יש לי שאלה בבקשה

יש לי שאלה בבקשה

יש איזה ענין או מעלה לנגן את מזמורים תהילים למשל בגיטרה? יש בזה מעלה ?זה עדיף מלקרוא רק בפה ? תודה !

mgb

New member
תהילים עם גיטרה

בס"ד בגמ' סנהדרין ק"א נאמר כך: תנו רבנן הקורא פסוק של שיר השירים ועושה אותו כמין זמר .. מביא רעה לעולם מפני שהתורה חוגרת שק ועומדת לפני הקב"ה ואומרת לפניו רבונו של עולם עשאוני בניך ככנור שמנגנין בו לצים (וישנה גירסא אחרת) גוים.." אינני יודע לאמר אם כוונת חז"ל רק לשיר השירים או לכל פסוקי התנ"ך. מה שאני יכול לאמר שאם הכוונה לשבח את הקב"ה בנעימה תוך כדי קריאת המזמור אין פסול בכך(כמובן ולא לך אני מציין חלילה לא לפני אנשים). אבל אם הכוונה לנגן אבל על מנת "להשלים את התמונה" את מוסיפה פסוקים אין הדבר שונה משיר השירים שמוזכר בגמ' הנ"ל והדבר מן הסתם אסור. כתבתי את הנלע"ד ואי"ה אבדוק עוד מקורות. בכל אופן בלי קשר לשאלתך יש לזכור והדבר רלוונטי לתקופה שאנו נכנסים אליה השבוע: קיצור שולחן ערוך סימן קכו סעיף א משחרב בית המקדש תקנו חכמינו זכרונם לברכה שבכל שמחה יהא בה זכר לחורבן כמו שנאמר אם אשכחך ירושלים וגו' אם לא אעלה את ירושלים על ראש שמחתי וכו' סעיף ג וכן גזרו שלא לשמוע שום כלי שיר ואפילו שיר בפה ואין לשורר בסעודות (מצווה) אלא הזמירות שנתקנו כמו בשבת אבל פיוטים אחרים אסור לשורר.. סעיף ד "... וכל מיני שמחה אסור אלא לשמח חתן וכלה מותר בין בשיר בין בפה בין בכלים וגם שם אין לשמוח ביותר ואסור לאדם שימלא שחוק פיו בעולם הזה אפילו בשמחה של מצוה, שנאמר: "אז ימלא שחוק פינו"..." במהרה בימינו אמן בברכה

תודה אבל למה

למה כתוב 'הללו אל בקודשו הללוהו ברקיע עוזו ... הללו בתקע שופר ההללו בנבל כינור?

mgb

New member
למה נאמר ..

בס"ד אויי..אש שלהבתיה יקרה.. הרי מדובר במזמור על הלווים ששוררו בבית המקדש וכיצד נוכל ללמוד לזמנינו שהבית בחורבנו? גם ההלכה האוסרת ניגונים שלא בסעודת מצווה מגבילה רק בגלל החורבן אבל לולא זאת ודאי שיש מצווה להלל ולשבח את הקב"ה בכלי שיר. בברכה

מצופלח

New member
נצל"ש

בס"ד אם "להלביש" את החומר הנלמד על ניגון עוזר לי ללמוד אותו בע"פ, ע"פ מה שכתבת זו בעייה? נניח, לימוד משניות או תניא בע"פ - הרבה הרבה יותר קל לי כשאני שומע את זה כשיר ולומד את החומר עם הניגון. ולראייה - אני לא זוכר אף פרק תהילים למעט חצי מזמור א' (שיר של אהרון רזאל) וכל מזמור "שיר למעלות" (מוש ולהקת שבע) וזה בזכות השירים

mgb

New member
לימוד בניגון.

בס"ד אין לי כעת המקור אבל זכור לי שישנו מאמר חז"ל המשבח מאוד את הלימוד בנגינה! עלה והצלח!! בברכה

asaf2000

New member
מאתר חב"ד

בהלכות תלמוד תורה נפסק: "כל אדם צריך להיזהר להוציא בשפתיו ולהשמיע לאוזניו כל מה שלומד, בין במקרא, משנה ותלמוד, אלא-אם-כן בשעת עיון להבין דבר מתוך דבר". יתרה מזו: "כל המשמיע קולו בשעת תלמודו - תלמודו מתקיים בידו, אבל הקורא בלחש - במהרה הוא שוכח, שנאמר (שמואל-ב כג,ה): 'ערוכה בכל ושמורה' - אם ערוכה בכל רמ"ח איברים שלך - משתמרת, ואם לאו - אינה משתמרת". בעלי התוספות כתבו, שבזמן חז"ל היו רגילים לשנן משנה בזמרה, כדי להקל את זכירתה על-פה. והשל"ה כתב: "שיהיה הלימוד בשיר, בין במקרא בין במשנה, ולזה תמצא ספרי המשנה הקדומים כתובים עם הניקוד והטעמים". ואכן גינו חז"ל את "כל הקורא (=מקרא) בלא נעימה, ושונה (=משנה) בלא זמרה". נוהג זה היה רווח ביותר, עד שכאשר הביעו חז"ל ביקורת על מי שאינו מנסה להבין היטב את הדברים שלומד, אמרו: "גמרא גמור, זמורתא תהא!". כלומר: למד, בין כך ובין כך אינך מבין, יהיה לך אפוא זמר ושיר". הרבי מליובאוויטש סיפר, שטענו לפני חותנו (אדמו"ר הריי"צ) על הישיבות, מדוע צריכים התלמידים להתנועע ולצעוק בשעת הלימוד… והסביר את טעמו של דבר, מפני שלימוד התורה דורש מהאדם לבטל את עצמו כליל, דהיינו להתייגע הרבה ולהשקיע את כל הכוחות והחשק, ואפילו את ה'תאווה' בלימוד זה, ולכן הלימוד הוא באופן שאינו מתאים לסדרי העולם. מקורות: עירובין נד, רע"א. ביצה כד,א. מגילה לב,א ותוד"ה והשונה. שו"ע אדמו"ר הזקן הל' ת"ת פ"ב הי"ב ופ"ד ה"ט. של"ה מסכת שבועות סד"ה הרחקת לימוד פילוסופיא (דפוס אמ"ד קפג סע"א). 'תורת מנחם - התוועדויות': א,41. ז,252. י,51.

mgb

New member
לימוד בנגינה ובשמחה

בס"ד ראשית התודה והברכה לר' אסף הי"ו על ליקוט והבאת המקורות לנושא הלימוד בניגון. רציתי רק להוסיף שבהקדמת הספר "אגלי טל"(*) מבאר בצורה נפלאה עניין הלימוד בשמחה ובזה הוא עונה כנגד האומרים ש"מצוות לאו להינות ניתנו" וויש טענו שאסור להינות מעצם הלימוד בשל כך.. לעומתם אומר בעל ה"אגלי טל" שאדרבה נכון שמצוות לאו להינות ניתנו אבל בלימוד תורה ממש להיפך! אין התורה נבלעת בליבו של אדם אם אין הוא לומד בחשק ובשמחה ויתירה מכך עיקר גדול הוא ללמוד בשמחה. "שמעתי שיש אומרים כי הלומד ומחדש חידושים ושמח ומתענג בלימודו, אין זה לימוד תורה כל כך לשמה כמו אם היה לומד בפשיטות, שאין לו מהלימוד שום תענוג והוא רק לשם מצוה". ולדעת הרב זוהי טעות מוחלטת: "כי זה הוא עיקר מצות לימוד התורה, להיות שש ושמח ומתענג בלימודו"! זכריה פרק ח פסוק יט: "כֹּה-אָמַר יְהוָה צְבָאוֹת, צוֹם הָרְבִיעִי וְצוֹם הַחֲמִישִׁי וְצוֹם הַשְּׁבִיעִי וְצוֹם הָעֲשִׂירִי יִהְיֶה לְבֵית-יְהוּדָה לְשָׂשׂוֹן וּלְשִׂמְחָה, וּלְמֹעֲדִים, טוֹבִים; וְהָאֱמֶת וְהַשָּׁלוֹם, אֱהָבוּ" אכי"ר ------------------------------------ (*) "אגלי טל" - ספר על ל"ט מלאכות של שבת קודש. מחבר הספר "אבני נזר", האדמו"ר מסוכצ'וב זי"ע

אין בזה שום ענין

וחוץ מזה שגיטרה אינו כלי זמר יהודי כלל וכלל ולקחו את זה מהJazz של הגויים, וכלי זה אינו מוזכר כלל בחז``ל ולא היה בביהמ``ק

אין בזה שום ענין

וחוץ מזה שגיטרה אינו כלי זמר יהודי כלל וכלל ולקחו את זה מהJazz של הגויים, וכלי זה אינו מוזכר כלל בחז``ל ולא היה בביהמ``ק

למעלה