יתרון הגובה

hindeer

New member
יתרון הגובה

שאלה קצת מוזרה אבל מאוד מסקרנת אותי:
כיצד משפיע הגובה (אם בכלל) להקלה יחסית של פעילות גופנית? בספינינג למשל, נדמה לי שיש יותר מומנט לא? בעצם אני לא בטוחה כי אולי אורך זרוע המומנט נמדדת בין הפדל לציר המרכזי... ומה קורה בריצה? מצד אחד רגליים ארוכות=פחות צעדים ומצד שני (אולי) כל צעד דורש יותר מאמץ? ואז זה מתקזז?

שאלה מענינת !?

בספינינג כפי שציינת אין קשר לגובה למעט בעיות של יציבה שמצריכות אופני במידה גדולה יותר מה שבדרך כלל לא קיים ולכן נצפה לכאבי גב או ברכיים לאנשים גבוהים. לגבי הזרוע אמרת נכון היא נמדדת בין הציר לפדל לכן המומנט יהיה זהה. בריצה זה מענין .... מצד אחד צעדים גדולים יותר מצד שני זרוע גדולה יותר ולכן המומנט של ההתנגדות גבוה יותר ?! אני לא יכול לומר בודאות מה גובר על מה, מה שבטוח שאלופי העולם בריצה יחסית לא גבוהים !

tommythecat

New member
זרועות ומומנט

היי, אורך הזרועות בהחלט משנה! זרועות קצרות יותר עוזרות כשרוכבים בסיבובי רגליים גבוהים, בעוד שלזרועות ארוכות יש יתרון של מומנט. ברכיבת כביש, תמיד העדפתי זרועות של 180מ"מ בעוד שרוכבי עליות קלאסיים (קטנים וקלים) שרכבתי איתם העדיפו זרועות קצרות של 170מ"מ. מיגל אינדורין (דופק 28 במנוחה כבר אמרתי?
), מנצח 5 פעמים ברציפות טור דה-פראנס רכב עם זרועות של 185מ"מ שנחשבות ארוכות מאד. הוא טען שהדבר מקל עליו בעליות. מומנט כאמור, מוגדר כמכפלה של אורך הזרוע כפול כוח (ומכאן שהיחידות למדידת מומנט הן קג"מ, שמשמעו ק"ג-מטר או ניוטון-מטר). לכן אני לא בטוח שהבנתי את התשובה של רמי. אם הכח המופעל על הפדל זהה, אזי ברור שהמומנט יהיה גדול יותר ככל שהזרוע תהיה ארוכה יותר. לכן, אני לא מבין למה כוונתו כשהוא אומר שבאופנים המומנט יהיה זהה. לגבי ריצה, אין לי שמץ של מושג. יוסי

הסבר

דברנו על זה בבוקר ... דובר על ספינינג וכן כוונתי היתה שהזרוע באופניי ספינינג קבועה ולא מחליפים שם את הזרוע (בין הציר לפדל). לכן המומנט יהיה קבוע. לגבי ההערה של עומר זה נכון שאדם גבוה יש יכולת למסת שריר גדולה יותר אבל יש לו גם מומנט התנגדות גבוה יותר. לדוגמא מתאמן שמבצע תרגיל לכופפי המרפק (יד קדמית) והזרוע שלו ארוכה מומנט ההתנגדות שלו יהיה גבוה יותר ולכן הוא יאלץ לפתח כוח רב יותר כדי להרים משקל שאדם עם זרוע קצרה יותר מרים. לכן אין לי תשובה חד משמעית מה עדיף !?

תשובה !!

התשובה היא בקשר לספיניננג. הכל יחסי והמאמץ הוא אישי בספיניננג אז זה לא משנה כול כך. אבל ברכיבה מקצועית רגליים ארוכות הם יתרון, כי לאדם בעל רגליים ארוכות יש פוטנציאל לפתח יותר שריר, ובך להגדיל את הכוח. כלומר אם יש שני אנשים בגבהים שונים (ההבדלים ברגליים),אז לאדם הגבוהה תהיה אפשרות להגדיל יותר את נפח השריר יחסית לאדם הנמוך ממנו. כי יש לו יותר שריר בהשוואה לאדם השני.(באותו מצב התחלתי נתון)

למעלה