כיצד נמנעו מלחמות?

שרוֹן

New member
כיצד נמנעו מלחמות?

דודה שלי הזמינה השבוע לביתה את פרופסור הרסגור כדי שיעביר הרצאה. נושא ההרצאה היה "כיצד נמנעו מלחמות". הוא סיפר ארוכות ומפורטות על מלחמת העולם הראשונה שבסופה הגיע וילסון למסקנה שיש להקים חבר לאומים,ופעל להקמתו. זו מבחינתו הפעם הראשונה שיש מחשבה על אירגון שידאג למניעת מלחמות וסיכסוכים בין מדינות. יצאנו בתחושה חסרה מההרצאה, אבל גם בהבנה שהנושא סבוך מכפי שניתן לדמיין, אין הוקוס פוקוס, ולא ניתן לייצר סימולציית היסטוריה חד משמעית וסופית שבה לכל אינפוט יהיה אאוטפוט ברור, בסופו של דבר מדובר בבני אדם, ואלה יצורים הפכפכים ונקמנים. גם בהקשר של השירשור של ixmix ודבריו של גרי, מתבהרים הדברים במידת עירפולם. איכשהו, דרך הרבה מקריות של הדברים לצד מעשים מכוונים היטב, מתהווה ההיסטוריה. אני לא בטוחה שיש לגיטימיות היסטורית בשאלה כזו. האם בכלל ניתן לשאול שאלה כזו? הרי שבין מלחמה למלחמה לא היו מלחמות, האם אנחנו יודעים כל פעם כיצד נמנעה המלחמה שלא היתה? אולי היא נמנעה ולא ידענו שהיא היתה עשויה להתרחש? ביום חמישי בעוד שבועיים, תעלה תוכנית בנושא בקול ישראל (אני עוד לא יודעת פרטים, אמסור כשאדע), הדודה כנראה תצטרף להרצאה והיא התבקשה להכין שאלות מבעוד מועד. האם יש שאלות בנושא שמעניינות אתכם? אני אשמח לשמוע את דעתכם על עצם השאלה, וגם אם אתם יכולים לדוג-דוגמא כזו מן ההיסטוריה, חרף מה שאמרתי קודם. תודה.

גנגי

New member
אני רוצה שיבוא אלינו!!!!!!!!!!!!!!!

למה שנשמע אותו רק ברדיו? שיבוא להרצות לנו!
מנהלים, אולי אתם מארגנים הרצאה של הרסגור? אני מוכנה לתת חיקוי שלו אם תבטיחו להביא אותו להרצות בפנינו.

שרוֹן

New member
חיקוי לא יספיק

מאוד יקר להזמין אותו להרצאה. הייתי אומרת לכם לבוא, בחיי, אבל מספר המקומות היה מוגבל ועם גודל הסלון שלה, היו יושבות על אטיוד יותר משתי עלמות נאות. ועוד קטנה- הוא אכן איש מקסים והיסטוריון דגול, אבל בלי מישהו שמכוון הוא קצת נודד רחוק עם כל פירוטי הפירוטים, ולפעמים עד שהוא חוזר לגזע הסיפור, כבר שוכחים למה זה היה קשור. בתוכניות הרדיו זה עובד מצויין, כי יושב לידו סבג נגיד, ששואל שאלות קשורות ומחזיר אותו בעדינות לנושא.

נזכרתי ב"בית מטבחיים 5" ../images/Emo141.gif

בפרק הפתיחה, המספר מספר איך הוא החליט לכתוב ספר על המלחמה. הוא סיפר על זה לחבר, והחבר הציע לו לכתוב ספר על קרחונים. כי מלחמות, כמו קרחונים, תמיד יהיו, ועדיין ניתן היה להימנע מכל אחת מהן ומכל אחד מהם.

בדרך פשוטה.

מלחמות נמנעו כאשר הצדדים המסוכסכים נלחמו במלחמה נוראה איומה וטראומטית. זו הסיבה בגללה מאז סוף מלחמת העולם השניה אנגליה, צרפת, גרמניה, איטליה ושאר מדינות מערב אירופה כבר לא נלחמות זו בזו. אם את פסימית, תגידי בוודאי שאנחנו ואויבינו עדיין לא עברנו את המלחמה הנוראה האיומה והטראומטית הנחוצה לסיום המלחמות באיזור. אבל אני אופטימי. אני חושב שזה יקרה ממש בקרוב.

שרוֹן

New member
לאירופה היתה מלחמה גדולה וטראומטית

ואז בתור פיצוי הגיעה עוד אחת גדולה וטראומטית.

mucool2

New member
הסיבה שאין מלחמות במערב אירופה

היא שמאז מלחמת העולם השניה לאומנות זה "פסה". הדאגה לרווחה האישית גוברת על כל שיקול "לאומי", אמיתי או מדומה. גם בישראל המגמה הזאת חזקה. נראה לך שמלחמה טראומטית וגדולה במזרח התיכון תשנה את האיבה הערבית/מוסלמית כלפי ישראל והיהודים? איך אתה מסביר את זה שמלחמת ששת הימים לא עשתה את זה, וגם לא מלחמת השחרור לפניה?

סליחה שאני מתפרצת ככה,

ומוסיפה מימד שלא הוזכר כאן, אבל אני מאמינה שמדינה של יהודים זה משהו אחר לגמרי. יש כאן מימד נוסף שלא קיים במלחמות של אירופה. למונותאיסטים משני הסוגים (המשולש והיחיד) קשה לראות את היהודים עצמאים במדינתם, והם רוב מוחץ בחצי הקרוב אלינו של כדוה"א. לדעתי ניתוח משווה רחב כזה יכול להיות מרתק מעין כמוהו, אבל חסר משהו מהותי אם מתעלמים מהמימד היהודי.

שרוֹן

New member
או,

איך לאומיות הופכת לפאסה? איך פונדמנטליזם יוצא מהאופנה?

כמה ערבים נהרגו במלחמות אלה?

כמה שנים ישבו תושבי קהיר, דמשק ועמאן במקלטים? אל תשכח- את מה שסבלו עכשיו תושבי הצפון, סבלו בלונדון שנים.

mucool2

New member
אתה צודק, אבל זה קצת יותר מסובך.

יש לא מעט תושבי מדינות שאין לנו איתן גבול משותף, שמוכנים ליהרג, או לפחות מצהירים שהם מוכנים ליהרג, כדי "לשחרר" את הארץ מנוכחות יהודית. איזה טראומה תוציא את זה להם מהראש לדעתך?

איזה טראומה הוציאה לגרמנים מהראש

את השכנוע העמוק שהם נועדו לשלוט בעולם? אל תשכח שהם היו מוכנים להירג- ונהרגו בהמוניהם- למען הפיהרר.

masorti

New member
זה דווקא פשוט מאוד...

אני אתן לך רמז... איזו טראומה הוציאה ליפנים מהראש את המיליטריזם והלאומנות? עד כדי כך שיפן היא היום אחת האומות הכי אנטי-מיליטריסטיות בעולם.

אלי ו.

New member
תום פרידמן

טוען שהתשובה פשוטה. עמים שדרגת ההתפתחות הכלכלית-חברתית היא כזו שזכו להיות בשרשרת האספקה של חברת המחשבים "דל", לא ילחמו זה בזה. לפחות זו הגרסה האחרונה של התאוריה שלו מתוך "העולם הוא שטוח". בגרסה הקודמת ב"לקסוס ועץ הזית" התאוריה שלו היתה ששתי מדינות שיש בהן סניפי מקדולנדס לא ילחמו זו בזו. הרעיון הוא שלמדינות מפותחות יש יותר מדי מה להפסיד במלחמה ולכן הן תעשנה ככל יכולתן להמנע ממנה. ב"העולם הוא שטוח" הוא טוען שמלחמה בין הודו לפקיסטן נמנעה בין השאר בגלל לחץ של חברות ענק בינלאומיות שהסבירו לממשלת הודו שאם תהיה מלחמה ועסקיהן בהודו יפגעו יתכן שהם יעברו אל מדינות אחרות שקטות יותר. ובלי קשר נזכרתי בצעד המלחמתי הראשון של היטלר. לפי הסכם ורסאי חבל הריין הגרמני עבר לריבונות צרפת, לצרפתים היו עשר דיביזיות שצפו על חבל הריין. על גרמניה נאסר להתחמש אבל כשהיטלר הפר את ההסכם אירופה בחרה להתעלם. היטלר שלח שלושה גדודים כדי לכבוש חזרה את הריין, ההוראה שלהם היתה ברורה, במקרה של כניסה לעימות צבאי יש לברוח חזרה לגרמניה. הצרפתים החליטו שלא להלחם למרות עדיפותם הברורה, חבל הריין חזר לגרמניה, היטלר הפך לגיבור וההמשך ידוע.

למעלה