יש לי שאלה

יש לי שאלה

שלום רב! רציתי לשאול שאלה שמטרידה אותי מאוד... בזמני הפנוי אני מצירת המוןועתה עובדת על עבודה הכוללת בתוכה סמלים כגון צלב. הרגשתי חוסר יכולת לקדם פרויקט זה. הדבר הרתיע אותי מאוד. על אף שאני יודעת כי מדובר בביטוי של נושא מסויים-שאינו קשור לאורך חיי ולאמונתי. מה אומרת ההלכה בדבר ציור סמלים וסממנים נוצרים ופאגנים? אשמח ואודה מאוד עם אוכל לקבל תשובה לנושא זה...

mgb

New member
אמנות אסורה

בס"ד שלום לך! אני מניח בתשובתי ששאלת על מנת לקיים ולא להתעניינות ועל יסוד זה אני משיב: אמנות יהודית קיימת זה מאות שנים. לא חסרים מוטיבים יהודיים כשרים בלי קונוטציות שליליות או אסורות. הנני מצייר ואומן בעצמי ואני בהחלט מודע ומבין את התשוקה לייצור אמנות לשם האמנות אף שיש בה אקורדים שליליים. אבל.. לו הפרוייקט היה במסגרת מסויימת או כפרנסתך ולא אפסוק לך כעת כי אין זו השאלה כעת היה מקום לעיין אם כי מסופקני אם היינו מוצאים היתר. אבל כאמנית פרטית היוצרת אמנות מתחום ובנושא שבחרת בעצמך לעצמך אינני מבין מדוע לא ניתן לשנות את הנושא (אינני יודע באיזה שלב את בפרוייקט ואני מדבר בעיקרון!). שהרי איש אינו מחייב אותך דווקא לנושא כזה או אחר. עצם הכנסת מוטיבים מדתות אחרות בייחוד שעל פי הרמב"ם הנצרות היא עבודה זרה (לעומת האיסלם למשל שדעתו שאיננה ע"ז) היא אסורה והיא נקראת בלשון התלמוד והפוסקים "אביזרייהו דעבודה זרה". אשר על כן: אם ניתן וכך צריך שני את נושא הפרוייקט או לפחות הימנעי מלהכניס מוטיבים שלשמם ובגללם נשפך דם יהודי כמים אלפי שנים מעבר לאיסור ההלכתי. בברכה ובהצלחה רבה מגב

אמנות אסורה?

שלום ותודה רבה על תשובתך... כפי שאמרת בעצמך לא חסרים מוטיבים יהודיים כשרים בלי קונוטציות שליליות או אסורות. אני כשלעצמי חוקרת עתה במסגרת עבודת גמר את מקומם של אל השמש וגלגל המזלות במרכזם של לא מעט רצפות בתי כנסת בתקופות המשנה והתלמוד.מדומני כי לא ייתכן וחכמי התקופה לא היו ערים ואף מעורבים באופן רב באקונוגרפיה הנשקפת מרצפות בתי הכנסת שלהם... והאם ניתן להגיד לי שאותם חכמים, אשר העשירו את היהדות בצורה כה משמעותית, עסקו בעבודה זרה? כמובן שלא! מי כמוך יודע, כמו כל אמן באשר הוא, שהצורה בה מעמידים את האוביקט היא ללא ספק חלק משמעותי במסרים שרוצה להעביר האמן לגבי אותו אוביקט- בדיוק כמו שנעשה בקומפוזיציה של אותם בתי כנסת עליהם אני חוקרת ועוד הרבה מעבר לזה...חכמי תקופת התלמוד והמשנה היו ללא ספק דתים בכול מובן המילה והסמלים האלילים שהיו בבתי הכנסת שלהם הם ביטוי למה שנולד מהויכוחים עם דתות אחרות, ויכוחים פנים קהילתים ומשמעויות נשגבות אך בוודאי שלא עבודה זרה. אינני נערה דתיה אולם אני יהודיה ובעלת אמונה חזקה. הפרויקט שאני עושה הוא ביוזמתי וביוזמתי בלבד- אך אין בו שמץ של התבוננות בצלב ממבט של סגידה ופולחן... אני מסתכלת עליו ממבט שונה לחלוטין שאינו מבטא חלק מחיי ומהסמלים החשובים בחיי. אני מודעת לקונוטציות שהצלב מעורר בך וכמובן שגם לי הוא עושה זאת... אולם, במחילה ממך, הרשה לי להשוות זאת לנושא שונה לחלוטין אם כי גם דומה מאוד: האם לא תצייר אדם נאצי בגלל שזה רצח שישה מיליון מבני עמך?.... אינך מתכוון לתאר אותו ממבט מעריך חלילה אלא ממבט של תיאור שאינו שונה במובן זה מאותם אלפי ספרים שנכתבו על נאצים מידי יהודים. הרי אמנות היא סוג של תיעוד, בדיוק כמו ספרים ואני מודה בכול ליבי על אותם כול ספרי השואה ומלחמת העולם השניה שמלמדים אותי ללא הפסקה וגורמים לי לא לשכוח דברים! ציורים מבחינה זו הם לא שונים בעיני.... האם אסור לי לכתוב על היטלר בגלל שהוא רצח מיליונים מבני עמי? האם אסור לי לתעד דרך עיני שלי נושא שמעורב בו צלב בגלל שהוא סמל לא יהודי? אשמח מאוד לשמוע מה תאמר בנושא, בכבוד רב, ורדית

אופירA

New member
מנהל
עלייך להבין

מותר לכתוב על השואה, זה חשוב מבחינה תיעודית, והעובדה שהכתיבה נעשית באופן אמנותי אינה פסולה, משום שזו הדרך להביא אנשים לרצות לקרוא, ולכן זה משיג את מטרת התיעוד, מלבד העובדה שפעולה אומנותית מביאה לביטוי עצמי של היוצר. מותר גם לכתוב על הקב"ה ולתאר את מידותיו. ולכן מותר לתעד דרך עינייך את הנושא שאת מדברת עליו. אבל לצייר את הצלב - אסור. לכתוב את שמותיו המפורשים של הקב"ה - אסור. לצייר אדם עירום אסור - למרות שיש בכך ביטוי עצום לכל מיני נושאים ועניינים. להגיד מילים גסות - אסור, למרות שלפעמים רק המילים הללו מסוגלות לבטא את מה שאני מרגישה. הקב"ה ברא את רוחו של האדם חופשית, והוא מעוניינת שהיא תישמר כזו. לכן קבע לה גבולות ומסגרות, בזכותן היא תישאר חופשית. האדם שיפרוץ את הגבולות על מנת לשחרר את רוחו החופשית לכל עבר, יגלה שהיא תאבד לו ולא תהיה ברשותו יותר. לאומנות צריכות להיות מסגרות כדי שרוח האמן תישאר חופשית להתבטא ככל העולה על רוחו - עד הגבול. לאומנות אין רשות לפגוע ברגשות של בני אדם ושל ציבורי בני אדם, והפולמוס בעניין ידוע לך וברור. לאומנות אין רשות לפגוע בבריאותו של אדם או של ציבור. ולכן לאומנות אין רשות לעבור עבירות הלכתיות, והאומן יהיה חופשי לפתח את אומנותו במסגרת הגבולות ששם לו הקב"ה יוצר כל אדם.

mgb

New member
אמנות ..כן יש גם אסורה!

בס"ד שלום לך ורדית! כפי שחששתי זו התעניינות ולא לדעת על מנת לקיים וחבל לי על כך! אגיב בקצרה לאור אכזבתי על דברייך: ציינת בנשימה אחת "אל השמש" עם "גלגל המזלות"..מעניין! הראשון מעולם לא היה מוטיב יהודי והשני יסודו בקבלה ובתורת הסוד.. ובכלל, אינני יודע על איזה פסיפס או ציור את מתכוונת אבל הכלל הוא כך: את יכולה למצוא גם צלב בחפירות הר הבית מתחת לקודש הקודשים אבל היתר לצייר עבודה זרה זה לא יתן לך! גם אם תמצאי אלפי ציורים במוטיב אסור כזה או אחר האיסור בעינו עומד ואות אחת מהתורה לא תשתנה! לגבי נאצי ימ"ש.. לא לעולם לא אצייר ולא אצלם ואפילו לא אסתכל על תמונת רשע וכל שכן גוי שונא יהודים רוצח מובהק!! וזו הלכה ולא אמוציה שלי!! ביהדות כלל עתיק בעל פרספקטיבה רחבה ולענייננו: "אין המטרה מקדשת את האמצעים" בשם האמנות לא הותר לעבור עבירות ולא יועיל אף הסבר וכוונה טובה. (במרכאות וללא מרכאות). עד כאן דבריי! היי ברכה וחישבי שוב בייחוד בעומק נפשך: מה ממריץ אותך להתעסק עם מוטיבים כאלה כתחביב? מגב בברכה

תודה!

ממריץ אותי לעסוק בכול נושא שמעניין אותי ואולי עקב כך אני שוטה... ואכן מסכימה אני איתך שיש עם זה טיפשות וגם חוסר גבולות כפי שנאמר כאן קודם. השאלה היא רק מי קובע את הגבולות הללו... ואני מבינה כמובן שכנראה בשביל כול אחד מאיתנו הם שונים, אך, ברשותך, אני עדין לא מבינה מדוע דברי אכזבו אותך ומדוע אני נחשבת בעינך לפושעת שעוברת כאן על איזו שהיא עבירה? איך תעביר לדורות הבאים את שנאתך העזה לנאצים, את רצונך שלא יחזור הדבר לעולם, אם לא תבטא זאת בצורות שונות?... כתיבה, אמנות פלסטית? אולם אני כמובן מבינה את מה שאתה אומר ומכבדת זאת מאוד- ענית לי על שאלתי הראשונה ואני מודה לך על כך מעומק ליבי.לקחתי את דבריך לתשומת ליבי ואבדוק מהם הגבולות הנכונים בשבילי ביצירה. שוב תודה, ורדית נ.ב. אשר לאל השמש תוכל למצוא אותו במרכזו של גלגל המזלות בבית הכנסת שבציפורי, בחמת טבריה, בית אלפא ובעוד מספר מקומות. ואכן אני מודעת לכך שגלגל המזלות הוא גם בעל מקור יהודי... אך יש בו האנשה של עונות השנה, כאלו היו הם אלים ונערים עירומים שכלל לא מצפים למצוא אותם במקום זה.

mgb

New member
גבולות האמנות

בס"ד בוקר טוב לך ורדית! חלילה לא טענתי שאת פושעת כלל! שאלת אם מותר, אמרתי שאסור, מכאן והילך בחירה שלך! גם לא טענתי שזו טיפשות לכל היותר רמזתי שאין זו בחירה יהודית נכונה ואין לך כמו היהדות השואפת והעשירה בכלים להנחלת ערכים לדור הבא ודווקא מהטעם הזה יש לשמור על כללי ההלכה, פשוט שיהיה מה להעביר לדורות הבאים, אם כל דור נשנה פרט כזה או אחר מההלכה, העברנו משהו?! אכן, ישנם גבולות ולא רק לאמן אלא לכל אחד בתחומו. כך למשל ההלכה מגבילה שיבוט בני אדם למרות החכמה והחדשנות המבריקה שבהמצאה והגילוי הזה מתחום ההנדסה הגנטית.. לגבי "אל השמש": תביני, מציאת ציור עם מוטיב אסור היא לא ראיה שמותר גם אם נמצא בבית כנסת. אינני בקיא בתחום אבל תהפוכות שונות עברו על העם היהודי ולא מן הנמנע שנשתרבבו מוטיבים זרים אף אל תוך בתי הכנסת. יתכן ובית כנסת מסויים היה מקום פולחן של כת שפרשה מהיהדות ולכן כללי ההלכה המקוריים והמסורתיים לא נשמרו. לכן מציאות מוטיב זר ואסור לא מקבל "הכשר" בגלל מיקום הימצאו ויש תמיד לבדוק מול ההלכה אם מותר הדבר. בברכה ובהצלחה! מגב

orit37

New member
נחל ורדית, עזבי אותו

הוא שולח אנשים ממקום למקום ועונה להם רק בצבעים שונים שאלתי שאלה בפורום חוזרים בתשובה הוא, הוא אישית שלח אותי לפורום לשאול את הרב, כאן הוא הפך לרב, ענה לי ואף שלח אותי לקרוא את השאלה שלך... עזבי אותך, יש לבן אדם שיגעון גדלות או משהו כזה, לא יכול לענות בפעם הראשונה, ממש אבל ממש לא רציני

kren2

New member
המנהל רציני מאוד !

בס"ד בפורום חוזרים בתשובה הוא מנהל הפורום ודי בכך ששאלתך עונה לקטגוריה של פורום זה לשאול את הרב ותסכימי איתי שהנושא של השאלה ממש לא קשור לחזרה בתשובה ? בפורום הזה הוא עוזר מנהל ולא מנהל פורום (צבע אדום עוזר מנהל ) .

mgb

New member
תגובה לאורית

בס"ד שבוע טוב לך אורית! אני רואה שלא נחת בשבת.. הביטי, אינני יודע מה קשור ל"שיגעון גדלות" אבל לפחות הרשי לי להסביר לך מעט על פורומים בכלל ועל שלושת הפורומים שאני פעיל בהם ולא שאני מרגיש חובה על כך אלא אינני סבור שהטענות צודקות וזכותי להסיר ממני לעז מיותר: כפי ששמת ודאי לב אני מנהל בפורום "תורה שבעל פה" וב"חוזרים בתשובה -תמיכה" ובפורום "לשאול את הרב" אני עוזר למנהל. לא חדש שבכל פורום נכנסים לשאול שאלה שאיננה מתכני וענייני הפורום וכל מנהל ועוזר מנסים להפנות את השואלים לפורום המתאים. כיון שאני מוכר בשלושת הפורומים יש שלא שומרים על כללי הפורום מחוסר תשומת לב שאלות בתושב"ע בפורום "לשאול את הרב" ושאלות הלכתיות ב"תושב"ע" או בפורום "חוזרים" הדבר נעשה מידי פעם אם כי אינני מקפיד על כך ביותר ויודעים שאני או אחרים בכל מקום יענו. אבל היות שלאחרונה התרבו שאלות הלכתיות בפורום "חוזרים" החלטתי לאכוף מעט את כללי תכני הפורום. משום מה מצאת לנכון לראות ב"עין רעה" את הפנית שאלתך ועוד ניסית לקומם את "נחל ורדית" נגדי, אין בעיה אבל שמא תאמרי לי מדוע הפכת להיות מנהלת האשכול שלי ולגעור בי את תיפקודי? כלום פעלתי דבר שאינו מקובל ואינו ראוי?! בתשובתי אלייך מצאתי לנכון להעשיר את ידיעותייך בנושא קרוב לשאלתך והפניתי אותך לתשטבה דומה וגם זה מצאת לחיסרון.. ככה זה כשישנה "עין רעה"!! לא מצפה ממך לתודה על תשובתי, את כללי הנימוס האלמנטריים יש לקבל בבית או בביה"ס או בחברה שאת חיה אבל להטיל רפש זה לא מקובל באף חברה מכובדת! נכון שעניתי לך בפורום "לשאול את הרב" אבל אינני המשיב היחידי שם אלא שלא רציתי לעכב את התובה לשאלתך ומיהרתי בעצמי להשיב, מה רע בכך? "עין רעה" היא המידה הפחותה ביותר שישנה בבני אדם, ולצערי חשפת את קיומה בך בכמות מביישת!! חישבי נא על הדברים ונסי לכלוא אמוציות לא רלוונטיות! בברכה מגב

orit37

New member
טוב אז זו תגובתי אלייך

סייג לחכמה שתיקה, אני לא ארד לרמה שלך ואגיב על דברך לא אתה ולא אלף כמוך יעירו לי על חינוך, אם יש עלי "עין הרע" אני מאחלת אותה לך... אני בזה לך, למה שאתה מייצג, למי שאתה ולכל הדומים לך!!!! שלום ולא להתראות

mgb

New member
אם "סייג לחכמה שתיקה"..

בס"ד אם כן, מה עלי להסיק אם דברת? דבר נוסף לא אמרתי "עין הרע" אלא "עין רעה".. הערות על חינוך: באמת מיותר להעיר לך, התנהגותך למופת!! דבר אחרון גשי בהזדמנות לרופא עיניים, אני כאן "אדום" ולא "כחול". כל טוב

למעלה