יש לי שאלת מוסר

יש לי שאלת מוסר

אני נמצאת בבית כבר שנה. לא מרצון כמובן. היה לי הריון קשה , עכשיו אני בבית עם הילד. החלטתי להתחיל לחפש עבודה. מצב השוק מאוד קשה . כמות הריאיונות הוא מאוד קטן , וכל ריאיון מבחינתי זה תקווה מחודשת. אז מה בעצם הבעיה , לא התסכול מחיפוש עבודה (ויש לא מעט) , אלא זה שרוצים ממליצים. בכל ריאיון שהייתי רצו ממליצים , לי אין ממליצים מכמה סיבות : 1. מקום עבודה אחרון , פוטרתי בגלל שהיו פיטורים בהייטק. מכיוון שפוטרתי לא חשבתי אפילו לקחת מכתב או לבקש שימליצו עלי. ועכשיו שנה אחרי לא נשאר כמעט אף אחד מהצוות שלי. פירקו את הצוות ורובם עזבו. 2. מקומות עבודה אחרים - זה היה ממש מזמן , כמעט 5 שנים שממש אין לי קשר איתם. זומנתי לריאיון שאני ממש רוצה להתקבל לעבודה שם , אך ביקשו ממני ממליצים. ומכיוון שאין לי ממליצים , החלטתי שנמאס לי וביקשתי מבעלי שישקר בשבילי ויגיד שהוא היה הראש צוות שלי במקום עבודה האחרון. הוא לא הסכים ואמר שזה לא מוסרי . אז אמרתי לו שהרבה עושים את זה וזה בסך הכל ממליץ . ממליץ זה דבר מאוד שולי (ולדעתי מיותר) , וממליץ לא יכול לקבוע אם אני יהיה טובה בעבודה. אני מאוד מאוכזבת , אני הייתי עושה את זה בשבילו בלי לחשוב אפילו. ובמיוחד שאני יודעת שקשה למצוא עבודה. רציתי לדעת מה אתם חושבים , האם זה באמת לא מוסרי ? האם זה לא יפה מצידי לשקר כך? ואני רוצה לציין שאין באפשרותי לקבל המלצות ממקום עבודה קודם.

yair24

Member
שאלה אחרת

למה שלא תתקשרי למישהו שהיה איתך בצוות ותבקשי ממנו לתת את המספר שלו לבוסים החדשים שלך?

כי קודם כל רוצים לדבר עם הבוס ולא

עם עמית לעבודה . דבר שני האדם היחיד שנשארתי איתו בקשר מהצוות נסע לחו"ל מטעם העבודה.

dvdscr

New member
לא מוסרי? אולי.

אבל כולם עושים את זה. הרי אם מישהו נותן לך ממליץ הוא מתדרך אותו טוב טוב קודם לגבי מה הוא צריך להגיד אז אני מניח שאם בעלך יגיד משהו דומה בשבילך פעם אחת זה יהיה בסדר.

yair24

Member
חשבת על לנסות

ליצור קשר עם הבוס מהחברה ההיא? או שזה לגמרי לא בא בחשבון? כי את הפתרון שלך אני לא הייתי עושה...

® רן

New member
הדעה שלי

1. לא מסכים שממליצים זה דבר שולי ו/או מיותר. כמעסיק, חשוב לי מאוד לדבר עם אנשים שעבדו עם המועמד הפוטנציאלי. נכון שבד"כ כל אחד יתן את הממליצים שהוא חושב שיתנו עליו המלצות טובות - אבל עדיין גם מהם המראיין יכול ללמוד הרבה על המועמד ולקבל ביטחון לגבי העסקתו. בהיי טק, אין כמו המלצות של עמיתים לעבודה - רק הם יכולים לתת חוות דעת אמינה. זו אינדיקציה חזקה לפחות כמו רושם בראיון עבודה. 2. קבלה לעבודה על בסיס המלצות מפוברקות כמוה לדעתי כקבלה על סמך תואר מפוברק או נסיון מפוברק. זה פלילי. אלא אם כן את חברת כנסת מטעם ש"ס, אני לא ממליץ לך לנסות את זה. אם תתני ממליץ מפוברק, וזה יתגלה אח"כ (ועולם ההיי טק הישראלי מספיק קטן שיש סיכוי טוב שזה יתגלה), את במקרה הטוב יכולה לעוף מהעבודה באותו יום ובלי פיצויי פיטורין. 3. אז מה כן עושים? אומרים את האמת. עבר הרבה זמן, החברה התפרקה, איבדת קשר עם חלק מהאנשים. דברי עם מי שיש לך קשר איתו, תבדקי שהוא/הם מוכנים להמליץ, ותני את שמותיהם. חו"ל זה לא מחסום - אני התקשרתי לממליץ באוסטרליה וניהלתי שיחה של חצי שעה. זה לא הרבה יותר יקר משיחה לפלאפון. אם אין לך של ממונה ישיר, תני כממליצים עמיתים לעבודה, אנשים ממחלקות אחרות/מקבילות - כל מי שיסכים ויכול לתת דעה הוגנת. למקום העבודה תסבירי בדיוק את הנסיבות ותראי שאת מתאמצת לפתור את הבעיה, ושיהיה בהצלחה.

רן , כמה דברים

אם רוב הדברים אני מסכימה איתך בהחלט , ואם היתה לי אפשרות אחרת לא הייתי פונה לדרך זו . כמה דברים:
בתור אחת שבמסגרת עבודתה דיברה עם ממליצים , אני יכולה להגיד לך בוודאות שהרבה אנשים עושים את זה . נכון לפעמים עולים על זה ולפעמים לא עולים על זה. כמה פעמים דיברת עם ממליץ וקיבלת המלצה מצויינת " הבחור מבריק" וכו' אבל בתכלס הוא לא היה כל כך מבריק? ומה יקרה אם אדם שראיינת ומצאת אותו מתאים הן מבחינה מקצועית והן מבחינה אישית , אבל אין לא ממליצים , כי הוא הסתכסך עם הבוס הקודם שלו ולכן רוצה לעזוב , לא תיתן לא הזדמנות? הרי הבוס שלו ילכלך עליו , אבל הוא אדם מוכשר. אין להמעיט בערכם של ממליצים , אבל יש להתחשב בהם בערבון מוגבל.
המצב כל כך קשה , שלי אין בעיה לשקר , אני לא הולכת לגנוב. אני בסך הכל רוצה לעבוד, ואם הגעתי למצב שאני צריכה לשקר (וכן , אולי זה שקר גדול , הרי הרבה אנשים עושים את זה ) , אז אני מוכנה לשקר.
האמת ? האמת היא שאין לי ממליצים שימליצו עלי. המקום עבודה האחרון שעבדתי בו פיטר אותי . הפיטורים אומנם לא היו בגלל שלא עבדתי טוב , אלא פיטורי הייטק לשם התיעלות. אבל עדיין אני לא רוצה שמי שפיטר אותי ימליץ עלי. והמקום העבודה הקודם היה לפני שלמדתי וזה היה מזמן. אז כל מה שנותר לי לעשות זה להגיד שאין לי ממליצים. האם אתה היית מקבל מישהו בלי ממליצים?

® רן

New member
תשובות

1. אם הוא הסתכסך עם הבוס הקודם שלו, אין לי בעיה שיתן בתור ממליץ מישהו אחר. חייב להיות מישהו בעבודה שלו - ממונה, עמית או כפיף - שהיו לו איתו יחסים טובים ושהיה מוערך על ידו. ואם אין אפילו אחד כזה - אני לא אעסיק אותו. חשוב גם לראות איך הוא מציג את הסכסוך ביניהם. לגיטימי להגיד שהיו חילוקי דעות, ואפילו שבעקבות חילוקי הדעות הוא התפטר/פוטר - אבל לא לגיטימי ללכלך ולהשמיץ. כמו כן, תלוי כמה פעמים זה קרה. אם אותו אדם פוטר מ 5 מקומות עבודה בנסיבות דומות של סכסוכי עבודה, אולי הבעיה אצלו ולא אצלם? 2. האם אני הייתי מקבל מישהו ללא ממליצים? אולי. תהליך קבלה לעבודה הוא שקלול לא מדעי ולא מדויק של הרבה גורמים. ציונים בלימודים, נסיון קודם, רושם בראיון מקצועי, רושם בראיון אישי, ממליצים - כולם ביחד מצטרפים לתת תמונה על המועמד. בסופו של היום, יש מספר משרות לאייש, מספר מועמדים מתחרים, וצריך לבחור את הטובים ביותר לפי הנתונים הידועים. ייתכן שיתקבל אדם ללא ממליצים אם בשאר הקריטריונים הוא היה מעולה, אבל יהיה לו יותר קשה. אני חוזר ומציע לך להגיד את האמת למקום העבודה, ולנסות בכל זאת לאתר מישהו במקום הקודם שיהיה מוכן להגיד מילה טובה - גם אם הוא לא בעל התפקיד שאותו ביקשו ממך להביא. לדעתי (ששווה בדיוק את מה ששילמת עבורה), זה עדיף בהרבה מלא להביא כלום או לפברק ממליצים שישקרו עבורך.

cvjob

New member
תשקרי בלי לחשוב פעמיים.

מה עדיף? להתפעם בדיעבד??? זה לא עובד!

pixiER

New member
זהו בדיוק המוסר...

את תוכלי לישון בשקט אחרי שתתקבלי למקום העבודה בידיעה ששיקרת?אם כן, כנראה שאין לך בעית מוסר בעניין הזה, ואת מספיק נואשת כדי לעשות הכל כדי לקבל את העבודה, ואולי זה הפתרון בשבילך. אני לא הייתי ישנה טוב בלילה, אבל אולי אני עוד לא מספיק נואשת...:-S הציעו לך פה כמה פתרונות, אןלי כדאי לנסות אותם קודם, לפני שממש משקרים...

dc24

New member
זה מזכיר לי

את התוכנית החדשה של גלית גוטמן "משחק מקדים". מדברים שם עם האקסים ואקסיות. נו בחייכם.... ולעניינך : תשקרי. כולנו מכירים גם את המצב שמסתכסכים למשל עם המנהל הקודם והם מבקשים דוקא אותו בתור ממליץ. זו בעיה כי הוא ישרוף אותך. (מראיינים - לתשומת לבכם)

מה הקשר למוסר בכלל?

את מחפשת עבודה כדי להתפרנס, נכון? את רוצה לעבוד בתעשייה שמפטרת עובדים ללא היסוס, גם אם יש מליארד דולר בקופה (ראו מקרה קומברס). בתעשייה הזו יעיפו עובד וישכרו מישהו זול יותר גם אם לוותיק יש שלושה ילדים לפרנס והוא השקיע את מיטב שנותיו בחברה. בתעשייה הזו יורידו שכר וידרשו מהעובדים לעבוד שעות נוספות ללא תמורה, ועוד כהנה וכהנה התנהגויות "מוסריות". אז את מתלבטת בסוגיה המוסרית אם לתת ממליץ פיקטיבי? באמת!

למעלה