יש לי שאלה

Felicityy

New member
יש לי שאלה

לכל איילה שמעודדים כאן קניית מוצרים מחנויות קטנות במקום ממרכזי קניות גדולים ומרכולים ענקיים. מה לגבי מצב שבו הקנייה במכולת שכונתית מגדילה את מחיר הסל הכולל שלי בהרבה כסף? בואו נאמר שכאשר אני נגשת לקנות סל מצרכים בסופר אני "חוסכת" כחמישים ש"ח-האם גם אז תתעקשו שאמשיך לקנות במכולת השכונתית שלי? האם אנחנו לא במצב בו עלינו לרכוז את המוצרים שאנחנו חייבים לתצרוכת האישית שלנו במחיר המינימלי ביותר?,מיתון,אתם יודעים? אשמח לתשובות מנומקות ולא תגובות מתלהמות,תודג מראש

נסיון לענות

מהיכרות קצרצרה עם נושא ה'אנטי גלובליזציה'. במידה ו'החרמת' תאגידים נובעת מהיותם מפרי זכויות עובדים, הרי ש'בלביית' של מכולת קטנה יכול להיות שרירותי לגבי הפועל שמסדר אצלו סחורה, בדיוק כמו הקו אופ, אבל אפילו יותר. אם מדד 'היכן אני קונה' הוא מדד 'מי מתייחס בצורה הטובה ביותר לעובדיו' התשובה לא תהה בהכרח המכולת השכונתית. אני לא מאמינה במאבקים חברתיים שבאים תוך כדי שכיבה על קרש ועליו מסמרים ולצורך העניין למשל : הגדלת יוקר המחייה. לא כל אחד יכול לשאת בזה. ישנה איזו תפיסה מסורתית קצת מעוותת, מן 'מצדה' כזה שבכדי להשיג הישגים חברתיים יש צורך בהקרבה עצמית. הרי ב 50 הש"ח שחוסכים דרך הסופר ניתן לממן מאבק חברתי שייטיב עם זכויות העובדים, זכויות הצרכנים, זכויות החיות וזכויות הסביבה, לא? ענבל

yossin

New member
אני יכול לתת את התשובה שלי

אני הולך לאן שהשקל שלי יספק לי יותר כן, אם המרכול הענק יותר זול, אלך אליו. מה לעשות, אילו החיים אבל תמיד יש מקום להסתכל ולהשוות בין דומים. יש כמה רשתות גדולות בארץ. המחירים (בסה"כ) די דומים ביניהן. מי מהן עדיפה? כאן כבר יש מקום להפעלת שיקול דעת

Felicityy

New member
אני יכולה להקצין ולומר../images/Emo68.gif

שלמשל,בעניין אוכל-אני משתדלת ללכת לפי האיכות על חשבון הכמות. אני מאוד אוהבת לאכול המבורגר טוב. אך כאן חשבון המחיר לא נכנס באופן ישיר-משום שאני לא ניגשת לאכול במסעדות המזון המהיר כדי לצמצם את ההוצאות ולחסוך כסף טוב. ישנה בורגריה נחמדה שאליה אני כבר הולכת שנים,בה אני אוהבת את מה שמגישים-למרות שהמחיר גבוהה יותר מאשר במק' וכל שאר התאגידים הנצלניים. משום שגורם המחיר באמת נכנס כאן,אני מקפידה ללכת לאכול המבורגר(כן, כן,המאכל הפשוט והזול והלא-מזין הזה)רק פעם בחודש או משו כזה,כך שכשאני כבר הולכת לאכול המבורגר,אז אני אוכלת המבורגר טוב שאני יודעת מי האבא והאמא שלו לקוראות/אי הצמחוניים כל הקטע הזה סתם מטופש,אני יודעת-אבל מאחר ואני לא ,אז נושא ההמבורגר מאוד אקוטי. הבעייה שבזמן האחרון הבורגריה הזו- ששנים הייתה בעלת סניף אחד צמחה וכעת יש להם 3 סניפים במקום סניף ביתי אחד. האם לדעתכם גם כאן אני צכה להתייחס כמו למק'?

תגובה שלי

א. אם את מבינה את חשיבות הצמחונות, אז את יכולה לפחות להקטין את צריכת הבשר, למשהו כמו פעם בשבוע. ב. לעניין הכיס - אם באמת הכיס מעיק עלייך - צמחונות תקטין את ההוצאות בלא מעט, וכך גם הנסיון לאכול פחות מוצרי חלב. ג. מכולת שכונתית, זה נחמד, אבל כפי שהאנקי אמרה, יכול להיות ניצול חמור של עובדים דווקא שם. צריך פשוט להיות עם עיינים פקוחות (יש לדוגמא רשימה באתר של קו לעובד על מפעלים שמנצלים עובדים זרים). ד. צריך להבין גם, שהרווח של הסופר הולך לכמה עשירים בארץ או בחו"ל שלא ממש קונים בארץ (הוצאות גדולות של העשירון העליון הם על טיולים לחו"ל, יבוא מכוניות יוקרה , בניית בתים יוקרתיים - לא ממש עושה הרבה משכורות בישראל). - כך שאת יכולה להכניס גם את ההשפעה שיש לקניות על הפרנסה שלך. ה. קניות זולות - אפשר לעשות גם בשוק, הן בחניות שמוכרות קטניות, וכו' והן לגבי ירקות ופרות. חניות באזור פחות נחשב, משלמות שכר דירה יותר נמוך ולכן גובות מחיר נמוך יותר. ו. קניה בסופר - לאו דווקא זולה יותר, רוב האנשים קונים יותר בזול, אבל אם לא נצמדים בפראות לרשימה, מוציאים יותר על מוצרים שהקנייה שלהם היא "אימפולסיבית" וכן קניה של מוצרים באריזות גדולות יותר. ז. כמו שהאנקי אמרה, האמצעי הזה הוא אמצעי, לאו דווקה המטרה החשובה ביותר, יכול להיות שבתחום הזה תתפשרי, וכך תחסכי כוחות לדברים שבהם המשקל הסגולי שלך יותר משפיע (לדוגמא לשכנע מיליונר שאת מכירה לעזור ולפתוח מפעל קואפרטיבי, או להקים קהילת מטבע מקומי באזור שלך).

xorenx

New member
חברות ענק מול עסקים עצמאיים

אני מצטרף לאזרח דרור בנוגע לצמחונות, זה אכן יותר זול (ובריא והומני...) בנוגע לסופר, הסיבות שגורמות לאנשים לא לקנות בסופר לאו דווקא נובאות מהיחס שלם לעובדים. לדעתי הנקודה היותר חשובה זה גודלם של התאגידים האלו שבגלל השם מסוגלים לתת לנו מחירים יותר זולים, אנחנו מפסיקים לקנות בחנויות הקטנות, העצמאיות והכך תורמים לדילול ההיצע ולהדגלת הפאר בין עשירים לעניים. אנחנו מחזקים את בעלי (המניות של) הסופר ומכחידים את פרנסתם של בעלי העסקים הקטנים. בכך שאנחנו מחזקים את העסקים הגדולים, אנו מצמצמים לעצמנו אפשרויות בחירה בעתיד, ומעלים את מחיר הסחורה בתווח הארוך. לעסקים הקטנים אין את הכוח הכלכלי לעמוד מול תאגידים חזקים, לא ביחסי ציבור ופרסום, לא ביבוא/יצוא של סחורות ולא ביחס הוצאות/הכנסות. לכן המגמה מראה שכל שנה יותר ויותר עסקים קטנים/בינוניים נסגרים והחדירה של חברות ענק רב לאומיות רק גדלה. גם אני קונה לפעמים בסופר, כי זה נוח ויש לי ליד הבית. אבל זה ממש קל לארגן יום אחד בשבוע ולנסוע לשוק. הכל יותר טרי, טעים, זול וכל החוייה הרבה יותר נעימה.

tookmy

New member
בעניין הסופר

במקרה בשישי האחרון נכנסתי לסופר גדול, מה שלא יוצא לי בדרך כלל, אבל הייתי צריכה משהו דחוף וזה היה בדרך יותר מאחרים. שמתי לב שבמקום ה 2-3 דברים שתיכננתי, לקחתי 6, וזה עוד טוב, ורק כי היתה איתי שקית הבד שלי ולא לקחתי עגלה, ככה שדי מהר נגמר המקום ולא היתה לי ברירה אלא ללכת לקופה. כשאני קונה כאן בצרכניה המקומית בישוב שלי, לא רק שאני מכירה את בעל החנות כבר איזה 15 שנה או יותר, גם את העובדים שלו אני מכירה, וגם את אישתו והילדים, יודעת לאחל מזל טוב כשהבת התחתנה, ולשאול לשלום הבן בזמנים שנפצע פציעה לא פשוטה בגן הילדים (ילד שובב, שבנוסף להנ"ל גם יצא לי להיות אחראית עליו בקייטנה בזמנו). מה אני מנסה לומר? שיש מידה של אנושיות, של קהילתיות, בקניה בחנות קטנה. גם כשגרתי בעיר בעל המכולת ברחוב הכיר אותי ועם הירקןפתתי סחבקיה. שוב לי להיות קשורה באיזה אופן, גם אם זה רק "בוקר טוב" , לאנשים שאני קונה מהם. גם כשמכרתי בחנות קטנה אהבתי לקוחות קבועים שמכירים את החנות ואותי, ושואלים למה בעל החנות לא נמצא וכו'. זה נראה לי מאד אנושי ובסיסי. כשמכירים מישהו מקרוב יותר קשה לתייחס אליו בצורה מנצלת. לא בלתי אפשרי, אבל יותר קשה.בעניין המחירים אני מצטרפת למה שדרור אמר בנושא של קניה עודפת בסופר של דברים שלא צריכים. גם שמים עגלות מאד גדולות , כדי שהעגלה תיראה ריקה ויהיה לנו צורך למלא אותה. חוץ מזה לפעמים הסופר הגדול נמצא במרחק נסיעה, שבכמה שקלים שכביכול חסכתם, בעצם שילמתם אותם על דלק, בעוד המכולת נמצאת במרחק הליכה. הכי אני אוהבת שווקים, ולדעתי גם הסחורה היא לא רק זולה ביותר, אלא גם טריה ואיכותית ביותר. לצערי, באזור מגוריי, יש שוק נפלא שפועל רק יומיים בשבוע, שהם יומיים שמבחינת שעות וימי העבודה שלי בדרך כלל אין לי אפשרות להגיע אליו, לא באופן קבוע. מחר למשל, זזו לי כמה שעות עבודה ליום אחר, מה שאומר שאני הולכת להתפנן לי על השוק מחר.

למעלה