. יכול להיות שמישהו כאן כותב ספר הדרכה חדש לבגרות?

RonenYi

New member
תשובה לשאלתך, 'להב'

השאלות האלה הם מתוך מסמך וורד גדול שכתבתי (בן 50 עמודים, נכון לעכשיו) ובו דילמות בלשון שאני מנסה לפתור ולהבין. השאלות צצות אצלי אם תוך כדי דיבור, שמיעה, בין אם בסביבתי הרגילה, או בין אם באמצעי התקשורת. חלק מהשאלות נוצרות גם תוך כדי הלימוד שלי. חלק מהן את בוחר להפנות לאקדמיה ללשון דווקא. אני חייב להודות - אין סוף לשאלות!

lahav4

New member
כל הכבוד ../images/Emo70.gif

אני מקווה שמתישהו תשים את הקובץ הזה על האינטרנט...

RonenYi

New member
תודה, 'ללינקה'

ידוע לי שזה אמור להיות כמו בצורת המקור בלועזית. במילון 'אבן-שושן' שלי במושג "וִיאוֹלָה (בחיריק) יש הפנייה ל"וְיוֹלָה" (בשווא). מוזר. מדוע לדעתכם האחד בחיריק והשני בחיריק? האם שתי הצורות נכונות ע"פ המילון, או שרק זו שהקורא נשלח אליה?

RonenYi

New member
התכוונתי...

מדוע לדעתכם האחד בחיריק והשני בשווא?

mucool2

New member
1. גילאים - בני גיל מסויים

למשל "גילאי 10" - הילדים שגילם הוא 10. הביטוי "קבוצה של אנשים בגילאים שונים" הוא שגוי וצריך להיות "קבוצה של אנשים בגילים שונים". מכאן, התשובה לשאלתך היא כמובן גילם.

RonenYi

New member
אם כך...

הדרך היחידה לשאול היא: "מה גילם של האנשים הגרים בבית?"?

lahav4

New member
לגבי הריון

בנטייה יש בסגול תחת הרי"ש. ראה כללי נטיית השם של האקדמיה, כלל כ"ב בעמ' 184.

RonenYi

New member
בדקתי, אבל...

למה "הֶריונות" בסגול, אבל "גִרעונות" בחיריק? ובכתיב מלא, מאוית כך - "הריונות"? הרי אין תשלום דגש ולכן היו"ד שהייתה נכונה ב"היריון" כבר אינה תקפה. כך אני מבין זאת לפחות. או שהיו"ד תקפה, אך לא משום תשלום דגש, אלא בגלל שזו היו"ד של המשקל, "קיטלון". אשמח לביאור העניין

lahav4

New member
לדעתי:

הסגול נוצר, כמו שנאמר לעיל, בשל הה"א הגרונית, כמו במילה הֶמיה, ולא בגלל הרי"ש. בנוגע לכתיב: סגול אף פעם אינו מסומן ביו"ד! (למעט משקל הקטל של שורשי חפ"נ-חפי"ץ, אבל זה לא המקרה כאן) לכן, כמו שאמרת בעצמך, צריך להיות: הריונות, הריוני וכו'.

lahav4

New member
לגבי גיל-גילאים

גיל age גילם their age גילאים poeple who are aged... גילאיהם their poeple who are aged... מקווה שזה עונה לך על השאלה.

RonenYi

New member
תודה, אבל

לא הבנתי את - poeple who are aged their poeple who are aged ומאיין נובעת האל"ף ב"גילאי"/"גילאים"? ניתן לומר "גילים"? תודה.

mucool2

New member
גילאים הם אנשים בני גיל מסויים

הרבים של "גיל" - "גילים" בלי א'.

koryeh

New member
כך נראה לי (גילים):

גיל: גילם - הגיל שלהם - כשלכולם יש את אותו גיל. גיליהם - הגילים שלהם - כשיש כמה גילים שונים. גילאים הוא באמת הריבוי של גילאי - בעל גיל. ועכשיו להרינות: הסגול בנטיה לא בא בגלל ה-ר' אלא בגלל ה-ה' (הנמכת תנועה), כמו עֵפרונות.

למעלה