כל חלומותי התגשמו!

Tulip~

New member
כל חלומותי התגשמו!

סוף סוף מקום בשבילי... אני תמיד מתקנת את כולם, ואז כולם מתעצבנים עליי... באתי מפורום מתגייסים (וגם שם אני מתקנת אנשים עם עברית קלוקלת). שיהיה בהצלחה ומזל טוב!

MARMELAD

New member
שאלה אלייך טוליפ:

ולמה לתקן אנשים בעצם? צ´מעי, אני כבר 23 שנים מדבר עברית. ואני מדבר הרבה. אני קורא המון ספרים, אני כותב בעברית - בקיצור - יש לי נסיון רב שנים עם השפה הזאת. ובכל זאת מתפלקות לי לפעמים טעויות. ואז תמיד מגיע האובר חוכם שחייב לציין בלקוניות שלקוניות צריך לכתוב עם א´ לדוגמא (לאקוניות). לא יודע, אותי זה רק מעצבן. האמת, שזה יכול לעצבן אותי עד כדי כך שאני אנתק קשר עם בנאדם כזה. ז´תומרת, מה בעצם את מסנ להוכיח בזה שאת מתקנת את כל השגאיות של העולם? שאת חכמה? שהם לא? בעיניי, ובמיוחד באינטרנט, שהוא מדיום כתוב כך שיש המון טעויות הקלדה וחוסר תשומת לב, זה בכלל לא נורא אם מישהו טועה. את הכוונה הבנתי, אז מה זה משנה לי אם הוא כותב שכחתי או שחכתי?

זה לא עניין של "להוכיח" ../images/Emo13.gif

גם אני מתקנת אנשים, אך רק אנשים "ברי תיקון", אנשים שאני יודעת שלא יעלבו מזה, ויקחו זאת לתשומת ליבם. לפעמים, כשמישהו שהוא לא "בר תיקון" ממש מתחיל לעצבן, ואין לי דרך להתחמק ממנו, אז אני כן מתקנת אותו, אך לרוב זה לא עוזר... ואני מתקנת רק כי לי לא נעים לשמוע/לקרוא את זה, ולא כדי להוכיח משהו. ולא מדובר על טעויות הקדלה... אני אישית אלופה בהן
גם על שגיאות כתיב אני מוכנה להבליג... הכוונה היא לשגיאות תחביר (והגייה אם מדובר במדיה לא כתובה), כמו ה"אני יראה לך" הנפוץ כ"כ, לצערי הרב. זה עושה לי רע, אני לא אוהבת את זה ומשתדלת להתרחק ככל האפשר מאנשים ה"לוקים" בזה... ואם אי אפשר - אני מתקנת, אולי זה יעזור

איזה עונג זימנת לי ../images/Emo6.gif

אין אנשים "ברי תיקון" אלא רק "בני תיקון" לצורת "בר" הארמית אין ריבוי ...
אבל צחוק בצד, אני מאד מזדהה עם מה שכתבת. חברה שלי משתמשת בצורת נסתרות המקורית (תלכנה, תשבנה, תבואנה) ולא בצורת נסתרים (למרות שזה "מותר") וזה עושה לי טוב על הנשמה.

../images/Emo6.gif../images/Emo47.gif חייבת להגן על עצמי ../images/Emo35.gif

טוף, נו...
אז בגלל זה באו המרכאות... כי לא הייתי בטוחה

zimes

New member
../images/Emo32.gif סחה על הניק!

(מה תגידו על ברכה ובה שתי מילים משתי עגות נפרדות?) ברוך הבא! (תופס פה הוא חבר יקר - נה לנהוג בו כבוד
)

Tulip~

New member
זאת פשוט מחלה אצלי

אני לא מתקנת סתם על שטויות או שגיאות, אלא על דברים שממש צורמים לאוזן, כמו "יושנת"... רק לשמוע את זה עושה לי רע! אני מתקנת אנשים שאני יודעת שלא יעלבו מזה, והכל ברוח טובה!

תיקונים

לפעמים צורמים יותר מאשר הטעויות. יש מין משהו בתיקון שאומר "אני יותר..." אבל מה לעשות שבמקרים רבים זה באמת נכון. ובמקרים רבים רמת העברית מעידה על טיב הדובר. כמובן שיש לקחת בחשבון את שפת האם של הדובר אם כי החושף זוכר שסבא וסבתא שלו או כמו שאז קראו לה ספתא (שזה הרבה יותר נחמד) דברו עברית רהוטה אף על פי שהיו עוברים לרוסית מבלי לשים לב. ישנן טעויות שאזניים תצילנה "יושנת" היא רק אחת מהן. אבל מכוון שאימו של החושף תמיד אמרה לו "אני קוראה עכשיו." דהיינו אל תפריע ואם אין לך ספר לקרוא אז רוץ לספרייה או צא וחפש לך עיסוק שקט לחושף קשה לשמוע מישהי שקוראת. למרות הצרימות החושף הפסיק לתקן, טוב לא ממש מדברים עברית סביב החושף בתקופה האחרונה. אבל יותר מאשר החושף רוצה לפעמים לתקן איזו שגיאה הוא מחכה ומצפה שיתקנו את שגיאותיו באוסטרלית מדוברת. אבל מה? המקומיים יש להם מין מנהג מוזר שלא לאמר ביזארי שאומר שתיקון זה ממש לא מנומס. אז החושף יוצר הרבה שגיאות עם כל הזמנים והפעלים וזה לא אומר בשום אופן שלא מבינים אותו. כזה הוא החושף מובן אבל בעקיפין. בוקר דוב לכל המתעוררים והמתעוררות.

כן מנהג מגונה

גם הגרמנים וגם השוויצרים לא מתקנים. הם אבל לא מסתפקים ב´לא לתקן´, הם גם משבחים את השפה הקלוקלת שיוצאת מפי, כאילו הייתי לפחות גטה. אז מה עושים? יש לך רעיון איך לשפר את השפה?

בטח יש!

אתה צריך למצוא לעצמך מופלאה כמו שהחושף מצא. המופלאה דוברת את שפת המקום דהיינו אוסטרלית מדוברת והיא מתבקשת לתקן את החושף ככל יכולתה. ואם לא מופלאה אז מורה פרטי, קריאה, כתיבה ופשוט לבקש לתקן.

עופר ב.ה

New member
אבל "קוראת" גם "קוראה" שתיהן תקניות

קוראה צורה שדי נזנחה מאז ביאליק כתב "היא יושבה לחלון וסורקה שיערה", כך שהדוגמא לא מתאימה. גם אני מתקן טעויות בסגנון טוליפ, אך גם שם מספר בתאריכים - ממש מצבבן אותי שאומרים "השני לאפריל" (הצורה הנכונה היא כמובן השניים באפריל). עם זאת, אם אני יודע שיש אנשים שיתעצבנו מזה, אני נזהר יותר ומסנן את התיקונים

אתה רוצה להתווכח עם אמא של החושף?

היא אף פעם לא היתה קוראת, היא תמיד היתה קוראה. וההיתה קוראת במקום קראה הוא רק כדי להבדיל בין השניים שהרי בעבר היא תמיד קראה. אז החושף הולך לקורא קצת (לילדים שהאוכל מוכן)

lady_anne

New member
לאקוניות? מה פתאום

אתה יכול להגיד לאובר-חוכם ההוא שיתחיל לבדוק בציציותיו-הוא לפני שהוא מתקן שגיאות של אחרים, מרמי דארלינג. הנטיה בתעתיקים מלועזית לאנגלית היא להמעיט באל"פים ככל האפשר, ואם פעם היו כותבים שאמפאניה (דווקא נתקלתי בזה אצל עמוס עוז או מישהו דומה אבל אני לא זוכרת מי בדיוק) אז כיום תעתיק כזה נשמע מגוחך ולא ממש עובר. בשמחות וששונות.

גרי רשף

New member
הסתיגות מההרגל לתקן שגיאות לזולת../images/Emo22.gif

אני מורה בבית ספר, ואין כמו המורים בלתקן שיבושי לשון אצל התלמידים. אני נמנע מכך מכיוון שאני חושב שזה חסר נימוס ומלמד על חוסר התייחסות של המתקן לדברי הזולת: הוא מתייחס לאופן בו הדברים נאמרים ולא לתוכנם. זכותו של אדם לדבר בשפה דלה, ללבוש חולצה לא מגוהצת או לא להסתרק: זה מפריע אסתטית למאזין, מלמד על זלזולו של הזולת בידיעת הלשון, וכל נסיון לתקן אותו רק ישניא עליו את השפה. זה הכל. אישית, כאחד ממנהלי הפורום, הייתי שמח אם נלמד לאהוב את השפה העברית על כל אוצרותיה בכייף ולא נטריד את הזולת. מעבר לכל זה: אני אישית מקפיד כבר שנים לדבר נכון, אך למרות זאת אני מגלה בכל פעם מחדש טעויות שאני עושה בהיסח הדעת, ולפיכך אני שופט לכף זכות את מי שאינו מצליח לעמוד בקריטריונים שהצבתי לעצמי. נכון, גם לי צום לשמוע את הצרוף ´אני יושן´ או ´שלוש ילדים´, אך מצד שני כמה אנשים יקפידו להתייחס אלי כאל ´מורה לְכַלכּלָה´ (כ´ רפויה!)?.. לפיכך, אסתפק בכך שמי שהנושא קרוב לליבו יכתוב בפורום בעברית יפה וַעֲשירה, ונעשה בכך קצת כבוד לִשפתנו.

עופר ב.ה

New member
אני!

משתדל מאוד להקפיד על כ"ף, בי"ת ופ"א רפויות כשאינן באות בראש מילה (או אחרי שווא נח). זכותו של אדם לעשות מה שבראש שלו לעצמו, וגם לדבר בשפה דלה. אנו המעירים, לא עושים זאת מיצר דידקטי אלא כיוון שהטעויות צורמות לנו באוזן - בדיוק כמו שאבקש ממכרי לא לעשן לידי, כי העשן מפריע לי (מאוד). אני מבין למה לא תעיר לתלמידיך (כדי לא ליצור אנטגוניזם), אבל אפשר למשל, למרות תפקידך כמורה לכלכלה, לייחד שיעור מיוחד לענייני לשון. תוכל גם לכלול במסגרתו סיור לפורום "תרבות עברית" בתפוז

אבל זה לא בסדר שמטעים אותנו!

לדוגמה, רק מהטלוויזיה אפשר להתבלבל... ובמיוחד ממגישת חדשות, כמו מיקי חיימוביץ´, מצפים לעברית תקינה. כבר כמה פעמים תפסתי אותה אומרת את המספרים > > שמונה וארבע לא כמו שצריך. (נדמה לי שקוראים לזה מלרע, נכון? מלעל, לדוגמה, זה כמו המילה > קוקוס, נכון? או שקוראים לזה מלרע והתבלבלתי בין השניים..?) בכל אופן איך מאשימים אותנו כשמטעים אותנו? פשוט חוצפה! אני אוהב את השפה העברית. ובבגרות בלשון קיבלתי 94! הייתי (ועודני) מצויין בידיעת הפועל העברי. תנו לי את הפועל הכי קשה- ואני אנתח לכם אותו! למרות שייקח לי דקה או שתיים להיזכר בכל הגזרות...

למעלה