ככה פתאום

ככה פתאום

תחושה של בוקס בלב ועצב נוראי.
לא רוצה לספר כרגע לבעלי, שלא ילחץ. לכן הלשנתי על עצמי כאן.
מפחדת שזה יתגבר.
הולכת לנסות להסיח דעת בתקווה שיעזור.

פתאום בוקס בלב

שלום מרתה, תודה על האמון ועל השיתוף. שמתי לב לזמנים ושה"בוקס" הזה הופיע
במקביל לתכתובת שלך ושלי כאן. האם יש קשר? (את לא צריכה לענות ישירות כאן , קודם ובעיקר לעצמך) האם הנושא החברתי שעלה כאן מעורר דברים?
זה עוזר אם מבינים את המהלך הפנימי, ואז הכאב והעצב מקבלים משמעות, וזה כמו לקבל מכתב מהנפש.

ויסות עצמי

מרתה שלום רב,

עברו למעלה משלוש שעות מאז "הלשנת על עצמך" כאן.
האם הסחת הדעת עזרה?
אני מאוד מעריכה את המודעות העצמית שלך ואת נסיונותיך לצלוח את הדחפים.

אתמול הפניתי את המתעניינים בהתמודדות עם המצב הבטחוני למצגת שערכתי לקראת הרצאה בנושא, ונזכרתי בציטוט שאני מרבה להשתמש בו בהקשר של התמודדות עם מחשבות ורגשות, כגון: חרדה, דכאון, מחשבות כפייתיות, ועוד:

"אינך יכול למנוע מצפרי העצב מלעופף מעל ראשך,
אולם אתה יכול למנוע מהן לקנן בין שערותיך" (זן).

נשמע שאת חווה מידי פעם הצפה של מחשבות או רגשות מאוד מעיקים ולא נעימים, הבאים משום מקום: "ככה פתאום. תחושה של בוקס בלב ועצב נוראי". נראה שאין לך שליטה על הופעתן של תחושות אלה. החכמה היא להרחיב את ארגז הכלים להתמודד עמן, על מנת שלא יקנננו בין שערותיך.

לענין שיתוף הבעל - זו דילמה מוכרת. אינך רוצה להדאיג אותו ואינך רוצה להעיק עליו. מאידך - כאשר הוא יודע על דחפיך הוא מגן ועוצר אותך מלעשות מעשה. מהמעט ששיתפת נשמע שיש ביניכם אהבה ודאגה הדדית. תני לו לעזור לך. מאוד מתסכל לחיות ליד מישהו שאוהבים מבלי יכולת לעזור. מביא לתחושת חוסר אונים. בנוסף - האם דברתם פעם על איך הוא היה רוצה לראות את הדברים? כמה רוצה לדעת? עד איזו רמת פירוט? האם רק במצבי סיכון או גם במצבי מצוקה?

תחושות קשות שבאות "ככה פתאום", או בעקבות טריגר

מסתבר שנעמי ואני כתבנו תשובות באותו זמן, וכל אחת התיחסה לאלמנט אחר בחוויה. שתי ההמלצות נכונות באותה מידה ומשלימות זו את זו:
1. לנסות לזהות מה היה הטריגר לתחושה, כדי להרחיב את הבנת החוויה העצמית,
2. להרחיב את ארגז הכלים להתמודדות עם התחושות הקשות, בין אם הצלחתי לזהות את הטריגר, או "לצוד" את המחשבות שהובילו לתחושות, או שהתחושה היא שהן הגיעו לפתע פתאום משום מקום.

בוקר טוב תמר ונעמי

בסוף אתמול שיתפתי את בעלי.
הוא דווקא הציע את הרעיון שיתכן שזו השפעה (מאוחרת) מהמפגש עם אמא היום והעליה לקבר של אבא. אינני יודעת עדיין מה הטריגר האמיתי, ואולי זה באמת מה שכתבתי קודם לכן כאן ואולי לא. אני לא תמיד מצליחה לזהות מה מציק לי או מה המחשבות שעוברות לי בראש שגורמות לטריגר, בטח שלא את הרגשות הקשורות לכך (הגוף אצלי "מדבר" יותר מאשר הרגשות).
הסחת הדעת עבדה באופן חלקי, לכן לקחתי בסוף ואבן והלכתי לישון.
היום אני די בסדר.
מקווה להמשיך כך את היום.

ושוב זה חוזר...

הרגשת המועקה, העצב, הדיכאון המלוות במחשבות על המוות (כנראה שאני מתחילה בכל זאת אפיזודה דיכאונית).
הכרחתי את עצמי לקום, לאכול, להתקלח ושוב חזרתי למיטה, משתבללת במחשבות שלי. לא מסוגלת לעשות כלום.
בעלי עכשיו התקשר כמה פעמים לשכנע אותי לקום ולצאת מהבית לקניות.
אין לי כוח.
אין לי חשק.
אבל אני אצא - רק בשבילו כי למרות שהבית כמעט ריק, אפשר עוד להסתדר בלי קניות חדשות.
הוא דואג לי.
מאוד.
כמעט רצה לחזור הביתה מעבודה ולהיות איתי.
אמרתי לו שאין צורך.
אני חושבת שאקח עוד ואבן.
אני כבר מיואשת.
די.

מועקה עצב ודיכאון, מחשבות על המוות

שלום מרתה, צר לי מאד שאת סובלת כל כך, טוב ששיתפת ותודה על כך. ההשערה של בעלך שהמפגש עם אמך והעליה לקבר של אבא היווו טריגר- נשמעת סבירה והגיונית. וייתכן גם שזה צירוף של כמה דברים. גם חילופי העונות מוכרים כתקופה של רגישות מוגברת, ועליה בשכיחות הדכאונות. אני מבינה שאת מכירה אפיזודות דכאוניות חוזרות, תמיד אפשר לשכלל את הדרכים אם לא למנוע- לפחות לקצר את משכן ועוצמתן, ולזכור שזה עובר.
האסוציאציות שמובנות אצלנו במוח מחברות אותנו לעתים למצבי נפש שאין להם מלים, ומתבטאים רק בגוף ובתחושות. זה קורה גם כי חלק מהזכרונות הרעים הוטבעו בשנים שעוד לא היתה לנו שפה, או במצבים ללא מלים. בטיפול טוב וממושך אפשר להגיע גם ל"מוקשים" האלה ולפרק אותם, או לפחות להקהות את עוצמת השפעתם, ולהתחסן. טוב שיש לך בן זוג אוהב ואיכפתי, תרשי לעצמך לקבל את מסירותו ודאגתו, ולא להישאר לבד. ייתכן שיש בך גם קולות של ביקורת עצמית וכעס על עצמך על חולשה או חשש מ"התפנקות" אם תטריחי אנשים קרובים, אז לא- דווקא חשוב להיעזר כדי לא לשקוע.
זה יקל על שניכם. גם בעלך יכול להרגיש טוב שיש לו יכולת לעזור .
אם אכן יש ביקורת עצמית סמויה או גלויה היא מחזקת את הדיכאון, זה כמו להתקיף את עצמך וזה מחליש, ולא הוגן כלפיך...
אינני יודעת אם היית בטיפול או טיפולים, ואם הרגשת היעזרות או הקלה מספקת. לעתים צריך לחזור לטיפול כדי להתחזק וכמובן שאפשר לשקול עזרה של תרופות.
בבקשה המשיכי לשתף אותנו בשלומך

תודה, נעמי

ראשית, לקחתי ואבן ויצאתי לקניות וכרגע אני מרגישה בסדר. נראה כמה זמן זה יחזיק.
שנית, אני מטופלת גם בפסיכותרפיה וגם בתרופות כבר לא מעט שנים. מאובחנת כהפרעה דו קוטבית טייפ 2 (מגיעה למצבי היפומניה בלבד), אך הדיכאון הוא זה ששולט אצלי. קשה לאזן אותי תרופתית בגלל רגישות לתופעות לוואי, כך שיוצא שבקוקטייל הנוכחי שלי אני לא מאוזנת עד הסוף.
בטיפול יוצא שאנחנו די הרבה "מכבים שריפות" ומטפלים בשבוע שחלף או במה שקורה בזמן הטיפול עצמו, כך שלא תמיד מצליחים לגעת עמוק מידי וגם כי לי עצמי קשה לדבר ולשתף פעולה בזמן הטיפול (כך זה לפחות בתחושה שלי, ויש לי מטפלת מקסימה).
אכן, בן זוגי אוהב ואכפתי ומאוד דואג לי. כמו שכתבת, אני חוששת מפינוק יתר, להיעזר וגם שימאס לו ממני (לקח לי המון שנים לתת בו אמון מלא, וגם עכשיו אני חוששת למרות שלא נראה שזה המצב). הוא רוצה לדעת גם כשאני במצבי מצוקה "פשוטים", ואני מנסה קודם כל להתמודד לבד, כי לפעמים הדאגה הרבה שלו מעצבנת קצת (יכול, למשל, להתקשר אלי מהעבודה כל שעה ואפילו כל כמה דקות אם הוא מרגיש צורך כדי לשאול לשלומי). אני מרגישה שאני מכאיבה לו ומאכזבת אותו (למרות שהוא מתעקש שלא).
קשה לי לקבל עזרה מהקרובים לי. וחוץ מבעלי ועוד חברה קרובה אני לא משתפת אף אחד. ממילא אמא והאחים שלי לא מבינים שרגשות הדיכאון והמחשבות על המוות וחוסר התפקוד בד"כ לא בשליטתי.
כאן אני יכולה לרשום ולשתף עם עוד אנשים כי זה באנונימיות יחסית, וכי אני מרגישה שלא מתאים להתקשר למטפלת אם זה לא משהו חירום.
תודה על ההקשבה.

קשיים באיזון וקושי לשתף

תודה על העדכון, שמחתי לקרוא שכעת את בסדר. דיכאון יכול להיות מחלה אכזרית
וצריך נחישות ואומץ להתמודד איתו, קראתי אחורה וראיתי שסיפרת על הטיפול שלך, וזה נפלא שיש לך מטפלת טובה ומכילה. טוב שאת משתפת בפורום אם זה מאפשר ומקל. מאחלת לך ימים טובים

למעלה