יש לי שאלה...

פרפציוניזם

עשיה אינה חשיבה, אבל מהירות העשיה מותנית במהירות החשיבה (ובגורמים נוספים). גם פרפקציוניזם הוא בסופו של דבר סוג של חשיבה, כזו שבודקת את עצמה שוב ושוב, דבר שמאט את הביצוע. כשהפרפקציוניזם מוגזם וחסר פרופורציה, ההאטה אינה פונקציונלית וכבר אינה תורמת לאיכות הביצוע, ולפעמים גם יוצרת רתיעה ועיכוב לא ענייני בביצוע.

תיקתקית

New member
מהירות

ניסיתי לחשוב איזה מקרים יביאו לאדם שמחשבותיו "מהירות", אבל כתיבתו איטית. ואז חשבתי - מה זו מחשבה מהירה? כמה רעיונות: חשיבה אסוציאטיבית היא חשיבה "מהירה". כל מחשבה קושרת למחשבה אחרת, ואני *כן* חושבת שהאסוציאציות באות במהירות, כלומר חשביה אסוציאטיבית מעצם הגדרתה תהיה חשיבה מהירה - ורק כדי להסביר עוד טיפה: אין אדם שיקשר בין מחשבות (בצורה אסוציאטיבית) לאט, כי אז זו כבר לא תהיה חשיבה אסוציאטיבית. לעומתה, יש הסקת מסקנות, שיכולה לקחת זמן - אבל זה משהו שניתן לאמן. והנה עוד שאלה - אם ניתן "לאמן" את המוח שיחשוב ויסיק מסקנות במהירות, ויקשר בין עובדות, האם חשיבה מהירה היא תוצאה של תרגול, ומי שחושב "לאט" בעצם משתרך מאחור, ונאבד אי שם בבית ספר היסודי, כשתרגלו הסקת מסקנות? והאם חשיבה כזאת היא מולדת? או נרכשת בגיל צעיר (צעיר יותר מגיל בית ספר יסודי). כי אם כן, יהיו ילדים שיבואו מוכנים ויסיקו מסקנות מהר. עכשיו, אדם שחושב מהר ומקשר, איזה סיבות יש לו לפעול לאט? 1. נכות, פיזית, מה שיגרום לכתב לא מובן וגם לדילוגים על אותית (כמו שחנה אמרה) כי האדם מנסה להתגבר על המגבלה שלו. 2. נכות נפשית, והכוונה היא אינה למחלת נפש אלא לפיגור. אבל כאן הנושא הרבה יותר עדין. אם אדם מוגדר בתור "מפגר", האל יכולות הקישור שלו מתורגלות? ונניח שכן. לדעתי, לאדם כזה יהיה כתב אלים במיוחד, כי הוא עצמו אלים - הרי הוא כל כך רוצה לבטא את מה שבראש שלו, ולא מצליח. תסכול. ובסיכום, אדם שיש לו איזושהי מגבלה שגורמת לו לפעול לאט (מפני שאני חושבת שאם אדם חושב מהר ומכורח פועל לאט - לא מרצון!), תלוי באופיו ובמצבו איך יתמודד איתה. ומה עם אנשים שבוחרים לחשוב מהר ולפעול לאט? או שהם רגועים, או שהם שקולים, או שניהם
. ואז, הכתב יהיה מהיר ומקושר על כל סימני המהירות, (ואני לא בקיאה בהם) אבל פחות על סימני הפזיזות - כלומר, אדם שחושב מהר, אבל גם בוחן את מחשבותיו והמסקנות שהגיע אליהם. אני חושבת שבתב כזה יהו הרבה קישורים ביו האותיות, אבל הכתב יהיה ברור וקריא. דיון מעניין!

על אף שאני מבינה את הצורך למצוא

הגיון רציף ומכליל של תופעות, נורא קשה לי עם הצורך להגדיר ולהכליל. אני עדיין מחזיקה בדיעה שבסופו של דבר כל אדם לגופו. יש תרכובות של אנשים שהם גם אימפולסיביים וגם עצלנים, ולכן הם גם מהירים וגם איטיים ואז הסיבות הן אולי רגשיות יש אנשים שהחשיבה עצמה לא יעילה אצלם ולכן לוקחת הרבה זמן יש עניין של טמפרמנט דבר אחד כן מקובל עלי באופן מלא: יש אנשים שמהירות אצלם היא נושא מרכזי (בין אם הם איטיים ובין אם הם מהירים) ויש אנשים שהמהירות לאו דוקא משחקת תפקיד מרכזי במערך האישיותי שלהם.

למעלה