כוון זוית המנוע

shakshuki

New member
כוון זוית המנוע

אני מתכוון לזוית בה המנוע מורכב על הטיסן. מישהו בדק לי את הטיסן וגילה שהמנוע מורכב בזוית קטנה למעלה. הוא טען שיש לישר את המנוע או אפילו לתת לו זוית קטנה למטה. ישרתי את המנוע ונדהמתי - קודם לכן הייתי צריך להטיס אותו בשלושת רבעי מצערת, ועכשיו בחצי מצערת הוא טס מהר יותר בהרבה. אכן שמתי לב עכשיו שמנועים מורכבים בזוית למטה, אבל לא ברור לי למה זוית למטה טובה יותר מזוית למעלה, הרי בשני המקרים חלק מהכוח של המנוע מופנה למשיכת האף למעלה, או למשיכתו למטה???

shamgar

New member
תגובה

לפי דעתי אם אני חושב בצורה הגיונית אם המנוע מופנה כלפי מעלה לא כל האויר מגיע לכנף ונותן לו עילוי ומהירות כמו שצריך זאת אומרת שכל האויר בורח למעלה. לעומת זאת כאשר המנוע מופנה קצת למאטה הוא מתחלק בצורה שווה ואחידה את דחף המנוע גם מבחינת עילוי וגם מחינת מקסימום מהירות. זוהי דעתי אשמח לדעת אם היא נכונה

תשובה מקצועית על קצה המזלג

המנוע בטיסן מנוע (כמעט בכל הטיסנים ) מותקן כשזוית ציר המנוע מוטה 2 מעלות מטה ו 2 מעלות ימינה. הטייה זו נועדה לכפר על מערבולות שיוצר הפרופלור בזמן עבודת המנוע סביבי גוף הטיסן. מערבולות אלה הנעות בכוון אחד גורמות לסטייתו של הטיסן וההטייה היא זו שמחפה על כך ומקנה לנו טיסה ישרה ויציבה. ניתן לזהות את הבעיה בצורה מאוד פשוטה: יש לטוס ולקזז את הטיסן בטיסה ישרה ואופקית, כעת יש לפתוח מנוע למצב מצערת מלאה ולבדוק את שינוי כיווני הטיסה. אם הטיסן מתחיל לצבור גובה- יש להוריד את אף המנוע כלפי מטה.(ולהיפך) אם הטיסן סוטה שמאלה(מסבסב שמאלה) - יש להטות את המנוע ימינה(ולהיפך) בהצלחה בכוון בטיסה הבאה בברכה דני קרנר הובי מוטורי

דני, אם כך...

כאשר המנוע בחצי הכוח הוא טס אופקי ומאוזן וכשאני מרים לפול מנוע הוא מתרומם, ז"א שלמנוע נטייה מעלה? תודה, אורן.

ggaziv

New member
לפי מה שאני יודע...

כאשר יש למנוע זוית מסויימת כלפי מעלה, נוצר מצב שכוח המנוע פועל לשני כיוונים במקום לכיוון אחד. הוא מושך את הטיסן גם כלפי מעלה וגם קדימה וכך נוצר מצב שכל הכוח שהוא מפעיל כלפי מעלה מבוזבז... ואז אתה צריך להגביר את מהירותו הכללית כדי לקבל יותר מהירות קדמית שהיא מבחינתך "מהירות הטיסן". אתה תקבל את מקסימום המהירות הקדמית כאשר המנוע מופנה בזוית של 0 מעלות יחסית לטיסן. בנוסף, כאשר המנוע מוטה בזוית כלפי מעלה, האויר שהוא זורק כלפי מטה חותך את הטיסן (את הכנף וההגה גובה), יוצר מערבולות, ולא מאפשר לכנף לייצר עילוי - כלומר מעלה את הח-י-כ-ו-ך. הכוח "המבוזבז" (שהמנוע זורק אויר כלפי מטה כאשר הוא מוטה מעלה) לא רק מבוזבז כי אם הורס את זרימת האויר החלקה על הטיסן ואז אתה צריך להוסיף מנוע כדי לפתח מהירות אשר מושגת ע"י הפעלת כוחות מיותרים על הטיסן. אז לפי מה שאמרתי עד עכשיו הזוית הטובה ביותר היא זוית 0 מעלות יחסית לאופק כי כך האויר זורם חלק על הטיסן וכל כוח המנוע מנוצל למהירות קידמית. אני מודע לזה שמרכיבים את המנועים עם זוית קלה כלפי מטה ואני חושב שסיבה לזה היא כדי שיהיה קל לנהוג את הטיסן כשהוא על הקרקע (הוא לא מרים אף ומבטל לך את השליטה) כי אז המנוע "מדביק" את הטיסן לקרקע וכנ"ל בנחיתה. יכול להיות שזה גם מונע מהטיסן להסתובב על צירו (בגלל מומנט הסיבוב של המנוע) כי הרי ציר הגלגול של הטיסן לא זהה לגמרי לציר הסיבוב של המנוע אם אתה מטה אותו בזוית מסויימת... השאלה שאני מתקשה להשיב עליה היא למה האויר "המבוזבז" שזורק המנוע כלפי מעלה (כשהוא מוטה בזוית מטה) לא יוצר חיכוכים... כנראה שהזוית כלפי מטה לא הורסת את זרימת האויר החלקה על הטיסן. בברכה גיא

תשובתך אינה נכונה

קח ספר אוירודינמיקה פשוט וקרא מעט על תופעות אלו של מערבולות מנוע בברכה דני קרנר

ggaziv

New member
צודק לחלוטין...

בדקתי את זה בספר באמת... גיא

jeblesh

New member
זה דיי ברור אבל יש עוד משהו נירעה ל

זה דיי ברור אבל יש עוד משהו נירעה לי תחשבו עייך הקנף עובדת ומה מנועה שמחובן למלה אוסה לה הקנף יוצרת בחלק האחורי העליון שלה לחץ נמוך ומיתחתה לחץ גבוהה מה שגורם לאביר למתה לירצות להיתפשת לתוך האביר למלה ודוחף את הקנף קלפיי מלה... אים המדחף "זורק" אביר למלה הו מגביר את הלחץ בחלק האליון של הקנף ומגביר את היעילויי שלה ואים הו "זורק" אביר למתה הו מגביר את הלחץ בחלק התחתון שלה הו מקתין את היעילויי של הקנף... אני צודק?

flugzeug

New member
לא ממש

זכור שקוטר המדחף קטן בהרבה ממוטת הכנף, כך שזה אפקט קיים אבל זניח יחסית.

flugzeug

New member
כוחות בהמראה ושאר ירקות ../images/Emo141.gif

במשך ריצת ההמראה והרוטציה עשויים לפעול הכוחות הבאים: 1. סבסוב שמאלה עקב חיכוך יתר בגלגל שמאל עקב ריאקציה למומנט המנוע. 2. סבסוב שמאלה עקב פגיעת עיקבת המדחף במייצב הכיוון. 3. סבסוב שמאלה עקב מדחף הנטוי בזוית מעלה ביחס למהירות המציפה (אפקט P ) 4. סבסוב ימינה ברוטציה עקב האפקט הג´ירוסקופי. 5. סבסוב עקב כוח קוריוליס, תלוי בכיוון המהירות (זניח בטיסנים). סה"כ נטו מקבלים סיבסוב שמאלה, ולכן- מטים את ציר המנוע ימינה! מה נותנת ההטיה למטה? קודם כל, צריך לזכור שמה שמעניין את הכנף הוא הזוית בינה לבין הזרימה, ולא הזוית בינה לגוף. בד"כ יוצא שמתקינים את הגוף בזוית קטנה ביחס למיתר הכנף, נאמר 2 מעלות. אם הטיסן טס לאט בזוית התקפה גבוהה, למשל 10 מעלות, והמנוע מותקן ישר, הרי שיוצא שהמנוע מוטה 8 מעלות מעלה. התוצאה היא גם אפקט p כמתואר למעלה, וגם הקטנת נצילות המדחף. סיבה נוספת,אפילו יותר חשובה, להטייה מטה: אם המדחף מוטה למטה, אז ככל שמגבירים כוח נוצר מומנט שמתנגד לנטייה הטבעית להרים אף עם המהירות. בצורה כזו הקיזוז של הטיסן לא משתנה בחריפות. אם המדחף היה נוטה מעלה,היינו בצרות כי הטיסן היה משנה קיזוז בחריפות, ואולי אפילו עושה לופ בפתיחת מצערת. ד.א. בעניין ספרים: מומלץ מאוד לשים יד על Model Aircraft Aerodynamics By Martin Simons 4th edition 1999 עולה $30 (paperback) ב www.amazon.com , כתוב בשפה פשוטה ו"שווה לכל נפש".

shakshuki

New member
אמנם זה נשמע כמו סינית

אבל בסיכומו של דבר מוסכם על כולם שהמנוע צריך להיות מוטה למטה וימינה. ואמנם קודם לכן (וגם קצת עכשיו) כשהייתי פותח מצערת הטיסן היה עולה. נשאר לי להטות אותו עוד קצת למטה וימינה. מכל ההסברים המקצועיים הנ"ל עדיין לא הבנתי אם ההטייה שעשיתי עכשיו היא זו שגרמה לטיסן לטוס מהר יותר יחסית למה שהיה קודם לכן.

leef

New member
את האמת

נכון שאת זה למדת בגדנ"א אויר חפש את החוק השני של ניוטון תרדם אותו לסיבוב וראה מה הכח המשמעותי שבגללו מטים את המנוע ימינה.

זוויות מנוע

ברשותכם מספר מילים (בדיוק לפני מספר שבועות כיוונתי את האפקטים הללו בסימולטור עליו אני עובד) מבלי להלאות אותכם יותר מדי: 1.הסיבה להטית המנוע ימינה:המנוע מסתובב עם כיוון השעון (ממבט הטייס) ובדומה לאפקט הקורה במסוק,גוף המטוס רוצה לגלגל נגד כיוון השעון (שמאלה). בגלל תופעת הצימוד בין גילגול לסיבסוב,המטוס רוצה לסבסב שמאלה. אפקט נוסף ומשני יותר הם מערבולות הנוצרות כתוצאה מסיבוב המדחף וגדלות עם הדחף,והן מכות על צידו הימני של מייצב הכיוון,ומסבסבות את המטוס מעט ימינה. האפקטים הנוספים פחות דומיננטיים. 2.הטיה כלפי מטה:במיוחד בטיסנים בהם יחס דחף משקל גבוה, ציר המנוע יתייצב בכיוון הדחף,ואז גוף הטיסן "יגרר" אחרי המנוע,כלומר יטוס בהתאם להטית המנוע בטיסן. במצב ללא הטיה,הטיסן יטוס בזווית התקפה נמוכה מדי==יזדקק לטוס במהירות גבוהה (לכפר על מקדם עילוי נמוך) או ידרש לקיזוז UP בהגה הגובה דבר שיגרום לגרר קיזוז מיותר !!! הטית המנוע 2 מעלות כלפי מטה,תגרום בדיעבד לתוספת של 2 מעלות בזווית ההתקפה,ואז הטיסן יטוס בטיסה ישרה ואופקית בזווית ההתקפה המתוכננת. כעת לאחר ההסבר הנ"ל רובכם ודאי מבינים מדוע לאחר תיקון הטית המנוע מטה הטיסן טס ישרה ואופקית בפחות כוח.זאת כיוון שקודם הוא טס בזווית התקפה נמוכה מדי ואז נזקק לקיזוז UP==תוספת גרר.

למעלה