יש תקווה!

ערב רב

New member
יש תקווה!

אחרי 5 השנים הרעות של בייניש צפויות לנו 3 שנים טובות עם אשר גרוניס, מסתבר שהוא שופט שפוי. מצד שני, לא אתפלא אם כנופיית ברק-בייניש תנצל דווקא הזדמנות זו כדי להיפטר משיטת הוותק לעליון. המטרה, אצלם, כידוע, מקדשת את כל האמצעים.

vinney

Well-known member
אתה בטח מדבר על זה

"גרוניס, שהיה השופט התורן בעת הגשת העתירה, עיכב אותה אצלו במשך קרוב לשנתיים ונמנע מלהעבירה להרכב שופטים". שיא מנהל תקין. או אולי זה : "גרוניס מונה על תקן של מומחה למשפט אזרחי ומסחרי, אך בעליון אין חלוקה שכזו וכל השופטים עוסקים כמעט בכל תחומי המשפט. בינתיים, מלבד עמדותיו המשפטיות השמרניות, הוא הספיק לעשות לעצמו שם גם של שופט רגזן, חם מזג וקצר רוח, המרבה להתפרץ על בעלי הדין ופרקליטיהם. מעין גרסה מודרנית של מישאל חשין, רק בלי הקסם האישי." וואו, מעורר הערצה. או זה מה שקוסם לך ? "גם בפרשת חוק טל הציג גרוניס נימוק ייחודי לעמדתו שאין להתערב בחקיקה: תפקידו של בית המשפט הוא להתערב בהחלטות הרשויות האחרות רק כאשר במנגנונים פוליטיים-ייצוגיים אלה עושה הרוב שימוש בכוחו כדי לקפח את המיעוט. " תקרא את מה שהדגשתי. אולי דווקא פתאום תרצה שלא יהיה גרוניס זה הנשיא הבא של בית המשפט העליון.

sheketz

New member
האם לא היה זה גרוניס שקבע

כי אפליה לטובה של מיעוט אינה נוגדת את החוק?

vinney

Well-known member
לא יודע

אבל זה מתיישב טוב עם הציטוטים בכתבה

טשאפק

New member
אני לא יודע אם במילים אלה

אבל הוא הבחין בין אפלייה לרעה של מיעוט לבין אפלייה לטובה של מיעוט. במקרה הראשון (על פי ההבחנה של גרוניס) על בית המשפט להתערב כדי להגן על זכויות האדם של חברי המיעוט. במקרה השני, מוטב לתת לרוב לתקן את הבעייה בכלים פוליטיים. זו שאלה של מידתיות, לא עניין של שחור ולבן.

טשאפק

New member
או ליתר דיוק: אני יודע שלא במילים

האלה. השאלה אינה האם אפליית מיעוט לכל כיוון היא פגיעה בזכויות יסוד (התשובה תמיד חיובית) אלא מתי צריך בית המשפט להתערב, כאשר אצל גרוניס, כמו בתקופת טרום-ברק, חושבים פעמיים ושלוש לפני שמתערבים. כאשר האפלייה היא לטובת המיעוט זה נימוק נגד התערבות. ההנחה היא שלרוב יהיה יותר קל מאשר למיעוט לבטל את האפלייה נגדו בכלים פוליטיים רגילים, וזו הדרך העדיפה לתיקון פגיעות בזכויות.

ערב רב

New member
אני לא אומר שהוא שופט מושלם

יש לו הרבה מגרעות ואילו אני צריך לבחור שופטים עליונים הוא ממש לא היה ברשימה, אבל יחסית לברק ולבייניש הוא שפוי, כמו שאומרים, "השתן לא עלה לא לראש", הוא לא חושב שהוא שליט אבסולוטי נאור. למשל, בדוגמא הזו, אני לא רואה כיצד אפליה לרעה של הרוב טובה יותר מאפליה לרעה של המיעוט - ההגיון ה-'מעוות' שלי אומר לי בדיוק להפך - שאפליה של הרוב פוגעת בהרבה יותר אנשים ולפיכך חמורה יותר.

vinney

Well-known member
לא הבנת את הטענה

במקרה שהרוב מופלה על ידי החוק - הרוב לא צריך את בית המשפט כדי לתקן את החוק, כי הרי הוא כבר רוב. מיעוט לעומת זאת לא יכול לתקן חוק שמפלה אותו - ולכן לטובת מיעוט מופלה בית המשפט כן צריך להתערב.

sheketz

New member
האמת היא שגם אני לא הבנתי אותה

לפי הבנתי, יש ערכי יסוד של מדינת ישראל שבאים לידי ביטוי בחוקי יסוד. הפגיעה בחוקי היסוד הללו אפשרית אם זה לתכלית ראויה ובמידה הראויה. אין שום איזכור של ענייני רוב ומיעוט בעקרון הזה שנמצא בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו. הפרשנות הזאת של השופט היא הלכה משפטית חדשה שלא מופיעה בשום מקום בחוקי היסוד של מדינת ישראל או בחקיקה אחרת. אם המונח "התכלית הראויה ובמידה הראויה" בא לשרת כל גחמה של בית המשפט אזי הוא פסול מעיקרו. כמו שכבר אמרתי החוק הזה אומלל מרגע הוולדו, כיוון שהוא "מכריח" את בית המשפט להיות יותר פוליטי (אם היה כאן רצון מלכתחילה זהו עניין אחר( משום שהכנסת מוותרת כביכול על סמכותה בצורה מעורפלת - ואני אומר "כביכול" מכיון שאני מאמין שחברי הכנסת לא ממש רוצים מתכוונים על סמכותם.

ערב רב

New member
אין ספק שברק ומרידור

שהובילו את חקיקת החוק התכוונו בדיוק לזה, למעשה הם היו קיצונים הרבה יותר ותכננו לחוקק חוק יסוד: זכויות האדם. ישנו פרוטוקול נהדר באתר הכנסת בהצעת חוק של מרידור לשריין את החוק לרוב מיוחס בה מיקי איתן אינו מבין כיצד מרידור מעז להעלות הצעה זו להצבעה כשנוכחים במשכן מספר ח"כים בודדים בלבד, והפרוטוקול מראה שהפרוצדורה הדמוקרטית של הכרעת הרוב בטלה בשישים בעיני מרידור שרואה רק דבר אחד לנגד עיניו - העברת מלוא סמכויות הכנסת לאהרון ברק. והוא הצליח בכך כמעט באופן מלא.

sheketz

New member
שלא תבין אותי לא נכון

אני תומך בחוק יסוד זכויות האדם, ובהגבלת סמכותה של הכנסת על ידי חוקי יסוד המאפשרים לבית המשפט העליון לפסול חוקים של הכנסת. מה שמקומם אותי הוא זה שהחוק מעורפל ומטושטש אפשר לפרש אותו לפרשנות הרחבה ביותר או הצרה ביותר שניתן להעלות על הדעת. מישהו העיר שתמיד יש דברים מעורפלים בחוקים וזה נכון , אבל החוק הזה מעורפל ומטושטש הרבה יותר מהרגיל. אני בעד מערכת של איזונים ובלמים אבל גם לזה צריך בהירות מסוימת שחסרה כאן בהחלט.

טשאפק

New member
אכן בכל חוק יש מקום רב

לפרשנות, ולעולם אין התחשבות בכל המקרים האפשריים. לכן השפיטה אינה נעשית על סמך החוק לבדו אלא גם בהסתמך על תקדימים משפטיים ועקרונות משפטיים תיאורטיים.

sheketz

New member
זה לא שאלה של התחשבות בכל המקרים

אלא ניסוח מעורפל במכוון

ערב רב

New member
היא לא חייבת להעשות

בשיטת המשפט הקונטיננטלית למשל לשון החוק מקבלת את החשיבות העליונה ואין "חקיקה שיפוטית", וכמובן, אין גם שום הכרח עליון שביהמ"ש יכריע בכל סכסוך בחברה, לפעמים עפ"י גחמותיו או השקפותיו האישיות של השופט, במקרה שכזה אין שום סיבה להעדיף את השופט על פני הכרעה עצמית של הסכסוך, לצד זה או אחר.

טשאפק

New member
החוק הכתוב עליון על התקדים

גם בשיטה הנהוגה בישראל. לתקדים יש משמעות, אם כי פחותה, גם בשיטה הקונטיננטלית. זה לא מפתיע, עקביות בפסיקה היא תכונה מתבקשת בכל מערכת, ובכל מערכת חוקים יהיו חלקים נתונים לפרשנות (כמו למשל ענייני זכויות היסוד) ונקודות שלא כוסו, מכיוון שלא ניתן לצפות מראש כל תרחיש. לשופטים בשיטה הקונטיננטלית יש עוצמה רבה, באשר הם ממלאים גם חלק מהתפקיד של התביעה. >>>אין גם שום הכרח עליון שביהמ"ש יכריע בכל סכסוך בחברה נכון.

ערב רב

New member
אני מסכים שלא ניתן לצפות מראש

כל תרחיש, אבל הבעיה מתחילה כששופט שנתקל במקרה 'קשה' שלכאורה המחוקק לא צפה בחוק, במקום לנסות, להתאמץ ולהתאים את המקרה ה-'קשה' ללשון החוק הקיים ו/או לכוונתו המפורשת של המחוקק, הוא מחליט לשים את עצמו בנעליו של המחוקק ולתקן את החוק הפגום כראות עיניו. במקרים שכאלה הכח של השופט העליון כמחוקק, שלהבדיל מהפוליטיקאים אינו נמצא תחת פיקוח ציבורי ומשפטי, הוא כח ממכר, ובמהרה השופט הולך ונוטה להפוך כל מקרה שנקרה בדרכו למקרה 'קשה' ש-'מצריך' "חקיקה שיפוטית". ברגע שאתה נותן לשופט את הכח לפרש את החוק כאוות נפשו ולהחליט לפי שיקול דעתו הבלעדי, בלי שום פיקוח, מתי החוק "לא מתאים למקרה שבפנינו" ויש 'צורך' בחקיקה שיפוטית, החוק הופך למעשה להמלצה בלבד בפני בעל הכח האופרטיבי - השופט.

טשאפק

New member
בחוק היסוד גם לא מופיעה המילה

"שיוויון" באופן מפורש. לגישה של גרוניס במקרה זה יש בסיס תיאורטי. אפשר לשלול אותה אך אין זו "גחמה".

sheketz

New member
מדוע אני קורא לזה גחמה

משום שטווח הפרשנות של המושגים "כבוד" "ערכים" ו "סביר" הוא נרחב ביותר. לכל אדם יש דעה שונה. טווח הדעות הוא לגיטימי לכשעצמו אבל מכיון שבית השמשפט אינו מתעסק בויכוח הציבורי זוהי גחמה להפעיל את השיקול האישי ולהפוך בכך את סדר היום של המדינה.

sheketz

New member
להבהיר זאת יותר טוב

עם התמיכה שיש לי בזכויות האדם ובסמכותו של בית המשפט לפסול חוקים לא נאותים של הכנסת, אם כל זה הוא פונקציה של האיש שיושב כנשיא בית המשפט העליון וממונה בתהליך שאין לי (לציבור) שום נגיעה אליו אזי כל הנושא של זכויות האדם למרות שהיו הצלחות לכאורה עשוי להתהפך ןלשנות כיוון במאה ושמונים מעלות בעוד כמה שנים, כאשר שופט אחר יפרש את הדברים בצורה שונה לגמרי. האם מצב זה הוא הגיוני?

טשאפק

New member
השינויים יהיו בטווח מסוים

פחות או יותר - טווח הדיעות הקיים כיום בקרב השופטים בסוגיות שונות. זה בהחלט חלק בלתי נמנע מעולם המשפט. האם היית רוצה בית משפט עליון שהחלטותיו, כולל בנושאים רגישים כמו פסילת חוקים של הכנסת, מתקבלות תמיד פה אחד?

למעלה