כמה שאלות בבקשה:

איזרט

New member
כמה שאלות בבקשה:

רקע: הבת שלי בת שנה ושמונה חודשים, לא מאובחנת, ועד עכשיו הצלחנו להתמודד עם הרבה קשיים לבד (הפסיקה להסתובב במעגלים, הייתה תקופה של שיפור בקשר עין, מדברת, משחקת איתי במשחקים, הקשר ביני לבינה די טוב - פרט לכך שבקושי מסתכלת עליי, הולכת לגן רגיל שבו הגננות מתפעלות ממנה - בעיקר מאוצר המילים - אבל ככל הנראה היא לא מתייחסת לילדים בכלל - בינתיים לא הסבתי את תשומת לבן של הגננות). ולשאלות: 1. מה זה בדיוק משחק סימבולי? הדמויות צריכות לדבר? כי הבת שלי יכולה להאכיל את הבובות (אני לימדתי אותה) וכשאני שואלת אותה היא גם אומרת מה הן אוכלות (לרוב משהו ששאלתי אותה פעם אם הן אוכלות), והיא יכולה להשכיב אותן לישון (לשנייה, ואז היא אומרת "לקום" ומרימה אותן). אבל אם אני מדברת בתור בובה אחת קשה לה לשחק את הבובה השנייה. 2. לגבי דמיון - הדימויים היחידים שהבת שלי עושה הם צורניים או תנועתיים - מדמה דברים לפרפר, ציפור, מטוס או טיל (ומעיפה אותם / מנופפת בכנפיים - בהתאם לצורה של הדבר), או אומרת שמשהו הוא דומה למשהו אחר אם יש לו צורה דומה (לפעמים גם מתבלבלת בגלל הצורה הדומה). האם התופעה הזו מוכרת לכם? 3. בכל מיני קריטריונים של אבחון כתוב שילדים אמורים בגיל שנה וחצי להביא דברים שמעניינים אותם או להצביע על דברים שמעניינים אותם, בלי לרצות ממך משהו (למשל שתקריא להם את הספר, תפתח את המכסה, וכו'), רק כדי לחלוק את החוויה. זה נשמע לי משונה. ילדים בלי PDD באמת עושים את זה? 4. הבת שלי אף פעם לא פונה אליי (אלא אם היא קוראת לעזרה) - אם היא רוצה לומר משהו היא חוזרת על זה שוב ושוב עד שאני מגיבה. מוכר? מה לעשות? להכריח אותה לפנות אליי כדי שאני אגיב? אגב, לדעתי בגן היא כן פונה לגננות בשם כשהיא רוצה משהו. 5. תופעה משונה - אם אני שמה משהו ביד וסוגרת את היד - היא לא יודעת באיזה יד החפץ נמצא (לקח אפילו זמן ללמד אותה שאם היא רואה חלק מבצבץ מאחת הידיים - החפץ נמצא שם). לדעתי בגילה היא מזמן הייתה אמורה לדעת את זה. מוכר?

שלום ובוקר טוב,

אשתדל לענות לפי הסדר- לא מאובחנת זה אומר שעדיין לא עשו לה אבחון? או שהיה קשה להגיע להגדרה והסכמה בנוגע לממצאים? האם היא על הספקטרום לדעתך? (אני שואלת כי כאשר מתייחסים לקשיים או אפיונים לפעמים חשוב לדעת מאיפה זה מגיע..) 1. את מערבת בין משחק סמבולי למשחק תפקידים. בגילה הייתי מצפה בהחלט ליכולת לחקות משחק עם הבובה ברמה של - לרחוץ את הבובה, להאכיל אותה בכפית, להשכיב אותה לישון, לתת לה יד ו"לטייל איתה" להסיע מכונית, להטיס אווירון, לשחק כאילו מדברת בטלפון, וכדומה. המשחק לא חייב להיות מלווה במילים. לפעמים הוא ללא קול, לפעמים הילדים משמיעים קולות מתאימים (אממ.. לאוכל) ןלפעמים מילים כמו "לקום" וזה מצויין. בגילה של ביתך עדיין לא בהכרח יש משחק תפקידים, זאת אומרת להגיב לך מילולית וכאילו לנהל שיחה בין הבובות. 2. זו לא "תופעה" זה בהחלט תואם גיל. 3. בדרך כלל הפנייה למישהו היא כדי לקבל משהו, ואז זה מלווה במילה והצבעה, או ללכת עם- ואז זה מלווה במילה ומשיכה, . לא הבנתי מה את מתכוונת כשאת אומרת "פונה אלי" . זה שהיא אומרת עד שאת מגיבה זה בהחלט טוב. האם זה מלווה בקשר עין? בשינויי אינטונציה? בשינויי עוצמה? 5. מוכר. בדרך כלל בגיל הזה ילדים מסתמכים על מראה עיניים וסיטואציות קונקרטיות. זאת אומרת היא בהחלט צריכה לראות חלק מהחפץ על מנת לשער איפה הוא נמצא. יש פחות הסתמכות והישענות על זיכרון ויזואלי. נסו לשחק בלהחביא דברים, הקפידי שחלק מהמוחבא יבצבץ החוצה (למשל הרגל של הדובי..) והסבי את תשומת ליבה לכך על מנת שתתרגל לחפש רמזים ויזואליים. בברכה, רונית ולגרין קלינאית תקשורת

איזרט

New member
רונית, תודה על התשובה המפורטת!

ותגובה: לא לקחנו אותה לאבחון (רופאים התפתחותיים ראו אותה מדי פעם, וקשר העין הקצר שהיא נותנת תמיד בתחילת פגישה סיפק אותם). לדעתי היא על הספקטרום (אבל באופן קל), אולי יש לה אספרגר. אין לה עיכוב שפתי - היא מדברת, בעלת אוצר מלים מאוד גדול, מחברת 2 מילים, יוצרת לפעמים משפטים, משתמשת במילות יחס (באו עוד לפני הפעלים), ממציאה מילים. בגיל שנה ושלושה חודשים הייתה לה מין רגרסיה בדיבור שהדאיגה אותי - למרות שהיא הבינה הכל, כל המילים כמעט התאחדו, השמות של החיות הפכו רק לקולות שלהם והעיצורים הפכו כולם ל-ב'. אחרי שוידאתי שהיא מסוגלת פיזית לבטא את כל העיצורים והתנועות, עבדתי איתה על ביטוי נכון של המילים, לפעמים חילקתי להברות. תוך זמן קצר (כשבוע-שבועיים) היא "תפסה את הפרינציפ" ואוצר המילים שלה קפץ למאות מילים שבוטאו כמעט כולן במדויק (והיא לא רק אומרת את המילים - היא גם יודעת להשתמש בהן בהקשר הנכון). ותגובה על התשובה: 1. אז לא הבנתי מה זה בדיוק משחק סימבולי ומה זה משחק תפקידים. אשמח אם תוכלי להגדיר לי. 3. היא לא פונה אלינו - רק לפעמים "קוראת לעזרה" אמא אמא - אם היא תקועה או לא מצליחה לעשות משהו שהיא מנסה לעשות (ואגב, אם אני לידה ולא מסוגלת להושיט עזרה - למשל אם היא רוצה להוריד את חגורת הבטיחות באוטו - היא ממשיכה לקרוא אמא אמא למרות שאני לידה ולמרות שהגבתי). אם היא רוצה משהו היא תקרא לו בשם ולפעמים תצביע עליו, אבל לא תדאג לוודא שמישהו בסביבה רואה ומגיב, ולא תנסה לתפוס את מבטו - אלא תחכה שהדבר ינחת באורח פלאי בכף ידה. 4. לגבי פונה אליי אני מתכוונת שהיא לא קוראת לי בשם וגם לא פונה פיזית אליי - בדרך כלל היא מסתכלת קדימה או למטה או על מה שהיא מתעסקת בו באותו רגע ואומרת שוב ושוב מה שהיא רוצה לומר, עד שאני מגיבה. היא לא יוצרת קשר עין, לא משנה עוצמה או אינטונציה (אם זה נמשך הרבה הרבה זמן היא לפעמים מתחילה לבכות, אבל לרוב פשוט זונחת את זה כשמשהו מעניין אחר לוכד את תשומת לבה). 5. תודה, אני אעשה מה שהצעת.

המשך-

משחק תפקידים בדרך כלל הא משחק חברתי. בדרך כלל במשחק תפקידים יש אינטראקציה. זו יכולה להיות אינטראקציה בינך לבינה. (למשל היא אמא ואת הילדה) או אינטראקציה בינה לבינה כשהיא האמא והבובה הילדה. משחק סמבולי הוא שימוש בחפץ כלשהו בצורה סמבולית. בצורה מסמלת למשהו אחר. למשל- כמו שמשחקים ומסיעים מכונית, משחקים עם מחק ומסיעים אותו "כאילו" הוא מכונית. אוקי הבנתי. זאת אומרת שהיא כמו משתמשת במי שנמצא לידה על מנת להשיג את מה שהיא רוצה. בהחלט אפשר בעזרת עבודה התנהגותית ללמד ילד לפנות עם מבט עין והסתכלות. לעמוד מולה, להחזיק לה בשתי הידיים, לחכות, וכאשר היא מרימה את העיניים לשבח מאד. לאט לאט הילדים לומדים לפנות בצורה רלוונטית. רונית ולגרין קלינאית תקשורת

למעלה