כאן לומדים

oshra11

New member
כאן לומדים

בעצתו של איציק אני מעלה ניתוח שלי לשיר שכתב נעים עריידי. הכוונה היא ללמוד לקרוא שירה בצורה יותר מלאה / עשירה. צר לי אם הניתוח שלי הוא לא ממש ניתוח ואם הוא דל יחסית. אני שמח מאוד לקרוא ניתוחים של אחרים וללמוד מהם. לא מצאתי את השיר ברשת כדי לשים קישור אליו כך שאני מעלה את השיר ואני מאוד מקוה שאני לא מסתבכת פה עם זכויות יוצרים.... מה נשאר לי מה נשאר לי מגופך. מה נשאר לי מגופך מה נשאר לי ------------> שלושת השורות הראשונות הולכות ומתקצרות ומעבירות את התחושה של דבר המתכלה. מגופך אני ------> לדעתי המפתח להבנת השיר נמצא כאן. השיר ממוען לאימו של הכותב. ואל גופך אשוב אשוב אני ואל גופך אשוב. ----------> אפשר שארבעת השורות האחרונות מדברות על אחריתה של האם. אני קוראת פה שיבה שוב ושוב אולי אל קברה של האם. החזרה על המילה "אשוב" נותנת משקל גדול יותר ומשמעות נוספת לשיבה. לא רק אפקוד את קברך תכופות אלה גם אשוב במובן של קרבה רגשית ונפשית. כמו חזרה בתשובה. לצערנו לעיתים השיבה אל אדם מתאפשרת (/ מתקיימת) רק אחרי לכתו של האדם. אשרה.

oshra11

New member
ובקשה נוספת, ברשותכם.

ישנם שני שירים נוספים של נעים עריידי שהייתי מאוד שמחה אילו מישהו יכל להאיר את עיניי לגביהם. השירים הם "מה שאני יכול" ו"בין לבין". השירים האלו מסקרנים אותי מאוד אבל אני לא מרגישה שאני מבינה אותם מספיק כדי להעלות אפילו תחילתו של ניתוח. אם מישהו ירצה להתייחס לאחד השירים האלו אני אשמח ואודה לו מאוד. אשרה.

קסנדרה*

New member
אדמת מריבה

מה נשאר לי מה נשאר לי מגופך. מה נשאר לי מגופך מה נשאר לי מגופך אני ואל גופך אשוב אשוב אני ואל גופך אשוב. השיר הזה מאד קצר, מאד פשוט במובן החיובי של המילה ויחסית קל לנתח אותו. מה נשאר לי מגופך. מה נשאר לי מגופך * כאן יש פסיחה, ובשורת השנייה יש העצמה של השאלה אבל החלק בו נותן הכותב את הדגש זה את הנשאר מהגוף ולא את השאלה, אותה הוא מותיר מאחוריו, כלומר, הוא יודע את התשובה, זו שאלה רטורית. מה נשאר לי * ובכל זאת ההוא חוזר ושואל ומחלק את השורה ומחבר בינו לבין אותו הגוף מגופך אני * הוא יוצא מאותו הגוף. מאותה אדמה, הוא מדבר על האדמה, שהיא מוטיה מאד חשוב בכתיבה של נעים עריידי כיליד כפר בגליל. ואל גופך אשוב אשוב אני ואל גופך אשוב הבית הזה למעשה הוא אנלוגיה למשפט שלנו של העם היהודי "מעפר באת ואל עפר תשוב" ונעים עריידי שמעיד על עצמו כמשורר ערבי-עברי - עברי-ערבי לסירוגין, יש הגיון שהוא ישלב את העברי בערבי. אהבתו לאדמה והאנלוגיה למשפט היהודי שלנו שאף הוא מדבר על האדמה. השיר הזה מתפתל יפה בין האהבה לאדמה, בין המחשבה שבגינה אנו מתים, אדמת המריבה, אדמת השנאה, אדמת האהבה, אדמה שבעטייה נקרעו שני עמים, אדמה שבגללה ניתשת מלחמה ללא סוף והרבה מאד גופות שחוזרים אליה שוב ושוב. אדמה שממנה נבראנו, למענה אנו חיים ואליה נשוב. והכותרת, כאשר הכותרת שואלת מה נשאר לי, זו מהות השיר כולו, נשארו עם גוף ולא תמיד עם הגוף שלנו, לעתים זה הגוף של האדמה החובקת את הגוף האהוב עלינו ביותר. קסנדרה

קסנדרה*

New member
ושכחתי לציין את המקור של הפסוק

בבראשית (פרק ג) "כי עפר אתה ואל עפר תשוב", מכאן אנחנו רואים את חשיבות הקבורה באדמה.

oshra11

New member
ואני, בא לי לקבור את עצמי באדמה

מרוב מבוכה.... (+: תודה, קסנדרה.

קסנדרה*

New member
אושרה יקירה, כלל וכלל לא ../images/Emo13.gif

הרי אדמה היא גם אמא אדמה ובספרות האנלוגיה הזו קיימת. תמיד יש מקום ללמוד עוד. כאשר ניגשים לנתוח שיר יש לשים לב, לא רק למשמעות העולה מהמלים לבדן ומהמובן מאליו, אלא גם לנסות להיכנס למחשבה של המשורר/הכותב, למצוא אנלוגיה או ארמז לנתח דימוי אם קיים, ללמוד קצת גם על המשורר עצמו, זה מאד עוזר. נקווה שתצליחי בפעם הבאה. ובקשר לשירים נוספים, תשלחי לי בתיבת המסרים ואנתח אותם בהקדם. קסנדרה

קסנדרה*

New member
אשרה, ממש לא, אבל כן, שוב מבחנים

אני מקווה למצור זמן בין לבין, אם אוכל, בכל אופן אשתדל מאד. קסנדרה

oshra11

New member
אני אמתין. תודה.

חששתי שהמסר אבד בדרך או משהו... (+: אשרה.

aiziq

New member
אשרה,

אני מאד אוהב את הפרשנות שהצעת ואיני רואה סיבה להתבייש בה. כמובן שישנה גם האפשרות שקסנדרה הציעה, תוך התייחסות לאלוזיה מספר בראשית, ואפשר שהיא יותר מתקרבת לכוונת הכותב, אך האופן שבו את הבנת את השיר הגיוני מאד בעיניי. איציק.

למעלה