כישורים חברתיים

כישורים חברתיים

שלום לכם, בתי בת שמונה, בכיתה ג'. איך מלמדים את הילדה, כיצד אני יכולה לעזור לך לרכוש כישורים חברתיים ? לשמחתי יש כוונה, רצון, עזרה מהמחנכת. מדובר בכיתה לא קלה - 22 בנים ו- 8 בנות. הילדה מאוד לא מקובלת בכיתה וגם לה יש חלק בכך.... אשמח לרעיונות, עצות ואף הפניה למקומות נכונים - כיצד ואיך מלמדים כישורים חברתיים.

מיכל שב

New member
למה הכוונה בכישורים חברתיים?

האם היא יודעת ליצור קשר ראשוני עם חברים? (קשר ראשוני = שיחה ברמה הבסיסית ביותר) מה מקשה עליה ליצור קשר? האם טון דיבור מסויים, האם בעיה בהבנת קודים חברתיים וכו'. חשוב לדעת מאיפה הבעיה (בעיקר אם את אומרת שחלק מהבעיה נעוץ בה) ואז לנסות ללמד אותה קודים נכונים. בהצלחה

היי מיכל

היא יודעת בהחלט ליצור קשרים ראשונים עם ילדים. היא מאוד חברותית ובכל מקום חדש שאנחנו מגיעים אליו היא יוצרת קשר בלי שום בעיה. הבעיה היא בכיתה. אין לה בעיה ליצור קשר, ממש לא. השאלה אם בא לה בכלל... יש קטע בדיבור שלה. זאת אומרת היא מדברת ברור אבל כשהיא כועסת הטונים שלה עולים והיא עושה כל מיני קולות מוזרים של גרררר וכאלה. פעם חשבתי שזה חמוד והיום אני יודעת שלא. הבעיה התחילה בכיתה א' והמשיכה לב' - מסתבר שלילדים יש זכרון חזק. היא היתה די מגעילה. פשוטו כמשמעו. מחטטת באף ומכניסה לפה ועוד כל מיני לא נעימים. אז לא היתה מורה שתטפל בנושא כמו שצריך ו/או תגבש את הכיתה וזה הגיע למצב הז העם המורה החדשה בכיתה ג'. אני מנסה כל הזמן ללמד אותה קודים ומכאן הפניה שלי אליכם.

ע ל ו מ ה

New member
הרבה מאד תלוי בדוגמא אישית שלנו

ילדים רואים אותנו פוגשים אנשים אחרים ברחוב - מכרים ברמות שונות ואף זרים - ואיך אנחנו פותחים בשיחה, מגיבים לשאלות, וכו'. ילדים רואים אותנו מארחים אנשים - בני משפחה או חברים, בקבוצות גדולות או קטנות. ילדים רואים אותנו מתארחים - בבתים של אחרים, באירועים גדולים, בכל מיני נסיבות. החיים בד"כ מספקים לילדים מרחב דוגמאות של כישורים חברתיים, ואז את מה שחסר אפשר ללמד בעצות בהתאם לתרחישים שקורים בחיים שלהם. באשר למקובלות, אני מאמינה מאד בבטחון העצמי הקורן מן הילד. בטחון שנרכש בקשר בינו ובין הוריו. העצה הכי טובה שאני יכולה לתת להורים של ילדה לא מקובלת, היא להקדיש לה יותר זמן - להעביר אותו יותר זמן של נעימות, למצוא את כל הסיבות בעולם למחמאות, ולהשתדל מאד שלא לנזוף יותר מדי ושלא לצורך (למשל, לפעמים הורה נוזף על דבר פעוט פשוט כי ההורה עייף מיום עבודה. לנסות להימנע מזה). ככל שהבטחון העצמי גדל, המגנטיות המושכת חברים גדלה. זמן רב יותר עם ההורה נותן גם דוגמאות נוספות לכישורים חברתיים (אלא אם להורה חסרים כישורים כאלה).

בתי בת יחידה ומאוד אהובה

יש לה המון ביטחון עצמי ואולי זאת הבעיה. היא לא כל כך רגישה לחברים שלה. לעזור להם בלימודים וכיו"ב כן, להתפשר במשחק ו/או להסכים לשחק במשהו שלא מקובל עליה זה ממש לא. היא תעדיף להיות לבד. אני מודה שאני לא הכי חברותית בעולם. אני הרבה פעמים אעדיף את הלבד שלי ולא תמיד יש כאן חברים שלי בבית (של בעלי יש). חברים מתארחים אצלה וישנים אצלה רוב הזמן. הבעיה כאמור היא בכיתה ואני לא מצליחה להבין את זה.

ועוד משהו - היא מאוד נדיבה

תמיד תתן את הדברים שלה בשמחה - בובות וכיו"ב מתגלות אצל החברות שלה אחרי כמה זמן למשל... אני לא יודעת מה מתפספס כאן כי העובדה היא שהמורה האירה את עיני בנושא - עד אז חשבתי שזו סתם שריטה אישית שלי שהילדה לא מקובלת בכיתה.

Kalla

New member
"גם לה יש חלק בזה"...

למה הכוונה? האם היא לא מעוניינת בקשר עם הילדים בכיתה? האם היא מעוניינת ולא יודעת להראות את זה? מה בהתנהגות שלה ובהתנהגות הכיתה שלה גורם לדעתך לכך שיש לה בעיות חברתיות?

לאה_מ

New member
מצטרפת לשאלה.

כשנבין איפה הבעיה, יהיה קל יותר לחשוב על כיוונים לפתרון.

השבתי על כך למיכל

היא אומרת שהיא כן מעונינת בקשר עם הילדים בכיתה, אבל לא כל כך עושה למען כך.

Kalla

New member
רגע, העלית עכשיו שני דברים נפרדים.

1. למרות רצונה, היא לא עושה מספיק - כלומר יושבת בצד, לא מזמינה, לא נענית להזמנות? 2. הילדים נגעלים ממנה??? - כנראה שאני לא זוכרת, אבל למה? מה קרה בשנים קודמות?

מנסה להסביר

1. היא לא יושבת בצד. היא משחקת עם עצמה, או הולכת לחדר מחשבים, או קוראת ספר, ואם מזמינים אותה לשחק וזה משהו שלא מוצא חן בעיניה אז לא. אין אצלה להתפשר, להיענות לאחר. מה שחשוב לי מאוד לציין לא קורה בבית איתנו ו/או עם חברים שבאים לכאן. 2. הילדים נגעלים ממנה כמו הדוגמא שנתתי על האף. זה לא רק לחטט באף זה גם להריח ולהכניס בפה. בנוסף היו קטעים שהיא היתה נוגעת בעצמה - לא בקטע מיני אלא בלגרד וכאלה. או שהיו נופלים לה המכנסים והיו רואים לה. בקיצור לא הגיינית ו/או אסתטית במיוחד.

Kalla

New member
האם ניהלת איתה שיחה על כך

שאם היא מעוניינת שיהיו לה חברות, היא צריכה ללמוד להתפשר? שלפעמים משחקים במשחק שהיא רוצה ולפעמים במשחק שהחברה רוצה? ואם כן, מה דעתה על כך? יכול להיות שהיא ילדה שהעצמאות והדרך שלה יותר חשובים לה מאשר קשרים חברתיים. האם היא סובלת מכך שהיא רוב הזמן לבד בכיתה או שזה לא מזיז לה במיוחד? לגבי העניין השני - האם זה עדיין נמשך? כי אם זה הסתיים, לדעתי הילדים בהדרגה ישכחו את זה. אם זה עדיין נמשך, לדעתי כדאי לטפל בזה בצורה יותר מקצועית אם שיחות איתה לא עוזרות, כי זה באמת לא נעים לסובבים אותה ומזיק לה מבחינה חברתית.

פעם אחת ?

כבר הפסקתי לספור. גם אבא שלה שוחח איתה לא אחת. חשוב לציין אגב שתמיד השיחות נעשות בנחת, באהבה, ממקום של חברות ולאו דווקא ממקום של חינוך קפדני - אולי זו הבעיה ? אני תמיד משאירה לה את זכות הבחירה. אומרת לה את דעתי מה כדאי ומה לאו ומשאירה לה את זכות הבחירה. היא אומרת שאין לה בעיה להתפשר, אבל בשטח זה לא מתקיים. היא עושה מה שהיא אוהבת. אני חושבת שכן, העצמאות והדרך שלה חשובים לה מאוד. אני לא חושבת שהיא סובלת במיוחד ו/או שזה מזיז לה. הילדים מתחילים לשכוח ולו בגלל שהמורה משוחחת איתם על הענין ובנוסף מעין מאוד משתדלת ומשתפרת בכך. ומה שכתבת כאן זה משפט המפתח מבחינתי "כי זה באמת לא נעים לסובבים אותה ומזיק לה מבחינה חברתית" מה זה בצורה מקצועית יותר, פסיכולוג ?

Kalla

New member
לדעתי, אם היא מעדיפה

לעשות דברים בדרכה ולא סובלת מההשלכות החברתיות של זה, צריך להניח לה. אולי, כשתגדל קצת, הגישה שלה תשתנה ואז גם ההתנהגות תשתנה. בינתיים אפשר לנסות להמשיך לשוחח איתה על העניין, אבל באמת רק מנקודה של מודעות ולא של לחץ כלשהו, כך שכשבאמת תרצה - יהיו לה את הכלים לשנות את הגישה וההתנהגות. לגבי עניין ההתנהגות הפיזית - אם היא מאוד משתפרת והתופעות הולכות ונעלמות כתוצאה ממאמץ מודע שלה, אולי אפשר רק להמשיך ולעודד אותה בכיוון הזה בלי עזרה מקצועית. אך אם את מרגישה שחרף מאמציה התופעה עדיין נמשכת או לחילופין שאינה עושה מספיק כדי להפסיקה, כדאי לדעתי להתייעץ עם פסיכולוג או אולי נוירולוג ילדים (לא בטוחה, בטח יש מי שמבין בזה יותר ממני ויוכל לייעץ לך עם מי עדיף). היות ואנו לא מכירים את הילדה, רק את יכולה להעריך עד כמה התופעה הזאת עדיין בגדר בעיה ועד כמה היא קרובה לפתרון, אם בכלל.

השני הוא אולי גורם להערות במידי

(ואולי גם אחרי המידי כשרוצים לצחוק על משהו בעת ריב) אבל לפחות מהנסיון האישי שלי לא גורם להתרחקות. הראשון נראה לי לגיטימי לגמרי.

פלגיה

New member
שלום לך הילה

8 בנות בכיתה זה מספר בעייתי בעיני, כי מאוד קל להיות מבודדת בקבוצה כזו. כפי שאמרו לך קודם - חשוב מאוד לדעת מה בדיוק הבעיות החברתיות שלה, איפה בדיוק נעוץ הכשל - בתחילת ההתחברות? בברוגזים תכופים? או כל דבר אחר. באופן כללי אפשר לשפר כישורים חברתיים ע"י משחקי תפקידים בבית ("מה תעשי אם...") תוך הדגמת אופציות תגובה שונות לאותה סיטואציה, וע"י ניתוח של שתיכן "מה היה בכיתה?" ו" למה X הגיבה כפי שהגיבה לדבריך?". עוד פרטים יעזרו כדי לתת תשובה קולעת יותר לצרכיכן.

אנחנו מדברות המון על הנושא

ולמען האמת אני מרגישה שאני כבר מציקה לה עם זה. זאת אומרת תמיד יש ביננו את השיחה מה היה בבי"ס - בשיעורים, בהפסקות. או שהיא שיחקה לבד או שהיא היתה עם חברים המורה בהחלט הבהירה לי שמעין לא מקובלת בכיתה. שהילדים נגעלים ממנה ומעין מספרת לי שהיא מאוד משתדלת שלא לחזור על מה שהיא עשתה בכיתה א' ו- ב'. היא עוזרת המון לחברים בכיתה. הילד הכי מרביץ ולא אהוד בכיתה אוהב אותה נורא ומגן עליה כאמור הן רק 8 בנות בכיתה. אחד הבנים חבר טוב שלה, מינקות, ביום כיפור הוא ישן כאן אבל בבי"ס הוא מתעלם ממנה. מתבייש להיות חבר של בת בכלל ושלה בפרט (כאמור אין לה סטיגמה טובה בכיתה מבחינת התנהגות חברית). אציין שחברות כן מבקרות אצלה בבית ויש משחקים אחה"צ. אני חושבת שיש 3-4 חברות כאלה וכאמור אותו חבר מדובר. לפעמים יש לי הרגשה מטופשת כאילו כולם אוהבים אותה ורוצים לשחק איתה אבל יש מישהו בבי"ס שמונע זאת. אני יודעת שזה טפשי אבל זו הרגשה שכזו. אני פונה לכאן בנושא כישורים חברתיים כי זה מה שהמורה העלתה.

לאה_מ

New member
כמה דברים:

חשוב להבין מה היא רוצה. האם היא רוצה להתחבר עם ילדות מהכתה? עם מי? מי מהילדות מוצאת חן בעיניה? למה? נכון שהמבנה הבסיסי של הכתה הוא בעייתי - 8 בנות זה מעט מאד, ובאמת עלול להוביל לקבוצה של 7 וקבוצה של 1. זה תפקידה של המורה לדאוג שזה לא יקרה, ותפקידך בתור אמא של בתך לעזור לה להשתלב. אפשר לשחק משחקי תפקידים עם בובות בהקשר של חברות. אפשר לדבר על מה זה חבר? מה התכונות שנדרשות מחבר טוב? איך מתחברים? איך מאתרים חברים פוטנציאליים? וכו'. אני מספרת לפעמים לילדים שלי בהקשר הזה על חברים שלי - איך התחברתי כשהגעתי לכתה חדשה וכו'. הילדים מאד אוהבים סיפורים כאלה. ומשהו שחשבתי עליו כשקראתי את התשובה שלך למיכל. לבכור שלי היה קטע חברתי בכתה ד'. הוא טען ש"כל הילדים מציקים לי". אני ניסיתי לפתור את הבעיה עם המחנכת, היועצת והמנהלת, אבל זה לא הועיל. המחנכת לא היתה הבנאדם לפתור בעיות מן הסוג הזה (היא לא ממש ראתה בעיה), היועצת דיברה הרבה אבל לא ממש עזרה לי, והעזרה של המנהלת (שדוקא מאד השתדלה) לא הועילה (כי לטעמי היא לא היתה בכיוון הנכון, אבל אלה הכלים שהיו לה). הבנתי שאני צריכה לפתור את זה איתו. לשם כך עשינו שיחות בנושא, שהתמקדו גם בהסתכלות שונה על המצב וגם בהתמודדות עם הבעיה. מבחינת ההסתכלות השונה, ביקשתי ממנו לנקוב בשמות הילדים שמציקים לו. הוא נקב ב-7-8 שמות. זה באמת הרבה ילדים. אבל בכתה יש 40 ילדים. אמרתי לו, שהוא צריך להסתכל על זה לא בתור "כולם מציקים לי", אלא בתור "יש ילדים מסויימים שמציקים לי". אם בכתה יש 39 ילדים ו-8 מציקים לך, זה אומר שיש 31 שלא מציקים לך - זה פי 4 ילדים שלא מציקים מאשר ילדים שמציקים. אז תשתדל להיות בקרבתם של הילדים שלא מציקים. מבחינת ההתמודדות - שאלתי אותו למה, לדעתו, הילדים מציקים לו. והוא סיפר לי משהו קצת דומה למה שאת מספרת. הוא סיפר, שכשהוא מתרגז הוא נהיה אדום ועושה קולות, ועל זה הם צוחקים עליו. שאלתי אותו למה הוא חושב שזה קורה, והוא הסביר לי, שכשהיה בגן, כשהוא היה מתלונן לאבא על מישהו שהכה אותו, אבא היה אומר לו להחזיר לאותו ילד. מטבעו הוא לא ילד שמרביץ, ולכן, כדי להרביץ הוא היה צריך להביא את עצמו למצב שבו הוא מספיק "עצבני" כדי להחזיר. הוא סיגל צורת "התחממות" כזו, שהוא קרא לה "השור הזועם" (כינוי די קולע, לטעמי
). מכל מקום, בהתחלה זו היתה העמדת פנים, רק לצרכי הרגע, אבל עם הזמן זה הפך להרגל, והוא לא הצליח לעקור אותו (למרות שכבר למד שעדיף לו לא להרביץ, כי יש לו כלים אחרים, יעילים יותר). שאלתי אותו מה, לדעתו, תהיה התגובה היעילה ביותר מבחינתו להצקות. הוא אמר שהוא לא יכול לעשות את זה. אמרתי שבסדר, השאלה שלי היא תיאורטית - נניח שהיית יכול לבחור את התגובה שבעיניך היא היתה הטובה ביותר - מה היית בוחר? והוא אמר "להתעלם". ואז הצעתי לו לנסות את התגובה הזו. לנסות להתעלם. אמרתי לו שלוקח זמן לשנות הרגלים, ובהתחלה זה לא מצליח לנו בכלל, אחר כך זה מצליח לעתים רחוקות, אחר כך לעתים יותר ויותר קרובות, עד שבסוף אנחנו מצליחים לחולל שינוי מוחלט. אבל זה דורש זמן, מאמץ וסבלנות. אמרתי לו גם, שהילדים עדיין ימשיכו להקניט אותו גם כאשר הוא יצליח, כי הם ינסו לגרום לו לשנות את התגובה לתגובה שאליה הם רגילים. אבל שאם הוא יתמיד בכך, גם ההתנהגות שלהם תשתנה. זהו. ואז הוא הלך לביה"ס, וכל יום הייתי שואלת אותו איך היה. הוא היה מספר לי כמה פעמים הוא הצליח או לא הצליח, ואני הייתי מעודדת אותו ותומכת בו. זה לקח הרבה הרבה פחות זמן ממה שחשבתי שזה יקח (וגם הרבה פחות זמן ממה שאמרתי לו שאני צופה שזה יקח). תוך שבועיים-שלושה הוא שלט לחלוטין בהתנהגות שלו, וזמן מאד קצר לאחר מכן ההצקות פסקו. בשנה שלאחר מכן (שהיא היתה "זמן היעד" שלנו לשיפור), הוא כבר היה בסטטוס שונה לחלוטין. אני חושבת שמעבר לפתרון הספציפי של הבעיה, כל הסיפור הזה נתן לו כלים ועוצמה שלא היו לו קודם לכן. בעיני, חלק מהשיפור המשמעותי שלו היה כרוך בכך שהוא רכש בטחון עצמי, רכש צורת הסתכלות אחרת על דברים, הרחיב את ארגז הכלים של המיומנויות החברתיות שלו באופן מאד מאד משמעותי, ובצורה עקיפה, הדברים האלה זכו גם להערכה של הילדים. היום כשאני מסתכלת עליו בחברה, אני רואה אותו כבעל כישורים בין אישיים יוצאי דופן בקרב הילדים, ואני חושבת שחלק מזה זה גם תוצאה של היכולת שלו לצאת מחוזק מבעיה שהיתה לו.

תודה על הפירוט לאה

אני אנסה להשיב אחד לאחד - מקווה שלא יתבלבל לי :) אני חושבת שבהחלט היא רוצה להתחבר עם החברות בכיתה. היא פשוט לא טורחת לעשות את זה. יש שתיים, שלוש בנות שמוצאות חן בעיניה (אגב זה לא 7 בנות נגד 1, ממש לא) כי הן נחמדות, חביבות והן מהישוב שלנו. לאחרונה מעין הולכת לישון בכל לילה עם מדיטציה של דמיון מודרך. אני מנסה לכוון - והיא מקבלת בשמחה - את הדמיון מודרך לרכישת כישורים חברתיים ובעיקר רגישות לחברה ולסביבה. אנחנו כאמור מדברות לא מעט על הנושא עד כדי שאני מרגישה שאני מזיקה, לא מועילה בנושא. אני מעודדת אותה להזמין לכאן חברות ו/או ללכת אליה. אציין שהיא מעדיפה שיבואו אליה. חשוב לציין שמעין לא מתלוננת על המצב. היא מקסימום אומרת שהיא לא מקובלת או משהו כזה אבל לא בעלבון. אני לא מזהה אצלה בעסה מהנושא. המורה ואני ערות לכך ומנסות לעשות עכשיו למען השנים הבאות. תודה על הדוגמא שנתת - אני בהחלט מזהה את הבת שלי בתוך זה. היא מעצבנת. אין ספק.... מכאן הפניה שלי אליכם איך לעזור לה ללמוד. אנחנו משוחחות, משחקי תפקידים, אני מסבירה, מדריכה, שואלת לדעתה. בחיי שאני עושה הכל :) זה לא שכל הכיתה חבר'ה והיא לא. זו כיתה מאוד בעייתית ובעיקר לא מגובשת והמורה מנסה לעשות המון בענין הזה. אתמול היא למשל עשתה את שיעור החברה על נקודות באור בתלמידים וביקשה את רשות מעין, שהסכימה, שהתלמידים ידברו על נקודות האור שלה. והם אמרו לא מעט נקודות. אני ממש לא מבינה מה קורה כאן הפניה שלי אליכן היא בענין של מה זה כישורים חברתיים ואיך עובדים על זה כי המורה אמרה שהיא אפילו היתה ממליצה לפנות למישהי מקצועי בענין. למי ??

כל הכבוד למורה על הרגישות והאכפתיות

אבל לדעתי כדאי להסביר לה שבמקום להשקיע בלעשות את מעין מקובלת, יותר חשוב לקבל את האקצנטריות שלה כדבר לגיטימי (וכאשר היא עושה דברים מגעילים, מעצבנים או סתם לא נעימים - להגיד לה שזה מפריע לאחרים ולא נעים להם, מבלי לקשר את זה לכך שיצחקו עליה או סתם לא ירצו בקרבתה). לא כל ילד נועד לפרוח חברתית בסביבה של כיתת אם. בכלל לא.

למעלה