כולם אשמים ולא היא...

גלי3333

New member
כולם אשמים ולא היא...

לפני כשש שנים, אבא שלי עבר אירוע מוחי שבעקבותיו נשאר משותק בצד שמאל של הגוף כשהיד משותקת לגמרי והרגל לאחר שיקום משותקת חלקית. אבי יכול ללכת עם מקל למרחקים קצרים, אבל הוא לא יציב וזקוק למלווה צמוד. כיוון שאבי לא מסוגל לתפקד באופן עצמאי, הוא נעזר במטפל זר. מבחינה שכלית , אבי נשאר אדם חכם ומקסים כמו שהיה. אבי (בן 76) גר בבית עם אמי (בת 70) ועם המטפל. הבעיה אצלנו היא שאמי לא מסוגלת להתמודד עם המצב. למרות שיש לה עזרה רבה מצד הילדים והמטפל, היא כל הזמן מתלוננת ומאשימה את אבא שלי במצבה הרע. היא מתנהגת לעובדים הזרים בצורה משפילה ומבריחה אותם (היו אצלנו כ 15 עובדים זרים בשש שנים, ורובם היו עובדים טובים ומסורים). היא מקנאת באבי שמסתדר עם המטפלים ועם כולם, מאשימה את העובדים שהם גונבים לה דברים שנמצאים בחדר שהוא נועלת ורק לה יש מפתח ומכנה אותם בכינויים מעליבים. אם אבי מועד בהליכה או מתלכלך היא ישר אומרת לו שהוא לא בסדר, מקללת אלתו ומאשימה במקום לתמוך ולעודד. יש לה לעיתים קרובות התפרצויות זעם, כל פעם נגד מישהו אחר מהמשפחה או על המטפל. בד"כ ובמיוחד בהתפרצויות אלו אי אפשר לדבר איתה בהגיון. היא לא מקשיבה ובד"כ צורחת ועונה לכל ניסיון הרגעה בצורה לא הגיונית. אחרי ההתפרצויות האלה הרבה פעמים היא מתנצלת ביום שאחרי אבל ממשיכה להאשים אחרים בכל ה"צרות" שלה. המשפחה מבינה שקשה לה להתמודד עם המצב של אבי, אבל אנחנו יודעים גם שהיא מנסה בכל צורה למשוך תשומת לב ולהרגיש שזקוקים לה ותלויים בה. כל הניסיונות שלנו להיות איתה ולעשות דברים בשבילה לא עוזרים. כלפי אנשים מבחוץ, אמי מעמידה פנים שהיא דואגת לאבי ושהיא אדם נחמד וטוב לב (מה שהיה נכון בעבר אבל השתנה) ואנשים מבחוץ לא יכולים לתאר לעצמם את האמת. מצבו הנפשי של אבי מתדרדר בגלל היחס המזעזע שלה וגם אחי ואני כבר לא מסוגלים לסבול את ההתעללות שלה בכולם. היא מבינה שיש לה בעיה אבל כיוון שכולם אשמים ולא היא, לא בטוח שהיא תודה בבעיה ושתנסה להשתנות. השאלה שלי היא האם עזרה פסיכולוגית יכולה לשפר את המצב.

גרא.

New member
גלי3333,אימך מאד מתוסכלת ממצבו של אביך.הגבר

שהלך לצידה שנים רבות,שהיה עד לפני שש שנים במלוא אונו,ומאז עקב הארוע המוחי,מצבו הדרדר. מן הסתם,כנראה שגם היא לא כל כך בריאה,אחרי הכל,בגיל 70,הגוף כבר אינו מה שהיה,והזיקנה ככלל,אינה דבר מלבב.בדרך כלל אדם מתוסכל,יכול לפרק את התסכול שלו בתוקפנות מילולית אבל לפעמים גם פיזית.כיוון שאינה יכולה להפנות את כעסה כלפי בעלה,אביך,היא בדרך של התקה, מעבירה ומשליכה את התסכולים שלה על מי שהיא כן יכולה,ואלו הם המטפלים.העובדה שהיא מקנאת באביך על כך שהוא הרבה יותר מסתדר עם המטפלים למיניהם,והוא למעשה מהווה מרכז תשומת הלב של המשפחה בשל מצבו הבריאותי,תופסת טרמפ על כל מה שהיא עצמה עוברת בשל זיקנתה שלה.ואפשר להבין מדוע היא מרגישה מקופחת.עזרה פסיכולוגית,יותר נכון תמיכה,הבנה ואמפטיה מצד מטפל מיומן תוכל לעזור,אם ורק אם היא תרצה בכך ותשתף פעולה.ואת זה כדאי לברר איתה לפני התקשרות עם מטפל כלשהוא.מה שלא נאמר,זה,כיצד אימך מעבירה את הזמן, האם יש לה חברות? האם היא משתתפת בחוגים למבוגרים במתנ"ס המקומי,או בכל מקום אחר? האם יש לה תחביבים בהם היא יכולה להתמקד? ברור שאם אפשר למקד אותה בענינים ובמעשים אחרים,היא תשקיע פחות ופחות בעיסוק הן בבריאות של אביך,של עצמה,ובהתמקדות בטרוניות המסורתיות שלה.

גלי3333

New member
אימי מאד מתוסכלת מכל דבר אפשרי...

תודה על התשובה. מבחינה בריאותית אמי בריאה וחזקה למרות 70 שנותיה. יש לה הרבה חברות מבית הכנסת והיא הולכת לחוג התעמלות וכן להרצאות ולפעמים לטיולים. היא נוהגת להירשם לטיולים אבל לעיתים גם לבטל "כי לא יסתדרו בלעדיה". זאת למרות שאבי מסתדר מצוין עם המטפלים ומאוד רוצה שתיסע להתאוורר (וגם בגלל שהוא זקוק לקצת שקט ממנה, היא כל הזמן מדברת ללא הפסקה). אנחנו מאוד מעודדים אותה לצאת ולהיות עם חברות ובטיולים והיא כל הזמן מוצאת תרוצים לא ללכת. אחד מהתחביבים העיקריים שלה הוא ללכת לרופאים מומחים מכל הסוגים, במיוחד לגסטרולוגיה, לב ורבים אחרים. בד"כ הרופאים אומרים שהיא בריאה. אגב, היא בהחלט מפנה את הכעס שלה גם כלפי בעלה ומשפילה אותו בכל הזדמנות. בזמן האחרון היא גם משקרת כדי להתאים דברים למה שנח לה (לדוגמה היא אמרה שאחותי לא מתקשרת ואני הייתי אצלה כשאחותי התקשרה ואמי זיהתה את המספר והתעלמה מהטלפון). ברור לנו שהיא מרגיזה אותנו ומתנהגת בצורה מרושעת כדי למשוך תשומת לב. לפני כחמש שנים הלכתי איתה לפסיכולוגית שאמרה לי שאמי נהנית מהמצב, מהעובדה שיש לה שליטה על אבי ועל המשפחה בגלל המצב של אבי. (בטיפול אני בכיתי רוב הזמן ואמי צחקה באושר!!!) חשוב לציין שאנחנו לא מתרכזים רק באבי אלה גם באמי ומנסים לתת לה הרבה תשומת לב, אבל זה לא עוזר. הצעתי לה היום ללכת לטיפול ביחד עם אבי בגלל שקשה להם להתמודד עם המצב, אני רק מקווה שהיא תהיה מסוגלת ללכת למספיק מפגשים שהטיפול יתחיל להשפיע.

למעלה