כל אדם חייב דת?

גם אם נניח...

שכל אדם צריך מיסטיקה מסויימת, אבל אינו חייב משהוא קבוע, הוא יכול להחליף את האלילים שלו מידי פעם. אני התכוונתי אם ניתן להיות מוסרי ברמה של בני הדת, ללא דת.

כל אדם חייב דת?

הביעו נא דעתכם בהרחבה, כך אולי גם תמוצה תכליתה של היהדות. -הצלחה-

saar7650

New member
לדעתי-

כל אדם חייב דת השאלה מהי דת?? לאחד הספורט הוא הדת המקודשת אצלו, לשני- מדיטציות (וכיו"ב) היא הדת שלו ולשלישי היהדות (וכיו"ב שאר הדתות) היא הדת שלו. אך עקב כך שאנו עוסקים בדת היהודית (תקן אותי אם אני טועה...) אז אומר שלדעת גדולי ישראל לדורותיהם בכל יהודי מפעמת הנפש היהודית האמיתית, כלומר- הצורך בלחיות בתוך מסגרת יהודית. ידוע מאמרו של הרמב"ם בעניין זה לעניין אדם -יהודי- שמסרב לקיים מצוה כל שהיא (אינני זוכר באיזו מצווה מדובר) לעניין כופין אותו עד שיאמר "רוצה אני"! ובאותו עניין מפרש הרמב"ם שסוף כל סוף באמת המזוככת כל יהודי רוצה! כיוון שנפש ישראל סבא מפעמת בו. אז כשכופין את אותו אדם לקיום המצווה זו אינה כפיה כיוון שלאמיתו של דבר ברצון האמיתי רוצה הוא לקיימה אף שבאופן חיצוני נדמה לנו (וגם לו) שלא! כל זה מלמד שבכל אדם יהודי טמון איפשהו אותו "זיק אמוני" לקיום היהדות.

דתילוני

New member
כל אדם זקוק למיסטיקה מסוימת!!

ובהחלט לא כל יהודי זקוק דווקא ליהדות, הוא יכול בהחלט לקבל את מנתו ממיסטיקה אחרת, ובקשר לכופין אותו, זה אחד הדברים היותר חמורים ביהדות, כי זה בעצם מתיר לעשות כל דבר, אבל "כל" דבר בשביל להכריח אנשים לקיים מצוות.

זה לא הסבר לוגי אלא אמוני

זו אמונה, אבל אין כאן הסבר רציונלי שתהא היהדות כמענה לחוסר רציונלי החרכי. אני התכוונתי לפתח דיון בהקשר שכזה. בהחלט מה שרימזת בתוך דבריך על כך שהיהדות היא מסגרת שאדם רוצה שייכות אליה, זה דבר מובן והגיוני שכוחו של אדם גדול יותר להתמסר לדברים ולהנהגות מוסר כאשר הוא עושה זאת כחלק מחברה.

ינקידוד

New member
אולי זה היה נכון בעבר

שהנסתר האפיל על הגלוי, ומי שחקר היה אולי נחשב מכשף - אל תחקור במופלא, ואנשים משכילים יודעי קרוא וכתוב הפיצו את האמונות ,עשו בהם שימוש ואולי גם מתוך אינטרס, וזה היה הידע של התקופה, שחיבר את האמונה כדת מדינה ואת הפרטים הרבים שבה ביחד לעם, השלטון הרומי למשל השתמש בכנסיות הנוצריות כמוקדי כוח מאחד והפך את הנצרות לדת מדינה, אבל היום לא נשארו הרבה פונקציות בידי הכנסיה או בכלל,, ונראה שהדת מיושנת מדעית וערכית, אי אפשר לרפא משהו בעזרתה, לפחות מדעית זה לא הוכח מעולם ויש אמונות רבות, ואין סוף טענות לניסים, גם אין שימושים מעשיים אחרים בדת אז נראה שהיא הולכת ונזנחת ואולי נמצאת בגסיסה.

גל נעים

New member
הקורפוס הדתי הוא מחוייב המציאות.

לא בנמצא אדם שלא חי לפי קרטריונים "דתיים" של מבנה, הירככיה, שלטון וחברה. <כך לפחות לפי תורות פסיכולוגיות שונות, ועל כך מרחיב הפרופ' אלחנן גפני בספרו "היום השמיני" העוסק בתרבויות ודתות> מבחינה מוסרית-ישנה אפשרות שאדם יחיה לפי סולם ערכים גבוה בהרבה מהמציאות הרחובית השלטת וזאת הינה פונקציה נגזרת של רמת השכלתו והבנתו את החיים, ככל שילמד יותר ויכיר יותר במעלת המוסריות האנושית ויחקור בנפשו, ימצא "אובייקטיביזם שיפוטי" (ולא לפי שיטת מרן אהרון ברק
) ועל כך ינהל את חייו בצורה נכונה ואיתנה. אישית אני מכיר רבים שחיים לפי אמות מידה מוסריות מן הגבוהות שבנמצא ואין הם תחומים בגדרים דתיים של ימינו אנו.

גל נעים

New member
ובהקשר היהודי....../images/Emo42.gif

היהדות מחנכת לעליה בתחומים המוסריים, הערכיים, המשפחתיים, והדברים ניכרים היטב בספרות התורנית והפילוסופית, בבחינת בין אדם לחבירו אפ' עבירות שכאלה ,יום כיפור לא מכפר, ומכאן החשיבות העליונה למוסר חברתי נעלה, ובבין אדם למקום-החשיבות בתוכן היצוק באדם, להתעלות ,לגמור אומר בנפשו על שינויים והצלחות לטובתו האישית ולתועלתו הרוחנית, אלה מייצגים ששופעים נחת בתוך תווך היהדות.

rastotman

New member
מתוך ההארה של רומי-

(יוצא לי לצטט הרבה) "שאמס אמר פעם שאילו היית מרים את הכעבה מעלה, כולם היו רואים שהדבר שאנו עובדים אותו באמת הוא איש את רעהו - המהות המשותפת שניתן לראותה בבהירות הגדולה ביותר בפנים האנושיות." אני חושבת שאפשר להגיד שאנשים באופן כללי צריכים דת, גם אם זאת דת מדינה או מסורת משפחתית מקודשת. אבל זה לא בהכרח נכון לגבי כל בנאדם.

למעלה