יש לי שאלה ...

יש לי שאלה ...

השאלה היא די כללית - ישנן המון תרבויות ועמים בעבר ( וגם בהווה ) שמעבירים מסורות שלמות בעל פה במשך מאות ואף אולי לעיתים אלפי שנים . אני מניח שבתרבויות הללו היו אנשים מסויימים - מנהיגים , כוהנים , זקני עם שתפקידם היה לפקח במובן מסויים על העברת המידע הזה , לקבוע אסיפות ומועדים שבהם יוקדש זמן לסיפור הדברים וכדומה . עכשיו שאלתי היא - אם אני אבוא ואשאל בן שבט כלשהוא באפריקה ( סתם קפץ לי לראש ... ) מי היו אותם אנשים לאורך הדורות , האם תוכל לנקוב לי בשמותיהם בצורה ריצפית לאורך מאות בשנים , האם ישנם כתבים מסויימים שבהם שמות המנהיגים הללו מופיעים בצורה ריצפית , כך שניתן לראות בצורה מסודרת ( לפחות בתור טענה , בלי לדעת אם אכן כל האנשים הללו היו קיימים ) לאורך אלף שנה את כל שמות האנשים ההם - מה הוא ישיב לי ? האם הוא יידע ?

מממ...

אולי אנשים לא עונים לי כי השאלה לא ממש קשורה לפורום הזה ... אני לא יודע , אולי בגלל סיבות אחרות ... בכל אופן שאלתי היתה על מנת להבין אם רציפות שמות מנהיגים בקרב זיכרון עם / תרבות כלשהיא - בעל פה וגם מעט בכתב ( כמו סיפרי התנ"ך , למשל , אשר מתארים בצורה ריצפית את שרשרת דורות הנביאים והמלכים ) מבטיחה כי אכן האנשים הללו היו קיימים ואף מקנה אמינות מסויימת לתוכן הדברים שהמנהיגים דאגו להעביר ( אירועים היסטוריים קדומים של העם וכדומה ) . שוב - אשמח מאוד אם מישהו יוכל להתייחס לדבריי .

almog4

New member
"בין זיכרון, זהות והסטריה"

זהו שמו של המאמר (מאת רון בן יעקוב )- באתר "האייל הקורא" - שמתייחס לנושא. הקישור למאמר מצורף למטה. אחרי שתקרא את המאמר - קרא גם את התגובות, הן רלוונטיות.
דני

תודה על התגובה ...

קראתי את המאמר כבור שבוע שעבר ( מצאתי אותו בגוגל ) . המאמר באמת מסביר יפה את עניין המסורות שבעל פה והזיכרון של כל עם אשר מעוצב ומישתנה במהלך השנים אבל אולי לא היתה מספיק התייחסות לעובדה שמציין הרמב"ם בקישור שהבאת שכל שלשלת הקבלה ביהדות במהלך הדורות ידועה לנו , דבר שאולי אי אפשר להגיד על מסורות של דתות אחרות או מסורות בכלל של עמים שונים - ואולי דבר זמ מחזק את האותנטיות של התכנים המועברים . מה דעתך ?

almog4

New member
זהו בדיוק, ש

ששרשרת העברת המידע לפי הרמב"ם אינה אמינה (מבחינה מדעית/מחקרית). כמובן - שעם אמונה אני לא מתווכח. (לא בפורום הזה). אבל אין ברשותנו את הרישום שהיה בפני הרמב"ם, אם היה. אין לנו גם תיעוד או עדות מוצקה על קיומו. למעשה אין לנו כלי (מדעי/מחקרי) שניתן לחזור ולבדוק אותו, על-סמך ביסוס עובדתי כלשהו, ולהגיע לאותם ממצאים (ולכן הוא ייקרא "מחקרי") - בעניין שרשרת ההעברה. או שאתה מאמין, ומקבל את מה שהרמב"ם אומר (ואין חולק על כך שהוא היה גדול בתורה ומגדולי הדור), או שלא. אם תבחר להאמין - לא תהיה היחיד. הרבה אנשים מאמינים. ואם נכנסנו לעניין האמונה, אז הרי יש יותר (מליארד יותר) אנשים שמאמינים שישו היה. ושאלוהים נגלה אל אימו בחלום והכניס אותה להיריון. האם מישהו היה בחדר המיטות של מריה באותו רגע? אני מסופק. וגם כאן - כמו באמונת שרשרת ההעברה של תורה שבע"פ (להבדיל) - או שאתה מאמין, ואז אין לך בעיה, או שאתה לא מאמין, ומתייחס לזה כאל אגדה אורבנית יפהפיה - שמסיבות רבות ושונות הפכה לאמונה. אני לא פוסל אמונות, יש בהסטוריה מקום רב גם לסיפוריו של עם (או דת) על היווצרותו. אני רק זוכר להתייחס אליהם לא כאל דבר מדעי.
דני

כלומר לפי מה שהבנתי

שכתבת ששרשרת העברה לפי הרמב"ם אינה אמינה מבחינה מדעית התכוונת שאו שחלק מהאנשים בשרשרת כלל לא היו קיימים או שהם היו קיימים אך לא העבירו את התכנים המיוחסים להם בצורה שמיוחסת - כלומר כל הצורה של התנ"ך והתורה שבע"פ כפי שמוכרים לנו כיום לא הועבר במהלך כל אותם שנים ללא שינויים . בלי לפתוח כאן דיון לגבי נושאי אמונה , רק מההיבט ההיסטורי המדעי , לא ברור לי איך נוצר המיתוס וסיפורי העם הללו שלמעשה המציאו נביאים שכלל לא היו קיימים והמציאו שכל אותם מאות שנים התורה עברה באותה צורה בין שרשרת האנשים הזאת . מדוע כיתבי דת אחרים לא השכילו " להמציא " שרשרת כזו שלפחות בתור טענה ( אם לא מדעית אז לפחות ריגשית או תיקרא לזה איך שאתה רוצה ) תאשש את אמינות כיתביהם , מדוע רק ביהדות מוצאים תופעה כזו ? ( כמובן תקן אותי אם אני טועה ) .

almog4

New member
אתה מוזמן לקרוא את

אם זה מעניין אותך מעבר להתנצחות, אתה מוזמן לקרוא את הספר "המיתוסים הכנעניים של התנ"ך" מאת משה יהלום. יש שם הצעות לתשובות לשאלות ששאלת ולשאלות אחרות. שבת שלום.
דני

almog4

New member
זהו בדיוק, ש

ששרשרת העברת המידע לפי הרמב"ם אינה אמינה (מבחינה מדעית/מחקרית). כמובן - שעם אמונה אני לא מתווכח. (לא בפורום הזה). אבל אין ברשותנו את הרישום שהיה בפני הרמב"ם, אם היה. אין לנו גם תיעוד או עדות מוצקה על קיומו. למעשה אין לנו כלי (מדעי/מחקרי) שניתן לחזור ולבדוק אותו, על-סמך ביסוס עובדתי כלשהו, ולהגיע לאותם ממצאים (ולכן הוא ייקרא "מחקרי") - בעניין שרשרת ההעברה. או שאתה מאמין, ומקבל את מה שהרמב"ם אומר (ואין חולק על כך שהוא היה גדול בתורה ומגדולי הדור), או שלא. אם תבחר להאמין - לא תהיה היחיד. הרבה אנשים מאמינים. ואם נכנסנו לעניין האמונה, אז הרי יש יותר (מליארד יותר) אנשים שמאמינים שישו היה. ושאלוהים נגלה אל אימו בחלום והכניס אותה להיריון. האם מישהו היה בחדר המיטות של מריה באותו רגע? אני מסופק. וגם כאן - כמו באמונת שרשרת ההעברה של תורה שבע"פ (להבדיל) - או שאתה מאמין, ואז אין לך בעיה, או שאתה לא מאמין, ומתייחס לזה כאל אגדה אורבנית יפהפיה - שמסיבות רבות ושונות הפכה לאמונה. אני לא פוסל אמונות, יש בהסטוריה מקום רב גם לסיפוריו של עם (או דת) על היווצרותו. אני רק זוכר להתייחס אליהם לא כאל דבר מדעי.
דני

למעלה