יש למישהו נסיון עם מוס?

amitexc

New member
לא שכחתי אם היית עובר על כל ההודעות שלי

היית רואה שהתייחסתי לכך ולא פעם אחת, אני מדבר על פעולת הכיווץ בלבד ותוספת אחיזה בעקבות המשקל, זה הכל.
לגבי ההחזרה, גם כתבתי..

Mr. Pooh

New member
אבל אי אפשר להפריד בין שתי הפעולות

פעולת הכיווץ יוצרת תנאי התחלה לפעולת ההחזרה. בדיוק כמו שאניגו ניסה להסביר.
מדובר על מערכת דינאמית של שתי משקולות ובינהן קפיץ-משכך.
יחס המסות הוא הפקטור הקריטי בפעולת המערכת.

בנוסף לכל זה, אם מתחילים לדבר על התדירות של הרעידות, חישוב פשוט ימחיש את כמות האנרגיה שהבולם צריך לספוג ואת התאוצות איתן הוא נאלץ להתמודד.
אין שום מערכת דינאמית שעובדת טוב יותר עם מסות גדולות יותר.
(מערכות בתנועה קבועה נחשבות לצורך העניין סטטיות).

amitexc

New member
מה זה אי אפשר? ככה פותרים

בעיות מסוג זה.
מערכת תנודות עם ריסון זו משוואה דיפרנציאלית עם תנאי התחלה משתנים, אז יש תנאי התחלה שונים אוקי, מה הביג דיל?

הטעות שלכם שלא מדובר בקפיץ עם 2 משקולות, המצב הזה הוא רק כשהגלגל באויר, כשהגלגל נוגע בקרקע מדובר בקפיץ עם משקולת בצד אחד וצידו השני מקובע לריצפה ובשביל למנוע קטנוניות נזניח את כיווץ הצמיג.

Mr. Pooh

New member
נניח שזה המצב

הגלגל לא מקובע לרצפה, ההפך, הקרקע מפעילה כח על הגלגל.
פעם אחת, הכח הזה גורם לבולם להתכווץ כשהיא מתקרבת למרכז המסה של האופנוע,
ופעם אחרת, הכח הזה מועבר לכידון כשמרכז המסה מתקרב לקרקע כשהבולם נפתח.

המסה של הגלגל משנה את תנאי ההתחלה של המערכת, ולא לטובה.

התנועה היחסית של מרכז המסה ביחס לקרקע מתרגמת לעבודה של הבולם דרך משקל הגלגל. ככל שהמסה של הגלגל גדולה יותר, הבולם יידרש לעבוד קשה יותר וזו תהיה מערכת פחות יציבה.
לרוב, מערכת כזו תספק פחות אחיזה בתנאי שטח משתנים.

במקרים סטטים, או סמי-סטטים מבחינת תחום התדרים של הבולם, גלגל כבד יותר עשוי לספק יותר אחיזה. גם אז, זה יבוא בחשבון על שאר תכונות נדרשות.

amitexc

New member
תכתוב את מערכת המשוואות

ותראה שהמסה של הגלגל מצטמצמת, המסה של הגלגל לא משפיעה על פעולת הכיווץ כאשר הוא נוגע בקרקע.
כל מה שאתה כותב ידוע לי ואתה מתעלם מהעובדה שכתבתי כבר שבמצב ההחזרה ברור שיש השפעה של משקל הגלגל כל עוד הוא מנותק מהקרקע והדרך שהוא מגיע אל הקרקע תהיה עם מהירות שונה(תנאי התחלה), מהרגע שהגלגל נוגע בקרקע, זאת מערכת חדשה עם מסה וקפיץ מקובע וקפיץ עם מרסן מקובע.

amitexc

New member
עצם העובדה שמדובר בגוף קשיח

אתה רוצה לכתוב משוואות ולצמצם את מסת הגלגל, תפאדל..

enigo

New member
אתה משום מה שוכח את המצב המאוד נפוץ

שבו בליטה בקרקע גורמת להקפצת הגלגל באוויר. אני בטוח שחווית את זה איזה פעם או פעמיים. איך אתה מסביר את התופעה הזו אם הגלגל מקובע לקרקע? אתה גם שוכח שבכיול מתלים אי אפשר לכייל כל חלק - כיווץ והחזרה - בנפרד לחלוטין, אלא יש בינהם קשר. לכן אתה גם לא יכול לדבר עליהם בנפרד.
אבל עזוב תאוריות - העובדה היא שכל יצרני הרכב והאופנועים באשר הם מנסים להפחיד את המשקל הבלתי מוקפץ. כולם טועים?

amitexc

New member
לא שוכח בכלל

מתלה טוב צריך למנוע ניתוק של הגלגל מהקרקע, מלבד זאת גם משקל בלתי מוקפץ גורם לגלגל לעקוב אחרי תוואי הקרקע, אמרתי שבפעולת כ-י-ו-ץ הגלגל "כאילו" מקובע לקרקע לא צריך להיות קטנוני, או אם רוצים אפשר יותר איך הוא מתגלגל אם הוא מקובע?!

כמו כן אמרתי שלא צריך להכנס למצבים קיצוניים ותוספת של חצי קילו היא משהו שהמתלה ומעגל החזרה יוכל להתמודד איתו עם כיוון של כמה קליקים, זה לא שמתווסף חצי טון.

אפשר לדבר עליהם בנפרד ורצוי כי ככה פותרים בעיות מסוג זה, עוצרים הכל ועושים משוואת כוחות תנועה, אני לא המצאתי את זה.
רוב בעיות הפיזיקה תרמודינמיקה חשמל עושים את החישובים של מערכות דינמיות עם משוואת כוחות רגע לפני ורגע אחרי.

עכשיו בלי תאוריות, אל תשווה יצרני רכב לאופנועים, ברכב מערכת היגוי שונה מאופנועי שטח, רוצה לדבר עובדות אז אם אני לא טועה גלגלי יציקה של אופנועי כביש כבדים הרבה יותר מגלגלי שטח,
אם נקח גלגל של אופנוע כביש\שטח של לפני חמש שנים ואפילו 10 שנים המשקל יהיה זהה פלוס מינוס,
אז מה כנראה של כל רוכבי האינדורו בשורה הראשונה למעשה טועים ורוכבים עם מוס?
אתה גם מדבר על אותם יצרנים שנלחמים מידיי שנה בשנה על כל גרם?
אתה יודע שימאהה מכרה אופנועים עם קפיץ טיטניום ורגליות טיטניום, אתה חושב שיש להם יתרונות קיצוניים כלכך פרט למשקל?
כמו כן כל האגזוזים העושים טיטניום שמתפרקים מהמכה הכי קטנה?
(בלי שום קשר שהם משתייכים למשקל המוקפץ).

enigo

New member
לא הבנתי את דוגמת הטיטניום בקפיצים ובאגזוז

כמו שאמרת - הם שייכים למשקל המוקפץ, אז הם לא ממש בדיון הזה (מלבד להוכיח שמנסים לחסוך במשקל בשני הצדדים של המשוואה...).
אני עדיין לא מבין את הטענה שלך לגבי זה שמשקל לא מוקפץ מצמיד את הגלגל לרצפה. על מה אתה מסתמך בטענה הזו?!

amitexc

New member
שזה מלחמת משקל בלי להתחשב

במה טוב ומה לא, אם זה יצרן שמוכן לקצץ מהרווחים שלו או עמידות נחותה משמעותית ובמחיר גבוה, בלי להתיחס לעובדה שמשקל הגלגלים/צמיגים/כל חלק בלתי מוקפץ נשארו באותו משקל מעל לעשור, ואפשר להוריד משקל אם רוצים (ראה דוגמאות בהודעה הקודמת).

לגבי הטענה של משקל בלתי מוקפץ והצמדה לקרקע, איזה ארגז יהיה קל לך להרים 5 קילו או 50? איזה כדור יהיה קל יותר להקפיץ גבוה יותר באותו משקל נתון, כדור גומי או כדור פלדה?
אני מסתמך על פיזיקה.

enigo

New member
שתי דוגמאות לא רלבנטיות בכלל, בנוגע להצמדה

לקרקע - ואם זה לא ברור לך אז יש לנו בעיה. בשתי הדוגמאות אתה מדבר על כח חיצוני, בעוד שבהתרוממות גלגל מהקרקע אתה מדבר על תאוצה שהגלגל מקבל בגלל שינוי בפני הקרקע - תאוצה שאדישה למשקל שלו - בעוד הריסון לא אדיש למשקל.
אחד הטריקים הגדולים ביותר בפיזיקה זה להבין איזו משוואה רלבנטית, ואיזו הקבלה נכונה...

amitexc

New member
רלוונטי לחלוטין, וכנראה יש באמת בעיה

אם אתה לא מצליח להבין את ההקשר.
כוח חיצוני אמרת? אוקי, איזה כוח לדעתך גורם לגלגל להתרומם באויר? למה גורם השינוי בתוואי הקרקע לדעתך?
איזה תאוצה אדישה למשקל?בכדור הארץ? זה חדש לי, מודה..
חמוד כאשר גלגל מגיע לשיוני בתוואי הקרקע ישנו כוח שפועל בצורה וקטורית, סכום הכוחות בציר האנכי הוא מה שיגרום לגלגל להתנתק או להשאר צמוד לקרקע.

enigo

New member
אני שמח לשמוע שאני עושה לך את זה, אבל לצערי

אני יותר בקטע של בחורות. מצטער אם התאכזבת...
ולעניין - כשהגלגל פוגש שינוי בקרקע, ופועל עליו כח - האם הכח הזה תלוי משקל הגלגל? האם השינוי בוקטור התנועה שלו תלוי במשקל של הגלגל? התשובה, בשני המקרים, היא לא. ולכן ממש לא משנה אם הגלגל שוקל קילו או עשרים קילו. המשקל משנה רק כאשר הקפיץ צריך לנסות ולרסן את התנועה של הגלגל, עם כמה שפחות תנועה של הגוף שמעל הגלגל (האופנוע, במקרה הזה). בהנחה שאתה, כרוכב, לא אוהב להרגיש כמו מילקשייק...
בעצם, אני אשאל אותך אחרת - למה אם שיכוך הכיווץ קשה מדי, או שאין אופצית כיווץ בכלל (מזלג קשיח, לדוגמא), הגלגל יתנתק מהקרקע בתכיפות רבה יותר ולגובה גבוה יותר? הרי עכשיו כל המשקל של כלי הרכב הופך למשקל בלתי מוקפץ, ולכן ההצמדה צריכה להיות פנומנלית, לא?

amitexc

New member
תגיד אתה רציני?

אני אתחיל מהסוף להתחלה..
מה נראה לך שהקפיץ מתכווץ בלי שמופעל עליו כוח? הוא אוגר את הכוח.

לא ככל שהגלגל יהיה כבד יותר באותה מהירות נתונה הוא יתרומם לגובה נמוך יותר.

וכן כשגלגל פוגש בשינוי בתוואי הקרקע למשקל הגלגל יש השפעה עליו, תמיד תהיה תנועה להיכן שיש ״עודף״ בכוח(אנרגיה) ככה נוצרת תנועה.

ולגבי האכזבה, תעשה לי טובה..אני לא רוצה לחשוב מה קורה כשבחורה אומרת לך חמוד,ועוד ברצינות ולא בציניות..רק מקווה שיש לך תחתונים להחלפה, אה או שאתה לא זוכה לעיתים קרובות למחמאה מפוצצת כמו חמוד.

enigo

New member
בא נסיים את הדיון כאן...

כי אם אתה טוען ברצינות שגלגל כבד יותר יעלה לגובה נמוך יותר באותו וקטור מהירות, אז באמת שאין לאן להמשיך את הדיון. זה בערך אחד הדברים הכי בסיסיים בפיזיקה (ואם כבר, אז בגלל חיכוכים, הגוף הכבד יותר יעלה גבוה יותר ויגיע רחוק יותר).
גם את הנוסחה של חוש ההומור שלך אתה צריך לבדוק לדעתי - אבל זה כבר עניין לדיון אחר.

amitexc

New member
באמת זה חסר טעם

כי אם אתה חושב שגלגלים בעלי מסות שונות יקפצו לאותו הגובה באותה מהירות נתונה אז אתה מה זה טועה אבל ביג טיים.
מצחיק שאתה מנסה לעשות את זה בסיסי כלכך כהדבר הבסיסי הוא משוואת כוחות, זה שמשום מה המשקל של הגלגל נעלם לך זה כבר משהו אחר.

לגבי החוש הומור, אם זה בידר/ריגש אותך כשכתבתי חמוד, אז אתה צריך קצת בדק בית, כי אם נסית להצחיק זה מה זה-לא הצחיק.

enigo

New member
רק כדי שאני אהיה בטוח שהבנתי...

אתה טוען שאם נשגר חפץ בזווית ובמהירות נתונים, אז הגובה אליו הוא יעלה תלוי במשקל שלו, כן? וככל שהוא כבד יותר, הוא יעלה לגובה נמוך יותר - כאשר הוא משוגר במהירות נתונה. הבנתי נכון? לא מטריד אותך בכלל שהמאסה נמצאת בשני צידי המשוואה - הן באנרגיה הקינטית והן באנרגיה הפוטנציאלית, ולכן מתבטלת?
רק רוצה להיות בטוח.
ולגבי החמוד והתגובה שלי, פספסת כל כך את הכיוון... אבל עזוב. בא נתמקד רגע בנוסחאות.

amitexc

New member
הבנת נכון

וכן דיי יצאתי טמבל רציני.
אבל מצד שני למשקל אין השפעה על התופעה הזו וכמו שאמרתי קודם שבזמן שהמתלה מתכווץ שוב אין למשקל השפעה.

enigo

New member
העניין הוא שמדובר במערכת אחת

הקפיץ, למשל, הוא אותו קפיץ גם בכיווץ וגם בפתיחה, אז אם אתה שם קפיץ חזק - כדי להחזיר את הגלגל במהירות למגע - אז אתה מקבל נסיעה נוקשה מאוד.
בקיצור, לא כזה פשוט...

למעלה