יש לי שאלה

יש לי שאלה

אני מקווה שמישהו יענה לי תשובה מספקת אז בקיצור מזה ``אמונה``? אנחנו מאמינים בהרבה דברים שהמשיח יבא. שיש אלוקים. השאלה אם אנחנו באמת מאמינים כי אנחנו יודעים שזה נכון או בגלל שחפרו לנו מאז שאנחנו קטנים שיש אלוקים?

ישנם דרגות באמונה

תתפלא לשמוע, אבל רבינו בעל ב'חובות הלבבות' כתב שאחד מן הדרגות היא אמונה כי כך אמר לי אבי ששמע מאביו והונחל בצהלך הדורות כחינוך העובר מדור דור. נכון, האמונה "כי אבא שלי אמר לי" היא הנמוחהשבין מדרגות האמונה, אך גם היא משהו. אני מאמין אחרי שחקרתי ונהירא לי שאין עוד מלבדו. עדיין לא זכיתי להגיע לגבוהה שבדרגות כנראה, אך צריך לזכור שלא באנו לעולם כדי להיות צדיק בין יום.. באנו לכאן כדי לעבוד ולהעלות עצמנו ממדרגה למדרגה. ויה"ר שנצליח לעלות מעלהמעלה ולהשיג את השלמות המוחלטת.

אז מה הבעיה עם מי שלא מאמין?

אתה אבא שלך אמר לך שיש אלוקים ואני אבא שלי לא אמר לי ואם יש הוכחות שיש בורא לעולם מי אמר שהוא חייב לקיים מצוות

תחשוב:

דברתי על דרגות, הנמוכה מביניהם היא 'אבא שלי אמר לי'. אבל ידנם דרגות גבוהות יותר. "אבא שלי אמר לי שאין אלוקים" זו דרגה נמוכה, עכשיו אחרי שהגדרת בא תחפש האם יש או אין?! האם עולם כשלנו נברא לבד מעצמו?! גם מי שמאמין בגלל שאבא שלו אמר לו אמור לצאת למסע חיפוש הגיוני.. גם מי שאבא שלו אמר לו שאין שיצא למסע חיפוש הגיוני?! וימצא מהיכן צץ עולם? האם סדר הבריאה נוצר מעצמו? האם החיבור של יום ולילה והצורך של האדם בשינה, אוכל ושתיה, אוויר ושאר צרכיו.. מהיכן צצו? מי דאג לכך שאוויר שבלעדיו אין חיים יהיה ללא גבול ואוכל ושתיה הנצרכים פחות ציך לרכוש... המסע חייב לבא, אבל קודם יש מילה של אבא, שהיא שלב ונדבך חשוב בבנין. אנו בנים להורים, אנו נדבך שבא אחריהם במרחב ההיסטורי ולפי האמונה אחיהם בשושלת... בסדר הדורות...

כן אבל...

שיש בורא לעולם זה ברור אבל מי אמר שהוא נתן את התורה אני מתכוון יכול להיות שיש בורא אבל למשל לצאת עם בחורה זה אסור כי בורא עולם אסר מי אמר שהוא אסר? קשה לי להסביר את עצמי טוב אבל אני מקווה שתבין

אני מקווה שהבנתי

ישנם דברים שאתה מוכן לקבל "כי בורא עולם אמר". ישנם דברים שקשה לך איתם ואתה מעדיף לשאול "מי אמר שבורא עולם אמר"?! אני מבין אותך, כשקל, תמיד נהיה מוכנים לקבל דברים. כשהגיונית אנו מבינים, נסכים (אפילו בהכרח) לקיים את הדברים. אבל כשקשה, אני תמיד שואל "למה?"! במעמד הר סיני נכחו רבבות בני אדם, צאצאיהם עד היום הזה מספרים שאבא שלהם סיפר להם ושאבא של אבא שלהם סיפר להם.. בסיפור זה מחזיקים רבבות משפחות, מיליוני בני אדם, אנדים שבאו ממחוזות שונים מעתיקים את אותו הסיפור. והוא הומצא? מישהו המציא סיפור ושמו לא נחקק בהיסטוריה? אותה תורה שהעביר לנו משה רבינו, שהשכינה ירדה אל אוהל מועד ואמרה לנו לשמוע בקולו, שקולו של הקב"ה נמשמע לעברנו במעמד ההיסטורי היחיד בעולמנו, אותה תורה אומרת שאסור. השאלה שלך היא לא "מי אמר", השאלה שלך היא "למה". לדעתי, גם לשאלה "למה" יש תשובה. זה הגיוני. כשם שהגיוני להבין למה זקוק עולמנו למדטר, שאלמלא מוראה של מלכות איש את רעהו חיים בלעו, כך מובן הגיונית שאם ישלוט ההפקר בקשר בין הנשים לגברים, אם לא נייחס משפחות למשפחות, ישלוט האנדרלמוסיה בעולם, שוויון לא ימצא בו, שום שלטון לא יחזיק מעמד.

זימj

New member
אבל אבות אבותיך מסרו שהוא כן נתן

תורה, שהיה מעמד הר סיני.

זימj

New member
אבא שלך לא אמר לך שאין

כי הוא לא יכול לדעת, אבא שלי אמר לי שיש כי הוא ידע וראה, למה שאב ירמה את בנו סתם?

אבא שלו לא יכל לדעת שאין

בעולם שתחילתו אינה נודעת וסופו אינו נודע, בעולם שאין תפיסה שכלית בו, אין יכולת לדעת שאין. אך יש יכולת לדעת שיש. אבא שלו יכל לומר `איני יודע אם יש`, הוא לא יכול לומר `אני יודע שאין`. גם בתשובה השניה שהבאת אתה צודק, אע``פ שאביו אמר איני יודע, אב אביו אמר שהוא יודע. הדורות של העם היהודי מתחילים באנשים שאמרו `יש`, באנשים שאמרו `ראיתי`. אבל, כשאני עניתי לתמני, אמרתי `נניח שאבא שלך אמר שאין ויכל לומר שאין, הרי שזו הדרגה הנמוכה, כעת בדוק אתה האם אביך יכל לומר לך כך או לא, האם אכן הוא צודק או שהוא טועה`.

אתה צודק

אבל לא זה מה שהוא שאל. בכדי להגיע לאמונה מהמקום בו נגמר השכל, אני צריך שהשכל יהיה יציב. אני צריך לדעת לאן השכל הגיע. אם הבנתי שכלית שיש אלוקים והוא אמר, אני מוכן לקבל את דבריו באמונה עיוורת, גם אם איני מבין את דבריו, אפילו בדברים הקשורים לטבע שאין אליהן הוכחות. אבל אם איני יודע שיש אלוקים ואם איני יודע שהוא אמר, מהיכן אתחיל להאמין? "וידעת היום" רק אחרי כן "והשבות אל לבבך" - זו תכלית האמונה.

אליהו88

New member
סורי.

בנושאים האלו... או שאני מרחיב עד הסוף. או שאני עונה הכי קצר שאפשר... ואין לי כח להתחיל להאריך ולהסביר מה גדולי ההשקפה אומרים ע``כ (- החל מהחזו``א ור``ח פרידלנדר ועד הרב דסלר) לכן קיצרתי בדבריי

זימj

New member
אמונה

הרמח``ל כותב שכל אדם נולד עם נטיה לאמונה, ואם הרמח``ל כותב ככה אז זה המציאות! אמונה היא דבר ברור שהעולם תוכנן על ידי בורא זה דבר ברור, אמונה היא בדברים שלמעלה מהשכל כגון שהקב``ה לא מצוי בזמן ומקום, האמונה היא גם בחירה מי שבוחר בדרך הרע בכפירה הרשות בידו. תן לי סיבה אחת לכפירה.

אמונה היא הבטחון המלא בדבר ללא צורך באימות.

יש דברים שאתה מאמין בהם מתחילה. (כמו שתינוק בוטח בהוריו) ויש דברים שרק לאחר בדיקה אתה מסוגל להאמין בהם רק לאחר בדיקה (כמו שילד בוטח(/שלא) במטפל רק לאחר זמן)

ילדונט 1

New member
במקום שנגמר השכל שם מתחילה האמונה..

וישנן דרגות באמונה..אך כל אדם באשר הוא נולד עם אמונה,השאלה אם הוא מפתחותה או מנסה לברוח מזה...

למעלה