כלבה מבוגרת

זאק 1

New member
כלבה מבוגרת

יש לי כלבה גדולה בת 13 הסובלת בשנים האחרונות מבעיות במפרקי הרגליים האחוריות. בנוסף על גלוקוזמין, בהוראת הרופא שלה, היא מקבלת גם קורטיזון בתקופות הקשות, דבר שהיה "מעמיד אותה על הרגליים" לפרקי זמן ארוכים, אך בתקופה האחרונה המצב החמיר בהרבה ואפילו במינון מוגבר של תרופות היא מתקשה לקום וללכת וגם נראה שכואב לה בכל תנוחה בה היא רובצת. כרגע היא עוד במצב שהיא עוד מסוגלת לצעוד מספר צעדים ולעשות את צרכיה בחוץ אך אין לדעת כמה זמן זה ימשך... שאלתי היא, האם יש דרך נוספת מלבד תרופות אלו לאפשר לה איכות חיים מקסימלית לזמן ארוך ככל האפשר? תודה רבה מראש

כאבי אגן

בעיקרון יש עוד כמה טיפולים אפשריים כדי להקל על הכלבה. צריך לשקול אותם בהתחשב בגיל. כלבה גדולה בת 13 כבר מבוגרת למדי. אם היא בריאה במובנים אחרים ניתן לשקול טיפול כירורגי. שלושה ניתוחים קיימים במקרים אלו. שי הראשונים לא רלונטיים, אבל כבר אציין אותם: 1. הסרת ראש עצם הירך - הניתוח הותיק ביותר, האגרסיבי יותר. מומלץ כפתרון אחרון. לרוב מומלץ לכלבים השוקלים פחות מ- 20 ק"ג, אם כי ראיתי הצלחות רבות בכלבים גדולים הרבה יותר. הסיבה שהוא לא רלוונטי כאן הוא שהכלבה גדולה, מבוגרת והשיקום ארוך. מה גם שבשל הימשכות המחלה והסטרואידים, שרירי הרגל שלה מן הסתם מנוונים ולא יוכלו לשאת את הכלבה. כאמור, לא מומלץ. 2. החלפת מפרק האגן - שמים שתלים במקום העצם ופותרים את הבעיה. זה הניתוח המקובל באנשים, ואז עושים אותו גם ובעיקר בקשישים. זה הניתוח האולטימטיבי. החסרון שלו הוא העלות הגבוהה, וניתוח לא פשוט. בכלבה מבוגרת מאוד שני הגורמים מהווים שיקול נכבד. 3. ניתוח לביטול התחושה העצבית במפרק. פחות נפוץ, אבל לדעתי יכול להתאים. הניתוח הזה מנתקים את עצבי התחושה של המפרק, וכך מונעים את הכאב ממנו. ההבדל בין זה לבין כדורים הוא שהכדורים מנסים להתגבר על כאב, והניתוח מונע את הכאב (אך לא את הסיבה לכאב). הניתוח נותן כמה שנים של שקט, אך לעיתים יש חזרתיות של העצבוב למקום. במקרה שלך זה לא ממש משנה. חשוב להבין שאין פגיעה בעצבוב של הרגל, והיא תוכל להמשיך ללכת, רק פוגעים בהולכה של תחושת הכאב. לפני שהולכים על ניתוח במקרים אלו יש לעשות שני דברים חשובים: 1. בדיקות כלליות - בעיקר בדיקות דם, כדי לראות שאין בעיות רפואיות נוספות. זה נכון לפני כל הרדמה של כלב, אבל נכון יותר בכלב מבוגר. 2. בדיקה אורתופדית מלאה. חלק לא מבוטל מהכלבים הזקנים סובלים גם מחולשה עצבית בחלק האחורי של עמוד השדרה, ולא רק מבעיית מפרק. אם יש חולשה עצבית אין כל טעם לנתח, כי זה לא יפתור את הבעיה. לא תמיד קל להבדיל בין שני הגורמים. בגדול אני לא חסיד של סטרואידים (קורטיזן) כטיפול בבעיות הללו, אבל לא ראיתי את הכלבה מעולם, כך שקשה לי לשפוט

תוספת קטנה

נקודה חשובה נוספת שאני לא רואה אליה התייחסות בתאור שלך הוא שימוש במשככי כאבים. לפעמים זה מה שמרים את הכלבים האלה על הרגליים. אסף התייחס לכך בתשובה שלו כאל מוכן מאליו, אבל נראה לי שאתם לא משתמשים בזה, וחבל. הקבוצה העיקרית שמתאימה כאן היא NSAIDS, אבל אסור לתת את זה יחד עם סטרואידים (כמו קורטיזון)!! סביר שזה יעשה לה טוב - שווה לנסות. התרופה הנפוצה בשימוש נקראת רימדיל, ויש עוד (לא את כולם יש בארץ).

זאק 1

New member
תודה רבה על התשובות המפורטות

לגבי רמדיל, לא ידעתי על קיום התרופה. נראה לי שכצעד ראשון אדבר עם הוטרינר המטפל בה כדי לברר האם ניתן לנסות זאת במקום הקורטיזון. שאלה נוספת, איזו מין בדיקה היא הבדיקה האורתופדית הנחוצה כדי לברר האם הכלבה סובלת מחולשה עצבית בעמוד השדרה? אם אינני טועה, היה דיון כלשהו בהקשר לבעיה זו אך אני רוצה לנסות להזכר אם נערכה בדיקה מדויקת.

בדיקה

לרוב מדובר על בדיקה פיזיקאלית רגילה, עם דגש על האזור הזה.בדרך כלל אין צורך במכשור מיוחד. תיאורטית ניתן לבדוק במכשיר מיוחד (בבית החולים) את מהירות ההולכה העצבית, אבל בפועל אין בכך צורך. כאשר יש סימנים עצביים ברורים יש טעם לחשוב על בדיקות נוספות, אבל זה לא השלב.

למעלה