כה אמר זרטוסטרא......

כה אמר זרטוסטרא......

הכל באישה חידה, והכל באישה פתרון אחד לו :הריון. הגבר אינו בשביל האשה אלא אמצעי בלבד : המטרה היא תמיד הילד . אך מהי האישה בשביל הגבר ? שניים הם הדברים אשר הגבר האמיתי חפץ בם: סכנה ומשחק . על כן הוא חפץ באישה , כמסוכן בצעצועים . את הגבר יש לחנך למלחמה והאישה לשובב את נפשו של הלוחם : כל השאר אינו אלא איוולת. פירות מתוקים מידי אינם לטעמו של הלוחם , והאישה , מרה היא אף המתוקה בנשים. האישה מטיבה מן הגבר להבין את נפש הילדים ואולם הגבר ילדותי יותר מן האשה. על הגבר לפחד מפני האישה בשנאתה : כי בשורש הנפש הגבר אינו אלא רשע, אך האשה שפלה היא שם . את מי שונאת האישה יותר מכל ? אמרה הפלדה למגנט , שנאתי אותך על כך שקירבתני אלייך אך לא די כוח לך להצמידני. אושרו של הגבר הוא "אני רוצה" אושרה של האישה "הוא רוצה" ראה, זה עתה נעשה העולם למושלם! כה חושבת כל אישה כשהיא מצייתת מתוך אהבה שלמה שטחיות הוא רוחה של האישה : קרום רוגש וסוער של על פני מים רדודים רוחו של הגבר עמוק הוא , זרמו הומה במעות תת קרקעיות : האישה חשה בכוחו אך אינה תופשת אותו כה אמר זרטוסטרא לזקנה בנשים והיא אמרה לו אמת אחרתי לי לך , קח אותה ועשה בה שימוש " אתה הולך לנשים ? אל תשכח את השוט " _____________________________ פעם שעברה פשוט מחקו את זה ..

אתמול.. פשוט מחקו את זה

היום אני דורש לקבל יחס יותר נאות שהרי מחיקה והתעלמות זו התגובה הכי מטופשת, בואו נרד שניה מהעץ של המכות והרציחות ונטפס על עץ נמוך יותר , שורשי יותר ו אולי גבוהה יותר מה דעתכן על זרטוסטרא של ניטשה?

Almost me

New member
נורא קל

לקחת קטע ולהציג אותו כרצונך. אני מוכנה לצאת לויכוח על פרק שלם ולא על פיסקה. ואגב מה יקרה אם נבוא אליך עם שוט?

asdasdasd

New member
זה פרק שלם

זה בהחלט פרק שלם לפני הפיסקה הזו מתואר כי זרטוסטרא פגש בזקנה והיא משכנעת אותו שיספר לה דעתו על נשים וסופו של הפרק היא אותה אמיתה שהזקנה מעניקה לזרטוסטרא והיא "הולך אתה אל האשה, אל תשכח השוט " זה כל הפרק וזה המקום היחידי בו הוא מדבר על נשים בשאר מקומות הוא פשוט אומר שהוא מעריץ את אלו שמתנזרים מנשים

הכדור בדרך אליך

איש לא מחק אתמול את הודעתך, היא פשוט סווגה תחת עמייאת בלוח המודעות. אבל אם חשוב לך לדון בנושא, בוא ננסה לפתוח אותו. אני מבינה שאתה מביא את הציטוט כדי לעורר פרובוקציה, ובכל זאת, בוא ננסה ללכת שני צעדים הלאה. אחד, אתה שואל מה דעתנו על זרטוסטרא, ואני מציעה - הבא לפנינו את דעתך שלך. (או, אם לצטט את מרמלד מפורום "בנים בלבד" - כאן לא גן חיות). שני, למה שלא נדבר, באמת, על השוביניזם היושב ביסוד רבות מהתורות הפילוסופיות שאנו מחונכים על ברכיהן. פילוסופים אלה, אנשי הרוח הידועים ביותר, ופורצי דרך בתחומים רבים, לא הצליחו לחצות במחשבתם את קו הג´נדר. באופן דומה, באמנות סוף המאה התשע עשרה וראשית המאה העשרים, העלו אמנים רבים על נס את ההומניזם והשוויון, אבל "פיפסו" בביטוייהם האמנותיים (ואני מדברת בעיקר על ציור, כמובן), את השוויון בין המינים. האשה נותרה "מובטת", אובייקט להנאה, משיכה, והתייחסויות פאלוסצנטריות אחרות של האמן הפעיל, המצייר. מה גורם להטייה הכל כך בסיסית הזו להשאר בעינה? איך קורה, שעל פני "מיעוטים" שונים, נותרת האשה הצד הלא שווה, בהכרתם של גברים משפיעים רבים כל כך? מדוע דווקא הנורמה הזו קשה כל כך לשינוי? יכול להיות שהדבר באמת נעוץ, כמו שאפשר לראות בעמוד הפורום הזה במחשבתו של רון סי, ובדברים המובאים מאתר חב"ד, בהבדלי מין מהותיים (פיזיים, אבולוציוניים וכדומה)? איש בלי שם אמיתי, אשמח לשמוע את דעתך. (ורק למען השעשוע, ששעשועים הם דבר חשוב במקומותינו, הריני לספר שבמקום לכתוב למעלה "העלו אמנים רבים על נס", כתבתי "בעלו אמנים רבים על נס", ואם זה לא חומר לפרויד, ספרו לי על כך).

asdasdasd

New member
את אומרת כך וכך .. ואולי ....

את אומרת עליהם שהם פורצי דרך וכדומה אך לא הצליחו לחצות את קו הג´נדר את שוכחת שאולי מעולם לא ניסו או האמינו שיש לחצות אותו אולי באמת טעמה של אישה מר ממוות כמו שאומר קהלת ? את מדברת על ציירים שמציגים אישה בתור מוצג משובב מראה ותו לא - מה גורם לך שאי פעם ניסו לעשות זאת אחרת ? חשבת אולי באמת האישה היא אינה אלא הריון ופריון ?

אפרת_ח

New member
מה אומר המשפט של קהלת?

הוא אומר: קהלת הוא גבר, הפונה אך ורק לגברים. קהלת ומאזיניו אינם מסוגלים לראות נשים (לשון רבות). גם אתה, כנראה.

רון סי

New member
לא מחקו את ההודעה

העבירו אותה מקום. אני הבעתי את דעתי שזרתוסטרא הוא אוסף פיליטונים של סאטיריקאן מוכשר. עכשיו, אני תוהה אם ידוע לך שניטשה עצמו כתב (נדמה לי, אבל אל תתפסו אותי במילה, שב"הגניאולוגיה של המוסר") שלא ניתן להבין את "כה אמר זרתוסטרא" שלו, לפני שקוראים את כל כתביו האחרים. מנסיון אני יכול להגיד לך שהוא צדק. עכשיו, נניח ש"הרצון לעוצמה" לא נכלל בזה (שהרי יצא לאור רק לאחר מותו). עדיין יש כמה וכמה ספרים לפני היצירה ההזויה ההיא. מה דעתך עליהם?

asdasdasd

New member
לצערי איני מכיר אותה

ואני מקווה שיום אחד אכיר את כולם עד כה אהבתי את כתביו ואגב אני זה האיש בלי שם - פשוט ממחשב אחר ולא הצלחתי לעבור כינוי משום מה צריך לדבר על זה עם אישתי, היא מבינה בזה יותר ממני.

רון סי

New member
אז כדאי לך להתחיל לקרוא

כי כל נסיון לדבר על זרתוסטרא בלי להכיר ולהבין את שאר הכתבים של ניטשה, הוא חסר תוחלת.

אני לא מסכים איתך

איני מתייחס דווקא לדבריו של ניטשה הוא סתם הובא כאן בתור פילוסוף מאוד פופולרי אני מדבר על כלל הפילוסופים ואנשי הרוח ודעתם לגבי התעסקות עם נשים

אשמח אם ....

אין לי דעה בנושא ואני רחוק מלהיות שוביניסט אני סתם נתקל עתה בחומר פילוסופי רב שקשה לי פשוט לבטל אותו אשמח אם מישהי או מישהו כמובן יפנו אותו אל הגות נשית ,

hypatia

New member
ניטשה, מיזוגניות ובורות

ראשית, אני צריכה להזהיר אותך. כמי שחוקרת את הגותו של ניטשה כבר שנים רבות, נתקלתי לא אחת בא/נשים שאין להם מושג וחצי מושג במשנתו, אך חרף בורותם הם נהנים בגאווה אווילית לנפנף מולי במשפט קטן אחד - "אתה הולך לנשים ? אל תשכח את השוט". ואם ניטשה המהולל מצדיק את גישתם הבזויה, הרי אני כפילוסופית-פמיניסטית צריכה לרדת על ברכי, להכות על חטא ולהמיר לאלתר את כל ידיעותיי ותפיסותיי. לפיכך, קשה לי להתייחס ברצינות לפרובוקציה הפופולרית הזו, המבוססת על בורות ואגו גברי נפוח, הממלא עצמו באמירות התלושות מהקשרן והריקות מתוכן. אבל מאחר ונכנסת לפורום הקרוב ללבי, אשתדל בכל זאת להשיב לך באורח קצת יותר ענייני. אין לי שום כוונה להגן על פילוסופים מיזוגניים, ואחד הדברים שאני עוסקת בהם הוא חשיפת ההטיות הסקסיסטיות בהגותם של הפילוסופים ה"גדולים". העובדה שפילוסופים עטורי-תהילה התייחסו לנשים בדיוק כמו הגבר הסקסיסט ה"ממוצע", אין בה כדי להעניק חיזוק מוסרי לסקסיזם הרווח בחברה המערבית, אלא היא דווקא מעידה רבות על הפילוסופים וסוג הפילוסופיה שהם פיתחו. עם זאת, ניטשה הוא אחד הפילוסופים הבודדים, שחרף מספר אמירות מיזוגניות, יצר הגות בעלת פוטנציאל רב-ערך לחשיבה פמיניסטית, וספרים רבים כבר נכתבו על הנושא (הספר ששלפתי כרגע מהמדף הוא Nietzsche and the Feminine בעריכת Peter Bugard. במידה ואתה אכן מעוניין ללמוד באורח יסודי ומעמיק את הנושא, אשמח לספק לך ביבליוגרפיה מפורטת יותר). באופן ספציפי יותר לגבי המשפט של ניטשה – אתה כנראה אינך מכיר את הצילום המפורסם בו מופיעים ניטשה, חברו פול ריי, וידידתם לו-אנדראה סלומה. בצילום מבויים זה, שניטשה היה שותף לביומו, עומדת לו-אנדראה סלומה על גבי עגלה ובידה שוט, וניטשה וריי עומדים למרגלותיה. אם היית יודע שניטשה גם אמר שהאישה היא האמת, היית יכול להסיק שהשוט אמור להינתן בידי האישה, שתחלץ באמצעותו את האמת מתוך הגבר (ויש כמובן להבין זאת ברמה המטפורית). ובאופן כללי יותר לגבי ניטשה – ניטשה הוא אמן הסתירות, ולא ניתן בשום אופן להבין את משנתו מתוך אפוריזם אחד או שניים (וגם לא מתוך עשרה). תסלח לי על ההשוואה הבוטה, אבל מה שגברים עושים עם המשפט שציטטת, מזכיר לי את מה שהנאצים עשו עם משפטים אחרים של ניטשה – באופן מסולף ומעוות לחלוטין, הם הכתירו את ניטשה כאחד ממבשרי והוגי תורת הגזע. וטוב, אנחנו הרי יודעות/ים איך כל זה הסתיים.

ספרי, ספרי,

בבורותי (הרגילה) לא ידעתי. באיזה אופן דווקא משנתו של ניטשה היא בעלת פוטנציאל למחשבה הפמיניסטית? אני יודעת שזמנך דחוק, אבל פעם, כשיהיה לך זמן, אני מאד אשמח לקרוא.

רון סי

New member
אם יורשה לי...

ושרית תתקן במקרה (הסביר) שאני טועה. ניטשה עסק (גם) בבעיית האדם ומקומו בחברה ומערכת הערכים הקיימת. מה שקראו אחר כך "אקזיסטנציאליזם". האדם, לפי ניטשה, הוא יצור מגוון, פרטי, בעל זכות מוחלטת למימוש עצמי כראות עיניו. מערכת המוסר והערכים הקיימת מטרתה לדכא את האדם ולאלץ אותו לחיות על פי שבלונה קבועה מראש. האדם העליון (נאמר, המצליח מבחינה אישית) הוא זה שכופר בכל מערכת הערכים הזו ומפתח ערכים חדשים, לו ולחבריו. "אין שוויון בין בני אדם" (לא ציטוט מדוייק): דהיינו - לא ניתן להכניס אנשים לשבלונה ולקבוע דין שווה לכולם. אסור לומר על אשה שהיא צריכה להיות כפופה לנורמות מסויימות. זכותה (וחובתה כלפי עצמה) לקבוע לעצמה את ערכיה ואת חייה. אומנם לא היה שימוש במילה "אשה" אלא "אדם", אבל זה לזכות הפילוסוף, לא לחובתו. בהמשך, ניתן לומר על כל הזרם האקזיסטנציאליסטי שהוא לא רק בעל פוטנציאל לפמיניזם, אלא אפילו מהווה את הבסיס הפילוסופי שלו. וכאמור, אם לא דיברו בפירוש על נשים, אלא על בני אדם, זה רק לזכותם.

תודה רבה

זה אכן סוג הדברים שסביר לשמוע מפי שרית - ברוחם. ועדיין, אני מחכה לדברים מפי הגבורה, מצידי - אם לא ילך בכתוב - אז במכתוב, שלא לומר, ממש בקול רם.

לחובתו כפול 100

ניטשה נקט במונח אדם וכלל בתוכו את הגבר ואך ורק את הגבר. הפילוסופים בני דורו, אלה שלפניו ואלה שאחריו, לא ראו באשה ´אדם´ אלא סוג נחות של יצור אנושי יחסית לגבר. הם גם הביעו בבירור את דעתם זו. ואת כל הנפתולים האלה: למצוא, להעתיק, לערוך, לשרשר - אשאיר לשרית.

למעלה