כן בחירה
אלה נישואי תועלת, שהיו קיימים אף בעבר, ובהיקף הרבה יותר גבוה. נישואי תועלת, מבחינתי לפחות (ואני לא מבינה גדולה בנישואין), הם סימן למצוקה חמורה אצל שני הצדדים, והמקרה של כלות מאוקראינה (עד כמה שהבנתי, כי לא ראיתי את התוכנית) הוא דוגמא לכך. שלא כמו רוב משתתפי השרשרת, אינני רואה כאן את הרע האבסולוטי ואת הקורבן האבסולוטי. המצב של בחירה קיים תמיד ועבור כולם, ההגדרות של מצב בלתי נסבל הן מאוד גמישות. עבור אחת המצב הגרוע ביותר הוא נישואין עם אדם לא מוכר ולא אטרקטיבי, עבור אחרת המצב הגרוע ביותר הוא עוני, וגם ההגדרות לעוני אינן זהות. גם הגברים שמבקשים להתחתן עם הכלות מאוקראינה פועלים כנראה מתוך איזשהי מצוקה, כאשר החינוך והמוסכמות החברתיות הופכים את בחירתם המאולצת והאומללה למקובלת במידה זו או אחרת - בדיוק כמו אצל הכלות מאוקראינה. אני חושבת שהגברים המדוברים ראויים לרחמים, ולגינוי אמיתי יהיה ראוי רק זה מהם שינצל לרעה את מעמדה הנחות של אשתו. מבחינתי, אין כאן מקום לדבר על הסחר בנשים. הקטלוג שהביאה טל כדוגמא קיים בהרבה משרדי שידוכין (ראיתי, כשליוויתי פעם חברה); שירותי היכרויות תמיד עולים כסף, ומראה חיצוני, גיל ומעמד כלכלי הנם גורם חשוב עבור נישאים פוטנציאליים רבים. אני די בזה למנהג (ההופך מיושן לשמחתי) לפיו הגבר משלם על בת זוגתו במסעדות וקונה לה מתנות, אבל אני לא אמהר לקרוא לו סוחר בבני אדם ולה - שפחה.