כוחו של פסיק

B T1

New member
כוחו של פסיק בהונגרית...../images/Emo8.gif

אם אינני טוע באופרה ההונגרית Bank Ban משפט המפתח היה: A kiralynot megolni, nem varni engem. למעשה הפסיק היה צריך להיות במקום אחר ואז: A kiralynot megolni nem, varni engem ובעברית (עם תקדים קצר) זו אופרה הונגרית שבה מסופר, שכאשר המלך יצא למלחמה בינתיים המלכה שנשארה בבית הצמיחה לו קרניים. שולחים שליח עם מכתב אליו ובו מספרים על בגידתה בסיום המכתב שואלים מה לעשות איתה, לחסל אותה מיידית או להמתין לשובו של המלך מן המלחמה. התשובה שהתקבלה הייתה כדלקמן: את המלכה להרוג, לא לחכות לי. במקום את המלכה להרוג לא, לחכות לי. אכן הבדל קטן במקומו של פסיק... בקיצור, המלך היה מופתע מאוד שבשובו מצא את המלכה גמורה ולא חכו לו כבקשתו.

עב

New member
התחביר

אילו ההונגרים היו מדברים בתחביר נורמלי אז זה לא היה קורה

B T1

New member
../images/Emo8.gifבהונגרית זה נשמע טוב יותר....

והם עוד שרים את זה (עד כאב ראש)

עב

New member
למי כואב הראש? לזמרים? לקהל?

או לכולם? אולי בגלל זה באופרות מתים כל כך הרבה אנשים? כשהייתי ילדה לקחו אותי הורי שוחרי התרבות לאופרה בתל אביב על גדות רחוב הירקון. כמקובל באופרות כולם רצחו את כולם ושרו עם סכינים בלב. אני נבהלתי ובכיתי. אחרי ההצגה לקחו אותי לראות את השחקנים והסבירו לי שמחר הם שוב ישירו וירצחו... אולי זאת הסיבה שאינני צופה יותר באופרות, או סתם בגלל המרחק והמחיר.

B T1

New member
../images/Emo6.gifכאב ראש, לכולם כאחד.

עד עליתי ארצה, כילד מתורבת, נאלצתי לבקר באופרה בבודפשט. מה גם, שגרתי בסמוך, בשירותי בצהל, שירתתי בצוללות והמאמצים את היחידה היו האופרה הישראלית, האומר שצוללן במדים נכנס לאופרה חינם, אין כסף, לכן במשך כל שירותי, כאשר לא היה לי כסף לקולנוע, הלכתי לאופרה. ערב, ערב ראיתי ושמעתי את מיצ'יקו סונאהארא,(כמדאם בטרפליי) במקום ג'ון ויין.

יוליקה

Member
מנהל
גם אני ראיתי בילדותי את ההפקה הזו

הייתי בת 12 בערך. ול-עב, רציתי להגיד לך, שאם היית באופרה על שפת הים בילדותך, כל הסיכויים שראית את פלסידו דומינגו בתחילת דרכו, אותה התחיל באופרה הישראלית בהנהלתה של אדיס דה פיליפ.

מאריקה

New member
מאדאם בטרפליי

הימים היו ימי מלחמת ששת הימים ולחיילים הכניסה הייתה חינם. שרתתי אז בתל-השומר ולנתי בבית החייל בתל-אביב. אחרי יום עבודה די מעייף הגעתי יחד עם חברותי למשרד לבית האופרה הנ"ל. מה אגיד לכם? למרות רצוני העז להיות מתורבתת התחלתי ל"נקר". השינה נפלה עלי. הייתי כמו בטיסה טרנס אטלנטית קצת ערה, אח"כ הראש נופל. מהנפילה הייתי מתעוררת ו...חוזר חלילה. לא היה נעים לקום באמצע (אופרה אחרי הכל לצעירה מהקריות שרק שמעה על כך עד כה). וכך הגעתי לסצינה הסופית של ההתאבדות. עד היום כשאני ממתינה בלי לראות את הסוף (נניח בתור כלשהו)או נמצאת באירוע משעמם ואני כמעט נרדמת אני רואה לפני את הסצינה הבלתי נגמרת הזאת. העניין הוא שהבנתי שזה מתקרב לסוף אך הסוף עם כל עליית קולה של הסופרן הלך והתרחק ממני. אבל תמיד זכרתי שגם לזה היה בסוף- סוף! והייתה אנחת רווה. אחרי שנים רבות הבנתי שזה לא ממש מייצג אופרה. וכשאני נמצאת בחו"ל בסביבת בית אופרה עם מחירים סבירים (למשל בבודפשט) אז אני לא מוותרת. ואם יוצא להיות בניו-יורק (כמו לפני כחודש) אז גם באופרה העירונית במושב רחוק מהבמה (לא המטרופוליטן אבל ליד...בלינקולן סנטר) והפעם - לה-טרוויטה. ואפילו למדתי קצת פיתוח קול ולפני כשנתיים ניסיתי ללמוד את un bell di vedermo שזה שיר מבטרפליי (לא שהצלחתי) ללמדכם שיש "תיקון" לטראומות ילדות. מאריקה

ברק 188

New member
הופ'ה רע שהתחיל בפסיק ופרה,מ'קרה?

ת'אמת חברים בכלל לא מת על זה, אבל זוכר את התקלטים של אבא ז"ל, את "מריו לנצה" (כתבתי נכון?) היה אחד מרגש- חושב שקשור השם...
(ליצן) מישהו מכיר/ה ? אשמח לשוב ולהזכר בסיבוב מהירות של 33 .

עב

New member
אדיס דה פיליפ

תמונתה הופיעה בכל הפרסומים של האופרה, תמיד אותה תמונה בכתפיים חשופות. הורי גיחכו והסבירו לי שזאת תמונה מהבת מצווה של הגברת... כן פלסידו דומינגו היה שם וגם מיצ'יקו סונהרא, יא BT1 ומאריקה הזכרתם לי נשכחות! הבניין בו שכנה האופרה היה משכנה של הכנסת הזמנית בתל אביב בימי המצור על ירושלים. באגף שירותי הנשים שהיה צפוף והתור היה ארוך, קידם את פני הנשים המתוסכלות (והמאופקות) שלט עליו התנצלות, משהו כמו שאי אפשר להוסיף תאי שירותים כי זה בניין הסטורי. עכשיו הרסו אותו ופתאום בעזרת הממון אפשר לעשות הכל. אני גם זוכרת את כל המשתעלים בתחילת האופרה ואת רחש הסוכריות... זאת לא הייתה ילדות גרועה כלכך.

evike

Well-known member
מנהל
כשאישי ואני היינו חברים, גררתי את

המסכן לראות קצת "תרבות", (עירקי, שאז עוד לא הכיר אופרות), וראינו את מאדאם באטרפליי. אמנם, הוא לא "ניקר", אבל גם לא התלהב מי יודע מה. ואני ראיתי שם באזור הבנין, בפעם הראשונה בחיי, "נערות עובדות". אבי ז"ל שאהב מאד אופרות, וראה את רובן עוד בהונגריה כמה פעמים, ניסה להנות גם פה, אבל בשל הבנין העלוב, היה עוצם את העיניים, ונהנה לפחות מהמוזיקה. אני ראיתי בהונגריה את מפצח האגוזים, ועד היום אני זוכרת את ההוד וההדר של המקום, וגם את האופרה. (הבריחו אותי לשם בגיל 6). אני דווקא מעדיפה לראות אופרות בטלויזיה, זה יותר דינמי, ויש גם תרגום.אם כבר, אז להבין עד הסוף. גם בעלי מאד אוהב את זה.

גלי®

New member
אוויקה מותק, הוא כנראה מ א ד אוהב

אותך, אם התחתן איתך אחרי "קבלת פנים" כזו... :))))))

evike

Well-known member
מנהל
כאילו שהיתה לו בררה

היה מקבל ממני סכין בגב, אם היה מעז רק לצייץ. סתם... במקום הסכין שהוא היה אמור לתקוע לי בגב, כדברי השכנים מלאי הרצון הטוב, שהזהירו את הורי, שלא יעיזו לתת לי להתחתן עם "שוורצה חי'יה. כי הרי הם פרימיטיבים, וליום ההולדת בטח אקבל סכין בגב. מצטערת שהכזבתי את כל הנשמות הטובות, אבל גם בזבוב הוא לא מסוגל לפגוע.

יוליקה

Member
מנהל
אויקה, יש תרגום באופרה

על מנת לקרב את כולם לאופרות, יש היום תרגום בהופעות חיות. הייתי בקובן-גרדן בלונדון והם מקרינים שם תרגום מעל הבמה. נדמה לי שגם במשכן אומניות הבמה.

vera2

New member
עב את צודקת יש תרגום מעל הבמה

בכל העולם זה מקובל באופרה בהונגריה יש תירגום להונגרית ואנגלית.גם בהצגות באידיש יש תרגום לעיברית וזה מקרב את הקהל.לצערי הפסיקו את ההצגות באולם ויקס ברחובות.

evike

Well-known member
מנהל
בכל זאת אני מעדיפה את האופרות

בגרסה הקולנועית, כמו שאמרתי, לא רק בגלל התרגום, אלא בעיקר בשל הדינמיקה והאפשרויות שיש בקולנוע, שאין על במה.

למעלה