כל מיני גני ילדים

אפרתש

New member
כל מיני גני ילדים

הדיע הזמן לחפש גן לבתי, בת רבע לשלוש. (כלומר - נרשמת לטרום טרום חובה) בעירנו הקטנה, חוץ מגנים פרטיים, יש גם מונטסורי, אנתרופוסופי, והגן של בית הספר הדמוקרטי. אתם מכירים את הזרמים האלה? יש לכם המלצות? אזהרות? בנוסף - אולי יש לכם להוסיף דברים נוספים ששוה לבדוק - ברשימה שלי יש מספר ילדים, מספר גננות וסייעות, מכריחים לישון בצהריים או לא, כמה ואיזה חוגים יש, קיומה של חצר וגודלה, כמה ואיזה משחקים יש בגן. וכמובן - במקום הראשון אני רוצה שבתי תהיה מאושרת שם, ואת זה אנסה לראות על סמך הסתכלות על הילדים, היחס של העובדות, וכ"ו. יש עוד רעיונות מה לבדוק? אודה לכל עצה.

נעה גל

New member
שלושת הגישות שציינת אלה בערך

שלושת הקצוות הקיימים בחינוך. ההמלצה שלי - לפני שהולכים לבקר בגן מונטסורי או אנתרופוסופי לבדוק מה זה אומר בדיוק מעבר לפירסומים שיש באינטרנט (הכוונה היא לפתוח ספרים), ואז לבוא לגנים ולשאול את השאלות הנכונות. למונטסורי יש ספר שהיא כתבה בעצמה שנקרא (איך לא?) The Montessori Method. לגבי גנים אנתרופוסופים אפשר לחפש חומר (ויש המון) על רודולף שטיינר שהוא אבי הגישה. והגנים הדמוקרטיים - אני לא מכירה ספרות (בטוח יש) וחוץ מזה, אפרתש, אני מתפלאה עליך
את לא יודעת שיש לנו את הרשימה האולטימטיבית לבדיקת גנים?

המלצה

אתר מצויין למי ששוקל את הגישה המונטסורית: www.montessori-center.org של המרכז לחינוך מתקדם בת"א. אתר יפהפה ומומלץ

נעה גל

New member
לא לחינם אמרתי שכדאי לקרוא את הספר

ואז להגיע לגנים (וזה כולל את האתר) כדי לשאול שאלות. כל מה שכתוב באתר הוא נכון: מונטסורי האמינה ביכולת הפנימית של הילד ללמוד לבד. והיא אמרה המון דברים חכמים שראוי לשמור ולשמר. אבל שכחו לציין ששיטת מונטסורי היא שיטה לפיתוח קוגניטיבי בלבד. שמונטסורי באופן אישי ועל פי השיטה שלה שוללה משחקי דמיון מכל וכל. שהיא האמינה שילדים צריכים לעסוק בעבודות הבית היומיומיות כחלק מתוכנית הלימודים: ניקיון, איבוק הגן, סידור וכו'. שהמכשירים היפהפיים שהיא בנתה (ומהווים בהרבה גנים את המרכז), אפשר לשחק איתם רק בדרך אחת (הרעיון הוא שהילד יגיע בעצמו לדרך היחידה והנכונה לשחק במשחק). שהסביבה שהיא תכננה עבור הילדים היא כל כך מתוכננת וכל כך מובנת שהיא לא מאפשרת שום יוזמה של הילד מעבר למה שהיא מספקת. שהגן שלה במקורו היה חלק ממרכז קהילתי שסיפק המון שירותים לילדים ולמשפחות (חלק יפה מהגישה שנעלם כליל). אני מתארת לעצמי שבגני מונטסורי של היום אין את הדברים האלה - אבל, מכיוון שלגישה שלה יש כמה צדדים (כמו לכל גישה, אגב), כדאי, לדעתי, להכיר את הנושא מקרוב. נקודה נוספת למחשבה היא, מה קורה כשלוקחים רק חלק מן הגישה (כי סביר להניח שזה מה שקורה בגנים של היום)? האם האפקט הוא אותו אפקט? אולי הכל הופך להיות ברמת קישוט? יכול להיות שזו רק אני - אבל אני מאמינה שאם הורים מכניסים את הילדים לגן שיש בו אג'נדה מאוד ברורה, מחובתם להכיר את הנושא מקרוב.

לאה_מ

New member
מסכימה מאד, נעה

ולכן, מכיוון שאנחנו לא מקיימים אורח חיים שמתאים לגישת מונטסורי או לגישה האנתרופוסופית, לא אשלח את ילדי לגנים כאלה. לגבי דמוקרטי - בתי הספר האלה דוקא מדברים אלי, אבל אני לא משוכנעת מה זה אומר בגן - שווה בירור. הילדים שלי הולכים לגן שמתלכלכים בו, לגן שנוגעים בו, לגן שאפשר ללכת בו יחפים בחצר, שמותר לשחק בשלוליות, שיוצאים לשדה לחפש חלזונות ולראות פרחים, שמותר להוציא ביחד גם את הקוביות וגם את הדופלו וגם את החיות וגם את הבובות - אלה הדברים שיותר חשובים עבורי. ועוד דבר שמאד חשוב לי הוא אמינותה האישית של הגננת (בעלת הגן). חשוב לי לדעת שלא מבטיחים לי הבטחות סרק, ושמה שמספרים לי על התרחשויות בגן באמת קרה, חשוב לי לדעת שלא מסתירים ממני מידע - וזה ברמה האישית שלי, ולא דוקא בקשר עם הילדים.

Naomi Stewart

New member
כל האמת על שיטת מונטסורי../images/Emo62.gif

נועה יקרה! אינני יודעת מאין לקחת את האנפורמציה על מונטסורי - נראה שיש לך ידע בנושא. ובכל זאת מצאתי כמה אי דיוקים וגם מידע מוטעה: 1. את כותבת: " שיטת מונטסורי היא שיטה לפיתוח קוגניטיבי בלבד" - אז לידיעתך החומר הקוגניטיבי הנלמד על ידי הילדים בסביבה מונטסוריאנית הינו תוצר לווי בלבד! מה שחשוב לפי מונטסורי הוא לאפשר לילד חופש תנועה וחופש בחירה כדי שיוכל למלא את יעודו: לגלם ולברוא את המבוגר שיגדל להיות. כשאנו נותנים לילדים להחליט ולפעול באופן חופשי בתוך סביבה המתאימה לצרכייהם (שהיא איננה סביבה למען המבוגר ולא נשלטת על ידיו) ובתוך סביבה זאת נשים אביזרים המאפשרים להם לחקור ולגלות את העולם סביבם ולפתח אישיות עצמאית, יוזמת ומאוזנת הרי שהילדים יפגינו שמחת חיים, פעילות עצמאית והתפתחות אישיותית (הכוללת גם התפתחות קוגניטיבית). היות שלילדים בגיל 3-6 חשובה סביבתם והם מונעים על ידי סקרנות לעצמים - לכן אנו מניחים בסביבתם חומרים אשר יגרו את דימיונם ויתפשו את תשומת ליבם לעבודה ולהנאה. זה נכון שילדים בגן מוןנטסורי לומדים ומתפתחים קוגניטיבית אבל הם מתפתחים גם בכל הרמות של אישיותם באותו אופן. 2. את כותבת ש: "במכשירים היפהפיים אפשר לשחק רק בדרך אחת.." - אז נכון שהמכשירים אכן יפהפיים (וזאת כדי להעשיר את חווית המשחק של הילדים) אבל את וודא לא שיחקת מעולם במשחק מונטסורי, ואני מזמינה אותך לבוא לגן ולנסות ולראות כמה דרכים למשחק יש לכל אביזר- ואני מבטיחה לך שלא תוכלי למצא את כל האפשרויות הרבות. אני נמצאת עם ילדים כבר כמעט 10 שנים ועדיין הם מצליחים להפתיע אותי ולמצא, כל פעם מחדש, אפשרות חדשה נוספת לשחק באביזר שהייתי בטוחה שאני יודעת את כל אפשרויותיו!! 3. את כותבת ש:"מונטסורי שללה משחקי דמיון" וכאן את מבלבלת בין דמיון לבין פנטזיה, ושוכחת שהבסיס לשיטת מונטסורי הוא חופש פעולה מלא של הילדים. מריה מונטסורי הצביעה על הצורך של הילדים שייקחו אותם ברצינות ושייתנו להם להיות יוצרים פעילים בעולמם - זהו עולם המבוגרים שמדכא את הילדים ולא מאפשר להם לפעול (לגעת במה שהם רוצים) ובמקום עצמים אמיתיים (שכל אמא יודעת שילדה מעדיף) אנו המבוגרים נותנים לילדים פנטסיה ומשחק בלבד! צריך שיהיה איזון. ובכל מקרה לא מדובר על דמיון אלא על פנטזיה וגם רק על גלאי 3-6. נהפוך הוא בשיטת מונטסורי יש מקום נרחב לדמיון (למשל בשעורי הגיאוגרפיה שילדים בני 4 כל כך אוהבים) עם סיפורים על תרבויות שונות ועל חיי בעלי חיים ביבשות השונות ועל החלל והכוכבים ועל איך זה יהיה לחיות ללא כוח משיכה למשל או באיגלו או בסין ... 4. את כותבת:"הסביבה היא כל כך מתוכננת שלא מאפשרת שום יוזמה של הילד מעבר ל..." אז את טועה - הילדים בגן חופשיים לפעול מתוך מניעים פנימיים שלהם בסביבה המתאימה להם והם יוצרים ויוזמים פרויקטיים רבים ומגוונים. אתן דוגמא: לפני כמה ימים כשהילדים היו בחצר ואחת הסיעות נקתה מאחור, הגיעו במקרה מים לחצר של הילדים . הילדים, שהיו עסוקים באותו הזמן בבנית ארמון ענקי מחול, שמו לב למים הזורמים והחליטו לסלול נחל עד לארמון- הם התארגנו בעצמם (ואפילו יש לזה שם בשיטה: "פעילות ספונטאנית קבוצתית"), כל ילד תרם את חלקו והם הצליחו לאחר עבודה מאומצת של יותר משעתיים לסלול את התוואי של הנחל (כשאני מבטלת חוג אנגלית שהיה אמור להתקיים ומזרימה להם עוד ועוד מים לפי בקשותיהם הנרגשות). הם נתנו שם לנחל: נחל הארמון (במקום נחל הירקון)! כל היום בגן שלנו הילדים ממציאים ויוזמים פרויקטים שמעניינים אותם ואנו המבוגרים נותנים לפעילות זו כבוד ומקום. 5. לגבי התרשמותך שהיום השיטה השתנתה או שהגנים לוקחים רק חלק מהשיטה - גם זה לא מדויק - בגן שלי שיטת מונטסורי מתקיימת בשלמותה - וזה עובד נפלא!! אסיים בסיפור קטן על מה שמריה מונטסורי אמרה בכנס לכבודה. היא אמרה שזה יפה מאוד שכולם מכבדים ומעריצים אותה אבל ציינה שהיא עומדת לפנינו ומצביעה . ואנו מסכלים על האצבע ומהללים אותה במקום לראות על מה היא מצביע - על הילד! - וזה הבסיס של השיטה - לראות את הילד - ולאפשר לו להיות ולגדול. אני מזמינה אותך לבקר בגן ולראות כל זאת בעצמך. נעמי www.montessori-center.org

אפרתש

New member
אין הנחות לבטלנים ? ../images/Emo3.gif

אני רק רוצה לבחור גן נחמד לבתי, ושולחים אותי לקרוא ... הילדה שלי עדיין במשפחתון קטנטן. הייתי עכשו באיזה גן פרטי, 18 ילדים, שלוש עובדות (כלומר - נחשב מהיותר מוצלחים), ואוזני עדיין לא נרגעו מהרעש שיש שם. יש איזה זרם שמחייב את הגננת לא לפתוח את ה"אני פורים אני פורים" מעל ווליום מינימלי? האמת, שאני רוצה סתם גן נחמד וזורם. אבל אצלנו יש בעיקר כל מיני זרמים. אפילו זאת שהייתי אצלה עכשו אמרה לי "אנחנו בעצם גן מוסיקלי". יעני חייבת להיות לגן איזו הגדרה. סתם "גן שולה" זה כבר לא מספיק טוב היום.

עירית ל

New member
באמת קשה היום למצוא את גן שולה

אבל הוא קיים. אני ראיתי שלושה כאלה מתוך כשישה שדגמתי (ועוד שלושה מיוחדים). ולגבי הווליום - זה הדבר העיקרי שמפריע לי בגן של יונתן שאני באמת מאוד מרוצה ממנו. זה תמיד גבוה לי מדי. אבל בהתחשב בעובדה שגם עם בעלי אני תמיד במלחמות על הווליום של הרדיו והטלוויזיה, אולי אני לא דוגמא טובה.

Shellylove

New member
העובדה שקשה למצוא "גן שולה"

היא בגלל ההורים, או לפחות מה שהגננות חושבות שהן צריכות להגיד על הגן כדי למשוך לקוחות. גם בעיני זה מיותר ויומרני, ומה שאכפת לי זה בערך מה שלאה אמרה, אבל כנראה שיש הורים שלהגיד "הילד שלי בגן מוסיקלי" או "בגן דמוקרטי" עושה להם את זה. סליחה, אבל בעיני זה קצת פלצני! גם אצלנו אמרו שהגן הוא "חצי זורם" (יש בכלל חיה כזאת?), כנראה כי ככה מנהלת הגן חשבה שזה "ייראה" טוב יותר. בפועל הקטע "הזורם" די שולי במהלך היום ובעיני ממש לא מהותי.

מבחינתי שתישאר במשפחתון עד הגיוס

ליערונת כל כך טוב שם, המטפלת זורמת איתה לחלוטין בדיוק כמו שאני הייתי עושה, אבל איכשהו עדיין יש שם מסגרת וסדר יום. יהיה לי מאוד עצוב לעזוב. אני מאמצת בחום את גישתה של לאה - גן שאפשר לשחק בו בבוץ, לעשות תצפיות על שבלולים (או בלשון יערה שביולים), ולשחק גם בבובה וגם בלגו רחמנא ליצלן. ואפשר לקרוא לו גן רינה או גן עדנה.

למעלה