כישלון אלטרנטור

mayafit

New member
כישלון אלטרנטור

המאמר המצורף דן בתקלת אלטרנטור בעת טיסות VFR לילה (בארה"ב כמובן).
המחבר ממליץ, חד משמעית, לא להמשיך לשדה הבית אלא לנחות בשדה הקרוב. חבל שלא המליץ לצאת לטיסה עם מכשיר קשר ידני, GPS ידני ופנס ידני.
אני לפחות נוהג כך בכל הטיסות הארוכות שלי, גם אם הן טיסות יום. הלקח נלמד במטס לתורכיה בו היינו אמורים להגיע לאפסוס (דרומית לאיזמיר). עוכבנו שעות רבות באנטליה, ולמרות שהיינו אמורים להגיע לאפסוס באור יום, היגענו בחשיכה. למזלנו לא חווינו תקלה, אבל לחוות אותה כשמספר מטוסים מקיפים את המסלול הזה היתה יכולה להיות חוויה בלתי נעימה.

טל ר

New member
קרה לי בעבר בשעות היום

הפסקתי את הטיסה ובמקרה זה חזרתי לנקודת המוצא (מאחר והיא היתה קרובה למדי).
החשש העיקרי שלי נגע לגלגלים - הורדת הגלגלים היא חשמלית. אם אין חשמל, ניתן להוריד גלגלים בחרום, אבל לא תהיה אינדיקציה אם הם למטה. שימרתי כוח מצבר כמיטב יכולתי ונחתתי בשלום (גלגלים כרגיל, לא בחרום).

mike300L

New member
לי אין את הבעיה הזו, מאחר ואצלי זו הצתה אלקטרונית, מצבר מת

פירושו כשל מנוע, כך שנחיתה בשדה הקרוב ביותר מחייבת.
ב 2012 קרה לי בדרך למופע ב Waukesha...בסך הכל טיסה של 15 דקות משדה הבית, באמצע הטיסה נשרף קבל של האלטרנטור, שיושב בתוך התא משמאל למה שהיה לפני כן המושב הקידמי. יחד עם הקבל נשרפו גם חוטי חשמל מאחורי לוח השעונים, עם הרבה עשן וריח...ונורת האלטרנטור נדלקה.
חמש דקות מאוחר יותר הייתי כבר על הקרקע.
מאוחר יותר באותו היום טענתי את המצבר (odyssey pc 680) עד רגע הטיסה, המראתי וביצעתי את כל המופע ללא אלטרנטור, היה מספיק מתח להצתה, רדיו, ולמשאבת העשן. למחרת בבוקר fedex הביאו כבר את הקבל החדש, תוך שעתיים הכל תוקן והיה מוכן למופע ב 1:00 אחה״צ.

mayafit

New member
מייק, לא הבנתי

את הקשר בין ההצתה למצבר.
במטוסים הקונבנציונליים המצבר מספק את המתח לכל הצרכנים למעט ההצתה (מגנטו).
איך זה אצלך? אצלך אין מגנטו?

mike300L

New member
כפי שדוד ענה, אין מגנטוס. יש מי שמסבים רק מגנטו אחד

למערכת הצתה אלקטרונית בודדת, ומשאירים מגנטו לצד השני, כך שתמיד יש מגנטו במידה ויש כשל אלטרנטור או מצבר. אצלי יש שתי מערכות אלקטרוניות ללא מגנטו על המטוס...יש המון יתרונות מלבד החסרון של חירום אלטרנטור/מצבר בו אין מצב של המשך טיסה רק בהתחשבות כמות הדלק, אלא אורך הזמן בו המצבר עדיין מספק מתח למערכת אחת לפחות (ניתן לכבות מערכת הצתה אחת בכדי לשמר מתח במצבר).
יש סוללה ששוקלת פחות מ 2 פאונד שניתן להוסיף למערכת שמאריכה את זמן הטיסה ב 45 דקות עד שעה מעבר למצבר הראשי במטוס.
לדעתי הסיכון היחיד בארה״ב הוא רק אם אתה טס מעל הים, או אזור הררי ללא אפשרות נחיתה...בכל אפשרות אחרת אתה תמיד 10 דקות משדה תעופה

חוויתי פעמיים

פעם ראשונה במסגרת קורס מכשירים, לאחר המראה ב C172 מירושלים לשדה דב בלילה מעל נתב"ג. תקלת האלטרנטור "חיסלה" גם את המצבר ונותרנו ללא חשמל במטוס. נוכחותו של המדריך הלל אלראי ז"ל השרתה את הבטחון הנדרש, החלטנו - בהעדר קשר להמשיך לטוס לפי תכנית הטיסה לשדה דב. הלל הודיע שאני לבד במטוס והוא יהיה זמין רק במידת הצורך. היה פנס כיס וביצעתי נחיתה לפי נוהל אבדן קשר ללא אורות תא או נחיתה. בוצע דווח ותחקיר ממנו עלה ששרידי המתח הספיקו לשידור מהטרנספונדר שהועבר למצב תקלה וכך היו לבקרות הרלבנטיות אינדיקציה על כוונותינו ומצבנו.
פעם שניה ביום, הלך האלטרנטור ב- PA32 במחצית הדרך בין כרתים לקפריסין. החלטנו להמשיך ללרנקה, את הנחיתה ביצענו עם מכשיר קשר ידני (יישום לקח מהמקרה הראשון...). בהתייעצות עם החברה ומכונאי בקפריסין הוחלט, בהעדר אלטרנטור חילופי, לטעון את המצבר, לבצע התנעה חיצונית ולטוס לחיפה.

טל ר

New member
שאלה לי אליך, ברשותך

האם צריך איזה אישור רת"א על מנת לצאת לטיסה ללא אלטרנטור תקין? משהו בסיגנון ה-Ferry Flight של ה-FAA?

במקרה הראשון, המטוס נשאר בשדה דב עד לתיקונו

והשמשתו.
במקרה השני, נפתחה בספר המטוס תקלה וניתן אישור לטיסה לחיפה ע"י המכונאי (טוני, למי שהכיר).

טל ר

New member
אכן שאלתי על המקרה השני

ותהיתי האם חתימת מכונאי/טכנאי מספקת - הרי שמדובר במטוס שאינו שמיש.
לעניות דעתי, לפחות בארה"ב, מטוס מרושיין במצב כזה יזדקק לאישור FAA על פי FAR 91.213, ולא אישור מכונאי.

למעלה