יש לי שאלה חשובה:

יש לי שאלה חשובה:

(אגב גם אני חדשה פה...) האם לדעתכם התורה גזענית? לדעתי האישית היא כן וכל הקטע הזה של עם סגולה לא יכול לתרץ את הגזענות של התורה. בקיצור, בבקשה הביעו את דעתכם. רק טוב!! הילת ה-

גזעניות התורה.

להילת הירח.. אכן כפי שציינת "עם סגולה" הוא לא תירוץ לגזעניות זו או אחרת, ככלל, ההגדרה של המושג "גזעניות" הוא מעט בעייתי ומצריך בירור, בימינו נוהגים להצמיד מושג זה לכל תופעה או אמירה המסווגת אנשים בצורה שונה ואחרת. ולשאלתך - התורה היא תורת חיים, כידוע לך עפ"י הפסוק בויקרא "וחי בהם" לגבר ולאישה טבע שונה, אורח חשיבה שונה, ושוני מהותי במציאויותיהם, עפ"י היהדות מדרגתה של האישה גבוהה משל הגבר, היא ניחנה ב"בינה יתירה", על פי האמור אין לייחס לתורה גזענות כלשהיא, יש כאן התאמה לגבר ולאשה עפ"י תכונותיהם. כל אחד ו"תיקוניו" (מושג של מימוש התפקיד של האדם בעולם) לפי איך שהוא נברא ולפי אורח החיים המתאים לו עפ"י מינו יש גם עוד סיווגים, כגון כהנים ולוויים שכידוע נתחייבו במצוות אחרות, מעניין לציין אם הזכרנו את הכהנים שלאחרונה גילו גן מסויים הקיים רק אצל הכהנים ואם כן את רואה שהשוני בין הכהנים לשאר עמ"י הוא גם פיזי ממש, כידוע שס"ה ורמ"ח מצוות עשה ולא תעשה הם כנגד האיברים של האדם ולפי"ז ניתן לקשר מבחינה מהותית את הדברים.. מקווה שהועלתי.. כל טוב !

מיקי*

New member
קודם כל ברוכה הבאה בצל פורומינו

שנית. לפני שמדברים על גזענות צריך לעמוד על פשרה של המילה. גזענות אינה לומר שאני שונה ממישהו אחר וכד´. אלא משמעות הגזענות היא לשנא מישהו משום שונותו וכן לפגוע בו משום כך. ובנוסף לכך בגזענות אין אפשרות למי שאינו חבר ב"גזעי" להצטרף אליו. (כל זאת ממש על קצה המזלג) ואילו ביהדות אין שום דבר מכל זאת, בדיוק להיפך - יש איסורים לשנא את השונה (גם מאומות העולם) ויש אפשרות לכל הרוצה להתגייר ולהצטרף לאומה הישראלית. זאת ועוד, אף אחד לא אומר שמי שאינו יהודי אינו שווה או שווה פחות מיהודי, אלא כפי שבכל משרד ובכל חברה יש עניין של תפקידים וכשרונות כך באומות, לכל אחד התפ]קיד שלו וכפי ששליח עושה דבר בשביל מי ששלח אותו, כך סגולתו של עם ישראל (שאגב, הינו חובה ולא זכות) היא להיות השליח של כל העולם כולו לאחר שהאנושות בכללה נכשלה בתפקידה. זה ממש על קצה המזלג אם תרצי ארחיב עוד בנושא.

טענו בחיטין והשיבו בשעורים..

קודם כל, גם לי מגיעה ברכת ברוך הבא (אני כותב פה אחרי מס´ הודעות לפני המון זמן, אז אולי ,ברוך השב"..) שנית, היא שאלה לגבי ההבדלים בין גבר לאישה עפ"י התורה, לא בין ישראל לעמים.. כל טוב !

מיקי*

New member
ברוך השב ../images/Emo13.gif

אני מציע לך לקרא מחדש את הודעתה ולראות שהיא מדברת דוקא על ההבדל בין ישראל לעמים (עם סגולה וכו´). שאלתה על הבדלים בין גברים לנשים נמצאת בהודעה אחרת.

בראון

New member
הילה יקרה

שאלה קשה העלית. ללא ספק. אני שואל את עצמי מה מטרתה? ואם נאמר שהתורה היא גזענית? מה יהיו השלכות העניין? ליבון הנושא כשלעצמו הוא סבוך ונוגע לתכנים רבים. אין לי תשובה ברורה אך קשה להתעלם מהמבנה ההיררכי אליו התורה שואפת. מבנה היררכי משפחתי, חברתי וגם לאומי. כיצד מממשים מבנה זה, זו שאלה לא חד משמעית והיא תלויה בצביון שאנו כמקימיה נותנים לעניין.

רק לשנוא?

חשבתי שגזענות פירושה להאמין שאתה טוב יותר מהאחר בגלל גזעך, מה שלא תמיד מלווה בשנאה או אלימות. חוץ מזה, הרבה דתיים"רציניים" שאני מכירה, מודים שהם גזענים, ולא מתביישים בזה. אני לא מנסה לרמוז שאתה כן, אבל זה מה שאני מכירה, גם אם אני לא מסכימה. ממה שהבנתי מהם, היהדות מטיבעה היא להכיר ולהבין שאתה טוב יותר מהגויים, "ראוי" יותר, אם תרצו. -בנקודה הזאת בערך התחלתי להתווכח, אז אני לא יודעת את ההמשך:)- ברוך שובך, סטודנט...

אני לא

חושבת שצריך להתגאות בזה. להפך, צריך להתבייש. כאילו, מה הקטע בלחשוב אני יותר טוב מכולם? בסדר, בסדר, גאוות יחידה, אבל להתלהב?

אני לא

חושבת שצריך להתגאות בזה. להפך, צריך להתבייש. כאילו, מה הקטע בלחשוב אני יותר טוב מכולם? בסדר, בסדר, גאוות יחידה, אבל להתלהב?

רק לשנוא?

חשבתי שגזענות פירושה להאמין שאתה טוב יותר מהאחר בגלל גזעך, מה שלא תמיד מלווה בשנאה או אלימות. חוץ מזה, הרבה דתיים"רציניים" שאני מכירה, מודים שהם גזענים, ולא מתביישים בזה. אני לא מנסה לרמוז שאתה כן, אבל זה מה שאני מכירה, גם אם אני לא מסכימה. ממה שהבנתי מהם, היהדות מטיבעה היא להכיר ולהבין שאתה טוב יותר מהגויים, "ראוי" יותר, אם תרצו. -בנקודה הזאת בערך התחלתי להתווכח, אז אני לא יודעת את ההמשך:)-

הילה יקרה

ראשית אברכך על הצטרפותך לפורום - עוד תראי כמה תועלת תפיקי ממנו. באשר לשאלתך...רצוי לזכור כי גם באומות העולם קיימת ההכרה בבחירת עם ישראל, הרב ד"ר יוסף הרץ מביא בסיפרו "מחשבות על יהודים ויהדות" ציטוט מפיו של טולסטוי : "הננו רואים כי כל המששלות הביאו עליו עינויים ורדיפות, השפלות ודיכויים, וכי למרות כל אלה - הוא תמיד חי! הוא אשר תמיד לא הוטעה ע"י כל הרדיפות והדיכויים לעזוב את דתו המיוחדת. היהודי הוא היצור הקדוש שהביא מן השמיים את שלהבת הנצח, והאיר בה את העולם כולו. הוא המקור הדתי, המקור והמעיין ממנו שאבו כל העמים האחרים את אמונותיהם ודתותיהם...היהודי הוא הסמל של הנצחיות". ישנם עוד דוגמאות רבות להכרה זו של אומות העולם ביחודיותו של העם היהודי. ישנו הבדל מהותי גדול בין ה"גזענות" (כפי שקראת לה) של עם ישראל לבין הגזענות שכולנו כאן שוללים. ההבדל נראה בבירור בשלושה אופנים: א. הטוען שהוא בעל גזע נבחר יסבור שבידו היכולת להחליט מי ימות ומי יחיה, מי ישאר עם נכסיו ולמי ילקחו נכסיו בחוזק היד, אך לא כן היהדות בה כל הנעשה הוא ע"פ הצו האלוקי, גם הבחירה היא על פי הצו האלוקי ולא ע"פ יתרון פיסיולוגי כזה או אחר (אנו נבחרנו בין אם נרצה בכך בין אם לאו). ב. ההכרה הזט שאנו עם נבחר מטילה עלינו חובות רבים (בעיקר) ואין אנו דורשים זכויות. "גזענות" כזו שאיננה מחפשת זכויות וחיי נוחות היא "גזענות" אמת. ג. אנו, עם ישראל מכירים בתפקיד המרכזי שלנו - להיטיב לכל הנבראים! "האהבה צריכה להיות מלאה בלב לכל" (מידות ראי"ה, אהבה ג´). אנחנו לא אומרים שאין לאומות העולם מקום בעולם אם לא יתגיירו (כפי שיש דתות אחרות שאומרות כך) אלא לכל אומה יש התפקיד הראוי לה לפי התכונה המיוחדת לה. הכרה זו של "אתה בחרתנו" אינה סותרת את ההכרה כי אהבת הבריות צריכה להיות חיה בלב ובנשמה, אהבת כל אדם בייחוד ואהבת כל העמים כולם. מקווה שנגעתי בנקודה. ברכה אהבה ואור.

אז ככה,

א. תודה רבה לכולם. ב. שאלתי הייתה בין ישראל לעמים. לגבי כל מיני דברים שאמרתם (סילחו לי שאיני זוכרת מי בדיוק) איני חושבת אותם לנכון. א. הכוזרי אומר שעדיין מי שהיה גוי אך יתגייר לעולם לא יהיה יהודי לכל דבר. ז"א יש פה הבחנה שיטתית טהורה על בסיס גזע. הוא לא נולד יהודי, לא צאצא ליהודיה, הוא לא יהיה יהודי לכל דבר גם אם ידקדק במצוותיו פי שמונים מכל היהודים יחדיו. ב.לי בתור בנ"א שהערך העליון שלו הוא אהבת חינם ואי גזענות על כל אופניה, כול חזגענות לחיות (נגיד זאת כך...) זה נורא נורא צורם. אני מרגישה שזה מתנגש לי חזק עם הדת. קשה לי ללכת אחרי זה משום ש:"המוסר שלנו הוא לא כמו של הקדוש ברוך הוא וכו..." אני עוד לא מרגישה שנתנו לי תשובה שמסתכלת לשאלה הזו בעיינים ומדכאת אותה (איזה דימוי עשיר...) מקווה שהבנתם. רק טוב.

למעלה