כמה תיקונים
אני חושב שאתה טועה כשאתה משווה נטו של 11,000 ש"ח לברוטו של 20,000 ש"ח (אלא אם כן הבחור מקבל 20,000 ש"ח נטו, מה שקשה לי להאמין...). מברוטו של 20,000 יוצא נטו של בערך 10,000. קשה היום לקבל באזרחות משכורות שעוברות את אלה של דירוג מחקר, בוותק של כמה שנים כפי שיש לעתודאים אחרי שירות החובה. בלי קשר, מה שצריך לזכור לגבי דירוג מחקר, הוא את מגבלות העניין: 1. ברוב יחידות הצבא אין דירוג מחקר בכלל. אז השכר נמוך בהרבה. 2. הצבא יכול לשנות את דרישות הדירוג כרצונו ובאופן לא חזוי, והיו דברים מעולם. כלומר, אתה עושה היום תחשיבים שונים ומשונים (מקבלים 11,000 נטו אם יש ותק בתפקיד של 3.5 שנים וית"ש של שנתיים נניח) אבל מי שמתחיל ללמוד כעת יתגייס עוד 4 שנים, ויוכל להכנס לדירוג מחקר רק בעוד מעל 7 שנים!!! עד אז הצבא יתהפך שבע פעמים, והתנאים יוכלו למשל להיות רק בעלי תואר שני, חמש שנות נסיון בתפקיד וית"ש של 4 שנים - מה שיהפוך את העניין ללא רלבנטי לחלוטין לכל העתודאים בחתימה ראשונה. וזה לא כל כך תלוש ותיאורטי כפי שזה אולי נראה. התנאים בדירוג מחקר הם כיום מעולים בהשוואה לשוק האזרחי, והצבא לא טיפש - הוא קולט את זה ומשנה דברים - בדיוק כפי ששינו את תנאי העתודאים. רק מה, זה לוקח שנים. אבל זה עלול להיות מאד משמעותי למי שמתחיל ללמוד עכשיו ויתגייס ב-2006. בקיצור, כל מי שעושה תחשיבים כלכליים ואחרים על כדאיות המסלול חייב להביא בחשבון את העובדה שהכל - אבל הכל - עשוי להשתנות במהלך התקופה הארוכה שמדובר בה. לטעון שכלכלית המסלול יהיה כדאי (או לא...) זה מצחיק. קצת כמו לטעון (נניח לפני שנה שנתיים) שכדאי להשקיע בבורסה כי היא רק עולה. אז הנה, העולם גלגל, והיא גם יורדת. כנ"ל התנאים שצה"ל נותן. אני אתן דוגמה מהחיים. זכור לי למשל, שבתחילת לימודי שמעתי שאנשי קבע (שזכאים לשכ"ד) מקבלים $350 לחודש לשכירות. נפלא, לא? הרי אפשר לשכור דירה מדהימה עם עוד שותף אחד וזהו! ואז שכ"ד בת"א היה נמוך יותר דולרית מאשר היום... רק מה, שמה שהצבא נתן בעצם היה 700 ש"ח לחודש. אז, בשנת 88 לערך, זה היה שווה באמת $350. כן כן... ובכן, אני נכנסתי לקבע בשנת 94. וראה זה פלא, עדיין השתתפות הצבא בשכ"ד היתה 700 ש"ח... רק שכעת שער הדולר עלה בהרבה - זה היה שקול אז לכ-$230. זמן קצר אח"כ הצבא גם החליט שהסכום הזה יוגבל בזמן - מקבלים אותו שנה ראשונה, אבל שנתיים אח"כ מקבלים רק 75% מזה, עוד שנתיים אח"כ מקבלים רק 50% מזה, ואח"כ כבר לא מקבלים כלום. מסקנה: מי שעושה היום חישובים כלכליים על כדאיות השירות במסלול העתודה, למי שיתחיל את שירותו בקבע בעוד 7 שנים, עושה שגיאה קשה. בצה"ל (בטח בצה"ל של עוד 7 שנים) שום דבר לא בטוח.