ההשוואה נכונה, לפחות חלקית
מי שעושה דוקטורט, במקרים רבים עושה את זה מתוך תאוות הידע, הלהט לחקור, דברים שלאו דווקא מתלבשים עם קריירה. מי שעושה את זה מטעמי קריירה, בדרך כלל טועה (אלא אם מדובר בדוקטורט בתחומים שיש להם השלכות מאוד ספציפיות בתעשייה). מדובר באנשים שמוכנים לחיות בעוני (או בעוני יחסי בעיני אחרים) כדי לחיות את החיים שנראים להם חשובים (במובן הזה בהחלט דומה למישהו שמקדיש עצמו לעבודת האל).
צריך כמובן לציין כי ה"עוני" הזה יחסי. אני מכירה דוקטורנטית שלמדה באותה כיתה יחד איתי שניקתה בתים (והדוקטורט שלה היה גם על מנקות מזרח אירופאיות כמוה), אבל באופן כללי - יש (הרבה) אנשים בעולם המערבי שמרוויחים הרבה פחות מן הדוקטורנט הממוצע, והם אפילו לא עובדים בד"כ בעבודה שהם חושקים בה, אלא רק מנסים לשרוד בג'ונגל העבודה, כך שמרבית הדוקטורנטים, הגם שהם לא בעניין בשביל הכסף, סה"כ מנהלים חיים לא רעים: עובדים במשהו שמעניין ומלהיב אותם, משהו שחלק ניכר מהם היו מוכנים גם לעשות בחינם, ומקבלים על זה כסף ואפילו יש סיכוי כלשהו לקריירה מאוחרת יותר, שבה כבר מרוויחים יפה.
יש כמובן מעטים שעושים דוקטורט עם מטרה מאוד ממוקדת שקשורה לקריירה לא-אקדמית ודוקטורט בהחלט יגדיל להם את ההכנסות. למשל, לא ניתן להיות מנהל מעבדה ברוב תחומי התעשייה והמו"פ בלי דוקטורט רלוונטי; רופא שרוצה להתקדם באופן רציני צריך דוקטורט מחקרי/ניהולי ולא רק את ה"דוקטור לרפואה" שזה לא בדיוק דוקטורט; ובמקומות רבים בעולם לא ניתן למשל להיות מנהל בי"ס בלי להיות בעל דוקטורט בחינוך (עם התמקדות בניהול). כך שיש כמובן גם סיבה "לסבול" דוקטורט כדי להתקדם מקצועית.
השאלה שלך מזכירה לי משהו שסיפר לי (בארץ) ידיד דוקטורנט. כשהוא החליט להתפטר מן העבודה (או להוריד הילוך) לטובת דוקטורט, הוא הלך כמובן למחלקת כוח אדם, ושם התנהל הדיאלוג הבא:
- למה אתה רוצה להוריד הילוך?
- כי נרשמתי ללימודי דוקטורט ב-XYZ.
- בשביל מה לך דוקטורט? אתה יודע שלא תקבל על זה גמול השתלמות, נכון?