כלב עם בעיה בכבד

IdoShkedi

New member
כלב עם בעיה בכבד

שלום. יש לנו רועה אוסטרלי טריקולורי בן 5. זכר, לא מסורס. שקל 32 ק"ג, אבל לאחרונה ירד ל-29 ק"ג אחרי דיאטה.

לפני שנה לקחנו אותו לתרום דם, אבל התרומה נדחתה בגלל ספירת טסיות נמוכה מעט. עשו בדיקה לקדחת קרציות (בתור גורם אפשרי) והיא חזרה שלילית, אז הסקנו שהכלב בריא.

בחודש שעבר הוא קיבל כמה פציעות שטחיות בקרב עם כלב אחר (שניהם מחוסנים ומטופלים). החלטנו לסרס את הכלב שלנו, וכחלק מהפרוצדורה הווטרינר עשה בדיקת דם כדי לוודא שהוא כשיר לניתוח. שוב היו לו טסיות נמוכות מעט, והניתוח בוטל. הפעם עשינו בדיקת דם מלאה שנשלחה למעבדה.

להפתעתנו, התוצאות הצביעו על עודף באנזימים שקשורים לכבד - CPK ו-ALT (זה החלק בתוצאות שהווטרינר בחר להתמקד בו). הבנו שזה עשוי להסביר גם את הטסיות הנמוכות. תוצאות בדיקת הדם מצורפות להודעה בתור תמונה.

הווטרינר רשם לכלב שבוע אחד של ויטמין B קומפלקס, שני סוגים של אנטיביוטיקה כדי לכסות מגוון של מחלות כבדות אפשריות, וטיפול נגד תולעים.
הוא גם המליץ לנו לעבור למזון וטרינרי - Royal Canin Hepatic HF16 - שמיועד להתמודד עם בעיות בכבד. סיימנו עם התרופות ועכשיו אנחנו מתחילים את המזון החדש. הווטרינר רוצה בדיקת דם נוספת עוד 1 עד 3 חודשים כדי לראות את ההשפעות של כל השלבים האלה.

הכלב מאז ומתמיד היה תוסס ואנרגטי, נראה בריא לחלוטין ועושה טיולים ארוכים בקלות. בבדיקה פיזית לא רואים משהו חריג. אמנם הוא מתנשף יותר מכלבים אחרים (מאז שהיה גור), אבל הווטרינר מייחס זאת לפרווה הארוכה ומזג האוויר הישראלי. בקיצור, לא רואים עליו שום סימן למחלה, אז אנחנו קצת בהלם שפתאום צריך להתייחס אליו כמו חולה. יש גם עניין כספי: האוכל המיוחד עולה יותר מכפול מהאוכל הרגיל שלו, כך שזה שיקול משמעותי בטווח הארוך.

דיברנו עם הווטרינר שלנו כמה פעמים על המצב, אבל אנחנו עדיין מבולבלים:
האם יש לכלב מחלה זיהומית שהצריכה את הטיפול האנטביוטי? אם כן, זה יכול להיות מדבק לכלבים אחרים, חתולים, או אפילו אנשים? ואם מדובר במחלה, מה תפקיד האוכל המיוחד?
או לחילופין, האם יש לו מצב אוטואימוני / אידיופתי? אם כך, מה תפקיד האנטיביוטיקה? ומה התחזית העתידית של מצבו, עם ובלי אוכל מיוחד?

מלבד האנזימים שקשורים לכבד, אני רואה עוד כמה וכמה תוצאות חריגות בבדיקות הדם שלו, כולל כמות מפחידה של LDH וגם Na/K ו-MPV גבוהים. כל זה עשוי להיות קשור לכבד, או שעשוי להצביע על בעיה לא קשורה? או שאלה חריגות חסרות חשיבות?
תוצאות בדיקת הדם מצורפות להודעה הזו ולבאה אחריה.

תודה רבה מראש!

CK הוא אנזים שמקורו בשריר

ו-ALT מופרש בעיקר מהכבד, אבל גם מהשריר.
מדדי תפקוד הכבד שלו תקינים, וגם גם אנזימי כבד נוספים שיש בפאנל.
למיטב הבנתי לא ניכר מהפאנל שהכלב סובל מבעייה כבדית... בכל מקרה, אם חושדים בבעייה כבדית אפשר לבצע לו גם אולטרה-סאונד שאולי יראה (ואולי לא) פתולוגיות בכבד.

האם הכלב עובר פעילות גופנית מאומצת בשגרה? האם עבר בעבר בדיקות דם מלאות שניתן להשוות את התוצאות הנוכחיות אליהן?

IdoShkedi

New member
הוא עושה טיול של כמה ק"מ כל בוקר

חלק בהליכה וחלק בריצה. אני מניח שזה נחשב פעילות מאומצת, אבל לא משהו חריג לרועה אוסטרלי (גזע שזקוק לפעילות רבה).
אני לא חושב שהוא עבר בדיקת דם מלאה נוספת.

IdoShkedi

New member
אשמח לתגובה.

אמנם ההודעה ארוכה מעט, אבל היא נכתבה כך כדי לספק את כל הפרטים הדרושים, כדי שלא תצטרכו לדלות אותם ממני.

תודה שוב.

תשובות

שלום עידו,
ALT הוא אכן אנזים שקשור מאוד לכבד, כנ"ל AST שמראה גם הוא עליה קלה. CPK יכול גם להיות מיוחס לשריר.
אכן יש עדות למשהו בכבד. בשלב זה אני לא כל כך מתרגש מזה כי השינויים לא ספיציפיים ולא קיצוניים. ויטמין B לא יכול להזיק, זה ברור.
אפשר להתקדם בדרך של אבחון - אולטראסאונד של הכבד +/- אספירציה של תאים ממנו לאבחון, ואפשר פשוט להמתין בסבלנות ולחזור על הבדיקה במעבדה מוכרת אחרי חודש.
לגבי שינויי Na/K אלו לא שינויים אמיתיים. הערך הנכון צריך להיות מעל 23, ויש לך ערך תקין.
אסף

IdoShkedi

New member
תודה, ושאלה אחרונה:

מאז הבדיקה האחרונה הכלב קיבל שני סוגי אנטיביוטיקה, ויטמין B, ומזון מיוחד לכבד. בתנאים אלו, האם הבדיקה הבאה תוכל בכלל להצביע על בעיה או שיפור?
מנקודת המבט הלא מקצועית שלי, זה נראה כמו למדוד חום למישהו שלקח אקמול. איך נוכל לדעת אם ההבדלים הצפויים בין הבדיקות מצביעים על פתרון הבעיה או על שיכוך זמני של הבעיה?

לא מדוייק

המזון - נועד לתמיכה בכבד. אם יש מחלת כבד הוא לא יירפא אותו.
הויטמינים - גם כן, להשלים חוסר אפשרי בשל בעיה בייצור.
האנטיביוטיקה היא הדבר היחיד שתיאורטית אמור לטפל במשהו, אם היתה שם דלקת זיהומית. לפי הספר - אין כאן צורך מוכח באנטיביוטיקה כי לא נעשתה שום פעולה שתאשר קיום דלקת, ואין לנו עדות אמיתית לדלקת כזו. יש גם הגיון במתן האנטיביוטיקה, ובהחלט יתכן שגם אני הייתי נותן משהו למרות כל מה שכתבתי קודם. בכל מקרה - אם האנטיביוטיקה טיפלה בבעיה וערכי הכבד ירדו - מצויין.

כאשר תעשה בדיקה חוזרת ייתכנו כמה אפשרויות:
1. ערכים נורמליים - כבד תקין, כלב בריא. אומרים תודה ושלום ונפגשים בחיסונים.
2. ערכים דומים לקודמים - ללא שיפור בערכים וללא החרפה שלהם. הכלב מרגיש מצויין ונפלא מעבר לכך - במקרה כזה הייתי ממליץ להפסיק טיפולים, לחזור לשגרה ולהמשיך לעקוב.
3. החרפה בערכי הכבד - או אז הייתי ממליץ להתקדם באבחון גם אם הכלב מרגיש טוב.
אני מעריך שאחד משני הראשונים זה מה שיהיה.
בכל מקרה - זכור שלא בדקתי את הכלב, כך שכל האופציות פתוחות.
אסף

למעלה