כח מתפרץ

כח מתפרץ

שמעתי פעם ממדריך כושר שכח מתפרץ זו תכונה שמקורה בעיקר גנטי ולא דבר שמושג ע"י אימון ההגדרה של כח מתפרץ היא שימוש בכמה שיותר כח בזמן הקצר ביותר זאת אומרת שבאומנויות לחימה כמו קראטה ואגרוף כח מתפרץ הוא אלמנט מרכזי השאלה היא:האם ההצלחה באומניויות לחימה אלה תלויה יותר בכשרון טבעי מאשר באימונים?

אז ככה ....

כוח מתפרץ ועוד תכונות כמו ניתור, זריזות, מהירות, כושר טבעי, קורדינציה (תיאום עין-יד) וכו' הוא אכן ענין של גנטיקה אשר נולדים איתה. יחד עם זאת אם זה היה עניין גנטי בלבד אני מניח שהיו לנו מעטים מאוד אשר היו עוסקים בספורט (על כל סוגיו) באופן מקצועי, רוצה לומר, כל תכונה ניתנת לשיפור ע"י אימון מתאים והתמדה , כל תכונה . מנגד גם אדם שניחן באופן טבעי בתכונה מסויימת ולא יעבוד ע"מ לשפר אותה, גם אצלו בשלב מסויים תהיה נסיגה/העצרות והוא יהפוך פחות זריז או מהיר וכו' . לא כתבת באיזה א"ל אתה עוסק, אולם תמיד תזכור שבלא מעט אומנויות אותו הכוח (שנדמה לי) שאתה קורא לו "כוח מתפרץ" לא נובע משריר ארבע ראשי גדול וחזק (כמו לריצת ספרינט) או משריר זרוע מנופח, אלא דווקא מדברים אחרים כמו עבודת אגן נכונה אשר "זורקת" את הרגל או את היד בעוצמה רבה . כמובן שביחס לאומנויות לחימה תחרותיות (קרבות זירה בתחרות) לא הזיק לאיש להיות גדול שרירי חזק ומפחיד . יום טוב. אלון.

ש מים

New member
והדבר הכי חשוב אולי

"כח מתפרץ" נובע בעיקר מן היכולת לגייס יחידות מוטוריות/יחידות כח מרובות בנקודת זמן. זה בהחלט דבר שניתן ללמוד, ועושים זאת בהמון אמנויות לחימה וענפי ספורט אחרים. הדוגמא הבולטת ביותר היא ספורט הרמת המשקולות האולימפי.

דוגמה נוספת לכח מתפרץ

היא זינוק נמוך מהאדנים לאצן ספרינטים. יש אמנם תכונות מולדות, אבל בהחלט ניתן לשפר את הקיים באמצעות תירגול.

Zeev Foux

New member
גנטי ונרכש

האמת חייבת להיאמר מראש, אין לי מושג מהו החלק היחסי של הגנטיקה בתכונות גופניות כגון כוח מתפרץ. יש לי ספק לגבי מספרים מוחלטים בתחום זה, שכן המונח כוח מתפרץ מורכב ממערכת מאד מורכבת שאינה תלויה בגן בודד, אך אני מוכן לקבל את הקביעה שרוב היכולות שלנו בתחום הכוח המתפרץ הן אכן מיצוי פוטינציאל גנטי, ולא פיתוח סביבתי נרכש. עם זאת, השאלה הזו אינה שאלה ש"נכונה" בהקשר של אומנויות לחימה, שכן באומנות לחימה אנו עוסקים בהתקדמות של כל אדם ואדם - בלי (כמעט) קשר לגבי מצבו הגופני, כל שכן מטענו הגנטי. נכון לשאול שאלה זו בתחומים כגון ספורט אולימפי, בו המתאמן מעוניין להגיע לליגה הגבוהה העולמית, וכאן ברור כי המטען הגנטי חשוב ביותר, אך באומנות לחימה סולם ההתקדמות העיקרי שלך הוא - אתה עצמך. ולכן, לשאלתך, הצלחתך האישית באומנויות לחימה תלויה בעיקר באימונים. זאב

זה שאלה קצרה, זה?

בעיקרון, בגוף האדם יש שני סוגי שרירים רצוניים. יש מה שנקרא "שרירים אדומים" (או slow twich) אשר עובדים על מטאבוליזם אירובי בעיקר, ולכן אינם מתעייפים כמעט. הם עובדים בעיקר כשרירי יציבה ומאמץ ממושך. לעומתם, "שרירים לבנים" (או fast twich) הם שרירים שעובדים על מטאבוליזם אנאירובי (גליקוליזה), ולכן מייצרים כמויות גדולות של חומצת חלב ומתעייפים במהירות, אך אלה השרירים שיכולים לתת כוח גדול בזמן קצר, כלומר אלה שרירים של כוח מתפרץ. הגנטיקה משפיעה על השאלה איזה סוג שרירים מתפתח יותר מהר במאמץ ואיזה סוג מתפתח באופן טבעי ללא מאמץ מכוון. הגנטיקה גם קובעת את מקסימום הכוח שאפשר להפיק מקבוצת שרירים מסויימת. אבל מעבר לזה, צורת האימון קובעת אילו שרירים יהיו מפותחים וחזקים יותר: אימון על כוח מתפרץ יביא להתפתחות שרירים לבנים, אימון סיבולת יביא להתפתחות שרירים אדומים. נדמה לי שיש איזה מנגנון (שאף אחד לא מבין, לא רק אני) שמונע התפתחות שני סוגי השרירים גם יחד, אבל אולי זה פשוט חוסר אפשרות לשלב את שני סוגי האימון ללא פשרה מסויימת. בקיצור כמו תמיד, אם יש מישהו שיותר מוכשר ממך מבחינה גנטית, ומתאמן כמוך, הוא יגיע יותר רחוק. אם יש מישהו שיש לו עדיפות גנטית אבל אתה מתאמן משמעותית יותר ממנו, אז היתרון יהיה שלך.

למעלה