כבוד?

d y s

New member
קרא שוב את הרשומה לא

ירדת לסוף דעתי ותזמין אבוא

ש מים

New member
מודה ומתוודה

בערך 3/4 מהדברים לא הבנתי.
הייחסתי לזה: "אי אפשר לקחת אחריות שכן היא אינדבידואלית אני נותן אחריות מעצם היותי...". המשפט השלם היחיד שהצלחתי להבין.

oxide

New member
מעניין מה ליבוביץ' היה אומר על כבוד

דעתי היא שערך הכבוד אינו זהה בין אדם לאדם ובין קבוצה לקבוצה, ובטח שלא בין חברה וחברה. על כן שאלתך נכונה כל עוד ברור שהיא שואלת "מה דעתו של כל אחד ואחד על הכבוד?". בשאלה זו מוטמעת הנחה מראש שאין ערך אוניברסאלי משותף וכל אחד מחזיק בערכו הוא. למרות שבהחלט קיים בסיס משותף לכל ערך וערך בקרב אותה תרבות, ולמרות שניתן לדבר על הבסיס המשותף ועל האיזורים שאינם משותפים, יש לזכור במהלך הדיון שאין הוא בא לענות על השאלה "מהוא כבוד?" שכן מספר התשובות אליה כמספר האנשים, ואולי אף יותר, שכן אנשים עשויים לשנות את תפיסתם הערכית מדי פעם לפעם.

אפלטון ודאי היה אומר שקיימת אידאה מופשטת של כבוד אשר אין אנו מסוגלים להכילה ולתפוסה ולהבינה, ועל כן כל אחד מחזיק בראשו את המעט שהצליח לתפוס ולהבין. על כן קיימים מכנים משותפים או רגש משותף או תחושת רצינות ומחוייבות משותפת לערך "כבוד" אך ביטויו על פני תרבויות ואנשים שונים עשוי להיות זר לביטוי אחר שלו.

זוהי דעתי.

בחברות שונות "כבוד" = "מוניטין" (reutation).

בחלק מהחברות האלה, אם יש לך מוניטין של מישהו שאסור להתעסק איתו, לא יתעסקו אתך - ולהיפך. במובן זה, שמירה על המוניטין היא עניין של הגנה עצמית, לפעמים לא רק לבעל ה"כבוד" אלא גם למשפחתו (מרמת המשפחה הגרעינית ועד לרמת השבט).

בישראל 2013 אפשר לפעמים, בהליכה של עשר דקות, לעבור מחברה כזו (בה שמירה על הכבוד היא עניין של הגנה עצמית מעשית) לחברה בה שמירה על "כבוד" הוא עניין של אגו בלבד. כדאי לשים לב איפה אתה נמצא, ולא להתבלבל.

SaBaGMaN

New member
בהחלט

קח כדוגמה את החברה הבדואית\ערבית בישראל. בגלל ריב בין נערים משני משפחות שהתחיל מחריקה של רכב שפורשה כזילזול מתו לא מעט בני אדם גברים ונשים חלקם הגדול בכלל לא קשורים לעניין . נערה יכולה להשחט על ידי בני משפחתה רק כי שמעו שדיברה עם נער אחר. ושומעים את המילה "כבוד" לא מעט ביום יום..הגנה עצמית לא תמיד תמצא שם. אבל בהחלט יש מקרים בהם למי שלא מכיר את הקוראן, התרבות והניואנסים לא יבין למה בני אדם יעשו כל מיני מעשים חלקם קיצוניים רק בשביל לשמור על משפחתם מ "פגיעה" בכבוד לתפיסתם. הנושא הזה מורכב והרוב רואים בזה חלק בלתי נפרד מהדת. אבל יש גם קולות אחרים באותה חברה שנמאס להם מהדברים האלה.
לי בדרך כלל המילה הזו לא מעלה אסוציאציה חיובית .

ommerl

New member
כבוד..

אי אפשר לשים מחיר על מה שקיבלתי באומנות הלחימה ולכן אני מכבד את המאמנים שלי. אני חש יראת כבוד כלפיהם, לא כי הם דורשים את זה אלא כי אני מרגיש שזה מגיע להם, והרבה יותר.

מחוץ למועדון- אני מכבד כל אדם באשר הוא אדם. לדעתי מי שלא מכבד מאמנים של מועדון אחר, לא באמת מכבד את המאמנים שלו.

בנוגע למאמנים- מסכים איתך. ראיתי גם התנהגויות כאלה.

למעלה