בלי לחץ !
ראשית, נקרא לפעולה שתיארת, של חסימת האף (עם היד) ודחיפת אויר בדרכי הנשימה, בשמה הנכון. לא מדובר בשחרור לחץ, אלא בהשוואת לחצים. הצולל משווה את לחץ האויר הנמצא בחללים פנימיים של הגוף, במקרה זה באזניים ובסינוסים, ללחץ הסביבתי/חיצוני, שמתגבר ככל שמעמיקים (או בנסיעה במורד ההר). למען הקיצור נקרא לפעולה הזו: פימפום, וכל צולל לומד עליה בשיעור הראשון של הקורס הראשון - כך שלא ארחיב לגביה כאן. לשאלה שלך, יכול להיות שמדובר במצב בו המעברים מחלל הפה והאף אל האזניים צרים ואולי סתומים משהו (אם באופן זמני, לדוגמא מהצטננות וגודש, ואם באופן כרוני, שאז זו באמת בעיה). מעבר לפימפום כפי שתיארנו אותו (וגם הוא צריך להיעשות בעדינות, ואף פעם לא בכוח, שלא תגרום נזק לאוזן), ממליצים על שילוב של טכניקה נוספת, כשהמטרה לפתוח את המעברים הללו ולאפשר לאויר לזרום ביתר חופשיות. בספרי הלימוד מספרים על "הזזת לסתות" וגם פעולה של בליעת רוק - כל זה בשילוב פימפום (עדין). לכל אדם מבנה אחר ותגובה שונה, כמובן. רק בשלב מאוחר יחסית בחיי כצולל, גיליתי, במקרה, שלי מספיק לקבע את הלסת התחתונה קדימה, להשאיר לחץ מסויים מופעל עליה (זה נראה מוזר מתחת למים, כמו כלבלב שחורק שיניים, ופיית הוסת כמעט נשמטת) - ואז אני מסוגל להעמיק, איטית, מבלי שאצטרך לפמפם כלל, או בשילוב של נשיפה מזערית מהאף לתוך המסיכה. ויכול להיות גם שאתה מצליח לפמפם ולא מודע לכך. ענייני פימפום הם לעיתים לרוב קשים להדגמה למי שמעולם לא צלל. נתקלתי כבר במקרה של ילד שבמהלך הקורס הבחנתי שהוא כמעט ולא מפמפם, ואחרי כמה צלילות תיאר סימנים של מעיכת אוזן תיכונה (המונח למה שקורה כשלא משווים לחצים). הסתבר לי, בעזרת אביו, שהוא "סובל" מתופעה רפואית לא-שכיחה אך מוכרת, שבה הבן-אדם כמעט ולא מרגיש כאב. הוא פשוט לא פימפם כמעט - כי לא הרגיש את הכאב שרוב הצוללים מרגישים אם העמיקו מבלי לפמפם - בעת שעור התוף נדחף ונמעך כלפי פנים. מה ש"יפה" בצלילה, לצורך העניין, הוא ששינויי הלחץ הם מהירים מאוד, משום שלא מדובר באויר אלא במים, וכל מטר בההעמקה מורגש מייד אם לא מפמפמים נכון. אני הייתי מציע לך - אבל אחרי שתיגש להתייעץ עם רופא אף אוזן גרון שגם מבין בצלילה (או "רופא צלילה" של ממש) - לנסות צלילת היכרות. תוכל להסביר למדריך את הבעייה שלך, ולציין בפניו שאתה מעוניין שמטרת הצלילה תהיה להבין ולהרגיש השוואת לחצים נכונה, מעבר להנאה מהצלילה לכשעצמה. צלילת היכרות כזו תאפשר לך להתנסות, לפני הקורס ועם מדריך שמרוכז רק בך, במה שניסיתי להסביר כאן. אני בטוח שיש בפורום מי שיפנה אותך לרופא צלילה נגיש, בכל אופן.