Serpent Axis
New member
כמה מילים על Vampire
מאחר ועלו פה מספר הודעות בפורום שהביעו כמה אי הבנות בקשר לVampire: The Masquerade, אני רוצה להבהיר את העניין. קודם כל, לפני שנתחיל, בואו נעשה קצת סדר בבלאגן בדיסקליימר קצר - אני לא דובר חברת White Wolf, אני לא משווק את המשחק ומנסה לדחוף לכם אותו, אני מדבר בשם עצמי בתור שחקן. אני לא פוסל משחקים אחרים ואם אני משווה בין משהו ממשחק X למשחק Y לצורך הדגמה אני לא קורא תיגר על אותו משחק, על ההנאה ממנו או עליכם באופן פרטי. כמו כן, אני מצפה מהקוראים להבין שאני מדבר על משחק. כמו כן, בכתיבת ההודעה הזו אני לא "פוסל את הביצועים" שלכם או מתנשא מעליכם, אני גם לא טוען שV:TM היא הדרך היחידה לשחק ערפדים בהנאה או שאני מחזיק בידע בלעדי איך לשחק משחק תפקידים בהנאה (רק למקרה ומישהו חשב אחרת).
הלאה לV:TM
כמה מילים על Vampire לפני שאני אגש לדברים אחרים. Vampire הוא משחק קצת שונה, הוא שונה ממשחקי תפקידים שמספקים רק מערכת חוקים או בעלי תמה קלילה שמתרכזים בדמויות עוצמתיות שהולכות ונהיות עוצמתיות יותר או פשוט בסגנון משחק אחר. הוא שונה מהם לאו דווקא כי הוא טוב יותר או כי החוקים שלו פשוטים יותר, הוא גם לא שונה מהם רק בכך שהוא המשחק בו אנחנו משחקים את המפלצת (למרות שמאז יציאתו יצאו כמה משחקים שעושים טוויסט דומה ומציעים מפלצות כדמויות שחקן). Vampire הוא משחק שונה כי הוא משחק מאוד ממוקד, הוא משחק של סיפורי אימה אישית. זה לא משחק שרק יחידי סגולה יכולים לשחק - הוא כתוב בצורה ברורה, בשפה יפה. הוא לא אזוטרי ומי שישב ויקרא אותו, יבין במה מדובר (בתנאי כמובן שהמישהו הזה לא יחליט לפסוח על פרקים או לרפרף בלבד), אבל זה לא משחק שנועד לכולם, בהחלט לא לכל שחקני התפקידים בעולם. לאנשים שמעדיפים משחקים קלילים, שנקשרים לדמות וחפצים רק בהעצמתה או לאנשים שמצפים לסוף טוב. Vampire מתרכז במאבק הפנימי שבין אדם למפלצת. הוא משחק של סיפורים שבהם הדמויות ארורות מהרגע שהן הפכו לערפדים. #1 - סטריאוטיפים? הטענה הגדולה ביותר שצרמה לי הייתה הטענה שV:TM (קיצור לשם המשחק) מעודד סטריאוטיפים או מגביל את משחק הדמות לפי השבט שלה (בVampire, הערפדים מחולקים למספר שבטים) בגלל שהשבטים מתוארים כקבוצות החולקות תכונות ומאפיינים דומים ושהם בעלי יחס קבוע לבני שבטים אחרים. אמת, הערפדים של שבט X נוטים "לאמץ" (להפוך אדם לערפד - הערפדים של V:TM היו בני אדם לפני הפיכתם, פחות או יותר) אנשים מסויימים בעלי תכונה או מאפיין מסויים יותר מאחרים. בפרק הדן בשבטים, בעמ' 64 של ספר הליבה (מהדורה שלישית) כותבים לנו שמייסדי השבטים ("אלו ששרדו את המבול", 13 ערפדים שנוצרו על ידי שלושת "ילדיו" של קין התנ"כי) אימצו "צאצאים בצלמם כדמותם". בדפי השבטים עצמם מספרים לנו כיצד חברי השבט נוטים לאמץ אנשים מסויימים אלו או אחרים המדגימים תכונה מסויימת או מאפיין מסויים. אבל הספר חוזר ומדגיש שלא מדובר בסטריאוטיפ מחייב, למעשה, לאחר שאנו קוראים כיצד חברי שבט ברוחה ידועים (בקרב הערפדים) כמורדים אלימים וכאוטיים וערפדים אחרים נוטים לצפות שהרסנות ואלימות ישמשו את הברוחה כדרך להציג את עמדתם - נכתב שחור על גבי לבן שרבים הם הברוחה שהם דווקא אנשי שיחה ממולחים שאין להם צורך לפנות לאלימות כדרך להציג את טיעוניהם והם פשוט נוטים לנצל את הסטריאוטיפ הזה. התכונה היחידה שבאמת משותפת לכל הערפדים משבט זה או אחר היא החולשה. החולשה היא קללה עתיקה שבאופן מיסטי פוקדת את כל הערפדים. לכל שבט יש חולשה ייחודית משלו - המלקוויאנים, ללא יוצא מן הכלל, מטורפים ללא היכולת לרפא את מחלת הנפש שלהם (מה שמפחיד זה גם שברוב המקרים קשה לדעת מה מחלת הנפש של מלקוויאן מסויים - זה יכול להיות כל דבר החל מפוביות, דרך סכיזופרניה וכלה בדחפים רצחניים). הונטרו יכולים להזין את גופם רק מסוג דם של אנשים מסויימים (זה מיסטי, לכן לא מדובר דווקא בסוג דם A+ או B-, זה גם יכול להיות רק בתולות, גברים אנגליים, מוזיקאים או כמרים קתוליים. הם יכולים לשתות דם ערפדים באופן רגיל). התשוקות של הטוריאדור הן המלכודות שלהם, הם מוקסמים מדברים יפים במיוחד (זה יכול להיות צליל או מוזיקה, יצירת אומנות מרהיבה או זריחה יפה במיוחד...), הנוספרטו מעוותים למראה מפלצתי מחריד, התשוקה של הברוחה מביאה אותם לזעם, הגנגרל נהיים חייתיים יותר ויותר עם כל פעם שהחיה משתלטת עליהם וכן הלאה. זו התכונה שבאמת משותפת לכל חברי שבט X. למעשה, עוד לפני שהם מציגים לנו את השבטים, הכותבים מסבירים (בעמ' 64) שחוץ מכמה יוצאי דופן (הטרמר, הג'ובאני והאסמייתים - שלושתם שבטים עם היסטוריה ייחודית ומבנה מאורגן והיררכי קבוע), 13 השבטים המודרניים הם בסך הכל קבוצות שחולקות דם והיסטוריה משותפת - לא פחות ולא יותר. בחירת שבט לא מגדירה - ולא צריכה להגדיר - את אישיות הדמות שלך (וזה נכון גם לגבי היוצאי דופן) ואת היחס שהיא תיתן לדמויות אחרות. הספר חוזר ומבהיר שהClan Templates שבאים אחר כך הם בגדר קווים מנחים. שימו לב גם לשפה שהכותבים משתמשים בה כשהם מתארים מנהג או מאפיין משותף לשבט כלשהו, הם אומרים שחברי השבט נוטים לאמץ אנשים כאלו או אחרים, אבל שזה לא כלל ברזל. כך, הכותבים מספרים לנו שהנוספרטו נוטים לאמץ משולי החברה האנושית: אנשי רחוב, מסוממים, חולי נפש ואנשים אנטי-חברתיים. אבל שגם אנשים יפים ומצליחים עלולים להגיע לשבט נוספרטו (במיוחד אם הערפד עשה את זה מתוך אכזריות כדי לצפות בהם מתעוותים במשך השבוע שבו נוספרטו מאבדים את צלם האנוש החיצוני שלהם). חשוב להבין עוד משהו בקשר לשבטי הערפדים, הם לא כמו גזעים שמונים מספרים עצומים ומאפיינים מוגדרים מראש באופן שחקוק בסלע, הם מזכירים יותר משפחות מורחבות או חברות סודיות ומספרם קטן (במקרה הטוב, שבט גדול מונה כמה אלפים המפוזרים ברחבי העולם), בעיקר הערפדים של השבת. האנטי-שבטים הם קטנים באופן משמעותי וכל אחד מהגדולים שבהם מונה רק כמה מאות (גם מפוזרים ברחבי העולם). כדוגמא, הHarbingers of Skulls מונים בערך 40 ערפדים, הSalubri antitribu מונים פחות מ100. לפני היעלמותם של הTremere antitribu הם גם מנו בסביבות ה100 - ואל תשכחו שהשבת היא הכת הערפדית השנייה בגודלה. לצורך השוואה, מקסיקו העיר (בירת מקסיקו) נחשבת למעוזה של השבת והיא מקום עצום (אחת הערים הגדולות ביותר בעולם, אם לא הגדולה ביותר), היא מונה למעלה מ20,000,000 תושבים (ואלה רק המספרים שהממשלה מודעת אליהם, האוכלוסייה עברה את המספר הזה בשנת 1990 ומספר מדוייק לא באמת ידוע - זה לא ממש אפשרי למנות את כל תושבי העיר), אבל רק בסביבות 500 ערפדים (לפי הספר Mexico City by Night). --> המשך בהודעה הבאה -->
מאחר ועלו פה מספר הודעות בפורום שהביעו כמה אי הבנות בקשר לVampire: The Masquerade, אני רוצה להבהיר את העניין. קודם כל, לפני שנתחיל, בואו נעשה קצת סדר בבלאגן בדיסקליימר קצר - אני לא דובר חברת White Wolf, אני לא משווק את המשחק ומנסה לדחוף לכם אותו, אני מדבר בשם עצמי בתור שחקן. אני לא פוסל משחקים אחרים ואם אני משווה בין משהו ממשחק X למשחק Y לצורך הדגמה אני לא קורא תיגר על אותו משחק, על ההנאה ממנו או עליכם באופן פרטי. כמו כן, אני מצפה מהקוראים להבין שאני מדבר על משחק. כמו כן, בכתיבת ההודעה הזו אני לא "פוסל את הביצועים" שלכם או מתנשא מעליכם, אני גם לא טוען שV:TM היא הדרך היחידה לשחק ערפדים בהנאה או שאני מחזיק בידע בלעדי איך לשחק משחק תפקידים בהנאה (רק למקרה ומישהו חשב אחרת).