יש לי שאלה

יש לי שאלה

ונאוה סליחה , אבל לא מצאתי מקום לשרשר... האם ישנם בארץ בעיקר אבל גם בעולם ילדים בוגרי חינוך ביתי ? האם חוץ מתאוריה על מה זה עושה לילדים יש גם הוכחות בשטח לכך שהילדים האלה לומגים להשתלב במסגרת כלשהי . במקרה או שלא במקרה נפגשתי השבוע עם בחור שחווה חינוך ביתי חלקי , מה אני אגיד לכם.. הבנאדם מודה בפה מלא שקשה לו עם כל מסגרת - עבודה נישואין שלא לדבר על צבא ולימודים בגיל מאוחר. מדובר באדם מבריק!! עם הרבה יתרונות שאין לי ספק שקיבל אותם מהבית אבל.. בקיצור , אני שואלת האם מדובר בתופעה שנבדקה עובדתית במדינה כמו מדינת ישראל שהחברה בה מה לעשות מחשלת ומעצבת חלק נכבד מהאופי שלנו או שהכל עובד בתאוריה בלבד?

noati

New member
אני לא יודעת...

אם הענין נבדק עובדתית... חושבת שחינוך ביתי הוא די חדש בארץ.... אבל כמו כל דבר שבחיתוליו גם כאן סביר להניח שיהיו תוצאות טובות ופחות טובות.... וכל הזמן צריך ללמוד מטעוות שנעשות וכמובן גם מחלקים חיובים שקורים... אני עדיין לא מחנכת בבית כי עדיין מתלבטת..ואחת ההתלבטויות הרציניות שלי זה הענין החברתי! אבל רוצה לשאול אותך כמו יהודיה טובה :+) האם את באמת חושבת שרק מסגרת של בי"ס יכולה לתת לילדינו את החינוך החברתי? האם לא יתכן שאם הבחור שעליו סיפרת היה חשוף יותר בצורות שונות לחיים חברתיים הוא היה מצליח לסגל לעצמו את הכישורים שלטענתו חסרים לו? והאם באמת עצם זה שחונך בבית ולא במסגרת חברתית כלשהיא היא זו שגרמה לתוצאה עליה את מדברת....אולי זה חלק נכבד המאופי שלו..ולא חשוב היכן היה מחונך וגדל התוצאה הייתה זהה פחות או יותר? ולא שואלת על מנת לנגח ולהקניט ממש לא!! באמת מתוך התענינות ומתוך ההתלבטות האישית שלי. <הולכת לי לעבודה...אציץ כאן בערב> צהריים יפים לך ולכולם

שלום יעל ../images/Emo140.gif

תגובתי הראשונה היא לגבי הבחור שהזכרת : אם בכלל יש איזשהו קשר בין הרקע שלו לבין חוסר היכולת להשתלב במסגרות, אני לא מייחסת זאת כלל לחינוך ביתי. היכרתי במרוצת חיי עד כה אנשים רבים שהיו חסרי יכולת כזאת ודווקא לא באו מחינוך ביתי. לחלקם אף תארים אקדמאים. כך ש"להפיל" את הבעיה שלו על החינוך הביתי נשמע לי כמו תירוץ ותו לא. לגבי ילדים בוגרים בחינוך הביתי, בהחלט ישנם. אפילו ברשימת המז"ל לפתיחת הפורום הבליחה לרגע אריאלה שלה ילדה בת 14 בחינוך ביתי. אשתדל ל"שכנע" אותה לבקר כאן יותר, וכן מבקשת עזרה מיונת בתיווך, כי היא יותר מקושרת למשפחות אלה. בקיצור, יעל, נתת לי פרוייקט!!

הי יעל אני לא יודעת לגבי חינוך ביתי

אבל אני יכולה לספר לך על הרבה הרבה מאוד מאוד אנשים מבריקים ומבריקים פחות שהיו חלק מהמסגרת וקשה להם הכי שאפשר עם מסגרות כמו צבא נשואין עבודה ובכלל. אני לא חושבת שמטרת החינוך הביתי היא לשחרר מהמסגרת כי המשפחה היא הרי מסגרת ויש עוד כל מני מסגרות שפוגשים גם בחינוך הביתי (חוגים, חברים, תנועת נוער...)

אני אנסה לחדד..

ואנסה להביא את עיקר דבריו..אמו טענה שמערכת החינוך תפגע ביצירתיות שלו , האישיות שלו ובמרחב המחיה שלו - ואין לו ספק שהיא צדקה בהרבה מהדבריו אבל - דווקא זה מה שהוא היה רוצה שמישהו יחשל אותו כי יותר קל להעלב ולקבל מרות ממורה מפחידה שמקבלת פופורציות כשאתה בן 18 מאשר אישה אהובה במסגרת נישואין שכל ביקורת גורמת לו לפחדים , חרדת נטישה ויוצרת מצב שהוא מקדים לברוח ולעזוב. לטענתו דווקא כשאתה רואה אלימות של ילדים בבית ספר שרבים על כדור או מחק - אין ספק שזה שורט אבל זה מכניס לפופורציות דברים במיוחד עם בא לזה לווי מהבית - נכון הוא לא היה סגור בבית ולטענתו הוא תמיד היה חברותי ותמיד היו לו חברים בגילאים שונים אבל- החברה הישראלית מאופיינת בחברויות ממסגרות תמיד בסוף אתה נשאר עם החברה מהצבא , מהעבודה , מבתיכון או מה שלא יהיה למעט מאוד יש קבוצה של חברים שהוא אסף ואיגד לחבר'ה ( ולמען האמת כשהתחלתי לחשוב לי באמת יש חברים רבים אבל החברה שלי הם החברים מהתיכון - איתם אני יוצאת מטיילת כל השאר מתחלפים לפי כל מיני סיטואציות בחיים). טוב, השיחה ארכה כמה שעות טובות ולא אלאה אותכם הינה עיקרי דבריו : 1. בית ספר נותן מסגרת ראשונית שרובם ( ואני מדגישה את המילה רובם) זוכרים אותה לטובה ובכל מקרה דברים נכנסים לפופורציות. 2. מסגרת לימודית וחברתית עוזרת לך לחוות ולקבל " צלקות" שיש לכולם מה שמביא אותך לקו הגמר אולי חבול ופצוע אבל עם כולם.. 3. זה כיף להיות חריג רק כשאתה מתחת לסינור של אמא - וביום שמה לעשות ואתה צריך לעזוב את הסינר הזה - להיות חריג זה באסה רצינית. אני מקוה שלא סילפתי את דבריו , וכמובן שקיבלתי את אישורו להעלות את הדברים פה ולמרות שאני עובדת על כך שהוא יכנס בעצמו - אצלי הוא הצליח לעורר מחשבות - אשמח לשמוע את דעתכם. תודה שהגעתם עד כאן יעל

יונת ש.

New member
בוגרי חינוך ביתי והצורך בחינוך פוגע

הזכרת שני נושאים שונים, ואנסה לענות על שניהם על קצה המזלג: לגבי בוגרי חינוך ביתי: כן, יש אנשים מבוגרים שגדלו בחינוך ביתי. הנה למשל רשימה של בוגרי חינוך ביתי מפורסמים. וכן, יש גם מחקרים שנעשו על התפתחות חברתית של ילדי חינוך ביתי. בחלק מהם אין הבדלים משמעותיים בין היכולות החברתיות של ילדי חינוך ביתי לבין אלה של ילדי בי"ס, בעוד שבאחרים יש יתרונות לילדי החינוך הביתי. את מוזמנת להציץ ברשימת המחקרים שאספתי בשביל הפניות. הנושא השני שהזכרת הוא הסברה שצריך שיהיה רע כדי שיהיה טוב, או היישום הפרטי שלה לגבי בי"ס: שכדאי שהמורים והחברים יפגעו בנפשם הרכה של הילדים כי אחרת הם יהיו חלשים מכדי להסתדר בחיים. כאן אני לא מצפה לשכנע את מי שחושב שרע זה טוב ("אם קשה לך סימן שאתה בדרך הנכונה") ושטוב זה רע ("אם אתה נהנה אז כנראה שאתה עושה משהו לא בסדר"). זה עניין של השקפת עולם. אני אישית לא מתכוונת לשלוח את ילדי מקום שיפגעו בהם בשביל הסיכוי שפעם זה יעזור להם להיות פגועים בנפשם. אגב, לפי ההגיון הזה ילדים מוכים בטח גדלים להיות מבוגרים מצליחים ביותר. לגבי החריגות והצורך להיות כמו כולם -- זה משהו שקיים כמעט רק בבי"ס. בשאר העולם אף אחד הוא לא כמו כולם, וכל אחד שונה גם בלי להיות חריג.

לא נראה לי שזה קשור לחינוך הביתי

כמו שכבר אמרו בטח יש כאלה ש"יוצאים" יותר בעלי יכולות וכאלה שפחות.. אבל מה שבטוח שבית הספר זה רק מסגרת ולא יותר מזה, אי אפשר להתפתח והז לא נוטתן כלום, זה מה שאני הרגשתי לפחות.. בכל מקרה לפי דעתי ההורים שמחנכים בבית צריכים להכניס את הילדים לאיזו שהיא מסגרת אחרת של חוגים וכאלה.. ובנוסף! יש בני נוער שמתאבדים בגלל בית הספר.. כל הלחץ והבעיות.. אז לכל דבר יש את הבעיות שלו
גל

יעל,

קראתי את דבריך וכן את התשובות שניתנו לך. אני חושבת שההתנהגות שלו קשורה בם ואולי ביחקר לאופי של הבחור. אני חשבתי על דוגמא הפוכה, ילד שמציקים לו ומתעללים בו בבית הספר (ילדים יודעים יפה מאד להתעלל סתם) מה קורה לילד כזה מבחינה רגשית? אלו קשיים יש לו בהמשך דרכו? איזה מטען הוא נושא על כתפיו?

למעלה