"כאן הוא ביתי.."

efrat aa

New member
"כאן הוא ביתי.."

אוטובוס עושה את דרכו לירושלים. אני, כתמיד מתרגשת. זו הפעם הראשונה מזה זמן רב שאני אהיה שם. שוב שואלת את עצמי מה גורם לי להתרגש כך בכל פעם מחדש? האם זו העובדה שעד לפני קצת יותר מעשור עיר הקודש הייתה רק מושא חלומותיי? אולי , לא יודעת... ובעצם מה זה משנה? אני נוסעת עם חברה, הנסיעה נועדה בעיקר לביקור ב"חוצות העיר", מופע שיתקיים בערב (גלי עתרי, למי שמתעניין) זהו, מגעים לתחנה המרכזית החדשה (עבורי חדשה בהחלט). מאוטובוס לתור (לא קצר, בכלל), בדיקה די קפדנית, כנראה שזה אמור לתת תחושת ביטחון, אבל כל מה שזה גורם לי זה עוד טיפה של אי נוחות "לאן הגיע מצבנו?". שם, בתחנה המרכזית, דרכי ודרכה של החברה נפרדות לזמן מה, אני לכותל, היא... היא למשהו אחר. ש לי קטע, קצת מוזר בעיניי רבים, אני לא יכולה פשוט לעלות לאוטובוס עירוני וככה סתם "לצנוח" בכניסה לכותל. אצלי זה חייב להיות תהליך, איטי, הדרגתי, זה צריך להיות קשור למאמץ כל שהוא שהוא מעבר לנסיעה נינוחה באוטובוס הממוזג. (חיכיתי עשרים שנה לזה, הרי, אז מה זה עוד חצי שעה?) לכן, אני, כהרגלי, פותחת בצעדה לעבר היעד הנכסף. עוברת מקומות כל כך מוכרים, אבל הם שונים הפעם, ירושלים שונה הפעם. לאורך הדרך ריכוז גדול של כוחות ביטחון על סוגיהם. בשוק מחנה יהודה ניצבים מחסומים, אבטחה כבדה,מאבטחים על פתחיהם של החנויות והמסעדות. בשלב מסוים אני אומרת לעצמי "אוקי, אבל הכותל לא יכול להשתנות, זה יהיה אותו הדבר, זה חייב להיות". אני מגיעה לעיר העתיקה, צועדת בסמטאותיה, אבל גם זה שונה. פחות אנשים מסתובבים שם, איפה כל הסיורים שפעם היו שם. איפה כל המבקרים, איפה...? מגיעה לכותל... כבר ממבט מהמדרגות המובילות לכותל מתגלה אלי מראה מוזר, רחבת הכותל כל כך ריקה, כל כך עצוב. פתאום אני מתגעגעת לימים בהם הרגיזה אותי הצפיפות, הרעש וההמולה, הרגיזה אותי העובדה שיש כל כך הרבה נשים בעזרה, איפה הכול? מה קרה לנו? הדבר היחיד שנשאר בכל זאת אותו הדבר זו התרגשותי ברגע בו אני מתקרבת לכותל, היכולת להתחבר לתפילה כמו בשום מקום אחר, תחושת קרבה וכוונות. וגם זה משהו, אני מנסה להתנחם. מספר שעות מאוחר יותר אני עם שני חברים. אנחנו בהופעה. אני לא כל כך מכירה את שיריה של גלי עטרי, אז זה נחמד אבל לא הרבה יותר. הדבר היחיד שבאמת מרגש אותי זה המוני האדם שבאו למופע, יש עוד תקווה (האומנם?!). וכך זה עד סוף ההופעה, עד שעתרי לא מתחילה לשיר את "אין לי ארץ אחרת", ככה סולו ללא ליווי מוזיקאלי והקהל מצטרף. למרות שאיני ילידת הארץ ולכאורה יש לי גם ארץ אחרת , אני מרגישה כל כך מחוברת לשיר, מחוברת לחוויה, לא באמת אין לי ארץ אחרת... וכן, כמו שטלי כתבה "ארוכה הדרך הביתה" ואני אוסיף "כאן הוא ביתי..."

1mettalica

New member
אני מקנאה.

אני מקנאה ביכולת הזאת להתרגש מהכותל. כל השנים הללו באולפנא, כשנסענו לכותל, וכולן דיברו בדרך על ההתרגשות ו"עיר הקודש" והתפילה בכותל, והעיניים המבריקות שלהן. גם אני רציתי. נורא רציתי. נורא השתדלתי גם אני. אני זוכרת את עצמי מול קיר האבן, מחזיקה ביד את הסידור, מנסה להתעלם ממקבצות הנדבות, ולהתרכז בתפילה. מתאמצת בכל הכח להרגיש את ההתפעמות, את ההתרגשות שדיברו עליה. ולא. זה לא הצליח לי. האדרנלין לא געש בתוכי, לא הצלחתי להבחין ברוח הקודש המרחפת. ניסיתי גם לחשוב על כל הדברים הרעים שיש לי בחיים, ולבקש שם למעלה ש"יסדרו" את זה, ולהצליח לבכות, כמו כולם. אבל גם זה לא עבד. הייתי אולי בת ארבע-עשרה, הסתכלתי על כולם ושאלתי את עצמי: למה אני שונה? למה אצלי זה אחרת? והכי גרוע-הרגשתי נורא אשמה. נורא אשמה על זה שאני כנראה לא בחורה מספיק "טובה", לא מאמינה מספיק, לא מנסה מספיק, הרי לא ייתכן שרק אני לא מצליחה, זה בטח משהו לא בסדר אצלי. לצערי-זה לא השתנה. עדיין לא מצליחה להרגיש שם את מה שהייתי רוצה. אז אולי אני היום חיה עם זה יותר בשלום. למדתי גם לדעת מהן הנסיבות בהן אני כן מרגישה "מחוברת" , אבל עדיין... עדיין, יש לי איזה משאלת ילדות כמוסה שיום יבוא, וגם אני אצליח לחוות את ה"דבר הזה" שכולם מדברים עליו. בכותל. אז בינתיים, אני מקנאה. אני מקנאה באנשים שיש להם את היכולת הזו, להתרגש בכל פעם מחדש.

Tali V

New member
מקומות שגורמים להתרגשות

אני איתך, מטאליקה. מעט מקומות מצליחים להרעיד את מיתרי הנפש. אנשים יכולים. מקומות - הרבה פחות. אני זוכרת פעמים ספורות, ממש ספורות, שבהן מקומות, יפים ככל שיהיו, גרמו לי למה שאנשים יכולים לגרום. הכותל מתקשר אצלי לתחושות אשמה דווקא. זה טפשי, אבל זו אמת. טיול עם ההורים שבו שאלתי את אמא (ז"ל) מה היא איחלה לעצמה בכותל. ואמא אמרה: זה אישי ולא שואלים. ואני הרגשתי רעה ואשמה ולא יודעת את הכללים. ועוד טיול, ועדיין אני ילדה, עם דודה. אנחנו אוכלים פלאפל בירושלים קודם איפשהו, באיזושהי פלאפליה מפורסמת, ואני לא יודעת אם מותר או אסור, כי כל דבר שאעשה או אומר ידווח להורים, יישפט, והמבטים הנוזפים. אני משותקת מאימה. אלה חוויות הכותל הראשוניות שלי. לזה ולהיסטוריה היהודית - מעט מאוד. ולעומת זאת, הפעם הראשונה שאני בארצות הברית, לוס אנג´לס, אני בודדה כמו כלב עזוב. יושבת בחדר שלי במלון ובוכה שאני רוצה הביתה. ואז, טיסה של לפנות בוקר, ויחד עם ההמראה השמש עולה, וכל הצבעים האלה מורחים את השמים - יופי שלא ראיתי אף פעם כמותו עד אז. וזו הפעם הראשונה בחיים שמתחשק לי לומר: מה רבו מעשיך השם. זו הפעם הראשונה בחיים שמשהו ויזואלי מטלטל אותי כל כך.

אליזד

New member
מקומות שגורמים להתרגשות (2)

גם אני איתך מטאליקה (ונמאס לי כבר להסכים איתך לכל דבר. האמיני לי, אם לא הייתי מופרע תל-אביבי ואת בחורה רצינית ומסודרת מנתניה הייתי מתחתן איתך
) גם לי הכותל לא עשה את מה שעשה להרבה, וגם לי היה קשה עם זה. גם אני למדתי איפה אני מתחבר ולמה (ותיכף אני גם אומר, כמובן...) אבל גם לי יש עדיין את החשק להרגיש "כמו כולם". אצלי זה קורה גם לתפילות הימים הנוראים. אני זוכר ש"כולם" בכו והתרגשו. ורק אצלי - יבש. ראשית, באופן כללי אני לא מסוגל לבכות בתפילה. מעולם לא הייתי מסוגל. שנית, משום מה הימים הנוראים רק הכניסו אותי ללחץ, לא רגשו אותי. ותמיד היה לי קשה עם זה. פזלתי לצדדים לאלו ש"הפכו עולמות" וחשבתי: משהו אצלי לא בסדר? כמו שאמרת, גם אני בגרתי ולמדתי להרגיש מתי ואיפה אני "מחובר". הדבר הראשון ששמתי לב אליו זה שאני לא מסוגל להתחבר למשהו שהוא נחלת ההמון. כן. אני יודע, זה כנראה בגלל שאני מקדיש מדי תשומת לב ל"המון", אבל קשה לי להתחבר לכותל ההמוני והסואן. קשה לי להתחבר לתפילת חג ש"כולם" בוכים בה. אני מצליח להתחבר רק כאשר יש לי תחושה שזה "שלי". לי למשל, בית קברות, אפילו לא עתיק במיוחד, "עושה את זה". אני אוהב להסתובב, להסתכל על המצבות, לחשוב על מי ששוכב למטה, איך הוא היה בחייו, מי התאבל עליו כשמת, בניגוד לכותל הרועש, בבית קרות בודד ושקט אני מרגיש נוגע בהסטוריה. כן, אני יודע שזה נשמע פרוורטי משהו, אולי אפילו נקרופילי, אבל... לפעמים יוצא לי להקלע לתפילת ערב שבת (רצוי במקום לא שגרתי). האנשים מסביב "מעבירים" את זה ככה. אבל אני, שהיה לי זמן להתרכז קודם, מצליח להתחבר לזה יותר מלתפילת יום-כיפור המונית. גם אני הייתי רוצה לבכות ביוםפ השואה, או כשמודיעים על פיגוע המוני. אבל מה לעשות? אני מצליח להתרגש רק כשאני קורא איזה מסגרת קטנה שהעיתון מקדיש לאחד מעשרות ההרוגים. משהו קטן ודבילי שכותבת חברתו הפרחה של החייל. "ביום שלישי הוא הלך לברר על דירה קטנה בכרמיאל בשביל שנינו" - הסבל הגדול ההמוני המתוקשר מלחיץ אותי. ההתרגשות שלי שייכת למקומות פחות הירואים, הדמעות שלי שמורות לטרגדיות הקטנות ש"רק אני גיליתי".

Tali V

New member
מבינה, מסכימה, והערה קטנטונת

אז חוצמזה שהסכמתי לכל הטקסט שכתבת, רק הערה קטנטונת: גם אם לא היית מופרע תל-אביבי וכו´, אני לא בטוחה שמטאליקה היתה רוצה. ודרושים שניים, אתה יודע ...

1mettalica

New member
i do

!!!!!!!!!not אני בשוק אני בהלם, אני ה-מווווווווווומה, מאיפה הבאת את המשפט הזה? ככה? כמה שעות אני לא כאן וכבר כמעט מציעים לי נישואין, וגם מספיקים לסרב בשמי? אבל עכשיו ברצינות, צדקת טלי, ההבדלים לא מסתכמים ב"תל אביבי מופרע" ו"נתנייתית רצינית", התאמה בין שניים היא עניין קצת יותר מורכב, ודורשת היכרות קצת יותר מעמיקה מאשר כתיבה באותו פורום, ובעיקר דורשת את העניין והנכונות של שני הצדדים. והצד שלי, איך לומר...בעדינות...הצד שלי הוא לא עוד מכונית שתוכל לקנות במגרש... בן אדם-מה קורה לך? ובכלל, חשבתי שיש לך חברה... וחוץ מזה,חשבתי גם שכש...יציעו לי להתחתן, זה יהיה קצת יותר רומנטי,נניח-יפו, ים, מינימום צניחה חופשית עם שלט "וויל יו מארי מי?". לא, סתם, לא ממש. אבל הכוונה ברורה.

אליזד

New member
"לא עוד מכונית שתוכל לקנות במגרש"

ברוך השם, שדולת הנשים כבר באמצע ה"אקשן" לא להפריע. הן כבר נעלבות פומבית, ומוחות על זילות כבוד האישה...
אפשר לצאת מהמקלטים בנות. טלי, ואפילו מטאליקה. כמה זמן אתן בפורום? (שאלה ריטורית) אז אם עוד לא תפסתן את הפרינציפ: אני לא מציע נישואין לבחורות מעל דפי הפורום.
טוב, אני מרגיש קצת מטופש להסביר שלא התכוונתי להציע נישואין. באמת מטלי-קה, כאם און... באיזה מהירות אתן יורות... "שלא תחשוב על זה אפילו אתה שומע, חוצפן שכמותך! אפילו שלא תתבדח על זה הא? מטאליקה לא תתחתן איתך אתה שומע? לא! היא לא! היא לא! מה אתה לא רואה שאתה לא בשבילה? מה אתה עיוור? איך אתה מעז לחשוב על זה אה? מה היא מכונית משומשת שהיא תתחתן איתך? וחוץ מזה, חשבת לשאול אותה אם היא רוצה אה? איך אתה מעז לרצות להתחתן איתה בלי לשאול אותה? אולי היא לא רוצה אה? אה? חשבת על זה? איך אתה בכלל מעז לטמא אותה במחשבות חתונה, פרחח שכמותך! שמעתם אותו, חתונה הוא רוצה! עם מטאליקה שלנו הוא רוצה! אוי דערבארימדיקער! רבונו של עולם! כמה נמוך אפשר להגיע..."
וברצינות. אם אני מעוניין במישהי שכותבת פה, ואני חושב שהיא עשויה להתעניין בי, אני - באופן טבעי - מצניע את הרצון הזה מעיני האנשים. חיפשתם מה מביך אותי? הנה. זה. אני מתבייש לנהל את הרומנים שלי בפומבי. לא אכפת לי לספר פה על שפיכה מוקדמת, אבל לחזר אחרי בחורה? השתגעתם? זה נורא אינטימי ומביך. שאני אתן לכם להציץ??? כשאני "מפלרטט" בפומבי זה אומר שלעניין אין סיכוי. זה אומר שאני מאד אוהב ו/או מעריך את הגברת, אבל מה לעשות... אז מטאליקה יקרה. אני יודע שאת לא מעוניינת בי. "תל אביב" ו"נתניה"? פשוט ניסיתי לנסח את זה בעדינות...
אז אני מתנצל. הנה התרגום העברי למשפט הזה שגרם לך להבהל כל-כך: הייתי מתחתן איתך = אני חושב שאת בחורה מקסימה. את פיקחית וחכמה (שזה שני דברים שונים). יש לך אופי שהוא ברכה לכל גבר (ולעצמך, כמובן) וחיוך מטמטם, ואני אוהב לקרוא מה שאת כותבת. זהו.
אה כן. כמעט שכחתי. אין לי חברה. אני חוזר: אין לי חברה. כשכתבתי את הקטע שקראתי לו "לאב מי טנדר" (אני עדיין חושב שזה שם מעולה לא ככה?) כתבתי "אני יוצא עם בחורה". שכחתי לכתוב. "נגיד". כלומר כל זה היה משל. אז לא להתבלבל: רכב? אכן קניתי. אבל בחורה??? נראה לכם??? מי תתחתן איתי יא דבה?

Tali V

New member
שדולת הנשים?

אני שייכת למועצת הדודות הזקנות. ואין לי זמן לפעילות בשתי שדולות/מועצות בו זמנית. צר לי.

1mettalica

New member
הי רגע אחד-

גם אני לא בדיוק רצתי להזמין שמלה, קייטרינג, צלם, מאפר, אולם, תזמורת... ומה שכתבת בהומור הובן עוד לפני התגובה המבהירה שלך לעיל, אלא ש... מה שניסיתי לומר בתגובתי זה שהפלירטוט הזה (ולא מהיום) גורם לי להרגיש כמו "מכונית במגרש" (אפילו שאולי אתה לא מתכוון) וההרגשה היא לא נעימה, בעיקר כי אני חושבת שאני לא.

אליזד

New member
מצטער

לא התכוונתי שתרגישי כמו מכונית במגרש. אני באמת חושב שאת מקסימה. ואלולי שאת לא מעוניינת אולי... בזה הרגע אני מפיק לפלרטט איתך. לא עוד. סליחה.

קווארק

New member
רגשנות ועוד דברים

הכותל קיר של אבנים יש כאלה המתרפקים על האבנים הכבירות כאילו נתקלו באח אובד ויש כאלה המביטים כו כאילו הוא קיר. לפי האגדה ריה"ל כשהגיע לכותל חונן את האבנים ואת העפר עד שפרש מוסלמי שקנא בהתרפקותו רמס אותו בפרסות סוסו, זוהי רק אגדה. אם אדם ילך לו לכותל יום יום הפעם המאה שלו תהיה מאוד מאוד שונה מאשר הפעם הראשונה שלו. לי פעם הכותל עשה משהוא,זכורני ימים מקדם ששלחו אותנו לאבטח מראש השנה עד כיפור את איזור העיר העתיקה, וכשראיתי את הכותל לראשונה עמדתי בפחד ואימה: הקיר המערבי של בית המקדש שבו השכינה שורה, התקרבתי בדחילו ורחימו לאבני הכותל והתרפקתי עליהם. לאורך הכותל ישנה כניסה ששם ספרי התורה וחלל גדול, מעל ישנו חלון, שם בחדר הגדול ישנו כל המחלקה על הרצפה בשקי שינה, אחרי שאתה צמוד אליו יום יום ישן במרחק אפס מהקיר ולעיתים גם תוקע נאד ואוכל וזולל שם, הכותל משתנה לך, אחרי כיפור זה לא היה בכלל אותו הכותל כמו בראש השנה. היום אני גם לא מתאמץ להרגיש. פשוט כמעט ריק. ולאלי, אני אישית פתחתי שנאה (יותר נכון אדישות)לתפילת ליל כיפור, מוציאים ספרי תורה והחזן קורא כל נדרי ברטט ואימה וכולם אחריו, ואני הקטן לא מבין על מה כל המאומה? סך הכל מבטלים את הנדרים ומתירין להתפלל עם העבריינים (שראה זה פלא כולם נקבצו ובאו לבית התפילה) מה עושים מזה כזה ביג דיל? שנים אני לא שורד את התפילה המעצבנת הזאת כעבור חצי שעה אני חותך לי לביתי. רק בשביל זה ראוי שיבנה המקדש ותפסק התפילה הזאת. לסיום אני חושב שלכותל יש ללכת מס´ פעמים מועט בשנה רק כדי לא להפוך אותו לזול. (אלי מה קורה עם אספרסו לסיום השנה?)

נעם 3

New member
הרכנת ראש מול הכותל...

קודם כל, אני חייב לציין שגם אני מקנא ביכולת הזו באמת לחוש את ההוד, הרוממות והקדושה שבכותל. בעבר הרגשתי שהכותל גורם לי לאיזושהי תחושת יראה שאין לי במקומות דתיים אחרים, אך עם הזמן (והביקורים במקום)גם התחושה הזו נחלשה. אבל רציתי לשתף אתכם באנדוטה משעשעת מביקורי האחרון בכותל: זה היה כששרה ואני היינו עדיין זוג. כשבוע וחצי לפני תאריך האירוסין. היא ביקרה אותי בירושלים והציעה שניסע לכותל. כשנפרדנו לפני הכניסה לרחבת הכותל, קבענו שנקצה לעצמינו רבע שעה לתפילה ולאחר מכן נפגש ביציאה. עמדתי מול הכותל, כל הסובבים אותי מתפללים באוירה של קדושה, ולי יש רק דבר אחד בראש- ספירה לאחור עד שאראה שוב את שרה... כשהבנתי שהביקור הזה בכותל הולך להיות סתמי מאוד התרחקתי מהקיר (באותו רגע ראיתי את עצמי עומד מול קיר, לא מול הכותל, ושאלתי את עצמי מה אני עושה כאן, בעצם). התפללתי מנחה בקצה הרחבה (לפחות משהו יצא מזה), ואת שאר הביקור העברתי כשאני יושב על הספסל שבקצה הרחבה, מסתכל בשעון וסופר את הדקות עד שאראה אותה שוב. כשנסענו באוטובוס חזרה מהכותל הייתי נורא שקט ומהורהר. שאלתי את עצמי שוב ושוב איך יתכן שהכותל הפך עבורי לסתם קיר... שרה שאלה אותי מה קרה שאני כל כך שקט והסברתי לה שזו תוצאה של הביקור ושל התחושות שעלו בי. התגובה שלה הפתיעה אותי- היא סיפרה לי עד כמה היא התרגשה והודתה לאלוהים על זה שיש לה חבר צדיק כל כך (צדיק? אני?), שהכותל כל כך משמעותי בשבילו עד שכל הביקור הוא ממש מרכין את ראשו בפני קדושת המקום. התאפקתי שלא להתפרץ בצחוק... מאז לא יצא לי לבקר בכותל, אבל אני חושש שתמיד הוא יתחבר לי לאירוע ההוא, וגם מעט הרצינות והרגש שחשתי למול הכותל יעלמו להם בעקבות אותה שיחה...

למעלה